Allah'ın adıyla başlarım...
Evde sucuk yapanlar veya hazırlayıp kasapta bağırsağa doldurtanlar var.Ama en kolayı tamamen evde yapmak ve bağırsağa gerek duymamak.Hazırladığım sucuk karışımını temiz pamuklu bezler arasına yayıp,bu şekilde ipe asıp kurutuyorum.Hem katkısız,hem kolay,hem de bu şekilde gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz,helallik yönünden de hiç bir şüphenizin olmayacağı sucuk elde etmiş oluyoruz.Bu yöntem kaynanamın yaptığı bir sucuk hazırlama yöntemi.Ben de eşimden öğrendim ve özellikle kurban bayramlarında kurban eti ile yapıyorum.
Kurban etinden,daha az bir miktar kıyma ile sucuk hazırladım(üstteki resimde görülenler bir önceki hazırladıklarım).
Hazır sucuğu aratmayan bir sucuk olmuştu.
İşte ev yapımı sucuğun tarifi:
1 kg.orta yağlı kıyma,
2-3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber(acı seviyorsanız acı kullanabilirsiniz),
1 tatlı kaşığına yakın veya daha az toz karabiber,
1/2 tatlı kaşığından az kimyon,
10-12 diş ezilmiş sarımsak(dişler büyükse 8-10 diş yeterli olur),
5-6 belki 7 yemek kaşığı zeytinyağı(ölçmedim,ancak yoğururken yumuşak bir harç olmalı),
1,5-2 tatlı kaşığı tuz,
NOT:Malzemeleri ölçmedim,yaparken göz kararı koydum,verdiğim ölçüler tahmini ölçülerdir,siz azaltma veya artırma yapabilirsiniz.
Sucuğu sizlerin daha iyi görmesi için bu şekilde resimledim,ama bu hali ile değil de üzerine ayrı bir bez torba daha geçirerek asıyorum,arı ve kuşlara karşı daha korumalı olsun diye :) geçen yıl bir zararlarını görmemiştim ama ne olur ne olmaz...
Hazır sucuğu aratmayan bir sucuk olmuştu.
İşte ev yapımı sucuğun tarifi:
1 kg.orta yağlı kıyma,
2-3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber(acı seviyorsanız acı kullanabilirsiniz),
1 tatlı kaşığına yakın veya daha az toz karabiber,
1/2 tatlı kaşığından az kimyon,
10-12 diş ezilmiş sarımsak(dişler büyükse 8-10 diş yeterli olur),
5-6 belki 7 yemek kaşığı zeytinyağı(ölçmedim,ancak yoğururken yumuşak bir harç olmalı),
1,5-2 tatlı kaşığı tuz,
NOT:Malzemeleri ölçmedim,yaparken göz kararı koydum,verdiğim ölçüler tahmini ölçülerdir,siz azaltma veya artırma yapabilirsiniz.
Sucuğu sizlerin daha iyi görmesi için bu şekilde resimledim,ama bu hali ile değil de üzerine ayrı bir bez torba daha geçirerek asıyorum,arı ve kuşlara karşı daha korumalı olsun diye :) geçen yıl bir zararlarını görmemiştim ama ne olur ne olmaz...
EV USULÜ SUCUK NASIL HAZIRLANIR?
sarmısaklar soyulup ezilir,
kıyma ve bütün malzemeler,ezilmiş sarmısakla beraber iyice yoğrulur,
bezlerin içine istenilen miktarda kıyma konulup elle yassılaştırılır,bu işlemin daha düzgün ve sıkı olması için merdane ile üzerinden geçebilirsiniz(bu işlem için kenarları dikilmiş küçük bez torbalar hazırlayıp onların içine yerleştirebilirsiniz) veya sucuk şeklinde uzun yuvarlaklar hazırlanır,
açık kısımları kapatılır,bir gece tepside bekletilir,ertesi gün havadar bir yere asılır,
bir kaç gün sonra sucuklarınız pişirilip yenmeye hazırdır.
Yaklaşık bir hafta kadar(sıcak havalarda bu süre daha kısa olacaktır,bu süre sucuğunuzun bulunduğu yerin ısısına göre,hazırladığınız sucuğun kalınlığına göre değişebilir,kupkuru oluncaya kadar bekletmenize gerek yok),sonra sucuklarınızı askıdan alıp buzdolabı poşetinde dolapta muhafaza edin,kolay gelsin,afiyet olsun.
NOT:Bu güne kadar yaptığım sucukları hep,bahsettiğim şekilde bezlerinden çıkarıp buzdolabı poşetinde buzdolabında muhafaza ettim,buzluğa koyma gereği duymadım.Ancak sucuğu fazla miktarda hazırlayıp bir kaç ay,hatta aylarca saklayıp kullanmayı düşünüyorsanız,yiyeceğiniz miktarlara ayırıp buzlukta muhafaza edin.Ama bir ay saklayacaksanız dondurucuya koymaya gerek yok.İçindeki tuz ve baharatlar bozulmadan kalmasına vesile oluyor.
Sizlerde deneyimlerinizi ve sonuçlarını paylaşırsanız çok memnun olurum.
NOT:Bu güne kadar yaptığım sucukları hep,bahsettiğim şekilde bezlerinden çıkarıp buzdolabı poşetinde buzdolabında muhafaza ettim,buzluğa koyma gereği duymadım.Ancak sucuğu fazla miktarda hazırlayıp bir kaç ay,hatta aylarca saklayıp kullanmayı düşünüyorsanız,yiyeceğiniz miktarlara ayırıp buzlukta muhafaza edin.Ama bir ay saklayacaksanız dondurucuya koymaya gerek yok.İçindeki tuz ve baharatlar bozulmadan kalmasına vesile oluyor.
Sizlerde deneyimlerinizi ve sonuçlarını paylaşırsanız çok memnun olurum.
Ellerinize sağlık süper bir fikir. ev yapımı sağlıklı
YanıtlaSilçok güzeell,gerçekten yapılabilir yalnz bir hafta dışarda birşey olmazmı? ben etleri korkudan hemen buzluğa attım:/
YanıtlaSilafiyetle tüketin efendim...
aaa sucukta sarimsak var demeeek!! hmm, neden bi kadar sevdigimi anladim simdi:)
YanıtlaSilSєуя-i Âℓєм,sayfama hoşgeldiniz :)
YanıtlaSilyapılan işlem bir nevi kurutulmuş ete benziyor,içindeki tuz ve baharat bozulmasını engelliyor,ancak yine de bir haftada fazlasıyla kuruyacağı için,hem bozulmasını,hem de daha fazla kurumasını önlemek için dolapta saklıyoruz,
bu, eskilerin yöntemi ve bildiğim kadarıyla onlar hiç dolaba koymuyorlarmış,zannederim serin bir yerde saklıyorlardı.
küçükken annemde çok yapardı kuran bayramı sonrası
YanıtlaSilo zamanlar bayram yaza denk geldiği için kurutmakta kolaydı İstanbulda
şimdi çürüyorda kurumuyor :/
sofra dergisinde görmüştüm, pamuklu bezi bağırsak şeklinde dikip içine sucuk içi koyduktan sonra kurutuyor
o şekilde olunca şekil itibariylede sucuğa benziyor :)
eline sağlık olsn
Reyyancığım,
YanıtlaSilİstanbulda yaşamak,anlaşılan bir hayli zor,Rabbim kolaylık versin,
bahsettiğin şekilde de bir tane yaptım,
üstteki resimde sağ tarafta görünüyor,
sucuk şeklinde sardım,dikmedim.
canım benim ... ellerine sağlık ne güzel olmuştur kimbilir
YanıtlaSilçok eskiden canım babacığımda bize yaptırırdı böyle annem aynen oşekilde
keseler dikerdi sucuğu doldurup biz çatıya asardık gene iplere tabi mandallardık nostalji yaşattın bana:))
afiyet olsun canım
sevgiler
aa ne kadar güzelmiş. tadı nasıl oluyor acaba? denemek lazım.
YanıtlaSilkirazade, bu usul eski usul her şeyde olduğu gibi sucuğu da böyle doğal tüketiyorlarmış,tadı güzel oluyor,damak zevkine göre ilaveler veya eksiltmeler de yapabirsin...
SilSucukları askıdan alıp buzdolabı poşetine koymadan önce bezin içerisinden çıkarıyor muyuz? Yoksa bez ile birlikte mi buzdolabına kaldırıyoruz?
YanıtlaSilaslı hanım, sayfama hoşgeldiniz :)
Silsucukları bezlerinden çıkarıp o şekilde buzdolabı poşetine yerleştirip,buzdolabında muhafaza ediyoruz.
çok hoş buldum, teşekkürler :)
Silayrıca cevap için de çok teşekkür ederim..
Selamun aleykum, benim merak ettigim sucuklar dolaba koyulurken derin dondurucuyami yoksa normal dolabami koyuluyor.
YanıtlaSilTeşekkürler.
we aleykumselam Hicran hanım,sayfama hoşgeldiniz :)
Silsucukları dondurucuya koymuyorum,buzdolabında muhafaza ediyorum,
bu eski bir yöntem ve eskiden de sadece serin yerde saklanırmış,
selametle kalın...
Öncelikle hızlı cevabınıza çok tesekkur ederim. Dün aksam sucukları hazırladım ve bezlere sardım. Bugün asacağım. Benim balkonum bol Gunes gören bir yer. Orada kurutmam uygun olurmu sizce?
YanıtlaSilHicran hanım cevabımın hızlı olması,yorumunuzun geldiği sırada benimde bilgisayar başında olmuş olmam :)şimdiki cevabımda hızlı sayılır :)
Silresimde dikkat ettiyseniz benim balkonumda bol güneşli bir balkon ancak özellikle havadar bir balkon,astığınız yerin havadar,esintili bir yer olmasına dikkat edin,her gün elinizle kontrol edin,taş gibi değil de sertleşince bezlerinden çıkarıp buzdolabı poşetinde dolapta muhafaza edin,
elinize sağlık,afiyet olsun...
Çok tesekkur ederim. Birkaç güne hazır olur sanıyorum. Sonucu mutlaka paylaşacağım. Allah razı olsun
SilHicran hanım,
Silben de merakla bekliyeceğim inşaAllah,pişirirken de önce biraz su ilavesi ile kapağını kapatıp pişirin,suyunu çekince,yağını ilave edip kızartın,ben bu şekilde pişiriyorum :)
güzel haberlerinizi alabilmek temennisiyle,
en Emin'e emanetsiniz...
Selamün aleyküm, çok teşekkür ederim tarifiniz için öyle detaylı ki heyecan edip hemen yapıverdim hatta üstünden 8 gün geçti :) Fakat şöyle bir sorun var, fazla rüzgar almayan balkonumuzda sabah akşam havalanmasına rağmen dün içeri aldığımda hala yumuşaktı ve içinin hamur kıvamında olduğunu gördüm. Tam ne kadar zamanda kurur ve bu kadar havalanmaya rağmen neden bu kadar inatçı acaba? :)
YanıtlaSilWe aleykumselam kardeşim,sayfama hoşgeldiniz :)
Silsiz nerde yaşıyorsunuz acaba,bu mevsimde Türkiye şartlarında belittiğiniz süre kuruması için yeter de artar bile,acaba kalın mı yaptınız?
kalın ise geç kurur,en fazla baş parmak kalınlığında olması iyi olur,ama bence daha dışarıda bekletmeyin,buzdolabında saklayın...
İstanbulda yaşıyorum, aslında bence de kuruması lazımdı fakat tahminimce içindeki yağ ile ilgili de olabilir. Araştırdığım kadarıyla sucuğun yağ oranı %30 civarında olmalıymış ben de 1 kilo kıymaya 250 gr civarı iç yağı karıştırmıştım o mu engelliyor acaba kurumasını?
SilOlabilir,
Silsucuk ölçüleri,yağı farklılık gösterebilir,ama bence iç yağı fazla olmuş,kıyma az yağlı bile olsa zeytinyağı da yeterli oluyor,kıvamının nasıl olacağını yazıda belirttim,
siz daha fazla kurumasını beklemeyin,dediğim gibi dolapta muhafaza edin,o şekli ile tüketin,bir daha ki sefere yağını azaltın,inşeAllah daha iyi olacaktır,bir de kupkuru olmasın,bu sefer kesmekte zorlanırsınız,kolay gelsin,
bu arada isminizi de yazarsanız sevinirim,
selametle kalın...
Pardon anonim ile giriş yapıyordum isim yazılabildiğini şimdi farkettim :)
SilBüyük ihtimalle yağ dengesi yüzünden kuruması gecikti, bir dahakine çok çok az yağ katmayı düşünüyorum. Allah razı olsun sadece sucuk için değil blog'ta birçok faydalı konu var (daha çok bayanlar için). Emeğinize sağlık
Merhaba, şimdi tarifinizi denedim ve balkona astım fakat biraz tereddüt ediyorum çünkü her ne kadar güneş olsa da hava soğuk. Acaba max. 13 - 14 derece olduğu şu günlerde et bozulmadan kuruyabilir mi? Etim dondurucudan çıktığı icin poşete sarıp tekrar buzluga koymak istemedim. Kurusun sonra buzdolabinin normal bölmesinde cok da fazla tutmadan tuketiriz diye düşünüyorum. Bir de ne sarimsak ne baska bir sey kokusu almadim hazitladiktan sonra. Sadece kimyon kokuyor gibi. Baharatlarin yetersiz gelmesi ve bozulmasi gibi bir sorun olmaz dimi? Ilk defa deniyorum da yazik olmasin 1 kg ete :)
YanıtlaSilMerhaba Nagihan hanım hoşgeldiniz :)
Silaslında bu havalar tam sucuk yapılacak havalar,çünkü havalar soğuk,yağışsız ve bol esintili,endişe etmeyin Allah'ın izni ile bozulmaz,çünkü açık havada et kuruyor,içindeki tuz ve baharatlar vesilesi ile de bozulmaktan korunuyor,sarımsak kokusunun gelmemesine şaşırdım,acaba sarımsaklarınız ithal sarımsak mı?zannediyorum onlar çok etkili değil,
yine de endişe etmeyin,inşeAllah bir problem olmaz,4-5 gün sonra bezinden çıkarıp buzdolabı poşetinde buzdolabında muhafaza edin,çok uzun süre saklamak istiyorsanız buzluğa kaldırın,afiyetle tüketin,sevgilerimle...
SLMLAR PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.
YanıtlaSilJEL SABUN YAPIMI NASIL DİYE ARARKEN SAYFANIZI GÖRDÜM. ÖNCE SABUNUNLAR DERKEN BURAYA GELDİM HEPSİDE ÇOK BASİT YÖNTEMLERLE VE SAĞLIGIMIZI BOZMAYACAK ÜRÜNLER ,BENDE DENEYECEĞİM TORUNUM VEDE OĞLUM ÇOK SEVİYOR SUCUGU HİÇ OLMAZSA GÖNÜL RAHATLIĞI İLE KATKISIZ GÜVENEREK YEDİREBİLECEGİM ARTIK.
BU ARADA EV YAPIMI ZEYTİNYAĞLI SABUNLARIM VARDI HEMEN KAYNAR SUYA KOYDUM YARIN ŞAMBUAN YAPACAĞIM:)))
TEKRAR PAYLASIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.
VE ADIM LATİFE ...
Latife hanım hoşgeldiniz sayfamıza :)
Silhazır sucuklar gibi değil ancak sağlıklı ve güvenilir olması en önemli özelliği,bence hazırlardan daha lezzetli,denedikçe damak tadınıza en uygun tadı da oluşturabilirsiniz,
şampuanı deneyecek olmanıza sevindim,inşeAllah memnun kalırsınız,sıvı sabunu da mutlaka denemenizi öneririm,elinizdeki yumuşaklığı hemen farkedeceksiniz Allah'ın izni ile,kolay gelsin,sevgilerimle...
Merhalar paylasiminiz icin cok tesekkurler aslinda ben sucuk yemem ama esim ve oglum icin tarifinizi denemek istiyorum onlar cok seviyorlar. Ancak sucugu kurutabilecegim bir ortam malesef yok firinda kurutuldugunu duymustum ama sizce nasil olur veya direk buzluga koysam nasil olur denediniz mi? Tavsiyeniz olur mu acaba?
YanıtlaSilGökçe hanım hoşgeldiniz :)
Sildaha önce yorum yazdınız mı acaba? isminizin sonuna bir isim daha eklerseniz daha iyi olur :)
sucuk için en uygun ortam havadar ve nemsiz bir ortam olması, mesela bundan bir ay önce yine bir denemem oldu hava yağmurlu idi yağmur almamasına rağmen kurumadı, belki zeytinyağını da fazla kaçırmış olabilirim :)
bir hafta kadar sonra balkondan içeri alıp buzdolabında sakladım, bir kısmını da daha uzun süre kalacak diye buzluğa koydum,
fırında kurutulur mu bilmiyorum ancak ben tercih etmem, hazırladığınız sucuğu bir kaç gün buzdolabında saklayıp sonra buzluğa koysanız veya hazırladıktan sonra direkt buzluğa yerleştirseniz daha iyi olur diye düşünüyorum, kolay gelsin, sevgilerimle...
Cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin muhakkak deneyecegim en kisa zamanda tarifiniz cok ilgimi cekti. Daha once yorum yazmadim bugun kesfettim sayfanizi hatta suan dier yazilarinizda geziniyordum. :) anlatiminiz gayet acik ve keyifli tebrik ederim:) denedigimde sonucla ilgili paylasimda bulunurum tekrar tesekkurler
SilGökçe hanım ben de size çok teşekkür ederim ilginiz için, tekrar hoşgeldiniz :)
SilHosbuldum efendim tesekkur ederim:)
SilMerhaba bez yerine buzdolabı poşetimde delikler acıp assak olur mu?? 😊
YanıtlaSilTuğce hanım hoşgeldiniz :)
SilSöylediğiniz şekilde olmaz, poşete delik de açsanız yine de hava aldırmayacağı için
sucuğunuz kurumaz hatta bozulabilir.
Merhaba verdiyiniz tarifi aynen uyguladim.Hazırladiktan sonra 1 gece tepside bekletip sonra havadar yerden asın yazmişsiniz.Lakin bence bu 1 gece her ne kadar baharatlı da olsa dısarda kalmasi eti bozdu .Cunku acaip kokuyor.2 gün oldu yapalı hala aynı koku var bozuk kan kokusu gibi .Istanbuldayım hava gunduz gunesli gece soguk ve nemli oluyor etin bu sekilde kurutulmasi ne kadar sağliklı??
YanıtlaSilHoşgeldiniz, anlattığınız durumla hiç karşılaşmadım, aksine kokusu çok güzel oluyor tabi bu sarımsak ve baharatla alâkalı acaba tepside beklettiğiniz yer sıcak bir ortam mıydı zira o şekilde de serin havadar bir yerde bekletmeniz gerekir,
SilHavanın nemli olması olumsuz bir etken
yine de bozulmasına bir anlam verdmedim :(
Ayrıca eti kurutmak dünyada da bilinen bir yóntem ve hala uygulanıyor biz baharatlıyoruz sanıyorum et olarak kurutanlar sadece tuzluyorlar hatta balık bile kurutuyorlar biraz netten araştırırsanız ilginç bilgiler edinirsiniz.
Ben yaptigim sucuklari bagirsaga bastim ve havalarini almak icin hava yapan yerlere igne batirdim sucuklarimi astiktan sonra yag damlamis yere hemde az degil sorun olurmu acaba
YanıtlaSilKusura bakmayın yorumunuz spamlara gitmiş yeni farkettim,
SilBen bağırsakta hiç sucuk yapmadım, ancak anlattığınız durum bir problem teşkil etmez diye düşünüyorum, afiyet olsun.
aga domuz etinden yaptım mükemmel oldu :)
YanıtlaSilhayatta onaylamazsınız benim o yorumu o zaman
YanıtlaSilBen hayattayım, yayınladım yayınladım ki kim neye layık okuyanlar görsün,
SilAllah(azze ve celle) biz müslümanlara temizi layık görmüş elhamdulillah bizi sizin yediğiniz harama, pisliğe layık görmemiş, siz ona layıksınız biz ondan ve sizin gibi harama talip beyinsizlerden beriyiz Elhamdulillah...
Eh işte kendince ya kendince espri yaptın veya dalga geçtin, ikisi de birbirinden berbat. Allah akıl fikir versin ne diyeyim.
YanıtlaSilHayırlı günler.ben 2hafta olmuştur sucuk yaptım kendim.1.5 ila 2 kilo arası bir kıyma vardı harcını eksik koymuşum. özellikle sarımsakta bunu şimdi anladım.ince poşetler sarıp rulo şeklinde buzluğa koyduğum.(balkonda kurutmadan doğrudan koydum buzluğa) sucuklar çıkarıp çözülmesini bekleyerek yeniden harc ilave yapsam ve balkonda kurutsam olurmu ?.
YanıtlaSilİzmir.den Mustafa K.
İnsanlık adına yapılan her güzel şey, allah kattında kim bilir ne kadar değerlidir...
Benim fikrim bence onları o şekilde kullanın çünkü donmuş et ürünlerini çözdürünce hemen kullanmak daha doğru. Onları o şekilde kullanın bir dahaki yapışınızda malzeme miktarına dikkat edip ilk seferdeki eksiklikleri tamamlar, ve tarifteki gibi dışarıda asarak bekletip sonra kullanırsınız...
Silsucuğu beze basacak mıyız?
YanıtlaSilTarifte anlattığım şekilde yapacaksınız.
Sildomuz kiymasiyla yaptim cok guzel tuttu. daha sonra fotografta gonderirim
YanıtlaSilŞimdi siz bu yorumunuzla aklınız sıra bizimle dalga geçiyorsunuz. Ben de bunu yayınladım. Yayınladım ki siz eğer müslünansanız ve eğer tevbe etmezseniz şu yorumunuz ahirette aleyhinize delil olsun. Yalan söylüyorsanız yine vebaldesiniz. Ha eğer müslüman değilseniz hidayette nasip olmazsa inanıyorum cehennemde şu yorum için de size karşılık vardır. Acınacak haldesiniz.
SilBu bezler yerine yeni alinmis kadin corabina sarsak olur mu aaba?
YanıtlaSilAma bu bezler pamuklu kadın çorabı da böyle ise işinizi görecekse sarın
Sil