Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in(inş) Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

10 Kasım 2011 Perşembe

EV USULÜ BAĞIRSAK KULLANMADAN SUCUK YAPIMI

"Ey müminler, size verdiğimiz rızıkların tertemiz (helâl) olanlarından yiyin ve eğer gerçekten sırf Allah'a kulluk ediyorsanız, O'na şükredin."(Bakara suresi 172.ayet)
Allah'ın adıyla başlarım...
Evde sucuk yapanlar veya hazırlayıp kasapta bağırsağa doldurtanlar var.Ama en kolayı tamamen evde yapmak ve bağırsağa gerek duymamak.Hazırladığım sucuk karışımını temiz pamuklu bezler arasına yayıp,bu şekilde ipe asıp kurutuyorum.Hem katkısız,hem kolay,hem de bu şekilde gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz,helallik yönünden de hiç bir şüphenizin olmayacağı sucuk elde etmiş oluyoruz.Bu yöntem kaynanamın yaptığı bir sucuk hazırlama yöntemi.Ben de eşimden öğrendim ve özellikle kurban bayramlarında kurban eti ile yapıyorum.
Şimdi kısaca nasıl hazırladığımı anlatayım inşaAllah.
 Kurban etinden,daha az bir miktar kıyma ile sucuk hazırladım(üstteki resimde görülenler bir önceki hazırladıklarım).
Hazır sucuğu aratmayan bir sucuk olmuştu.
İşte ev yapımı sucuğun tarifi:
1 kg.orta yağlı kıyma,
2-3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber(acı seviyorsanız acı kullanabilirsiniz),
1 tatlı kaşığına yakın veya daha az toz karabiber,
1/2 tatlı kaşığından az kimyon,
10-12 diş ezilmiş sarımsak(dişler büyükse 8-10 diş yeterli olur),
5-6 belki 7 yemek kaşığı zeytinyağı(ölçmedim,ancak yoğururken yumuşak bir harç olmalı),
1,5-2 tatlı kaşığı tuz,
NOT:Malzemeleri ölçmedim,yaparken göz kararı koydum,verdiğim ölçüler tahmini ölçülerdir,siz azaltma veya artırma yapabilirsiniz. 
Sucuğu sizlerin daha iyi görmesi için bu şekilde resimledim,ama bu hali ile değil de üzerine ayrı bir bez torba daha geçirerek asıyorum,arı ve kuşlara karşı daha korumalı olsun diye :) geçen yıl bir zararlarını görmemiştim ama ne olur ne olmaz...
EV USULÜ SUCUK NASIL HAZIRLANIR?
sarmısaklar soyulup ezilir,
kıyma ve bütün malzemeler,ezilmiş sarmısakla beraber iyice yoğrulur,
bezlerin içine istenilen miktarda kıyma konulup elle yassılaştırılır,bu işlemin daha düzgün ve sıkı olması için merdane ile üzerinden geçebilirsiniz(bu işlem için kenarları dikilmiş küçük bez torbalar hazırlayıp onların içine yerleştirebilirsiniz) veya sucuk şeklinde uzun yuvarlaklar hazırlanır,
açık kısımları kapatılır,bir gece tepside bekletilir,ertesi gün havadar bir yere asılır,
bir kaç gün sonra sucuklarınız pişirilip yenmeye hazırdır.
Yaklaşık bir hafta kadar(sıcak havalarda bu süre daha kısa olacaktır,bu süre sucuğunuzun bulunduğu yerin ısısına göre,hazırladığınız sucuğun kalınlığına göre değişebilir,kupkuru oluncaya kadar bekletmenize gerek yok),sonra sucuklarınızı askıdan alıp buzdolabı poşetinde dolapta muhafaza edin,kolay gelsin,afiyet olsun.
NOT:Bu güne kadar yaptığım sucukları hep,bahsettiğim şekilde bezlerinden çıkarıp buzdolabı poşetinde buzdolabında muhafaza ettim,buzluğa koyma gereği duymadım.Ancak sucuğu fazla miktarda hazırlayıp bir kaç ay,hatta aylarca saklayıp kullanmayı düşünüyorsanız,yiyeceğiniz miktarlara ayırıp buzlukta muhafaza edin.Ama bir ay saklayacaksanız dondurucuya koymaya gerek yok.İçindeki tuz ve baharatlar bozulmadan kalmasına vesile oluyor.
Sizlerde deneyimlerinizi ve sonuçlarını paylaşırsanız çok memnun olurum.

28 yorum:

  1. Ellerinize sağlık süper bir fikir. ev yapımı sağlıklı

    YanıtlaSil
  2. çok güzeell,gerçekten yapılabilir yalnz bir hafta dışarda birşey olmazmı? ben etleri korkudan hemen buzluğa attım:/

    afiyetle tüketin efendim...

    YanıtlaSil
  3. aaa sucukta sarimsak var demeeek!! hmm, neden bi kadar sevdigimi anladim simdi:)

    YanıtlaSil
  4. Sєуя-i Âℓєм,sayfama hoşgeldiniz :)
    yapılan işlem bir nevi kurutulmuş ete benziyor,içindeki tuz ve baharat bozulmasını engelliyor,ancak yine de bir haftada fazlasıyla kuruyacağı için,hem bozulmasını,hem de daha fazla kurumasını önlemek için dolapta saklıyoruz,

    bu, eskilerin yöntemi ve bildiğim kadarıyla onlar hiç dolaba koymuyorlarmış,zannederim serin bir yerde saklıyorlardı.

    YanıtlaSil
  5. küçükken annemde çok yapardı kuran bayramı sonrası

    o zamanlar bayram yaza denk geldiği için kurutmakta kolaydı İstanbulda

    şimdi çürüyorda kurumuyor :/

    sofra dergisinde görmüştüm, pamuklu bezi bağırsak şeklinde dikip içine sucuk içi koyduktan sonra kurutuyor

    o şekilde olunca şekil itibariylede sucuğa benziyor :)

    eline sağlık olsn

    YanıtlaSil
  6. Reyyancığım,
    İstanbulda yaşamak,anlaşılan bir hayli zor,Rabbim kolaylık versin,

    bahsettiğin şekilde de bir tane yaptım,
    üstteki resimde sağ tarafta görünüyor,
    sucuk şeklinde sardım,dikmedim.

    YanıtlaSil
  7. canım benim ... ellerine sağlık ne güzel olmuştur kimbilir
    çok eskiden canım babacığımda bize yaptırırdı böyle annem aynen oşekilde
    keseler dikerdi sucuğu doldurup biz çatıya asardık gene iplere tabi mandallardık nostalji yaşattın bana:))
    afiyet olsun canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 14 KASIM-28 KASIM tarihleri arasında http://yasamladans.blogspot.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz... Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Çaçaron blog a gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://yasamladans.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım :) Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)

    YanıtlaSil
  9. aa ne kadar güzelmiş. tadı nasıl oluyor acaba? denemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kirazade, bu usul eski usul her şeyde olduğu gibi sucuğu da böyle doğal tüketiyorlarmış,tadı güzel oluyor,damak zevkine göre ilaveler veya eksiltmeler de yapabirsin...

      Sil
  10. Sucukları askıdan alıp buzdolabı poşetine koymadan önce bezin içerisinden çıkarıyor muyuz? Yoksa bez ile birlikte mi buzdolabına kaldırıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslı hanım, sayfama hoşgeldiniz :)

      sucukları bezlerinden çıkarıp o şekilde buzdolabı poşetine yerleştirip,buzdolabında muhafaza ediyoruz.

      Sil
    2. çok hoş buldum, teşekkürler :)

      ayrıca cevap için de çok teşekkür ederim..

      Sil
  11. Selamun aleykum, benim merak ettigim sucuklar dolaba koyulurken derin dondurucuyami yoksa normal dolabami koyuluyor.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam Hicran hanım,sayfama hoşgeldiniz :)

      sucukları dondurucuya koymuyorum,buzdolabında muhafaza ediyorum,
      bu eski bir yöntem ve eskiden de sadece serin yerde saklanırmış,
      selametle kalın...

      Sil
  12. Öncelikle hızlı cevabınıza çok tesekkur ederim. Dün aksam sucukları hazırladım ve bezlere sardım. Bugün asacağım. Benim balkonum bol Gunes gören bir yer. Orada kurutmam uygun olurmu sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hicran hanım cevabımın hızlı olması,yorumunuzun geldiği sırada benimde bilgisayar başında olmuş olmam :)şimdiki cevabımda hızlı sayılır :)

      resimde dikkat ettiyseniz benim balkonumda bol güneşli bir balkon ancak özellikle havadar bir balkon,astığınız yerin havadar,esintili bir yer olmasına dikkat edin,her gün elinizle kontrol edin,taş gibi değil de sertleşince bezlerinden çıkarıp buzdolabı poşetinde dolapta muhafaza edin,
      elinize sağlık,afiyet olsun...

      Sil
    2. Çok tesekkur ederim. Birkaç güne hazır olur sanıyorum. Sonucu mutlaka paylaşacağım. Allah razı olsun

      Sil
    3. Hicran hanım,
      ben de merakla bekliyeceğim inşaAllah,pişirirken de önce biraz su ilavesi ile kapağını kapatıp pişirin,suyunu çekince,yağını ilave edip kızartın,ben bu şekilde pişiriyorum :)

      güzel haberlerinizi alabilmek temennisiyle,
      en Emin'e emanetsiniz...

      Sil
  13. Selamün aleyküm, çok teşekkür ederim tarifiniz için öyle detaylı ki heyecan edip hemen yapıverdim hatta üstünden 8 gün geçti :) Fakat şöyle bir sorun var, fazla rüzgar almayan balkonumuzda sabah akşam havalanmasına rağmen dün içeri aldığımda hala yumuşaktı ve içinin hamur kıvamında olduğunu gördüm. Tam ne kadar zamanda kurur ve bu kadar havalanmaya rağmen neden bu kadar inatçı acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim,sayfama hoşgeldiniz :)
      siz nerde yaşıyorsunuz acaba,bu mevsimde Türkiye şartlarında belittiğiniz süre kuruması için yeter de artar bile,acaba kalın mı yaptınız?
      kalın ise geç kurur,en fazla baş parmak kalınlığında olması iyi olur,ama bence daha dışarıda bekletmeyin,buzdolabında saklayın...

      Sil
    2. İstanbulda yaşıyorum, aslında bence de kuruması lazımdı fakat tahminimce içindeki yağ ile ilgili de olabilir. Araştırdığım kadarıyla sucuğun yağ oranı %30 civarında olmalıymış ben de 1 kilo kıymaya 250 gr civarı iç yağı karıştırmıştım o mu engelliyor acaba kurumasını?

      Sil
    3. Olabilir,
      sucuk ölçüleri,yağı farklılık gösterebilir,ama bence iç yağı fazla olmuş,kıyma az yağlı bile olsa zeytinyağı da yeterli oluyor,kıvamının nasıl olacağını yazıda belirttim,

      siz daha fazla kurumasını beklemeyin,dediğim gibi dolapta muhafaza edin,o şekli ile tüketin,bir daha ki sefere yağını azaltın,inşeAllah daha iyi olacaktır,bir de kupkuru olmasın,bu sefer kesmekte zorlanırsınız,kolay gelsin,
      bu arada isminizi de yazarsanız sevinirim,
      selametle kalın...

      Sil
    4. Mehdi Kalkancı19 Haziran 2013 13:11

      Pardon anonim ile giriş yapıyordum isim yazılabildiğini şimdi farkettim :)

      Büyük ihtimalle yağ dengesi yüzünden kuruması gecikti, bir dahakine çok çok az yağ katmayı düşünüyorum. Allah razı olsun sadece sucuk için değil blog'ta birçok faydalı konu var (daha çok bayanlar için). Emeğinize sağlık

      Sil
  14. Merhaba, şimdi tarifinizi denedim ve balkona astım fakat biraz tereddüt ediyorum çünkü her ne kadar güneş olsa da hava soğuk. Acaba max. 13 - 14 derece olduğu şu günlerde et bozulmadan kuruyabilir mi? Etim dondurucudan çıktığı icin poşete sarıp tekrar buzluga koymak istemedim. Kurusun sonra buzdolabinin normal bölmesinde cok da fazla tutmadan tuketiriz diye düşünüyorum. Bir de ne sarimsak ne baska bir sey kokusu almadim hazitladiktan sonra. Sadece kimyon kokuyor gibi. Baharatlarin yetersiz gelmesi ve bozulmasi gibi bir sorun olmaz dimi? Ilk defa deniyorum da yazik olmasin 1 kg ete :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nagihan hanım hoşgeldiniz :)
      aslında bu havalar tam sucuk yapılacak havalar,çünkü havalar soğuk,yağışsız ve bol esintili,endişe etmeyin Allah'ın izni ile bozulmaz,çünkü açık havada et kuruyor,içindeki tuz ve baharatlar vesilesi ile de bozulmaktan korunuyor,sarımsak kokusunun gelmemesine şaşırdım,acaba sarımsaklarınız ithal sarımsak mı?zannediyorum onlar çok etkili değil,
      yine de endişe etmeyin,inşeAllah bir problem olmaz,4-5 gün sonra bezinden çıkarıp buzdolabı poşetinde buzdolabında muhafaza edin,çok uzun süre saklamak istiyorsanız buzluğa kaldırın,afiyetle tüketin,sevgilerimle...

      Sil
  15. SLMLAR PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.
    JEL SABUN YAPIMI NASIL DİYE ARARKEN SAYFANIZI GÖRDÜM. ÖNCE SABUNUNLAR DERKEN BURAYA GELDİM HEPSİDE ÇOK BASİT YÖNTEMLERLE VE SAĞLIGIMIZI BOZMAYACAK ÜRÜNLER ,BENDE DENEYECEĞİM TORUNUM VEDE OĞLUM ÇOK SEVİYOR SUCUGU HİÇ OLMAZSA GÖNÜL RAHATLIĞI İLE KATKISIZ GÜVENEREK YEDİREBİLECEGİM ARTIK.
    BU ARADA EV YAPIMI ZEYTİNYAĞLI SABUNLARIM VARDI HEMEN KAYNAR SUYA KOYDUM YARIN ŞAMBUAN YAPACAĞIM:)))
    TEKRAR PAYLASIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.
    VE ADIM LATİFE ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Latife hanım hoşgeldiniz sayfamıza :)
      hazır sucuklar gibi değil ancak sağlıklı ve güvenilir olması en önemli özelliği,bence hazırlardan daha lezzetli,denedikçe damak tadınıza en uygun tadı da oluşturabilirsiniz,
      şampuanı deneyecek olmanıza sevindim,inşeAllah memnun kalırsınız,sıvı sabunu da mutlaka denemenizi öneririm,elinizdeki yumuşaklığı hemen farkedeceksiniz Allah'ın izni ile,kolay gelsin,sevgilerimle...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur