İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

24 Aralık 2012 Pazartesi

Çocuğa Namaz Eğitimi Nasıl Verilir?

Rabbimin adıyla başlarım...
Yazıya başlarken önce şunu belirtmek isterim. Ben bir pedagog değilim, psikolog değilim, alim değilim. Ben, müslüman bir anneyim. Allah bağışlasın 4 evladı olan, ikisi neredeyse evlilik çağına gelmiş evlatlarım, emanetlerim var. Yazım, çocuklarımı elimden geldiğince Kur'an ve sünnet rehberliğinde, yetiştirdiğim, en az yirmi yıllık eğitim öğretim sürecinden elde ettiğim yaşanmış tecrübelerimdir.
Yazı size uzun gelebilir, uzun olduğu için bir kaç bölüm halinde yayınlamayı düşündüm ancak, her konu birbiriyle yakından alakalı olduğu için, hepsini bir bütün halinde bir seferde yayınlamayı uygun buldum. Yazımda çocuklarımızın müslüman şahsiyetler olarak yetişmesi ve kalıcı bir namaz eğitimi için gerekli olan bir çok bilgiyi bulacaksınız. Hepsi bu kadar mı? hayır, konu çok geniş, söylenecek çok söz var, lakin şimdilik bu kadarla yetinelim,eksik kısımları da yeri geldikçe tamamlarız inşallah,buyrun yazıya geçelim...
1.BÖLÜM
"Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım."
(Zariyat suresi 56.ayet meali)
Yaratılışımızın gayesi Rabbimize kulluk etmek.Hayatımızın anlamı bu,sebebi bu.Yüce Yaratan bizden bunu istiyor.Bizlere verdiği sayısız nimetlerin karşılığında bizden itaat bekliyor. Bize zulmedici değil.Her iyiliğe, bire on,bire yüz,bire bin ve hatta daha fazla veriyor.Merhameti bol bir Rabbimiz var.O'nu razı edebilmenin yolu, yalnız rızasına hasredilmiş salih amellerden geçiyor.
Konumuz çocuklar, İslam üzre çocuklar yetiştirebilmek önce bizden,sonra eş seçiminden başlıyor. İslam önce bizde hakim olmalı, seçtiğimiz eş de yalnızca İslam'ı daha iyi yaşama yolunda birbirimize destek olma amacı güdülerek seçilmiş olmalı. Hedef Rabbimizin rızası uğrunda kurulmuş bir yuva ve bu yuvada müslüman nesiller yetiştirmek olmalı.
Hayatımızı İslam'a göre şekillendirmeli,eşimizi yalnızca bu amaca hizmet odaklı seçmeliyiz. Evliliğimizin her alanında Kur'an ve sünnet çizgisinde hareket etmeli,Sağlıklı,salih evlatlar için dua etmeliyiz. Anne hamileliğinde helal gıdalarla vücudunu ve yavrusunu beslerken, Kur'an ve çerçevesinde ruhunu ve yavrusunun ruhunu beslemeli, hayır dualarda1 bulunmalıdır.Rabbimizde bize sağlıklı, İslam fıtratı üzerine yaratılmış,yavrular ihsan eder, ediyor da, bunun örnekleri pek çok,öncelikle kendi hayatımızda bunun canlı örnekleri var...
 1"Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazını dosdoğru kılanlardan eyle! Ey Rabbimiz! duamı kabul et!"
"Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!"(Hz.İbrahim(a.s)'ın dualarından-İbrahim suresi 40-41.ayet mealleri)
***
Yavrularımızın eğitim ve öğretiminde annenin ve babanın ortak tutum içinde olması çok önemli.Anne ve babanın uzlaşamadıkları konuları, çocukların olmadığı zamanlarda, aralarında halledip ortak karara varmaları gerekir.Çocuklar bir konuda anne ve babanın farklı düşünüp,farklı hareket ettiklerini görünce bunu,anne ve babaya karşı kullanırlar,böyle bir zemin hazırlanmamalıdır.
2.BÖLÜM
Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem ) de bir hadiste şöyle buyurmaktadır:
"Her doğan çocuk İslâm fıtratı üzere doğar. Sonra ana-babası onu ya yahudileştirir, ya Mecusileştirir, yahut hristiyanlaştırır... " (Muslim, Kader 25). 
 
Çocuklarımız bize Rabbimizin emanetleridir. Onlar,bizim,gereğince yetiştirirsek,ahiret yatırımımız,cennet biletlerimizdir.Rabbimizin razı olacağı şekilde şekillendirmediğimiz çocuklarımız, bilin ki Ahirette bizden davacı olacaklardır. Salih evlatlar,ebeveylerinin hayır kapıları, amel defterlerinin sevap vesileleridir.
Yavrularımız İslam fıtratı üzerine yaratıldığı için İslam'a meyillidir. Daha bebeklikten itibaren onlara anne baba olarak güzel örnek olunmalı. Onlarla her temasımız besmeleli, zikirli olmalı. Allah lafzı bol bol telkin edilmeli,kelime-i tevhid ve kelime-i şehadet anlamları ile öğretilmeli, hapşırınca elhamdulillah ve devamı,düşünce istirca da2 bulunulmalı.Onları severken,"Allah seni ne güzel yaratmış,ellerini ne güzel yaratmış, sana ne güzel gözler vermiş vb."ifadeler kullanılmalı.
الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
"Onlar bir musibete uğradıklarında: “Doğrusu biz Allah’a aidiz ve sonunda yine O’na döneceğiz” derler."
(İstirca ayeti-Bakara suresi 156.ayet-i kerime)

2-3 yaşından itibaren çocuğunuza Peygamberimizin ve peygamberlerin hayatı ve İslamda tavsiye edilen güzel hasletleri sevdiren kitaplar okuyun. Çocuklarınıza şarkı, türkü ve bunların kliplerini, reklamları, İslam dışı dizi ve flimleri izlettirmeyin,sizlerde izlemeyin. Bebeklikten itibaren özellikle 3-4 yaşına kadar çocuklarınızı,televizyon ve bilgisayardan uzak tutun. Peygamberimizin,diğer peygamberlerin ve sahabelerin yüzlerinin gösterilmediği, Peygamberlerin seslerinin verilmediği,sağlam kaynaklarla hazırlanmış flimler,çizgi flimler izletebilirsiniz. Çocuklarınıza cinli,perili,canavarlı vb.saçma sapan konuları olan,çocukların beynini bulandıran,korkmalarına sebep olacak,masallar okumayın.

Çocuklarınız daha bebeklikten itibaren çokça Kur'an dinlesinler. Özellikle namazda okuduğumuz kısa sureleri dinletmeniz, ezberlemelerinde kolaylık sağlar.Ama dinlemek istemiyorlarsa zorla dinletmeyin. Daha sonra tekrar deneyin,hakkında yorum yapmayın.
İslamı sevdiren müziksiz, parça veya marşlar da dinletebilirsiniz. İslami gibi görünüp içinde İslama ters,hakkında hiç bir rivayetin bulunmadığı, cahilce söylenmiş sözler içeren ilahiler(!),parçalar dinletmeyin.
İşte bunlara bir kaç örnek:
"Rahmetinden bir parça bana da ayır ya Rabbi"
"Getirdiler burağı bin Muhammed dediler, binmezem ya cebrail ümmetim binmeyince" 

Taa çocuk etrafı farkettiği anlardan itibaren anne ve babanın namazlarına şahit olmalı. Namazlarınızı hep bebeklerinizin, çocuklarınızın yanında kılın,böylece çocuk daha en baştan namazı tanıyıp, ona ısınacaktır. Hayatımızda bunun örneklerini görürüz. Hani daha 1-2 yaşındayken bile namaz kılma davranışı gösterirler ve belki de en tatlı halleridir o haller...
Bebekler, küçük çocuklar, namaza engel değildir, bebek durmuyorsa, ağlaması huysuzluğu varsa, namazınızı kılarken, bebeğinizi yanınıza yatırın sizi izlesin, olmadı kucağınıza alıp onunla kılın.
 Muslim'in rivayetinde sabittir ki: "Hz. Peygamber (s.a.v.), kızının kızı Umame kucağında olduğu hâlde namaz kılmıştır. Secdeye gittiği zaman onu yere kor, kalkınca yine kucağına alırdı."
Çocuk,konuşmaya başlamasından itibaren Allah,bismillah, elhamdulillah, yerhamukAllah,Yehdîkûmullahu ve yuslihu(veya yuslih)bâlekum,maşallah barekâllah,la hawle wela kuvvete illa billah, istirca ayeti gibi zikirler sesli söylenmeli, telkin edilmeli, ezberletilmeli.

Sizin namaz kıldığınızı ve namaza ne kadar önem verdiğinizi ona hissettirin. Çocuğun sizinle namaz kılmak istediği zamanlar olacaktır, istediği gibi kılsın müdahale etmeyin. Siz onun yanında kılın ama yedi yaşına kadar "gel namaz kılalım" demeyin! Kıldığında şöyle kıl,böyle kıl diye telkinlerde bulunmayın!

Siz namazı onun yanında kılın ama beraber kılalım demeyin. Çocuk kendiliğinden namaz kıldığında da, namaz kıldığından dolayı memnuniyetinizi gösterin"ne güzel namaz kılıyorsun, aferin sana" gibi ifadelerle çocuğu yüreklendirin.
Başlangıçta çocuklar bazı harfleri özellikle de "r"sesini çıkaramıyorlar. Öğretilecek ilk sure olarak, kolay, kısa olması,"r"sesinin bulumaması ve manası itibari ile de "İhlas suresi"isabetli bir tercih olacaktır."R" harfini veya başka harfleri tam telaffuz edememeleri sureleri öğrenmelerine engel değil, siz doğru telaffuzla öğretince beyinlerine bu şekilde işlenecek, konuşmaları düzeldiğinde de, okuyuşları kendiliğinden düzelecektir inşallah.
Çocuğunuza sureleri ezberletirken,doğru öğretebilmek için,mutlaka Kur'an'dan veya öğrettiğiniz surenin bulunduğu bir cüzden okuyarak öğretin. Önce siz bir kaç defa okuyun,sonra çocuğunuza hece hece, kelime kelime okutun. Bir kaç tekrar yeterlidir.

Her gün aynı sureyi bir kaç defa okutun. Çocukların beyinleri çok çabuk kavradığı için kısa sürede öğrendiğini göreceksiniz inşallah. Okumak istemezse siz okuyun, o dinlesin, ama her gün tekrar edin.Bir sureyi iyice ezberlemeden yenisine başlamayın,acele etmeyin sadece çocuğunuz bunun önemini kavrasın, kesinlikle zorlamayın, Rabbim yardım edecektir.

En az yedi yaşına gelene kadar çocuğunuza,cennet, cehennem, ahiret, Allah'ın azab etmesinden, ölümden, ahirete yönelik konulardan bahsetmeyin. Bu konularda soru sorarlarsa,cevabınız çok kısa ve basit olsun,mümkün olduğunca az kelime ile cevap verip konuyu değiştirin. Çocuklar bu yaşlarda bu konuları anlayamazlar.Onlara Allah'ı sevdirin. Her şeyde Allah'ın ne kadar cömert, bize karşı ne kadar şefkatli olduğundan, bizleri çok sevdiğinden bahsedin. Gördüğünüz her güzellikte "Allah ne güzel yaratmış"vurgusunu yapın.Ona konu ile ilgili sorular yöneltin"bizi kim yarattı, sana bu güzel gözleri, bu güzel yüzü kim verdi v.b"sorular sorup Allah cevabını alın.
Çocuklar nadirde olsa Allah nerededir,vb. sorular sorarlar. Bu tür soruları, üzerinde durmuyorlarsa konuyu değiştirip, dikkatini başka şeylere çekip geçiştirin, ısrar ediyorlarsa, sorulara kısa, net ve doğru cevaplar verin.
Çocuklara her zaman doğruyu söyleyin, asla yalan söylemeyin. Çocuğunuzun size duyduğu güveni her zaman muhafaza edin. Annesinin veya babasının yalanına şahit olan bir çocuk onlara karşı güven kaybına uğrar, beynine şüphe yerleşir.Böyle bir durumdaki çocuğun namaza ve diğer ibadetlere olan iştiyakı zedelenir, işiniz zorlaşır.

Çocuklar bazen şımarıklıkla Allah ile ilgili istenmeyen sözler sarfedebilirler bu gibi durumlarda duymazdan gelin,dikkatini başka bir şeye başka bir konuya çekin."O nasıl söz, öyle söyleme, bir daha duymıyayım" gibi ifadeler kullanmayın.İyi veya kötü bir yorumunuz olmasın. Yanlış söz ve davranışların üzerine gidildikçe bu durum çocuğun beynine kazınır ve sabitlenir. Üzerinde durulmadığında ise unutulur.
Çocuklar İslam fıtratı üzerine yaratıldıkları için bu konudaki her bilgiyi ve davranışı çok çabuk kabullenirler itiraz etmezler.
Çocuklarınızın terbiyesinde "Allah böyle emretmiş, Peygamberimiz böyle yapmamızı istemiş "vurgularını çok yapın.Mesela yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması konusunda temizlik,sağlık vurgusundan önce "Peygamberimiz de böyle yaparmış, bizim de böyle yapmamızı istemiş" şeklinde anlatın.
İslami bir konuda çocuğun: "bunu niye böyle yapıyorsun? niye başını örtüyorsun? gibi bir sorusuna "Allah böyle yapmamı emrettiği için, Allah'ın beni daha çok sevmesi için böyle yapıyorum" şeklinde cevap verin. Dikkat edin cevapta Allah'ın bizi her zaman sevdiği ama emrini yerine getirirsek bu sevginin artacağına vurgu var.
3.BÖLÜM
Sebra (r.anh) "Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu" demiştir:
"Çocuk 7 yaşına gelince namaz kılmasını emrediniz. 10 yaşına gelir de kılmazsa dövünüz (ve yataklarını ayırınız.)"3
(Tirmizî, mevâkît, 182; Ahmed b. Hanbel, II, 180 - 187; Ebu Davud, Namaz, Bab 26, Hadis no : 494; Dârimî, salât 141)
3(Hadis-i şerifle ilgili açıklamalar için buraya bakınız)
"(Ey Muhammed!) Ehline namaz kılmalarını emret, kendin de ona sabırla devam et. Biz senden bir rızık istemiyoruz. Seni biz rızıklandırırız. Güzel akibet takva sahiplerinindir."
(Ta-ha suresi 132.ayet meali)
Çocuk namaz kılma zamanı olan yedi yaşına gelinceye kadar ki süreçte, onu devamlı Allah sevgisi, Peygamber sevgisi ile besleyin.
Yedi yaşına gelince de, Namazın Rabbimizin bize bir emri olduğu, ve Allah'a şükredebilmek için mutlaka namaz kılmamız gerektiğini, kendisinin de artık namazı öğrenip kılması gerektiğini ona güzel bir dille anlatın. Bunun zamanını da Peygamberimizin bize bildirdiğini anlatın.

Çocuğumuz yedi yaşına geldiğinde namaz surelerini öğrenmiştir.Artık namaza alıştırma,namaz kılma zamanıdır.Çocukları namaza mümkünse yaz mevsiminde alıştırın.Çünkü yazın havalar sıcak olduğu için abdest alması kolay olacaktır.Ayrıca yazın namaz vakitlerinin arası uzun olduğu için çocuk sıkılmayacaktır.
Çocuğunuz kız ise annenin,erkek ise mümkünse babanın namaza alıştırması doğru olanıdır.Ama babanın gün içinde evde olmayışı,bu görevi anneye yüklüyor.İlk başlarda çocuk nasıl namaz kılınacağını,nelerin ne zaman okunacağını öğreninceye kadar yanımızda beraber kılmalıyız.Okuduklarımızın ilk kısımlarını çocuğunda duyacağı şekilde okuyup kavramasını sağlamalıyız.
Mümkün olduğunca namazları evimizde cemaatle kılmaya özen göstermeliyiz.Erkek çocukları camileri,orada namaz kılmayı çok seviyorlar.Benimkiler öylelerdi,hele küçük oğlum camii aşığıdır desem yeridir.
***
Çocuk namaza başlatıldığında bir iki vakitle değil,beş vakit olarak başlamalıdır. Çünkü az vakitle başlasın yavaş yavaş diğerlerine de geçiş yaparız derseniz, kılmaya başladığı her vakit çocuğun üzerine bir yük olarak binebilir, daha doğrusu çocuk bu şekilde algılayabilir, çocuk zorlanabilir.
YUKARIDAKİ SON PARAĞRAF İÇİN ÖNEMLİ NOT:
Bu yazıda anlattıklarım baştada söylediğim gibi çocuklarımı namaza alıştırmada uyguladığım yöntemdir. Yukarıdaki parağrafın son cümlesi ise konuya ait düşüncemdir. Ancak bu konuda farklı uygulamalar ve tavsiyeler var. Birden beş vakitle başlatmanın aksine, bir iki vakitle başlamak on yaşına kadar bunu artırmak ve on yaşından sonra beş vakti tam olarak kıldırmak gibi yöntemler var ve daha çok tercih ediliyor. Siz çocuğunuzda bu işi nasıl en kolay uygulayabileceğinizi ve oturtabileceğinizi düşünüyor ve inanıyorsanız o şekilde bir yöntemi tercih edebilirsiniz. Unutulmaması gereken temeli sağlam atmak ve sevgi ile ciddiyetinizi, bu konunun önemini çocuğunuza hissettirerek namaza alıştırmak.  
 ***
Kız çocuklarını namaza alıştırırken,namazda mutlaka başları örttürülmelidir.Aksi takdirde ileriki zamanlarda başı açık namaz kılma eğiliminde olabilirler.
Çocuklara namaz öğretilirken olması gerektiği şekilde öğretilmeli,nasıl kadınlar namazı başörtülü kılmak zorunda ise kız çocuklarına da bu şekilde kıldırılmalıdır. 

Namazlar sünnetleri ile beraber kıldırılmalı, ikindinin ilk dört rekatlı sünnetlerinin nasıl kılınacağı öğretilmeli ancak terkedilebileceği de öğretilmeli, "illa kıl"diye zorlanmamalıdır.(bu konu ile ilgili geniş açıklamayı buradan okuyabilirsiniz)
Ayrıca çocukların namaza alıştırılma dönemi olan 7-10 yaş arası ve devamlı kılmaları gereken 10 yaş sonrası nafile namazlar veya başka ibadetler için telkinde bulunulmamalıdır. Nafilelerin güzelliklerinden sordukları zaman bahsedilebilir. Nafileleri yapma konusunda çocuk,üzerinde hiç bir baskı hissetmemelidir.Sizin yaptığınızı görmesi onun için zaten teşvik niteliğindedir.

Çocuğa beş vakit kıldırılmalıdır ama yatsıdan önce uyuyan bir çocuk on yaşına kadar uyandırmak için fazla zorlanmamalı,kendi haline bırakılmalıdır. Sabah namazları için kaldırılmalı çok uykusu varsa zorlanmamalı, fazla israr edilmemelidir.Çocuğu sabah namazı için kaldırırken sabırlı olmalı, onu severek, okşayarak, tatlı sözler söyliyerek kaldırılmaya çalışılmalıdır ama söylediğim gibi kalkmıyorsa kendi haline bırakın. Sabah namazına kalkamayan çocuğa gün içinde sabah namazının önemi anlatılmalı, sabah namazında meleklerinde bizimle olduğu öğretilerek kılması için heveslendirilmelidir. Akşamda yatsıyı kılıp hemen, yatması uykusunu alması ve sabah namazına kolay kalkabilmesi sağlanmalıdır.
Çocuk hasta olduğunda da namazı kılmalıdır, ama bu dönemde hiç kılmaması yerine,kılmakta çok zorlanıyorsa,sadece farzları kıldırılabilir.Çocuk namazın her durumda kılınması gerektiğini, namazın asla terkedilmeyeceğini,idrak etmelidir.
Çocuk namaza başladıktan itibaren,her yerde ve her zaman namazı kıldırılmalıdır. Yolculuk ve kısa süreli tatillerde seferi olarak kıldırılmalı ve böyle zamanlarda, namazları kısaltarak, Allah'ın bizim için kolaylık dilediği,bize karşı çok merhametli olduğu,idrak ettirilmelidir.
Çocuklar seferi olarak kılınan namazlardan çok memnun olurlar ve keyifle kılarlar.Mesela öğle namazını, seferi iken sadece 2 rek'at farz olarak kılmak4 çocukları çok mutlu eder.
4(Seferi olarak kılınan namazların sadece farzlarının kısaltılarak kılınıp,sünnetlerin terkedilebileceğine ilişkin açıklamayı buradan okuyabilirsiniz.)
Misafirlikte, piknikte vb.ev dışındaki her yerde de namazı kılıp namazın hiç bir yerde terkedilemiyeceği uygulamalı olarak öğretilmelidir..
Dönem dönem çocuklar namaz kılmak istemeyebilirler bu durumlarda da taviz verilmemeli,kılmadığı halde "kıldım" demesine fırsat verilmemesi için çocuk namazını mutlaka sizinle kılmalı veya sizin yanınızda kılmalıdır. Bu şekilde yalana mahal vermemiş olursunuz.Çocuğa namazın önemini hep güzellikle anlatın.
Mümkünse çocuğu namaz kılan ailelerle bir araya gelin. Çocuk kendisi gibi namaz kılan çocuklarla bir arada olsun. Ama burada dikkat edilmesi gereken görüştüğünüz insanlarında namaza ve çocukların namazına azami dikkat gösteren,taviz vermeyen kişiler olması gerekir. Aksi takdirde çocuğunuz olumsuz etkilenir.
Yine namaz konusunda da Allah'ın böyle emrettiğini, Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'inde bizden böyle davranmamızı istediğini her zaman vurgulayın.
Çocuğu namazda daha da gayretlendirmek için, ona,arşın gölgesinde gölgelenecek 7 sınıf insandan bahsedilen hadis-i şerifi okuyup,üzerinde sohbet edin ve hadisin "Allah'a ibadetle büyüyen genç" maddesine, namazı devamlı  kılarak kendisinin de dahil olabileceğini anlatın.
On yaşına geldiklerinde artık ara sıra nadiren mesela çok hasta iseler ve bu yüzden uyakalmışlarsa, hastalıktan dolayı zor uyumuşlarsa, sabah namazları ve yatsı da müsamaha gösterilebilir. Bu kadarcık müsamaha da ancak akıl baliğ olana kadar gösterilebilir. Bu vakitlerde dahil olmak üzere her zaman,namazları tam olarak kıldırın.
4.BÖLÜM
Çocuğa namaz veya yapması gereken ibadetler konusunda hediye vaadinde bulunmayın. Ama teşvik etmek için ara sıra güzel davranışlarından,namaz kılmasından memnuniyetinizi belirterek küçük hediyeler verebilir, yanağına bir öpücük kondurabilir, onu çok sevdiğinizi söyleyebilirsiniz.
Bakın Lokman (aleyhisselam ),yavrusuna ne kadar tatlı dille nasihat ediyor ve ne güzel öğüt veriyor:
"Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır. Başına gelenlere sabret, çünkü bunlar, azmi gerektiren işlerdendir."
(Lokman suresi 17.ayet meali)
Hani bazı sözümona uzmanlar "çocuğu zorlamayın, soğutursunuz "ifadesini kullanıyorlar, tam tersi bu konudaki ciddiyet farkettirilmeyen çocuklar bunu bir kazanım olarak görüp namazdan daha da soğuyorlar. Çocuklar bir açık kapı gördüklerinde bunu sonuna kadar zorlama, daha çok taviz koparma eğilimindeler. Bu dönemler geçici.Siz dua edin,çocuğunuzu sevdiğinizi ona hissettirin,namaz konusundaki, ciddiyetinizi belli edin, taviz vermeyin,bir zaman sonra çocuk isteyerek ve hiç bırakmadan namaza devam edecektir inşallah. Bunu nereden mi biliyorum? tecrübe diyelim :) bu süreç o kadar uzun ve sabır gerektiren bir süreç ki, bu yolda yılmak yok bu bir imtihan.
"Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki onun yakıtı insanlar ve taşlardır. Onun başında gayet katı, şiddetli, Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildikleri şeyi yapan melekler vardır."
(Tahrim suresi 6.ayet meali)
 Çocuklarımız, Rabbimizin bize emanet olarak verdiği,işlenmeye hazır ve meyilli madenler gibidir. Unutmayın ki Allah yolunda samimiyetle gösterilen gayretler uzun zamanlar alsada sonunda hayırlı meyveler verir. Bu uğurda gayret bizden, tevfik Allah'tan...Rabbim yardımcımız olsun(amin).

سُبْحَانَكَ الّلهمّ وَ بِحَمْدِكَ اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلَهَ اِلاّ اَنْتَ اَسْتَغْفِرُكَ وَاَتُوبُ اِلَيْكَ
“Subhaneke ALLAHumme ve bihamdike eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke”
“ALLAH(c.c.)’ım! Seni her türlü noksanlıklardan tenzih eder, hamdimi sana takdim ederim. Senden başka hiçbir ilah bulunmadığına şehadet ederim. Senden mağfiret diliyor ve sana tevbe ediyorum. ”
(tirmizi, deavat: 38 ) 
hayatcemresi 

Son olarak çocuğun namaza başlaması ile ilgili yazdığım bir sonraki yazıya, İLK NAMAZ isimli yazıma da  yazı ismine tıklayarak ulaşabilirsiniz...  

43 yorum:

  1. ALLAH senden razı olsun ablacım.Bir solukta okuyu verdim.O kadar güzel ve teşvik ediciki teşekkür ederim ablacım.kızıma bende sureler öğratiyorum bu aralar değin gibi biraz sabır galiba.ve namaz namaz namaz.Oğlum 15 yaşında onunlada namaz konusunda sorun yaşıyoruz inşallah ona da Rabbim sürekli kıldığı 5 vakit namaz nasip etsin ve benide evlatlarıma örnek bir anne inşallah.ALLAH RAZI OLSUN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minecim,
      Allah kolaylık versin,yılmak yok,yola devam :)

      oğlun yaşındaki gençler için ise arkadaş çevresi çok önemli,ona namaz kılan arkadaşlar lazım,doğru kaynaklar esas alınarak yapılan sohbet ortamlarında bulunması da çok faydalı olur,namaz konusunda aileden,akrabalardan,veya görüştüğünüz insanlardan,oğlunuzun sevdiği,saygı duyduğu,sözüne itibar ettiği namazlı kimseler varsa,onlar vasıtası ile namaz konusunda yardım alın,
      bol bol dua edin kardeşim,inşeAllah namazında devamlı olur...

      Sil
  2. Es-selamu Aleykum ablacım...
    Çok güzel bir konuya değinmişsin yine. Yiyecek içecek, kozmetik vs konudaki hassasiyetin ve bunlara helal yollardan çözümler bulmanı takdir etmekle beraber paylaştığın İslam'ı konular ve bunlar hakkındaki tecrübelerinden istifadelendiğimiz senin gibi ablalarımızın sayısını arttırsın Mevlam ve bunlardan biride bizler olalım inşeAllah...

    2.bölüm hakkında: Masal kitaplarını hassasiyetle ve titizlikle ebeveynlerin okuyup çok yönlü düşünmeye çalışarak bir süzgeçten geçirmeleri şartıyla ancak çocuklara okunabilir. Bugünkü gençlerin hali tavırlarında çizgi film ve masallar büyük etkileri olsa gerek.
    Mesela: Temel reisin ağzında daimi bir puro ve safinazla olan aşk macerası, yine Retkit'in ağzında mütemadiyen bir sigara, Alaaddin hırsız, Batman arabayı son sürat kullanan, Külkedisi eve gece yarısı gelen, pamuk prensesi prensi öpmesi vs vs. bir çok çizgi film ve masal çocuklarının yaşlarına uygun olmayan içeriklerle doludur. Malesef bizler bunlarla büyüdük, ayrıca bu masalların bir çoğu okul, kreş, anaokulu gibi yerlerde piyesleri yaptırılıyor bunlara da dikkat edilmesi gerekir...

    Ve şunu belirteyim ki, cidden eğitim sadece ailede başlamıyor, eğitim tamamen aile içinde gerçekleşiyor. Aile ortamı çocuğun kişiliğine ve karakterine yansır. En önemlisi de hayatının şekillenmesinde olumlu ve olumsuz etkileri fazladır. Alimden zalim, zalimden alim çıktığı örnekleri olmakla beraber, İslam'ın buram buram estiği-huzurun-sevgi ve saygının olduğu bir yuvada büyüyen çocukların zalim olma olasılıklarının yüzdeliği çok az olsa gerek. Yine ailede görülmeyen terbiye ve eğitim dışarıdan alınması çok zor. Öyle ebeveynler var ki, kendileri tam olarak yapmazken birtakım kurs vb yerlere çocuklarını göndermeleri ile çocuklarından çok üst düzeyde beklentilerine karşı olumsuz olduklarında hiç hoşlanmadığım bir sözü kullanırlar: "Eşeği kâbe'ye göndermişler anıra anıra geri gelmiş". Kusura bakmayın eşeğin döndüğü yer ahır olursa hayvani özellikleri göstermesi gayet normaldir...

    Rabbim kendi rızası doğrultusunda kurulan ve devamında da yaşantılarına bu şekilde hassasiyet gösteren yuvaları arttırsın, bu yuvalara sahip olanlar arınsına bizleride katsın inşeAllah...

    En Emine Emanetsin ablacım...
    Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kardeşim benim çok güzel tesbitlerde bulunmuşsun,yazının başında dediğim gibi
      konu çok geniş,söylenecek çok söz var,böyle güzel katkılar,eksik kalanları belirtmen beni çok sevindirdi,Allah razı olsun kardeşim,

      bahsettiğin masalları ben çocuklarıma okumadım elhamdulillah,
      ama bunlar o kadar yaygın ki,körpe beyinler ne saçmalıklarla dolduruluyor,Allah o anne ve babalara basiret versin(amin).
      Güzel sayfanın takipçisiyim,her zaman okuyamasam da fırsat buldukça bakıyorum,Rabbim ilmini artırsın güzel kardeşim,
      sevgilerimle...

      Sil
    2. Amin ablacım, ecmain inşeAllah...

      Bende, sayfana daha yeni bakabildim...

      Rabbim Ümmet-i Muhammed'e ilimi, kavrayışı, yaşayışı ve örnek olmayı nasip eylesin... Allah'ım, Sen bizleri ıslah eyle, Sen bizleri düzelt... (Amin)

      Sil
    3. selam aleykum ablacim benim 3 yasinda kizim ve 1 yasinda oglum var sukur....esiminde dini konularda pek bilgiye sahip degil malesef...sizin gibi caba sarfedim ailemi huzura imana getirecem insallah yazilarinizla tesviklendirginiz icin Allah razi olsun

      Sil
    4. We aleykumselam kardeşim hoşgeldiniz,size isminizle hitap etmek isterdim :(
      Allah yardımcın olsun kardeşim,Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
      henüz çocuklar küçükmüş her şeyi yerli yerinde yapmaya başlamanın tam zamanı,kızınıza sureleri öğretmeye başlayabilirsiniz,bu esnada oğlunuzda yanınızda olsun,ama hep severek yaklaşın sakın zorlamayın,
      güzel haberlerinizi alabilmek temennisi ile Rabbime emanetsiniz...

      Sil
    5. hosbulduk ablacim ....adim emine size bir sorum daha olacak cevaplarsaniz cok sevinirim. avrupada hristiyan bir memlekette yasiyoruz,ben cocuklarimi guzel ahlakla Allah peygamber yolunda buyutmek istiyorum.destekcim kimsem yok Allah tan baska...nasil yapacam neler ogretecem ne soylucem esim ve aileside dahil bir sey bilmiyorlar.Lutfen yardimci olun dogru yolu gosterin bana,bu aileyi ailemi nasil imana getirecem.tek ihtiyacimiz HUZUR simdilikten sagolun Allah binlerce kez razi olsun sizden

      Sil
    6. emine kardeşim tekrar hoşgeldin :)
      yukarıdaki yazıda bahsettiğim hususlar haricinde sana başka neler söylenebilir düşünmem lazım,söylediklerim de mutlaka eksik olacaktır,ben bu sorunu
      BURAYA sormanı önereceğim,ümid ediyorum hocamız sana en doğru yönlendirmeyi yapacaktır inşeAllah,sayfamdaki yazıları da oku,sağdaki linklerdenden de faydalanın,sohbetleri dinleyin olur mu kardeşim?faydalanacağını ümid ediyorum,Rabbime emanetsin,yine uğra olur mu?sevgilerimle...

      Sil
  3. Sa Hatice Hanım yazınız çok güzel huzurverici ve ümitvar.Böyle yazılara çok ihtiyaç var.Okurken birçok yrde bizi buldum.Yazıdaki tavsiyeler çok da ölçülü.Yapamadıklarım için telaşlanmadım,çünkü öyle anlatmışsınız ki hep bir ümit var yapabilmek için.Yazıların bilgiverici uyarıcı olması yanında ümitverici yapıcı telafiedici olması çok ama çok önemli.Çevrenin öneminden bahsetmişsiniz zor noktalardan biri bu.Büyük oğlum beş yaşlarındayken babasıyla camide namaz kılmaya gidiyordu.Yolda parkta... oturan insanlar dikkatini çekmiş babasına sormuş'Baba bu insanlar Lut yada Semud kavminden mi?Neden bizler namaza giderken onlar da gelmiyorlar?'Biz de insanların bazıları buna önem vermiyor olabilir,bazıları kılmak gerektiğini bile bile nefsine uyup yapmıyor olabilir bazılar da namaz kılmanın gerekmediğini düşünüyor olabilir dedik.Ama Allah cc bizi O'na kulluk etmemiz için yarattı ve bizleri çok sevdiği için ve kötülüklerden korumak için emirler verdi dedik.Yaşları büyüdükçe daha geniş ve farklı açılardan anlatmaya çalışıyoruz. Dış dünyadaki insanları algılarken referanslarını iyi ve dikkatli kullanırlarsa birçok sorunun cevabını kendileri de bulacakalar inşeAllah.Öyle çocuklar olurlar ki inşeAllah herşeye ve herkese rağmen mecralarınıbulup tertemiz akarlar çocuklarımız.Sizden Allah razı olsun yazınızı tekrara tekrar okuyup istifade etmek istiyorum,tabi eşime de okumasını tavsiye edeceğim.Rabbime emanetsiniz inşeAllah,duayla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam şengül hanım,güzel yorumunuza ancak bu gün cevap yazmaya fırsat buldum :(
      çocuğa sağlam bir temel verilirse,rüzgarlar,fırtınalar karşısında eğilse bile yice kendi mecrasından sapmaz,biz bize düşeni yapınca Rabbim yardımını esirgemiyor,vazifemizi yapma gayretinde sebat göstermiş yılgınlık göstermemişsek,gerisi bizi aşıyor,biz,evlatlarımız her şeyimiz O'na(c.c)emanetiz,
      hani diyorlar ya
      "işimiz Allah'a kalmış"
      bunu o kadar yanlış kullanıyorlar ki bu bir ümütsizlik ifadesi onlara göre,halbuki her işimiz,her zaman O'na kalmış,bu insanı rahatlatıyor,huzur veriyor...

      Sil
    2. Sa,Hatice Hanım maalesef çevremizde namaz kılan insanlar çok sayılı,bielin parmaklarını geçemiyor:(Elhamdüllilah iki yıldır çocuklarımızı bize uygun bir okula gönderebiliyoruz.Çocuklar orada çok mesutlar Allah cc daim eylesin.Kendileri gibi insanlarala beraberler,okul ve öğretmenleri çok ama çok mütevazı hamdolsun.Ama çevre:(.Buna rağmen çok seçiçi davranmak zorundayız,az ama öz.Akrabalar farklı dünyada yaşıyor biz farklı.Çocuklara yaşlarına göre açıklıyoruz inşeAllah.Önerileriniz olursa sevinirim.Okul namaz konusunda çok destek oluyor,meyvelerini de görüyoruz şükür.Dediğiniz gibi hiç yılmıyoruz.Büyük oğlum geçen sene 'Anne tabiiki de namaz kılacağım insan kendini bile bile ateşe atar mıhiç'dedi.Bu sene herzaman beş vakit olmasa da bir aydır sabah namazına kendiliğinden kalkıyor hamdolsun.Küçük de büyüğün arkasından gelirmiş.Beş yıldır da manevi eğitim veren bir yaz okuluna gidiyorlar.Gayret bizden takdir Allah'dan .Ona güveniyoruz.Bir ilahiyatçı şöyle demişti'avrupalılar özgüvenden bahseder,kişi sadece kendine güvenirse yapacağı kapasitesi kadardır.Ama elinden geleni yapıp Allaha dayanıp güvenirse Allahın yardımına mazhar olur'.Sevgilerimle

      Sil
    3. şengül hanım,
      okul konusunda böyle güzel bir imkan yakalamışsınız bu çok önemli,okul ve aile ayağı tamamsa diğer olumsuzluklar Allah'ın izni ile size köstek olmaz,okulda çocuklarınızın namazlı arkadaşları vardır,çocuğun kendisi gibi namazlı arkadaşlarının olması namaza karşı gayretini artırır inşeAllah,
      ben çocuklarımı okula hep istemiyerek,içim acıyarak yolladım,onlara acıdım,biliyordum ki körpecik,taze ve tertemiz beyinlerine,yalanlar,yanlışlar dolacak,elhamdulillah Rabbim yardım etti,çocuklarım hiç etkilenmedi,Rabbim emeklerimizi boşa çıkarmadı elhamdulillah,

      akrabalar konusunda da çevre için yaptığınız açıklamaları yapıyorsunuzdur,inşeAllah bunun da olumsuz etkisi olmaz,herkesin akraba çevresinde de bunlar oluyor,düşünsenize ebu leheb,sevgili Peygamberimizin amcası ve azılı kafirdi,
      bizlerde deolumsuzlukların olması da çok normal,amma elhamdulillah ebu leheb boyutunda değil,
      Rabbim yardımcımız olsun(amin).

      Sil
  4. Günaydın ablacım, benim gibi daha çocuğu olmamış olanlara ilaç gibi gelir bu anlattıkların. İnşallah bilinçli bir anne adayı olurum, bildiklerimi,öğrendiklerimi çocuklarıma anlatabilirim. Allah razı olsun verdiğin bilgiler için. İnşallah öğrendiklerimizi yaşamayı ve yaşatabilmeyi Rabbim bana ve aileme nasip etsin. AMİN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım,
      Rabbim size,gönlünüze göre hayırlı,sağlıklı,göz nuru,gönül sürüru evlatlar nasip etsin(amin),
      demek ben bunca zamandır olgun fikirli,genç bir hanımla yazışıyormuşum :)maşeAllah...

      Sil
    2. Allah razı olsun ablacım güzel düşüncelerin için, ama her şeye vesile olan Rabbim. İnşallah Onun katında iyi bir müminimdir. Olgunluk için aile ortamı,yetiştirme çok önemli. Rabbim ailemden razı olsun,dini bilgilerde tam bir doyuma ulaşmamış olsamda,yaşım ilerledikçe ya da fikirce olgunlaşmaya başlayınca, kendimi geliştirmeye,okuyup öğrenmeye ve bu bilgileri paylaşmaya çalışıyorum. Allah hakkıyla yaşayan kulları arasında beni de eylesin inşallah.

      Sil
    3. amiiin canım,Rabbim cümlemize de razı olduğu sevdiği kulları arasında olabilmeyi nasip etsin...

      Sil
  5. haticeciğim tek seferde okuduğum bir yazı.emeğine yüreğine sağlık...acaba böyle senin gb bilinçli, bilgili bir anne olabilecek miyim ??? inşaAllah olabilmeyi Rabbim nasip etsin.çok güzel çok faydalı bilgiler,Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. goncam,
      iltifat etmişsin :)benim de eksiklerim çoktur,hiç birimiz mükemmel değiliz,
      bilinçli bir anne olmak,yavrularını hayırlı evlatlar olarak yetiştirmek için,önce samimiyet,sonra dua,sonra gayret gerekiyor ve bir de kendini yetiştirmek çok okumak lazım,
      önce Kur'an ile sıkı bir beraberlik,meal ve açıklamaları ile beraber sahih hadisler,sonrasında güvenilir kaynaklar esas alınarak yazılmış kitaplar,
      daha önce de söylemiştim,karınca ve polen yayınlarını tavsiye etmiştim,
      Rabbim sana da hayırlı,sağlıklı,göz nuru,gönül sürüru evlatlar nasip etsin(amin),
      sevgilerimle kardeşim...

      Sil
  6. Ben ve eşim namazımızı kılıyoruz.Oğlum 10 yaşında kuranını okuyor ama namazı bazen kılıyor.Çok ısracı değilim ve bu yazın benim için inanılmaz faydalı oldu..
    Paylaşımın için Allah razı olsun ablacım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Meliha,
      yazıda yorumlarda belirtildiği gibi,görüştüğümüz aileler,izlediklerimiz,dinlediklerimiz,okuduklarımız çok çok önemli,
      çocuğunuzun namaz kılan arkadaşları olsa işiniz daha kolay olur,beş vakit namazda israrcı olmak gerek,ama onun öncesindeki hazırlık aşaması çok önemli,çünkü o atılan temeller üzerine namaz binası inşa ediliyor,
      dua ve gayreti ihmal etmeyin,

      Rabbim yavrularımızı,
      arşın gölgesinde gölgelenecek 7 sınıf insandan bahsedilen hadis-i şerifin "Allah'a ibadetle büyüyen genç" maddesine,dahil olanlardan eylesin(amin).

      Sil
  7. sevgi makedonya26 Aralık 2012 23:46

    Allah cumlenizden razı olsun kardeşlerim.Hayat cemresini buldugumdan biri kendime gercek bir dost buldugumu hissettim.Yurt dışında yaşayınca insanın böyle paylaşımlara cok daha fazla ihtiyacı oluyor.Allah yar ve yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım kardeşim,Allah razı olsun,
      Rabbim bizleri öğrendiği ilimle amil olan sevdiği kullarından eylesin(amin).
      En Emin'e(c.c)emanetsin kardeşim,
      kalbi sevgi ve dualarımla...

      Sil
  8. Selamun aleykum ablacım nasılsın,ıyısındır ınsaALLAH.. bu yazın benım ıcın cok faydalı oldu. ozellıkle ıkındı yatsınamazı vede enseye mesh konusu ıcın delıllerım yetersızdı. ben uygulamaya calısıyodum ama artık yakınlarımada soyleyebılırım. oglum ıkı yasına gırdı.maalesef tvye cok bakıyor. daha kucukken ızletmek ıstemedım ama aılevı sorunlar yuzunden alıstı oglum:( senın yazından sonra daha az seyrettırıcem ınsaALLAH.yavruma masıl ıslamıyetı ogretıcem dıye cok uzuluyordum ama sen vede senın gıbı duyarlı mu,mın anneler sayesınde ısım kolaylasıyor..senden bır rıcam var..yavruları okudugum ıslam cocuk kıtaplarının ısımlerını verebılırmısın.cızgı flım cdsı ızlettıysen onların ısımlerını ıstıyorum.sımdıden ALLAH razı olsun hersey ıcın.dua ve sevgıyle kalın....ALLAH HAFIZ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim hoşgeldin :)
      elhamdulillah iyiyim,inşeAllah sen de iyisindir,seni tekrar burada görmek beni çok sevindirdi :)
      oğlunu daha büyük zannediyordum,maşeAllah daha küçükmüş,Allah hayırlı evlat etsin(amin).
      televizyon konusunda yapabildiğini yap ama kendine sıkıntı yapma,özellikle çirkin görüntülü çizgi flimler,reklamlar,vurucu kırıcı flimler,açık saçık müstehcen yayınlar,klipler vb.uzak tutmaya çalış,belgesel veya çocuklar için eğitici çocuk programlarından devamlı izlemedikçe bir zarar gelmez inşeAllah,çocuğu televizyonsuz odaya götürmek veya ilgisini çeken oyuncaklarla oynamasını sağlamak,dikkatini televizyondan alabilir,senin yanında kalemle bir şeyler de çizebilir,Rabbim yardımcın olsun.

      kitap olarak timaş'ın resimli kitaplarını okuyabilirsin,ben küçük oğluma okuyorum,öncelikle Allah'ın isimlerini öğreten "ALLAH'IN İSİMLERİNİ ÖĞRENİYORUM"serisinden okuyabilirsin,resimlerine bakabilir,sonrasında yine timaş'ın "PEYGAMBER ÖYKÜLERİ"serisini okuyabilirsin,ama okurken tanrı kelimelerini ben,ilah olarak okuyorum,resimli ama Peygamber yüzleri çizilmemiş,
      daha ilerki yaşlarda "HER ŞEY ALLAH'I ANLATIYOR"serisini okuyabilirsin,yazar Hekimoğlu İsmail.

      Yine 4-5 yaşlarından itibaren Çocuklar İçin İslam Tarihi Serisini sırası ile okuyabilirsin,
      bu seride şu kitaplar var her seri 20 kitaptan oluşuyor,toplam yüz kitap olması lazım,bende eski baskısı var,bu yüzden kitap sayıları değişmiş olabilir:

      Çocuklar İçin İslam Tarihi 1: Peygamberlerin Hayatı; Dini Hikayeler
      Çocuklar İçin İslam Tarihi 2: Peygamberimizin (Sav.)`in Hayatı
      Çocuklar İçin İslam Tarihi 3: Dört Halifenin Hayatı
      Çocuklar İçin İslam Tarihi 4: Seçkin Sahabelerin Hayatı
      Çocuklar İçin İslam Tarihi 5: Hanım Sahabelerin Hayatı ...
      kitapları aşağıdaki adreste bulabilirsin:

      http://www.kitapvadisi.com/prddet.php?pid=702227
      bu seri ravza yayınlarından çıkmış,

      cd olarak gonca dergisinin varlıkların dilinden peygamberimizi anlatan cdlerini izletebilirsin,

      şu anda aklıma gelenler bunlar,
      inşeAllah işine yarar,
      en Emin'e emanetsin,sevgilerimle...

      Sil
  9. Hosbulduk ablacım.bır ara benı hatırlamayacagı dusunmedım degıl :) ama unutmamamn benı cok sevındırdı.pcmız bozuktu ancak tamır oldu bu arada artık tcdeyım aılemın yanında.Elhamdulıllah. evet oglum daha kucuk, ama cok cabuk buyuyor ve ben kendı stresımden onunla ıyı bır skeılde ılgılenemıyorum.bu yazın bana ılac gıbı geldı. vaktını ayırıp kıtap ve cd ısımlerını paylastıgın ıcın ALLAH razı olsun. ınsaALLAH ılk fırsatta alıcam. cok faydalı olacagına ınanıyorum. suaralar kıtaplara bakıp bıraz da yırtma merakımız var ama bu gecıcı bır durum olsa gerek. zamanlada ona en guzel sekılde dınımızı ALLAHımızı peygamberımızı sıkmadan asılamak en buyuk arzum. cok sagol ablacım. selametle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım seni şu "ALLAH HAFIZ"sözünden hatırladım,sen olduğuna emin oldum :)
      bir Fatma'mız daha var neyse ki o soyismini de yazıyor,böyle olmasına rağmen bir ara sizi karıştırmıştım :)isminin yanına bir isim daha yazarsan benim için daha kolay olur :)

      Çocuklar İçin İslam Tarihi 3: Dört Halifenin Hayatı
      Çocuklar İçin İslam Tarihi 4: Seçkin Sahabelerin Hayatı serileri bizde var,diğerleri yok,arıyordum ama bulamıyordum,sen vesile oldun,diğerlerini ben de almak istiyorum inşeAllah,
      yazarları arasında Seyyid Kutub'da var,

      Allah razı olsun kardeşim,
      sevgilerimle...

      Sil
  10. Fatma Güler6 Ocak 2013 10:10

    tamam ablacım ben sana bundan sonra Fatma Güler olarak yazarım. daha kolay olur hatırlaman. sevgılerımlee... ALLAH HAFIZ

    YanıtlaSil
  11. merhabalar hatice abla nasılsın?paylaşmış olduğun yazı benim için çok iyi oldu sağ olasın.Benim de 2 buçuk yaşında bir oğlum var ve çizgi film izlemeyi çok seviyor.acaba senin önere bileceğin çizgi filmler var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar yeliz kardeşim,iyiyim elhamdulillah :)inşeAllah sende iyisindir,
      Allah yavrunu hayırlı bir evlat eylesin(amin),ne tatlıdır şimdi :)
      yukarıda Fatma kardeşime de söylemiştim,gonca dergisinin varlıkların dilinden peygamberimizi anlatan cdlerini izletebilirsin,
      hilal de haylaz torun isimli bir çizgi film var o da olabilir,

      islami içerikli çizgi filmler var mesela Hay,İstanbul'un fethini anlatan çizgi film,ALLAH'A İMAN EDEN GENÇ
      isimli yazıdaki hadis-i şerifte anlatılan hikayenin çizgi filmi olabilir ismini hatırlayamıyorum,padişah ve sihirbazı olabilir emin değilim belki bunlar onun yaşı için ağır gelebilir ama goncanın bahsettiğim cdleri tam ona göre,şimdilik aklıma gelenler bunlar :)yukarıdaki yazıda ve yorumlarda bahsedilen kriterlere uyan çizgi filmleri izletebilirsin,ama tom ve jerry,pepe,bugs bunny vb.olmasın...

      Sil
    2. selam aleykum ablacim...cok begendim yazilarinizi cok guzel anlatmissiniz.ALLAH razi olsun sizden

      Sil
  12. Selamun Aleykum Ablacım;

    uzun zamandır size yazmadım ama sizi takip ediyorum, kızım 10 yaşında ve namaz ve duaların hiç birini bilmiyor, bende namaz konsunda zayıflık gösteriyorum, şimdi namaza başladım; fakat iş yerinde mescit bir tane ve erkeklerde burada kılıyor, benim burada kılmamda bir sakınca olur mu kimse yokken bilmiyorum, başka bir erkeğin gelip görmesi namaz kılarken dinen sorun olur mu?
    kızıma şimdi duaları öğretmeye çalışıyorum, namazı sevdirmeye çalışıyorum, yukarıdaki yazılarınızı okudum, faydalanabilmek için, inşALLAH bende ve ailem kurtuluşa eren namaz kılıcılardan oluruz,sizin gibi büyüklerimizdende ALLAH razı olsun,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Özlem kardeşim,tekrar hoşgeldin :)iyi olmanı diliyorum,seni merak etmiştim,yeniden senden haber almak beni, çok sevindirdi,
      İslami açıdan bakınca bir kadın erkeklerle bir arada çalışamaz,senin durumunu bilmiyorum,sorunun islami açıdan cevabını bilmiyorum,ama sana şunu önerebilirim,namazını erkeklerin görmediği bir yerde kılmaya çalış,sadece erkek mescidi varsa,namaz için girdiğinde kapıya bir yazı as ve şu yazsın:
      Bayan namazda,lütfen 10 dak.bekleyin,girmeyin!
      namazını,duanı uzun tutma,ikindinin sadece farzını kıl,bu şekilde 10 dak.içinde namazını kılarsın,
      zaten gelen erkekler de namaz kılmak için geliyorlar,seni anlayacaklarını umuyorum,
      kızına gelince namaz için biraz geç kalınmış ama zararın neresinden dönersen kardır,
      yazıda belittiğim önerileri dikkate al,namzda mutlaka okunması gerekenlerden başlayarak duaları ezberlet,ve Allah'ın sana kolaylık vermesi için bol bol dua et,her şey O'nun elinde,sen sammi isen,O'nun(c.c) yardımı er geç ulaşır,
      "başka bir erkeğin gelip görmesi namaz kılarken dinen sorun olur mu?"sorusunu İslam tr'de Abdulmuiz Fida'ya sorabilirsin,
      yukarıda yorumu olan Kur'an Talebesi kardeşimizin sayfasına da sorunu yöneltebilirsin,sana cevap verebileceğini düşünüyorum,
      Duana gönülden amin diyorum kardeşim,Rabbim yardımcımız olsun(amin),
      kalbi sevgilerimle,O'na(c.c) emanetsiniz...

      Sil
    2. Özlemcim inşeAllah buraya tekrar bakarsın,
      kafana takılan sorularını Bu sayfanın yan tarafında bulunan ENSARDER'E girip FETVALAR sayfasındaki FETVA SOR kısmına tıklayıp sorabilirsin,
      sayfanın linkini aşağıya da yazıyorum,hemen tıklayıp ulaşabilirsin kardeşim.

      ENSARDER FETVALAR

      Sil
  13. S.a abla ben yurt dışında yaşıyorum.Benim büyüğü 6 digeri 2 yaşında iki oğlum var. elimden geldiğince çocuklarımı iyi yetiştirmeye çalışıyorum ama benim eşim ne namaz kılıyor, ne oruç tutuyor tam tersine çocuklarıma kötü örnek oluyor sizce ne yapmalıyîm?Bana yardımcı olun lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güldem kardeşim hoşgeldiniz :)
      böyle bir eşe mecbursanız hem eşinizin hidayeti,hem de çocuklarınız için,dua edip elinizden gelen gayreti göstererek çocuklarınızı İslam üzre yetiştirmeye çalışın,
      varsa çocuklarına namaz eğitimi vermiş ve onların namazına önem veren namaz kıldıran,bu konuda taviz vermeyen müslüman ailelerle bir araya gelin,
      çocuklarla en çok anneleri bir arada oluyor bunu iyi değerlendirin,anlayacakları yaşa gelince 7-8 yaşlarında çocuklarınızı,şahit oldukları,babalarının yanlış davranışları konusunda uyarın,ama babaya düşman etmeyin,,haberdar olmadıkları konuları gizli tutun,babaları için dua etmeniz gerektiğini anlatın,yaklaşımınız hep güzel ve yapıcı olsun,Rabbim yardımcınız olsun(amin),
      muhabbetlerimle...

      Sil
  14. Merhabalar sitenizi ilk defa ziyaret ediyorum. 6 yaşında bir oğlum var ve eşimden ayrıldım. Bu konudaki bütün yük benim üstümde.. Öncelikle seneye ilkokula başlayacak namaz konusunda ne yapailirim? Yada bu konuda uygun okullar hangisi? Eve gelince kaza kıldırdam bu yaşta çok zor gelir ona... Rabbimmm bana yardım etsinn şu okullara mescitler açılsa yarabbimmm napıcam ben!!!

    Oğluma kendimce evde Allah sevgisini ve korkusunu da aşılıyorum. Dualar ezberletiyorum. Bu konuda sizin kadar bilgili tecrübeli değilim ama kendi çapımda bişiler yapmaya çalışıyorum. Rabbim yardmcım olsun azabından cümlemizi korusun inş.

    Ben oğluma bu tarz masalları hep okuyorum çünkü diğer taz dini masallar bulamıyorum. Bulduklarımda çocuğun ilgisini çekecek masal şeklinde değil... Bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim. Çok korkuyorum layık bir kul ve ümmet olamamaktannn :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan hanım sayfamıza hoşgeldiniz :)
      sizi biraz karamsar gördüm,sizi anlıyorum ancak ümitsizliğe hiç gerek yok,elinizden geleni yapın,dua edin,Allah'a tevekkül edin,
      çocuğunuza yazıda anlattığım yöntemleri uygulayarak gereken eğitimi verebilirsiniz,yorumlarda da faydalı bilgiler bulacaksınız,
      10 yaşına kadar kılamadıklarını kaza ettirmeyin,sonrasında okulda namaz kılabilmesi için,okul yönetimine dilekçe yazıp çocuğunuzun,namazını kılabilmesi veya eve gelerek kılabilmesi için yer temini veya izin başvurusunda bulunabilirsiniz,kanunen istek olması halinde okul yönetimi tarafından,yer temin edilmesi gerekiyormuş,
      Rabbim yardımcınız olsun(amin),
      muhabbetlerimle...

      Sil
  15. Selamun Aleyküm benim hayatcemrem
    şu anda öğle mesaisindeyim yemek yerken aynı zamanda yazınızı da okudum ve okurken gözlerim doldu, benimde 7 ve 8 yaşında iki oğlum var, resmi kurumda çalşıyorum ve çocuklarımda yeteri kadar ilgilenemediğimi düşündüm birden, bir bayanın çalışarak çocuk yetiştirmesi çok zor, şu anda istifa etmeyi bile düşündüm :) Allah razı olsun eşim dini konularda bilgili ve çocuklara çok güzel örnek oluyor, benim yorgun olduğum zamanlarda, çocukları yazın kursa da gönderiyorum 8 yaşındaki oğlum geçen yaz kur'an okumaya geçti hatta ama yinede eksik birşeyler olduğunu düşünüyorum, bayanların çalışması ile ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum bu arada, sizin yorumlarınız benim için önemli, sessiz takipçinizim, Allah sizden faydalı olduğunuz her kişi için ayrı ayrı razı olsun, çocuklarınızı size bağışlasın inşaallah, Allaha emanet olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam EBRULİm :) hoşgeldiniz,ne güzel,ne sıcak bir yorum bu böyle! Allah razı olsun(amin),beni ziyadesi ile sevindirdiniz,Allah'da sizi sevindirsin(amin),

      Rabbim evlatlarınızı hayırlı evlatlar eylesin,eşiniz gibi bir eş Allah'ın bir lütfu,
      Kadınların çalışması konusu,üzerinde uzun uzun yazılıp konuşulacak bir konu,durumunuzu bilmiyorum,mümkün olsaydı da yüzyüze konuşabilseydik :(

      müslüman kadın,tesettürü ile çalışabiliyor,namazını ihmal etmiyor,kendisine haram olan erkeklerle bir arada bulunmuyor,Allah'ın haram kıldığı bir işle iştigal etmiyor,eşini,çocuklarını,evini ihmal etmiyorsa ve kadınların ihtiyaç duyduğu sahalarda görev yapıyorsa,mesela doktor,hemşire vb.çalışabilir diye biliyorum,ama bunları gerçekleştiren kaç kadın var?

      çalışan kadın gerçekten ihtiyaç(ihtiyaç konusu da başlı başına bir yazı konusu) sahibi olduğu için mi çalışıyor,yoksa kendisine yeni kıyafetler,makyaj malzemeleri,çeşit çeşit ayakkabı ve aksesuarlar almak,daha lüks bir evde oturmak,lüks bir araba sahibi olmak,evinin eşyalarını yenilemek,lüks bir tatile çıkabilmek,için mi çalışıyor?

      Yoksa kapitalizmin kadınları ekonomik özgürlük,feminizm gibi tuzaklarına kapılıp,evde yalnızca eşinin ve çocuklarının hizmetini yapmak yerine,dışarıda başkalarının emrinde,hizmetinde çalışıp modern köleliği kabul ettiği için mi çalışıyor?nedir kadınları çalışmaya iten,çalışmaya mecbur eden sebep?

      nedir kadını sokaklara iten,evinden uzaklaştıran?bunun çok iyi sorgulanması lazım,dışarıda çalışan kadın hangi işte çalışırsa çalışsın,yıpranıyor,

      halbuki Rabbi onun omuzlarına ağır yükler yüklememiş,kocasının,Allah'ın emirlerine isyan gerektirmeyen meşru isteklerini yerine getirerek onu razı etmek,kocasının iyiliklerine nankörlük etmemek,namusunu korumak,beş vakit namazını kılıp,ramazan orucunu tutmak,işte Rabbinin müslüman kadından istedikleri....
      Bunları yerine getiren müslüman kadına da cenneti vaadetmiş,
      Yazı uzar gider,bu kadarla iktifa edelim,belki Rabbim lütfederse bu konuya bir yazı ile değiniriz :)
      Bunları öğretmen olmak için fakülte kazanmış,ancak okumak isteyip çalışmak istemediği için ailesi tarafından fakülteye gitmesine de gerek duyulmamış bir kardeşiniz olarak yazıyorum :) bu konuda da aileme hiç kızmıyorum,onları çok seviyorum,halimden çok memnunum elhamdulillah,maşeAllah la kuvvete illa billah,

      Ara sırada olsa sesizliğinizi bozun olur mu?çok sevinirim :)Rabbime emanetsiniz...

      Sil
    2. Son durum benim halim gibi. Okumayı sevip çalışmayı düşünmemek :)

      Sil
    3. bemdeaynısekilde

      Sil
    4. okumak kadargüzel birşey yok

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur