Yüceler yücesi,Rezzak olan Rabbimin adıyla başlarım….
“Gök ve yer onlara ağlamadı.Onlara mühlet de verilmedi.”
(Duhan suresi 29.ayet)
İbn.Cerir rivayet ediyor…
Said b.Cübeyr dedi ki:İbn Abbas (r.a)’ın yanına bir adam gelip şöyle dedi:
-Ey Abbas’ın babası ne dersin,(Duhan suresi 29.ayeti okudu ve)acaba gök ve yer kimseye ağlar mı?
İbn Abbas (r.a)şöyle dedi:
”Evet çünkü ne kadar yaratık varsa ,mutlaka semada
ona ait bir kapı vardır.Rızkı oradan nazil olur,ameli oradan yükselir.
Mü’min öldüğü takdirde amelinin kendisinden yükseldiği ve rızkının kendisinden indiği semada ona ait olan kapısı kapatılır.Bu kapı onu kaybettiği için onun için ağlar.
Üzerinde namaz kıldığı ve Aziz ve Celil olan Allah’ı zikrettiği yer de
onu kaybettiğinden onun için ağlar.Firavun kavminin ise yeryüzünde salih herhangi bir eserleri yoktu,Yüce Allah’a da onlardan herhangi bir hayır yükselmiyordu.O bakımdan yer ve gök de onlar için ağlamadı.”
(El Esas Fi’t Tefsir 13. cilt sayfa 292)
**************************************************************
Patlıcanı çok seven birisi olarak patlıcanlı yemekleri de çok seviyorum ve yapıyorum,bu tarifimde onlardan birisi,içinde ki patlıcanlar et yerine geçiyor ve harika bir tadı oluyor.
Bu yemeği Cahide‘den öğrendim,onun tarifinde yumurta ve nar ekşisi de var,ben kullanmadım,domatesin ekşisi benim için yeterli,ayrıca ben içine bir adet de kabak koydum,kabak tarifte yok ancak evdeki kabağı değerlendirmek için kullandım.Cahide’nin tarifine de buradan bakabilirsiniz.
MALZEMELER:
Köfte malzemeleri:
2 su bardağı ince bulgur,
2,5 su bardağı ılık su,
4-5 yemek kaşığı un,
1 tatlı kaşığı tuz,
Yemek malzemeleri:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 adet kuru soğan,
1 büyük diş sarmısak,
4-5 adet sivri biber,
3 orta boy domates,
1 adet kabak(tarifin aslında yok ama evde ki kabağı değerlendirmek için kullandım),
4-5 adet patlıcan,
1 tatlı kaşığı kuru reyhan,
1/2 çay kaşığı karabiber,
YAPILIŞI:
Patlıcanlar uzunlamasına dörde bölünür kare kare doğranır üzerlerine tuz serpilip karıştırılır,bir saat kadar bekletilir,yıkanır,kurutulur(temiz bir pamuklu bez tepsiye serilip
üzerine patlıcanlar serilip güneşte kurutulabilir,ben böyle kurutuyorum).
Suyu kuruyan patlıcanlar zeytinyağında kızartılır.
Kabakda aynı şekilde doğranıp kızartılır.
İnce bulgura tuz atılır genş bir kapta ıslağa konulur,
Ağzı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar bekletilir.
Suyunu çekince un ilave edilir,karıştırılarak köfte hamuru elde edilir.
Eller ıslatılarak hamurdan küçük parçalar alınıp yuvarlanır ve köfteler hazırlanır.
Tencereye yağlar,doğranmış soğan,doğranmış sarmısak ve doğranmış biberler konulup biberler ve soğanın rengi sararıncaya kadar kavrulur,
rondodan küçük parçalar halinde çekilmiş domatesler ve reyhan ilave edilir,5-10 dak.pişirilir,
4-5 bardak su ilave edilip kaynatılır,
kaynayınca içine kızarmış kabak ve patlıcanlar eklenir,
10-15 dak kaynatılıp köfteler ve karabiber eklenir köfteler yumuşayıp pişinceye kadar kısık ateşte kaynatılır,sıcak olarak servis yapılır.
Diğer patlıcanlı tariflerime buradan bakabilirsiniz.
elinize sağlık çok değişik bi tarif..
YanıtlaSil