Çiğ köfteyi ailece çok severiz ancak evimizde fazla yapmayız.Eşim çiğ köfteyi çok güzel yapar bu yüzden arkadaşları çiğ köfte istediklerinde kendisine başvururlar,yaptığı çiğ köfteyi kendileri de aileleri de çok beğenirler.Bu sefer bizim çocuklar babalarından kendileri için çiğ köfte yapmasını istediler.Babaları da bizim için bir köfte yoğurdu.Tadı ve lezzeti gerçekten tadılmaya değerdi,hepinize tavsiye ederim.Rabbim hepimize sevdiklerimizle,razı olacağı bir hayatı yaşamayı nasib etsin(amin).Çiğ köfte için gerekli malzemeler şöyle,bu malzemeyle en az 15 kişiye yetecek kadar köfte çıkıyor.
Özellikle doğu ve güneydoğu anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan çiğ köftemizin tarifine geçelim.
MALZEMELER:
250gr.yağsız sinirsiz kıyma
1 kg ince bulgur
1 adet büyükçe bir kuru soğan
6-8 adet iri diş sarımsak
3 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı acı biber salçası
3 tatlı kaşığı kimyon
3 tatlı kaşığı köfte baharı
2 tatlı kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı kırmızı toz biber
İsteğe göre10 yemek kaşığı acı pul biber
4 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
Yaklaşık 2 tatlı kaşığı tuz
1 deste maydanoz
10-15 adet çekilmiş iç ceviz
Yoğururken kullanmak için 8-10 adet buz
Yanında yemek için marul ,kıvırcık
Limon
YAPILIŞI:
Genişçe bir yoğuma kabına bulgur konulur.Üzerine soğan rendelenir.Soğan bulgurun içinde kayboluncaya kadar yoğrulur.Kıyma ilave edilir.Kıyma bulgurun içinde kayboluncaya kadar yoğrulur.Ayrı bir yerde genişçe bir kaba salçalar,baharatlar,biberler ,tuz,yoğurt,yağ,dövülmüş sarımsak, konulup iyice karıştırılır.Bulgurlu karışıma bu sosun önce yarısı ilave edilir,iyice yoğrulur sonra kalan yarısı ilave edilip yoğrulmaya devam edilir.Bulgur sosu iyice yedikten sonra ceviz ve 4-5 adet buz atılıp eriyene kadar yoğrulur.Bulgur yumuşamadıysa diğer buzlarda ilave edilir iyice yoğrulur.Bulgur yumuşayınca ince kıyılmış maydanoz yaprakları ilave edilir birkaç defa daha yoğrulup maydanoz köfte ile iyice karıştırılır,kıvırcık yaprakları serilmiş servis tabağına ceviz büyüklüğünde köfteden parçalar alınıp şekil verilip dizilir.Arzuya göre üzerlerine limon sıkılıp lavaşla kıvırcık,marul eşliğinde afiyetle yenilir.
eminim çiğ köfteniz güzeldir.ama birde bizim yörenin Adıyamanın çiğ köftesini denersen çok memnun olurum.çiğ köftelik kıyma,domates salçası,yedi baharat,bu baharat karışık halde satılır,özellikle yeşil sarmısak,bir büyük kuru soğan,kendi yaptığımız siyah ve kırmızı pul biber,bir limon yıkanır hafif suyu sıkılır kabuklarını bu malzemelere katarızki o etin sasımasını alsın.biber salçası asla koymayız.siyah ve kırmızı biberin bir kısmı yukardaki malzemelerle su koymadan yoğrulur.sonra simit azar azar eklenir.su koyulmadan yoğrulur.yanlız buz koyarız,limon kabukları alınır.sonra bir kasede 1 saat önce zeytinyağıyla ısladığımız ev yapımı tuzsuz karışık ev biberlerimiz köfteye katılır birazda öyle yoğrulur.biraz yeşil soğan ve maydanozda katılır az daha yoğrulur ve hazır.özellikle belirtmek istediğim bir önemli nokta var oda bütün doğranacaklar elde rende olmayacak ve çok ince kıyılacak öyleki ne soğan ne sarmısak ne maydanoz ağıza gelmeyecek.yanında açık ekmek yaptırırız fırınımıza sıcacık ve ince.onun yanında bol havuçlu,brokolili,marullu ne bulursam eklediğim salata,ayran ve yine kendi yaptığımız mis gibi acılı şalgam.bu köftenin kokusu bütün apartmana yayılır.bir öneri mutlaka deneyin derim.afiyet olsun.yöremiz Adıyaman
YanıtlaSilGüzel kardeşim,
YanıtlaSilönerilerin ve güzel anlatımın için çok teşekkürler,inşaAllah bir gün hayırla ve sağlıkla bu güzel köftenizi tatmak nasip olur,
tarif için tekrar teşekkürler,sevgiler...