İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

24 Eylül 2010 Cuma

EVDE YOĞURT YAPIMI ve PÜF NOKTALARI


                  Rabbimin adıyla…

Geçen gün jölelerle ilgili araştırma yaparken,hazır yoğurtlarda jelatin kullanıldığına ilişkin bir yazıya rastladım ve kullanılan jelatin domuz jelatiniydi.

Konu ile ilgili yazıyı merak edenler  

buraya bakabilirler.

Müslüman olarak yediğimiz içtiğimiz herşeyin helal olmasına dikkat etmeli şüpheli şeylerden de kaçınmalıyız.

Mümkün olduğunca gıdalarımızı evimizde hazırlayarak hem Rabbimizin haramlarından sakınıp hem de aynı zamanda sağlıklı gıdalar tüketmeliyiz.

Evde hazırlayabileceğimiz en temel gıdalarımızdan birisi de yoğurt.

Yapımı çok kolay olduğu gibi çok ta zevkli bir iş.İşin içinde tatlı bir heyecan ve merak olması bu zevki artırıyor,yemesi ise en güzeli.

Sizler mutlaka biliyorsunuzdur ancak her yiğidin bir yoğurt yeyişi olduğu gibi,her yiğidin de bir yoğurt yapışı vardır :)

 

Yoğurt yaparken sütü mayaladığımda düşünürüm,şimdi süt olan bu madde,nasıl oluyor da bir kaç saat sonra şekil değiştirip yoğurda dönüşüyor?

Allahuekber,subhanallah demekten başka ne denebilir ki?maşaallah demeyi de unutmayalım, mayayı süte koymadan önce de tutması için dua edelim ve besmele ile mayalayalım.

             

 

YAPILIŞI:

 *3 litre süt için,1-2 yemek kaşığı yoğurt,çay kaşığının ucunda tuz, 1 çay kaşığından az toz şeker,

*Sütçümüzden aldığımız sütü 3-5 dak.kaynatalım,kaynattığımız tencereden başka bir tencere veya kaba sütümüzü aktaralım,

sütümüzü aktardığımız kapta yoğurdumuzu mayalayalanacak,

*yoğut mayası olarak kullanacağımız yoğurda tuzunu ve şekerini atıp çatalla iyice çırpalım,

niçin tuz atıldığını bilmiyorum, kaynanam böyle yapıyor,

şekerin ise mayalanmayı kolaylaştırdığını duydum,

*Süt ılıktan biraz daha sıcak olunca mayalanacak,bu sıcaklık derecesini şöyle kontrol ediyoruz:

*Parmağımızı süte batırınca hafif bir yanma hissi oluyorsa yani annemin deyimiyle”elimizi ısırıyorsa”mayalanma zamanı gelmiştir.

Dua ve besmeleden sonra sütten bir iki kaşık yoğurda katıp karıştırıyoruz, daha sonra mayayı süte ilave ederken sütü de karıştırıyoruz.

*Sütü mayaladığımız kabın üzerine,

süte değmeyecek şekilde pamuklu bir bez örtüyoruz ki 

sütümüz mayalanma esnasında soğuyacaktır, 

soğuma sırasında da buharı çıkacaktır, bu bez buharı 

çekip yoğurdumuzun sulanmasına mani olacaktır.


*Bezin üzerine bir kapak kapatılır, sonra da yoğurdun 

üzeri ve yanları sarılır, sütü mayaladığımız yer soğuk ise 

fazla sarılır(mümkünse soğuk yerde mayalamayın),


eğer sıcak bir yerde mayalanıyorsa daha az sarılır,


mesela 3 adet sofra bezi yeterlidir,en üste de örgü cinsi 

bir şey örtülebilir.


*Yoğurdumuzun mayalanma süresi 3-4 saattir,


mayaladıktan 2 saat sonra üstü biraz hafifletilir,en üstte ki örtü alınır.

Süre dolunca üzeri açılır ve sarsmadan buz dolabına yerleştirilir,


ilk açtığınızda biraz cıvık görünse de kokusu yoğurt kokusuna dönmüştür.


2 gün dolapta bekletilir ve sonra yenilmeye başlanır.


Dolaba ilk koyduğumuzda en az 4-5 saat ağzı açık bekletilir,

sonra kapağı kapatılır.

2 gün geçince yoğurdun daha katı bir hal aldığı görülür.Afiyet olsun.






Yoğurdunuzu yemeye başlamadan önce ilk işiniz,



bir saklama kabına taze yoğurdunuzdan 2-3 kaşık ayırıp buzlukta saklamak olsun,


bir dahaki süt alışınızda buzlukta maya için sakladığınız yoğurdu da dışarı çıkarın,


kaynayan sütünüz mayalanacak ısıya gelene kadar ayırdığınız yoğurt da eriyecektir.


Bu şekilde yoğurt mayanız taze olacak,dolayısıyla yoğurdunuz da tatlı olacaktır.

 

YOĞURDUMUZ TUTMADIYSA:

 

Sütümüz olması gerekenden daha soğuk halde mayalanmışsa,aldığımız sütü veren inek ilaç aldıysa sütümüz yoğurt tutmaz.

 

Yoğurdumuzu açtığımızda tutmamışsa üstünü yeniden örtüp bir kaç saat daha bekletelim,yine sonuç olumsuzsa,

veya çok az bir kıvam almışsa sıcak su dolu bir kaba oturtalım ve yine bir kaç saat bekletelim,sonuç yine olumsuzsa artık tutmayacağını anlarız,

ama yine yapılacak bir şey vardır,tutmayan süte 3-4 kaşık daha yoğurt ve biraz tuz ilave edip ocak üzerine koyup kesilinceye kadar ısıtalım,

8-10 saat bekletip bez bir süzeğe aktarıp suyunu süzelim,çökelek olarak tüketebiliriz,suyunu da dökmeyin,poğaçalarda,

ekmek hamuru yaparken kullanabilirsiniz.

Sütü olması gerekenden daha sıcak mayalarsak bu seferde süt kesik kesik bir görüntü alır ve yoğurt tutmaz,yine biraz yoğurt ilave edip, ocak üzerinde kestirip çökelek olarak kullanabiliriz.

 

NOT:

Yoğurdu fazla suyundan arındırmak için buraya bakabilirsiniz.

Evde yoğurt yapmanın önemini buradan okuyabilirsiniz.

84 yorum:

  1. cok tesekkur edrım anca yogurtu tutturabıldım:))

    YanıtlaSil
  2. Sevgili kardeşim,bundan sonraki mayalamaların için de kolay gelsin diyorum,afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  3. yoğurdum çok ama çok ekşi oldu, ne yapayım :(

    YanıtlaSil
  4. Adsız kardeşim,
    yoğurdun nasıl ekşi oldu?yeni mi mayaladın da çok ekşi,yoksa çok mu uzun zamandır,yani mayalanmasının üzerinden günler geçti de öylemi ekşidi?bilgi verirsen bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım.

    YanıtlaSil
  5. SEVGİLİ KARDEŞİM,
    TARİFİN İÇİN TEŞEKKÜRLER, ELLERİNE SAĞLIK.
    KÜÇÜK BİR PÜF NOKTASI; BEN KÜÇÜK TOPRAK ÇÖMLEKLERE MAYALIYORUM. İSTER KİŞİYE 1 TANE, İSTER ORTAYA 1 TANE. BÖYLE OLUNCA İÇİNE KAŞIK ÇALINMIYOR VE YOĞURT SULANMIYOR.

    YanıtlaSil
  6. ekşiyen yoğurtlarla yoğut çorbaları iyi oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekşiyen yoğurtları o halleri ile yoğurtlu çorbalarda kullanmak bence hiç iyi olmuyor,çorba yenilemeyecek kadar ekşi oluyor,yoğurtlu çorbalarda taze ve fazla suyu alınmış yoğurt kullanmak en doğrusu,

      ekşiyen yoğurdun fazla suyunu alıp süzme yoğurt olarak tüketebileceğiniz gibi,kaynayan süte katıp kestirerek lor tadında çökelek olarak tüketebilirsiniz.

      Sil
    2. Yogurdun en faydali kisminin suyunda sakli oldugunu da unutmayalim.tarifiniz için teşekkür

      Sil
    3. Sadece seker koyun guzel oluyor

      Sil
  7. eşi yoğurdun ayranı güzel oluyor ;)

    YanıtlaSil
  8. besmele dua ne alaka kardeşim inanmayan yoğurt yapamaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir kafa yapısına sahip,zatınız gibi şahsiyetlerin olduğunu okuyucuların da görmesi için,bu saçma yorumunuzu yayınladım,bilginize...

      Sil
    2. fabrikalarda yoğut makinelerle mayalanıyor.başında dua eden yok.bilimsel gerçeklerle inançlarımızı karıştırmasak daha iyi sorgulayıcı.araştırıcı ve öğretici oluruz.inanç kişinin kendisi içingereklidir ama billim tüm insanlık için .yoğurdun mayasının iman gücüyle diilde kimyasal etkileşim nedeniyle olduğunu inkar etmemeliyiz.

      Sil
    3. Yazık ki bu kafa yapısı çok yaygın,ben ne yazmışım siz ne diyorsunuz?
      dua etmeden yapılan yoğurt mayalanmaz diye bir şey söylemedim,ama biz müslümanlar kaybolan ayakkabı bağımızı bulmak için bile dua ederiz,Rabbimizin katında da dua ile değerliyiz,sizler bu hayırdan mahrumsanız elden ne gelir?kimse kimseye de zorla dua ettirmiyor bunu da o çok bilmiş kafanıza yerleştirin...

      Sil
    4. Biz ana babamizdan boyle gördük.Besmelesiz kapı bile acmiyoruz . neden zorunuza gidiyor iyi niyetleri, güzel gönülleri suistimal etmeyin.

      Sil
    5. Niye sen kafir misin allaha inancın yokmu başına bir iş gelince duaya sarılma ozaman sakın

      Sil
    6. Neden bukadar rahatsız oluyorsun besmele kötü birşeymi senin gibilere geri kafalı derler bence

      Sil
    7. Niye sen kafir misin allaha inancın yokmu başına bir iş gelince duaya sarılma ozaman sakın

      Sil
    8. Tabi ki mayalayabilir ama inançlı insanlar her isinde besmeleyle başlayıp allaha tevekkül eder ben de dua edip kapadm ilk kez mayaliyorum allahım utandirmaz inşaallah senin gibi inanıcsizlar da böle koca bi yazıda sadece bu kısma takılıp kalır malesef .

      Sil
    9. siz dua etmeyin. mumkunse esinize dostunuza herkese inancsizliginizdan bahsedin de millet bosuna gelip cenaze namazinizi kilmasın. Az bilim ateistliği, ileri bilim yaraticıya hayranligı beraberinde getirir. Siz daha pismemişsiniz. Biraz dahz bilime kafa yorun, pişin cok toysunuz.

      Sil
    10. Bu dünya kanunu da belirleyen Allah tır. Kâfire bu dünyada çalıştığının karşılığını verir ama sevap hazinesi dolmaz. müslüman ise yogurdu mayalarken "herşeyi yaratan, o bilimsel gerçekleri yaratanin Allah" olduğunu yürekten kabul eder ve bu iman lezzetiyle yaratanin adini zikreder. Ve bilir ki yogurdu daha da lezzetlenir şifa kaynağı olur. Şifa veren Allah tır yiyeceklere lezzet veren Allah tir ve bu dünya da O nun yüceliğini kabul etmediler de kâfirler de faydalanabilir. Ama sadece bu dünyada!

      Sil
  9. belki onuncu denemem bir kez o da cıvıkça tuttu fokur fokur kaynayan sütü ilk önce 20 dakika soğuttum sonra bu süreyi 15 dakikaya düşürdüm gene olmadı lütfen yardım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      öncelikle sütünüzü nasıl soğuttunuz ve ne için belli bir süre tuttunuz anlamadım,
      sütünüzü kaynattıktan sonra kendi halinde soğumaya bırakın,bahsettiğim sıcaklığa gelince mayalayın,tarife uygun şekilde mayalıyorsanız tutması lazım,benim tahminim sütünüzde bir problem var,bence sütünüzü değiştirin,

      aynı sütle mayalamayı bırakın,arada belki yazıda bahsettiğim sebeplerden dolayı tutmayabilir ama her seferinde bunun olması problemin kullandığınız sütten olduğunu düşündürüyor...

      Sil
  10. Eger mayamana suresini asarsaniz eksir ,
    eger mayalik yogurduuz eksi ise eksir ,
    bir fiske tuz eklerseniz , eksimez.

    YanıtlaSil
  11. Hayatcemresi karşim bence dua etmeyi unutmuş bu arkadaş ondan tutmamış bu yoğurt ondan boşa kafs yormaya gerek yok 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slm kardesim ben yogurdu mayaladim 4 kg sute 2 cay kasigi seker ilave ettim ama tuz katmadim sizce yogurdum nasil olur seker ilave etmeden mayaliyodum gizel oluyodu simdi biraz tedirginim

      Sil
    2. ebru hanım hoşgeldiniz :)
      şeker biraz fazla kaçmış ama önemli değil, hiç şeker ve tuz katmasanız da Allah'ın izni ile yoğurt tutar, zaten bunu siz de tecrübe etmişsiniz, tuz ve şeker sadece mayalanmaya yardımcı unsurlar, şeker miktarı verdiğimden daha az da olabilir,
      dua nimeti mahrumları ne derlerse desinler, yapılması gerekenleri yapıp dua ettinizse işin en önemli kısımlarından birisini yapmışsınız :) inşeAllah öncekiler gibi bu sefer de yoğurdunuz tutar, sevgilerimle...

      Sil
    3. Yoğurt yaparken sütü mayaladığımda düşünürüm,şimdi süt olan bu madde,nasıl oluyor da bir kaç saat sonra şekil değiştirip yoğurda dönüşüyor?
      Allahuekber,subhanallah demekten başka ne denebilir ki? —> istediginizi diyebilirsiniz ama sutun yogurda nasil donustugunu gercekten merak ediyorsaniz biraz biyoloji bilgisi yeter bunu anlatmaya. Kisaca yogurdun icindeki canli bakteriler sutu yogurda ceviriyor. Eger sut cok sicak olursa bakteriler ölür. Eğer süt parmağı hafiften yakacak (45-50 santigrat derece) kadar sıcak değilse bakteriler harekete geçmez ve bu iki durumda da yoğurda dönüşmez süt. Mayalı hamur yaparken de benzer durum olur. Mayalanmayı tek hücreli bakteriler yapar. Eğer mayalama tekniklerine uygun yapmazsanız ne söylerseniz söyleyin ne yoğurdunuz tutar ne de hamurunuz kabarır. Lezzetli yoğurtlar.

      Sil
  12. Siz erkeklere neoluyoki yorum yapiyosunuz sizmi mayaliyosunuz ki bide yorum yapiyosunuz besmelesiz yogurt olmuyomu nedemek bu nasl bir kafa neyin kafasi

    YanıtlaSil
  13. Esselamu aleykum esime yogurt yapayim dedim ama tutturamadim sut fazla ilikti bu yuzden tutmadi zannimca.75 derece firinda saatinin dolmasini bekliyor suan bakalim Allah sonunu hayretsin :) eger buda ise yaramazsa cokelek yapmayi deneyecegim guzel olursa esime sunacagim kasten cokelek yapmis gibi tabi :) o hic bilmicek firin macerami ve tutmayan yogurdumu :) insaAllah tutar ayyyy :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam feyzacım hoşgeldin :) sıcaklığın buralara kadar yansıdı :)
      inşeAllah yoğurdun tutar,
      sevgilerimle, hayırlı cumalar...

      Sil
  14. SELAMUN ALEYKUM..hıc tuz ve seker eklemeden mayalıyorum ben..yogurt suyunu da muhakkak ayrana yada cacıga katıyorum,hıc olmadı bı kac kasık ıcıyorum :)
    en basta soylemem gereken sona kaldı belkı ama ben de Besmelesiz ve Salavatsız yapmıyorum :) Elhamdulıllah
    Besmelenın guzel sozlerın molekullere etkısını kanıtlayan makalelerı okuyup onaylıyoruz(ki bu calışma cok guzel)... bunu soyleyen bızden olunca neden kostek oluyoruz anlamıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim hoşgeldiniz,
      onlar bilimsel(!), akılcı takılıyorlar ama unutuyorlar, bilimi de yaratan, idare eden Allah'tır, O(c.c) dilemezse hiç bir şey olmaz, bizler bu bilinçle yaptığımız her işe besmele ile başlarız,

      Allah'a emanetsiniz...

      Sil
    2. Allah aklı ve bilimi verdiyse biraz daha bilimi ögrenseniz keşke. Sütün yoğurda nasıl dönüştüğünü anlardınız. Duanızı yine edersiniz ama bilinçli bir insan olursunuz.

      Sil
    3. Sütün yoğurda nasıl dönüştüğünün bilimsel açıklamasıyla gelen bilinçten mahrum olmak bize hiçbir şey kaybettirmez. Ancak bu dönüşümü yaratanın Allah (azze ve celle) olduğunu idraksizlik ve bununla alay ve inkar ebedi saadete engel olur asıl felaket budur.

      Sil
  15. Ben de kayınvalidemden öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum. Kendisi sütü çelik tencerede kaynattıktan sonra başka bir kaba aktarmadan aynı tencere içerisinde yoğurdunu mayalıyor ve bunu yaparken tencereye hiçbir şey örtmüyor, öylece mayalanıyor ve yoğurtları çok güzel tutuyor, tabi ortam fazla soğuk olmayacak :)

    YanıtlaSil
  16. evet ben mayalıyorum erkekler diye ayrımcılık yapıyorsunuz neyin kafası demekte moda oldu

    YanıtlaSil
  17. Sitenizi çok beğendim YÜCE ALLAH sizden razı olsun

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar. Bende yeni yoğurt maceraları yaşayanlardanım. 4. yapışım oldu herhalde. Ben tam ısısını bulamıyorum galiba. Önceki yaptığım yoğurttan aldığım mayayı buzluğa koymuştum plastik bardağa. ancak mayalayacağım zaman erkenden çıkarttıysamda tam erimedi. ben de sıcak sütten içine katıp kalan kısımları eritmek zorunda kaldım. içinde buz parçası olduğundan mı kesik gibi oldu bilmiyorum ama tadı gayet güzel doğal yoğurt tadında ama kıvam yok cıvık :) . yeni yoğurt yapmayı öğrenen biri olarak bana ayrıntılı yardımcı olur musunuz acaba? yoğurdumu çelikte kaynatıp gerekli ısının üstündeyken (kendimce) 3kg lık cam kavanoza boşaltıyorum. uygun ısıya gelmesini orada bekliyorum. ağzına kendisinin plastik kapağı var onu, üstüne de cevirmeli kapağını kapatıp mayalayıp dolaba kaldırdığımda kıvamı daha iyi olmuştu(sizinki kadar olmasada), ama üzerine o plastik kapağını kapatmadım (vakumluyor o kapak kısmen) bu sefer bez kapatıp kapağı çevirip sıkıştırdım ama cıvık oldu. acaba bez mi koymamak lazım anlamadım. ikisindede şeker ve tuz koymamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülcan hanım hoşgeldiniz :) tarfim o kadar ayrıntılı ki, üzerine söyleyecek pek fazla bir şey bulamıyorum, tarifi aynen uygulayın,

      sütün sıcaklına bakarken parmağınızda hafif bir yanma hissi olmalı, buzluktaki mayayı mutlaka kendi halinde eritin, bahsettiğiniz şekilde kesik bir görüntü olur, iyice eritince sulu oluyor bu yüzden ben üzerine ıslatıp sıktığım bir bez sererek suyunu gideriyorum bunu yoğurt suyunu almak isimli başka bir başlıkta ele almıştım, yoğurt kategorisinden o yayına ulaşabirsiniz,

      mayalanan yoğurdu dolaba koyduğunuzda üzerinde ne bez, ne de kapak olmasın bu şekilde en az 4-5 saat hatta daha fazla beklesin, aksi takdirde sulanır, sonra kapağını kapatın mümkünse yoğurdunuzu 2 gün sonra yemeye başlayın, afiyet olsun...

      Sil
  19. Bende yaptim tuz seker atmadim dört saat sardim kattim actim ki ustu su alto tutmuş ama üstünde sular var ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış anlamadıysam yoğurdunuz tutmuş ancak bekleme süresi fazla geldiği için üstü sulanmış, üzerinin suyunu bir kaşıkla alabilirsiniz,
      tarifteki gibi üzerini kapakla kapatmadan önce bez serdinizmi?
      Yapmadı iseniz de sulanma olmuş olabilir, zira süt soğudukça oluşan buhar yoğurdun üzerinde su oluşturur.

      Sil
  20. Ceyhan sultan4 Nisan 2015 11:21

    Ben de ilk defa yoğurt mayaladım keşke daha önce okusaydım yazınızı. İnşallah güzel olur yoğurt. Şeker ve tuz olayını hiç duymamıştim önceden.

    YanıtlaSil
  21. AĞZINIZA SAĞLIK BİSMİLLAHLA BAŞLANAN HER İŞTE BİR HAYIR VARDIR

    YanıtlaSil
  22. Yoğurdu yaptım tutmuş âmâ üstü kesik kesik olmuş alt tarafı çok güzel neden olmuş olabilir neyi yanlış yaptım acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oya hanım sayfamıza hoşgeldiniz :)
      Bahsettiğiniz durumla hiç karşılaşmadım ne diyeceğimi bilemiyorum :)
      Ama alt kısım güzel diyorsunuz, mayanızı oradan alın, inşeAllah bir daha ki sefer aynı durumla karşılaşmazsınız temennisinde bulunalım, hayırlı bayramlar...

      Sil
  23. fabrikalarda makineler yogurdu yapiyor ve basinda dua eden yok, yine de yogurt tutuyor diyen arkadas, isin icine besmelenin karistirilmasindan rahatsizligini dile getirirken boyle bir ornek vermis. lakin burada zihni bir problem yasadigindan atladigi bir yer var. makinenin isini yapmasi, yani onu programlayan ona fonksiyon yukleyen insanin onu ayarladigi gibi calismasi, makinenin kendi dilince besmelesidir. ben beni olusturan sahibimin adina, bana yukledigi gorev uzere calisiyorum ve isimi yapiyorum demis oluyor makine calismakla. insan da kendisini yaratan duzenleyen kendisine islevler veren sahibinin yani allahin adina hayat surmektedir. muslumanlar bu nedenle besmeleli is tutarlar. bunun anlami da makinenin gorevini tam takir yerine getirmesiyle bensezir: ya rabbi, isime besmele ile, senin adina ve senin adinla koyuluyorum. bana bu akli sen verdin ve bana hayat surecim icinde yukledigi gorev ne ise o gorev uzere hareket edecegimi sahibim olarak sana deklere ederim demektir besmelenin uzun aciklamasi. yani fabrikadaki makine de besmelesini cekiyor ama goz lazim gormeye, kulak lazim duymaya, kalp lazim idrak etmeye. vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, ne güzel açıklamışsınız cezakallahu hayran...

      Sil
  24. Sütümün altı tutmuş fakat üstü süt olarak kalmış. Ne yapmam gerekio 4 saat beklettim. Açtığımda böyleydi. Dolaba koymalı mıyım bekletmeli miyim? Selam ve dua ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz kardeşim, hakkınızı helal edin yorumunuzu yeni gördüm :(
      Siz zaten bu saate kadar birşeyler yapmışsınızdır, hala aynı ise biraz süt kaynatın içine ekleyip kestirin bekletip soğutun sonra süzün lor gibi olur kahvaltılarda börek ve poğaçalarınızda kullanın,

      Bir daha aynı durumun olmaması için sütünüzünsıcaklığı nasıldı bilmiyorum ama olması gereken sıcaklıkta mayalayın soğuğa yakın ılık değil sıcağa yakın ılık olsun bir de süte maya ilavesinden sonra her tarafını iyi karıştırın inşeAllah güzel haberler alırım :) Allah'a emanetsiniz.

      Sil
  25. Bütün yorumları okudum keşke mayalamadan önce okumadım. Dua edin tutsun yoğurdummmm

    YanıtlaSil
  26. Sitenizi çok beğendim başarılarınızın devamını dilerim

    YanıtlaSil
  27. Merabalar ben teflon tencerede kaynattim ve ayni tencerede mayaladim kapGini sonra sardim ama buz dolabi olayini bilmedigim icin 10 saat kaldi yaziyi okudum kapagini actim buz dolabina koydum bisey olurmu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurdunuzu mayaladıktan sonra mı 10 saat kaldı? Tam anlayamadım :( eğer öyle ise yoğurdunuz ekşi olur ve fazla sulanır..

      Sil
  28. Merhabalar ben de artık evde yoğurt mayalamaya başladım.Üç kez mayaladım.İlk iki mayalamamda 4 saat sonra tencereyi açtığımda sıvı kıvamlı ayran gibi olmuştu.Pes etmedim bugün de mayaladım katı yoğurt kıvamını bulmuştu.Üçündede aynı şekil mayaladım iki mayalama tutmadı ama üçüncü tuttu neden bazen tutar bazen tutmaz yapılan şeyler aynı olduğu halde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)
      Bütün işlemler aynı peki mayanız aynı maya, sütünüz aynı süt müydü? Bunlarda aynı diyorsanız aradaki farkı ancak siz bulabilirsiniz :)

      Şu var sütü açıktan aldınız diyelim hep tutarken bir gün tutmadı ise yazıda da belirtmiştim hayvana ilaç verilmiş olabilir, bunu da sütçünüzün söylemesi gerekir, sevgilerimle, hayırlı ramazanlar...

      Sil
    2. Sütü biraz sıcak mayalıyorum sanırım biraz daha ılık olması gerekiyor galiba.Aslında çok sıcak denilenimez ama bugün yine mayalanmadı :( çok Üzgünüm.annem daha fazla ılıtmam gerektiğini söyledi.sütte sıkıntı yok orası kesin.Farklı yerin sütüyle de denedim olmadı.Ne yapsam bilemedim bebeğim olmasa çok uğraşmazdım ama hazır yoğurt yemesin dedim yavrum.Bugün mayalayacağım yoğurdu mayalamak için aldım kesilmesin diye mayalanacak sütten tencereden aldım karıştırdm maya olacak yoğurt sanki kesilir gibi oldu.Acaba maya yoğurdum kesildiği için mi mayalama olmadı.

      Sil
    3. Peri hanım hoşgeldiniz :)
      Anneniz haklı, anlattıklarınızdan sütünüz bir hayli sıcakken mayalama işlemi yaptığınız anlaşılıyor. Sütünüz sıcağa yakın ılık olmalı tarifte bahsettiğim gibi serçe parmağınızı batırdığınızda parmağınızı bir süre bekletebilmelisiniz, hafif elinizi yakmalı(ısırmalı) faha fazla sıcak olmamalı.

      Sütünüzü önceki mayalamalarınızdan biraz daha fazla ılıtarak tekrar deneyin inşaAllah olacaktır, kolay gelsin, bebeğinizi sağlıkla büyütün...

      Sil
  29. hirsizlikla alinan mallar da bu harama dahil mi? Bir de Eger haramsa hirsizlarin hirsizlik yapmalarina sahte diplomayi halka yutturup hakki olmayan yerlerde oturanlara yandaslik edenler de bu harama ortak oluyorlar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ???
      Biraz daha açık konuşur musunuz?
      Yoğurtla ne alaka?

      Sil
  30. Ben de sütü soğuttuktan sonra ılıkken mayaladım.Mayayı tasın içinde açıp tencereye döktüm fakat katıştırmayı unuttum.Üç saat oldu bi bakayım dedim, krema tadında gibi geldi bana.Tencerenin üzerinde ki bezin birini aldım.Fizik kuralları tamam gibi inşallah tutar :)
    Üstteki yazıda sanırım bir devlet başkanı ve çevresindekilerin harama bulaşmış olabileceğinden bahsediyor.İmam Gazali'nin Helaller ve Haramlar eserini tavsiye edebilirim kendisine.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba arkadaşlar bende kendime göre bir teknik yaptım :) sütü kaynattıktan sonra 44 dereceye inmesini bekliyorum maalesef parmak sıcaklığını cözemeyenlerdenim bir türlü ayarlayamıyorum :) derece ölçme aleti de genelde et pişirilirken kullanılıyor resim çekip göstermek isterdim ama maalesef mümkün değil burada. Daha sonra kova şeklinde kapaklı 2 litrelik kavanozum var sütü ona ilave edip bir kaşık mayalık yoğurt ile 3-4 kaşık sütten alıp iyice çırpıp mayalıyorum daha sonra kapakla üstünün kapağını kapatıp bir bataniyeyle kapatıp 7-8 saat bekleyip sonra kapağını açıp üzerine bir bez koyup dolapta bekletiyorum 12 saat sonrada afiyetle tüketiyoruz :) yani asıl püf noktası sütün derecesi 44 olması parmak ısısını benim gibi becereyemenler için:) herkese kolay gelsin ve afiyet olsun
    Sevgilerimle Ülkü

    YanıtlaSil
  32. Yogürdum mayalandıktsn sonra sünüyor neden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumla sütü hazır yoğurtla mayalandığım zaman karşılaşmıştım, bazen hem ev yoğurdu hem hazır karışık mayalıyorum pek olmuyor. Ama tatile gidip te dönüşte evde maya kalmadığı zamanlar hazır yoğurtla mayalamak durumunda kalıyorum normal zamanlarda ev yoğurdu ile mayalıyorum böyle bir şey olmuyor.

      Sil
  33. Ii aksamlar ben ilk defa yogurt yapmadim 20 senelik evliligimde ilk defa basima geldi yogurtu mayaladim 4saat kadar sardim sarmaladim 1 gunden fazla dolapda durdu yemek icin kasigi attim ve sonuc 4kg sutten sunmus bir yogurt elde ettim atmaya kiyamiyom sizce ne yapmaliyim tuketiyim diyorum ama tadi yok zor bela 1 2 kase tukettik ama iste ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla o şekilde tüketeyim diye kendinize eziyet etmeyin şu adresteki tarifimle mis gibi bir lor yapın kahvaltılarda, börek veya poğaçalarınızda kullanın

      http://hayatcemresi2.blogspot.com.tr/2012/03/evde-mayasiz-peynir-yapimi2-lor-tadinda.html?m=1

      Sil
  34. Ayrica ben kucukken babaannem besmeleyi cekdikten sonra karistirirken benim elim degil fadime anamiz eli derdi rahmetli sonra anladimki fatima anamizmis ben oyleyim bunuda soulerim

    YanıtlaSil
  35. Arkadaşlar domuz jelatiniyle yapıldığına dair kanıt var mı ? Hangi firmalar yapıyormuş burdan boş yazışmaktansa bu konuda davalar açılsa daha güzel olmaz mı ? böyle karalama kumpanyalarına hacet yok bence.Evde yogurt hazırlamak daha saglıklı daha güzel doğal tabi ancak içerisine kullandıgımız yıne bazı seyler saglıksız veya domuz yagı jelatini vs dıyebiliriz. bunun sonu yok önce başını çözmek lazım ki sonrası gelsin .Diğer türlü Allah ın istemediği şeylerden biride yine iftira ve kul hakkıdır. Bu şekilde firmaları zan altında bırakmış oluyorsunuz. Güven kırılıyor ülkemizde bir basit yogurda da güvenemiyceksek yazık yani .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar hanım dikkat ederseniz ben bir yazıya atıfta bulundum ve ne isim verdim ne yorum yaptım genele yönelik bir giriş yaptım bu sorunuzu o adrese yazabilirsiniz.

      Ve kimse kimseyi şunu yeyin şunu yemeyin diye bir yaptırımı olamaz herkesin kendi karar verebileceği bir mesele bu, hemen her gıdaya yönelikte şüpheler olabiliyor ben yayınlarımda helal tüketime ve sağlıklı tüketime dikkat çekiyorum o kadar ve bu kimseyi de bir ümitsizliğe sürüklemesin itibar ettiğimiz firmaların tabii ki ürünlerini kullanabiliriz.

      Ben de teşekkür ediyorum size sevgiler...

      Sil
  36. evde yogurt hazırlamak adına verdıgınız bu tarif içinde elinize saglık diyorum , teşekkürler

    YanıtlaSil
  37. Ben, bu sütten yoğurt olmasın diye dua ettim ama oldu. Sonra olsun diye dua ettim yine oldu. Bu durumda dua etmenin yoğurda olan etkisini anlayamadık. İnancımız sarsılıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeka seviyenizi ortaya koymuşsunuz, demek inancınız sarsılıyor? İlginç!!

      Olmayan bir şey nasıl sarsılıyor!!!

      Sil
  38. Yahu insan inanmayabilir, herkes kendinden sorumludur burdada öteki tarafta da. Ne diye sinirlenip gerizekalı damgası vuruyorsunuz ki. Bırakın o dua etmesin madem öyle siz onun için de dua edin. Yakıştıramadım tavrınızı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tavrı o kişi hakediyor hakaret varsa alay varsa o zaman ona göre davranılır dini bir konu hafiflik alay veya eleştiri konusu olamaz herkes yazdığına dikkat etsin.

      Sil
  39. Ben de marketten aldigim cig sut ile 46 derecede mayaliyorum. Ama birazcik eksi oluyor. Bir dahaki sefere tuz ve seker olayini deneyecegim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekşi olmasına sütü çok sıcakken mayalamak ta sebep oluyor ona da dikkat edin. Kolay gelsin.

      Sil
  40. Herkese merhabalar,

    Bende yoğurdu evde mayalamaya başladım.Dışardakilerin içinde birsürü kimyasallar mevcut.Kanserin bu denli artmasının nedenleri de bu bence.Yaparken çok da hoşuma gidiyor.Kendi yaptığım bir ürün.
    Ayrıca besmele çekmeyi ve benim elim değil Fatma anamızın eliyle mayalıyorum demeyi ihmal etmiyorum.Çokta güzel oluyor.Yalnız ben üzerini kapatmadım bu yaptığımda havlu kağıt kapatıp delikli süzgeç koydum.İnanın taş gibi oldu.
    Bu arada şu ataiste de bir çift lafım var.

    Besmelesiz yapılan hiçbir işten hayır gelmez.

    Bunu unutma elhamdulullah Müslümanım ve bundan da gurur duyuyorum.

    YanıtlaSil
  41. Selamün aleyküm,
    Akşam saat 9 da mayaladim
    Kapagini örttüm bez ile sardim ve gece 2 e kadar öyle Bellettim, Bezi aldim kapak kapali halde mutafkta duruyor.kapagi acip baktim hala sıvı halde ve üzeri kaymakli yogurdum tutmamis mi yoksa sabaha kadar mayalanir mi acaba? Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam sanırım yoğurdunuz tutmamış :(

      Sil
  42. Merhabalar yoğurdumu mayaladim tutmuştu inşallah tadida güzel olmuş tür dolaba koydum sarsmadan tşk

    YanıtlaSil
  43. arkadaşlar ben unutup sütü sicaken mayLadim şimdi ne yapacami bilmiyom sizden ricam bilgi verirmisiniz

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur