Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in(inş) Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

24 Eylül 2010 Cuma

EVDE YOĞURT YAPIMI ve PÜF NOKTALARI


                  Rabbimin adıyla…

Geçen gün jölelerle ilgili araştırma yaparken,hazır yoğurtlarda jelatin kullanıldığına ilişkin bir yazıya rastladım ve kullanılan jelatin domuz jelatiniydi.

Konu ile ilgili yazıyı merak edenler  

buraya bakabilirler.

Müslüman olarak yediğimiz içtiğimiz herşeyin helal olmasına dikkat etmeli şüpheli şeylerden de kaçınmalıyız.

Mümkün olduğunca gıdalarımızı evimizde hazırlayarak hem Rabbimizin haramlarından sakınıp hem de aynı zamanda sağlıklı gıdalar tüketmeliyiz.

Evde hazırlayabileceğimiz en temel gıdalarımızdan birisi de yoğurt.

Yapımı çok kolay olduğu gibi çok ta zevkli bir iş.İşin içinde tatlı bir heyecan ve merak olması bu zevki artırıyor,yemesi ise en güzeli.

Sizler mutlaka biliyorsunuzdur ancak her yiğidin bir yoğurt yeyişi olduğu gibi,her yiğidin de bir yoğurt yapışı vardır :)

 

Yoğurt yaparken sütü mayaladığımda düşünürüm,şimdi süt olan bu madde,nasıl oluyor da bir kaç saat sonra şekil değiştirip yoğurda dönüşüyor?

Allahuekber,subhanallah demekten başka ne denebilir ki?maşaallah demeyi de unutmayalım :) mayayı süte koymadan önce de tutması için dua edelim ve besmele ile mayalayalım.

             

 

YAPILIŞI:

 *3 litre süt için,2 yemek kaşığı yoğurt,çay kaşığının ucunda tuz,1 çay kaşığına yakın toz şeker,

*Sütçümüzden aldığımız sütü 3-5 dak.kaynatalım,kaynattığımız tencereden başka bir tencere veya kaba sütümüzü aktaralım,

sütümüzü aktardığımız kapta yoğurdumuzu mayalayalanacak,

*yoğut mayası olarak kullanacağımız yoğurda tuzunu ve şekerini atıp çatalla iyice çırpalım,

niçin tuz atıldığını bilmiyorum :) kaynanam böyle yapıyor,

şekerin ise mayalanmayı kolaylaştırdığını duydum,

*Süt ılıktan biraz daha sıcak olunca mayalanacak,bu sıcaklık derecesini şöyle kontrol ediyoruz:

*Parmağımızı süte batırınca hafif bir yanma hissi oluyorsa yani annemin deyimiyle”elimizi ısırıyorsa”mayalanma zamanı gelmiştir.

Dua ve besmeleden sonra sütten bir iki kaşık yoğurda katıp karıştırıyoruz,daha sonra mayayı süte ilave ederken sütü de karıştırıyoruz.

*Sütü mayaladığımız kabın üzerine,süte değmeyecek şekilde pamuklu bir bez örtüyoruz ki sütümüz mayalanma esnasında soğuyacaktır, 

soğuma sırasında da buharı çıkacaktır,bu bez buharı çekip yoğurdumuzun sulanmasına mani olacaktır.

*Bezin üzerine bir kapak kapatılır,sonra da yoğurdun üzeri ve yanları sarılır,sütü mayaladığımız yer soğuk ise fazla sarılır(mümkünse soğuk yerde mayalamayın),

eğer sıcak bir yerde mayalanıyorsa daha az sarılır,mesela 3 adet sofra bezi yeterlidir,en üste de örgü cinsi bir şey örtülebilir.

*Yoğurdumuzun mayalanma süresi 3-4 saattir,

mayaladıktan 2 saat sonra üstü biraz hafifletilir,en üstte ki örtü alınır.Süre dolunca üzeri açılır ve sarsmadan buz dolabına yerleştirilir,

ilk açtığınızda biraz cıvık görünse de kokusu yoğurt kokusuna dönmüştür.

2 gün dolapta bekletilir ve sonra yenilmeye başlanır.

Dolaba ilk koyduğumuzda en az 4-5 saat ağzı açık bekletilir,sonra kapağı kapatılır.2 gün geçince yoğurdun daha katı bir hal aldığı görülür.Afiyet olsun.






Yoğurdunuzu yemeye başlamadan önce ilk işiniz,



bir saklama kabına taze yoğurdunuzdan 2-3 kaşık ayırıp buzlukta saklamak olsun,


bir dahaki süt alışınızda buzlukta maya için sakladığınız yoğurdu da dışarı çıkarın,


kaynayan sütünüz mayalanacak ısıya gelene kadar ayırdığınız yoğurt da eriyecektir.


Bu şekilde yoğurt mayanız taze olacak,dolayısıyla yoğurdunuz da tatlı olacaktır.

 

YOĞURDUMUZ TUTMADIYSA:

 

Sütümüz olması gerekenden daha soğuk halde mayalanmışsa,aldığımız sütü veren inek ilaç aldıysa sütümüz yoğurt tutmaz.

 

Yoğurdumuzu açtığımızda tutmamışsa üstünü yeniden örtüp bir kaç saat daha bekletelim,yine sonuç olumsuzsa,

veya çok az bir kıvam almışsa sıcak su dolu bir kaba oturtalım ve yine bir kaç saat bekletelim,sonuç yine olumsuzsa artık tutmayacağını anlarız,

ama yine yapılacak bir şey vardır,tutmayan süte 3-4 kaşık daha yoğurt ve biraz tuz ilave edip ocak üzerine koyup kesilinceye kadar ısıtalım,

8-10 saat bekletip bez bir süzeğe aktarıp suyunu süzelim,çökelek olarak tüketebiliriz,suyunu da dökmeyin,poğaçalarda,

ekmek hamuru yaparken kullanabilirsiniz.

Sütü olması gerekenden daha sıcak mayalarsak bu seferde süt kesik kesik bir görüntü alır ve yoğurt tutmaz,yine biraz yoğurt ilave edip, ocak üzerinde kestirip çökelek olarak kullanabiliriz.

 

NOT:

Yoğurdu fazla suyundan arındırmak için buraya bakabilirsiniz.

Evde yoğurt yapmanın önemini buradan okuyabilirsiniz.

11 yorum:

  1. cok tesekkur edrım anca yogurtu tutturabıldım:))

    YanıtlaSil
  2. Sevgili kardeşim,bundan sonraki mayalamaların için de kolay gelsin diyorum,afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  3. yoğurdum çok ama çok ekşi oldu, ne yapayım :(

    YanıtlaSil
  4. Adsız kardeşim,
    yoğurdun nasıl ekşi oldu?yeni mi mayaladın da çok ekşi,yoksa çok mu uzun zamandır,yani mayalanmasının üzerinden günler geçti de öylemi ekşidi?bilgi verirsen bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım.

    YanıtlaSil
  5. SEVGİLİ KARDEŞİM,
    TARİFİN İÇİN TEŞEKKÜRLER, ELLERİNE SAĞLIK.
    KÜÇÜK BİR PÜF NOKTASI; BEN KÜÇÜK TOPRAK ÇÖMLEKLERE MAYALIYORUM. İSTER KİŞİYE 1 TANE, İSTER ORTAYA 1 TANE. BÖYLE OLUNCA İÇİNE KAŞIK ÇALINMIYOR VE YOĞURT SULANMIYOR.

    YanıtlaSil
  6. ekşiyen yoğurtlarla yoğut çorbaları iyi oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekşiyen yoğurtları o halleri ile yoğurtlu çorbalarda kullanmak bence hiç iyi olmuyor,çorba yenilemeyecek kadar ekşi oluyor,yoğurtlu çorbalarda taze ve fazla suyu alınmış yoğurt kullanmak en doğrusu,

      ekşiyen yoğurdun fazla suyunu alıp süzme yoğurt olarak tüketebileceğiniz gibi,kaynayan süte katıp kestirerek lor tadında çökelek olarak tüketebilirsiniz.

      Sil
    2. Yogurdun en faydali kisminin suyunda sakli oldugunu da unutmayalim.tarifiniz için teşekkür

      Sil
  7. eşi yoğurdun ayranı güzel oluyor ;)

    YanıtlaSil
  8. besmele dua ne alaka kardeşim inanmayan yoğurt yapamaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir kafa yapısına sahip,zatınız gibi şahsiyetlerin olduğunu okuyucuların da görmesi için,bu saçma yorumunuzu yayınladım,bilginize...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur