İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

10 Kasım 2011 Perşembe

EV USULÜ BAĞIRSAK KULLANMADAN SUCUK YAPIMI

"Ey müminler, size verdiğimiz rızıkların tertemiz (helâl) olanlarından yiyin ve eğer gerçekten sırf Allah'a kulluk ediyorsanız, O'na şükredin."(Bakara suresi 172.ayet)
Allah'ın adıyla başlarım...
Evde sucuk yapanlar veya hazırlayıp kasapta bağırsağa doldurtanlar var.Ama en kolayı tamamen evde yapmak ve bağırsağa gerek duymamak.Hazırladığım sucuk karışımını temiz pamuklu bezler arasına yayıp,bu şekilde ipe asıp kurutuyorum.Hem katkısız,hem kolay,hem de bu şekilde gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz,helallik yönünden de hiç bir şüphenizin olmayacağı sucuk elde etmiş oluyoruz.Bu yöntem kaynanamın yaptığı bir sucuk hazırlama yöntemi.Ben de eşimden öğrendim ve özellikle kurban bayramlarında kurban eti ile yapıyorum.
Şimdi kısaca nasıl hazırladığımı anlatayım inşaAllah.
 Kurban etinden,daha az bir miktar kıyma ile sucuk hazırladım(üstteki resimde görülenler bir önceki hazırladıklarım).
Hazır sucuğu aratmayan bir sucuk olmuştu.
İşte ev yapımı sucuğun tarifi:
1 kg.orta yağlı kıyma,
2-3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber(acı seviyorsanız acı kullanabilirsiniz),
1 tatlı kaşığına yakın veya daha az toz karabiber,
1/2 tatlı kaşığından az kimyon,
10-12 diş ezilmiş sarımsak(dişler büyükse 8-10 diş yeterli olur),
5-6 belki 7 yemek kaşığı zeytinyağı(ölçmedim,ancak yoğururken yumuşak bir harç olmalı),
1,5-2 tatlı kaşığı tuz,
NOT:Malzemeleri ölçmedim,yaparken göz kararı koydum,verdiğim ölçüler tahmini ölçülerdir,siz azaltma veya artırma yapabilirsiniz. 
Sucuğu sizlerin daha iyi görmesi için bu şekilde resimledim,ama bu hali ile değil de üzerine ayrı bir bez torba daha geçirerek asıyorum,arı ve kuşlara karşı daha korumalı olsun diye :) geçen yıl bir zararlarını görmemiştim ama ne olur ne olmaz...
EV USULÜ SUCUK NASIL HAZIRLANIR?
sarmısaklar soyulup ezilir,
kıyma ve bütün malzemeler,ezilmiş sarmısakla beraber iyice yoğrulur,
bezlerin içine istenilen miktarda kıyma konulup elle yassılaştırılır,bu işlemin daha düzgün ve sıkı olması için merdane ile üzerinden geçebilirsiniz(bu işlem için kenarları dikilmiş küçük bez torbalar hazırlayıp onların içine yerleştirebilirsiniz) veya sucuk şeklinde uzun yuvarlaklar hazırlanır,
açık kısımları kapatılır,bir gece tepside bekletilir,ertesi gün havadar bir yere asılır,
bir kaç gün sonra sucuklarınız pişirilip yenmeye hazırdır.
Yaklaşık bir hafta kadar(sıcak havalarda bu süre daha kısa olacaktır,bu süre sucuğunuzun bulunduğu yerin ısısına göre,hazırladığınız sucuğun kalınlığına göre değişebilir,kupkuru oluncaya kadar bekletmenize gerek yok),sonra sucuklarınızı askıdan alıp buzdolabı poşetinde dolapta muhafaza edin,kolay gelsin,afiyet olsun.
NOT:Bu güne kadar yaptığım sucukları hep,bahsettiğim şekilde bezlerinden çıkarıp buzdolabı poşetinde buzdolabında muhafaza ettim,buzluğa koyma gereği duymadım.Ancak sucuğu fazla miktarda hazırlayıp bir kaç ay,hatta aylarca saklayıp kullanmayı düşünüyorsanız,yiyeceğiniz miktarlara ayırıp buzlukta muhafaza edin.Ama bir ay saklayacaksanız dondurucuya koymaya gerek yok.İçindeki tuz ve baharatlar bozulmadan kalmasına vesile oluyor.
Sizlerde deneyimlerinizi ve sonuçlarını paylaşırsanız çok memnun olurum.

50 yorum:

  1. Ellerinize sağlık süper bir fikir. ev yapımı sağlıklı

    YanıtlaSil
  2. çok güzeell,gerçekten yapılabilir yalnz bir hafta dışarda birşey olmazmı? ben etleri korkudan hemen buzluğa attım:/

    afiyetle tüketin efendim...

    YanıtlaSil
  3. aaa sucukta sarimsak var demeeek!! hmm, neden bi kadar sevdigimi anladim simdi:)

    YanıtlaSil
  4. Sєуя-i Âℓєм,sayfama hoşgeldiniz :)
    yapılan işlem bir nevi kurutulmuş ete benziyor,içindeki tuz ve baharat bozulmasını engelliyor,ancak yine de bir haftada fazlasıyla kuruyacağı için,hem bozulmasını,hem de daha fazla kurumasını önlemek için dolapta saklıyoruz,

    bu, eskilerin yöntemi ve bildiğim kadarıyla onlar hiç dolaba koymuyorlarmış,zannederim serin bir yerde saklıyorlardı.

    YanıtlaSil
  5. küçükken annemde çok yapardı kuran bayramı sonrası

    o zamanlar bayram yaza denk geldiği için kurutmakta kolaydı İstanbulda

    şimdi çürüyorda kurumuyor :/

    sofra dergisinde görmüştüm, pamuklu bezi bağırsak şeklinde dikip içine sucuk içi koyduktan sonra kurutuyor

    o şekilde olunca şekil itibariylede sucuğa benziyor :)

    eline sağlık olsn

    YanıtlaSil
  6. Reyyancığım,
    İstanbulda yaşamak,anlaşılan bir hayli zor,Rabbim kolaylık versin,

    bahsettiğin şekilde de bir tane yaptım,
    üstteki resimde sağ tarafta görünüyor,
    sucuk şeklinde sardım,dikmedim.

    YanıtlaSil
  7. canım benim ... ellerine sağlık ne güzel olmuştur kimbilir
    çok eskiden canım babacığımda bize yaptırırdı böyle annem aynen oşekilde
    keseler dikerdi sucuğu doldurup biz çatıya asardık gene iplere tabi mandallardık nostalji yaşattın bana:))
    afiyet olsun canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. aa ne kadar güzelmiş. tadı nasıl oluyor acaba? denemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kirazade, bu usul eski usul her şeyde olduğu gibi sucuğu da böyle doğal tüketiyorlarmış,tadı güzel oluyor,damak zevkine göre ilaveler veya eksiltmeler de yapabirsin...

      Sil
  9. Sucukları askıdan alıp buzdolabı poşetine koymadan önce bezin içerisinden çıkarıyor muyuz? Yoksa bez ile birlikte mi buzdolabına kaldırıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslı hanım, sayfama hoşgeldiniz :)

      sucukları bezlerinden çıkarıp o şekilde buzdolabı poşetine yerleştirip,buzdolabında muhafaza ediyoruz.

      Sil
    2. çok hoş buldum, teşekkürler :)

      ayrıca cevap için de çok teşekkür ederim..

      Sil
  10. Selamun aleykum, benim merak ettigim sucuklar dolaba koyulurken derin dondurucuyami yoksa normal dolabami koyuluyor.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam Hicran hanım,sayfama hoşgeldiniz :)

      sucukları dondurucuya koymuyorum,buzdolabında muhafaza ediyorum,
      bu eski bir yöntem ve eskiden de sadece serin yerde saklanırmış,
      selametle kalın...

      Sil
  11. Öncelikle hızlı cevabınıza çok tesekkur ederim. Dün aksam sucukları hazırladım ve bezlere sardım. Bugün asacağım. Benim balkonum bol Gunes gören bir yer. Orada kurutmam uygun olurmu sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hicran hanım cevabımın hızlı olması,yorumunuzun geldiği sırada benimde bilgisayar başında olmuş olmam :)şimdiki cevabımda hızlı sayılır :)

      resimde dikkat ettiyseniz benim balkonumda bol güneşli bir balkon ancak özellikle havadar bir balkon,astığınız yerin havadar,esintili bir yer olmasına dikkat edin,her gün elinizle kontrol edin,taş gibi değil de sertleşince bezlerinden çıkarıp buzdolabı poşetinde dolapta muhafaza edin,
      elinize sağlık,afiyet olsun...

      Sil
    2. Çok tesekkur ederim. Birkaç güne hazır olur sanıyorum. Sonucu mutlaka paylaşacağım. Allah razı olsun

      Sil
    3. Hicran hanım,
      ben de merakla bekliyeceğim inşaAllah,pişirirken de önce biraz su ilavesi ile kapağını kapatıp pişirin,suyunu çekince,yağını ilave edip kızartın,ben bu şekilde pişiriyorum :)

      güzel haberlerinizi alabilmek temennisiyle,
      en Emin'e emanetsiniz...

      Sil
  12. Selamün aleyküm, çok teşekkür ederim tarifiniz için öyle detaylı ki heyecan edip hemen yapıverdim hatta üstünden 8 gün geçti :) Fakat şöyle bir sorun var, fazla rüzgar almayan balkonumuzda sabah akşam havalanmasına rağmen dün içeri aldığımda hala yumuşaktı ve içinin hamur kıvamında olduğunu gördüm. Tam ne kadar zamanda kurur ve bu kadar havalanmaya rağmen neden bu kadar inatçı acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim,sayfama hoşgeldiniz :)
      siz nerde yaşıyorsunuz acaba,bu mevsimde Türkiye şartlarında belittiğiniz süre kuruması için yeter de artar bile,acaba kalın mı yaptınız?
      kalın ise geç kurur,en fazla baş parmak kalınlığında olması iyi olur,ama bence daha dışarıda bekletmeyin,buzdolabında saklayın...

      Sil
    2. İstanbulda yaşıyorum, aslında bence de kuruması lazımdı fakat tahminimce içindeki yağ ile ilgili de olabilir. Araştırdığım kadarıyla sucuğun yağ oranı %30 civarında olmalıymış ben de 1 kilo kıymaya 250 gr civarı iç yağı karıştırmıştım o mu engelliyor acaba kurumasını?

      Sil
    3. Olabilir,
      sucuk ölçüleri,yağı farklılık gösterebilir,ama bence iç yağı fazla olmuş,kıyma az yağlı bile olsa zeytinyağı da yeterli oluyor,kıvamının nasıl olacağını yazıda belirttim,

      siz daha fazla kurumasını beklemeyin,dediğim gibi dolapta muhafaza edin,o şekli ile tüketin,bir daha ki sefere yağını azaltın,inşeAllah daha iyi olacaktır,bir de kupkuru olmasın,bu sefer kesmekte zorlanırsınız,kolay gelsin,
      bu arada isminizi de yazarsanız sevinirim,
      selametle kalın...

      Sil
    4. Mehdi Kalkancı19 Haziran 2013 13:11

      Pardon anonim ile giriş yapıyordum isim yazılabildiğini şimdi farkettim :)

      Büyük ihtimalle yağ dengesi yüzünden kuruması gecikti, bir dahakine çok çok az yağ katmayı düşünüyorum. Allah razı olsun sadece sucuk için değil blog'ta birçok faydalı konu var (daha çok bayanlar için). Emeğinize sağlık

      Sil
  13. Merhaba, şimdi tarifinizi denedim ve balkona astım fakat biraz tereddüt ediyorum çünkü her ne kadar güneş olsa da hava soğuk. Acaba max. 13 - 14 derece olduğu şu günlerde et bozulmadan kuruyabilir mi? Etim dondurucudan çıktığı icin poşete sarıp tekrar buzluga koymak istemedim. Kurusun sonra buzdolabinin normal bölmesinde cok da fazla tutmadan tuketiriz diye düşünüyorum. Bir de ne sarimsak ne baska bir sey kokusu almadim hazitladiktan sonra. Sadece kimyon kokuyor gibi. Baharatlarin yetersiz gelmesi ve bozulmasi gibi bir sorun olmaz dimi? Ilk defa deniyorum da yazik olmasin 1 kg ete :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nagihan hanım hoşgeldiniz :)
      aslında bu havalar tam sucuk yapılacak havalar,çünkü havalar soğuk,yağışsız ve bol esintili,endişe etmeyin Allah'ın izni ile bozulmaz,çünkü açık havada et kuruyor,içindeki tuz ve baharatlar vesilesi ile de bozulmaktan korunuyor,sarımsak kokusunun gelmemesine şaşırdım,acaba sarımsaklarınız ithal sarımsak mı?zannediyorum onlar çok etkili değil,
      yine de endişe etmeyin,inşeAllah bir problem olmaz,4-5 gün sonra bezinden çıkarıp buzdolabı poşetinde buzdolabında muhafaza edin,çok uzun süre saklamak istiyorsanız buzluğa kaldırın,afiyetle tüketin,sevgilerimle...

      Sil
  14. SLMLAR PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.
    JEL SABUN YAPIMI NASIL DİYE ARARKEN SAYFANIZI GÖRDÜM. ÖNCE SABUNUNLAR DERKEN BURAYA GELDİM HEPSİDE ÇOK BASİT YÖNTEMLERLE VE SAĞLIGIMIZI BOZMAYACAK ÜRÜNLER ,BENDE DENEYECEĞİM TORUNUM VEDE OĞLUM ÇOK SEVİYOR SUCUGU HİÇ OLMAZSA GÖNÜL RAHATLIĞI İLE KATKISIZ GÜVENEREK YEDİREBİLECEGİM ARTIK.
    BU ARADA EV YAPIMI ZEYTİNYAĞLI SABUNLARIM VARDI HEMEN KAYNAR SUYA KOYDUM YARIN ŞAMBUAN YAPACAĞIM:)))
    TEKRAR PAYLASIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.
    VE ADIM LATİFE ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Latife hanım hoşgeldiniz sayfamıza :)
      hazır sucuklar gibi değil ancak sağlıklı ve güvenilir olması en önemli özelliği,bence hazırlardan daha lezzetli,denedikçe damak tadınıza en uygun tadı da oluşturabilirsiniz,
      şampuanı deneyecek olmanıza sevindim,inşeAllah memnun kalırsınız,sıvı sabunu da mutlaka denemenizi öneririm,elinizdeki yumuşaklığı hemen farkedeceksiniz Allah'ın izni ile,kolay gelsin,sevgilerimle...

      Sil
  15. Merhalar paylasiminiz icin cok tesekkurler aslinda ben sucuk yemem ama esim ve oglum icin tarifinizi denemek istiyorum onlar cok seviyorlar. Ancak sucugu kurutabilecegim bir ortam malesef yok firinda kurutuldugunu duymustum ama sizce nasil olur veya direk buzluga koysam nasil olur denediniz mi? Tavsiyeniz olur mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökçe hanım hoşgeldiniz :)
      daha önce yorum yazdınız mı acaba? isminizin sonuna bir isim daha eklerseniz daha iyi olur :)

      sucuk için en uygun ortam havadar ve nemsiz bir ortam olması, mesela bundan bir ay önce yine bir denemem oldu hava yağmurlu idi yağmur almamasına rağmen kurumadı, belki zeytinyağını da fazla kaçırmış olabilirim :)
      bir hafta kadar sonra balkondan içeri alıp buzdolabında sakladım, bir kısmını da daha uzun süre kalacak diye buzluğa koydum,

      fırında kurutulur mu bilmiyorum ancak ben tercih etmem, hazırladığınız sucuğu bir kaç gün buzdolabında saklayıp sonra buzluğa koysanız veya hazırladıktan sonra direkt buzluğa yerleştirseniz daha iyi olur diye düşünüyorum, kolay gelsin, sevgilerimle...

      Sil
    2. Gökçe Durukan28 Ocak 2015 16:28

      Cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin muhakkak deneyecegim en kisa zamanda tarifiniz cok ilgimi cekti. Daha once yorum yazmadim bugun kesfettim sayfanizi hatta suan dier yazilarinizda geziniyordum. :) anlatiminiz gayet acik ve keyifli tebrik ederim:) denedigimde sonucla ilgili paylasimda bulunurum tekrar tesekkurler

      Sil
    3. Gökçe hanım ben de size çok teşekkür ederim ilginiz için, tekrar hoşgeldiniz :)

      Sil
    4. Gökçe Durukan28 Ocak 2015 17:18

      Hosbuldum efendim tesekkur ederim:)

      Sil
  16. Merhaba bez yerine buzdolabı poşetimde delikler acıp assak olur mu?? 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğce hanım hoşgeldiniz :)
      Söylediğiniz şekilde olmaz, poşete delik de açsanız yine de hava aldırmayacağı için
      sucuğunuz kurumaz hatta bozulabilir.

      Sil
  17. Merhaba verdiyiniz tarifi aynen uyguladim.Hazırladiktan sonra 1 gece tepside bekletip sonra havadar yerden asın yazmişsiniz.Lakin bence bu 1 gece her ne kadar baharatlı da olsa dısarda kalmasi eti bozdu .Cunku acaip kokuyor.2 gün oldu yapalı hala aynı koku var bozuk kan kokusu gibi .Istanbuldayım hava gunduz gunesli gece soguk ve nemli oluyor etin bu sekilde kurutulmasi ne kadar sağliklı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, anlattığınız durumla hiç karşılaşmadım, aksine kokusu çok güzel oluyor tabi bu sarımsak ve baharatla alâkalı acaba tepside beklettiğiniz yer sıcak bir ortam mıydı zira o şekilde de serin havadar bir yerde bekletmeniz gerekir,

      Havanın nemli olması olumsuz bir etken
      yine de bozulmasına bir anlam verdmedim :(
      Ayrıca eti kurutmak dünyada da bilinen bir yóntem ve hala uygulanıyor biz baharatlıyoruz sanıyorum et olarak kurutanlar sadece tuzluyorlar hatta balık bile kurutuyorlar biraz netten araştırırsanız ilginç bilgiler edinirsiniz.

      Sil
  18. Ben yaptigim sucuklari bagirsaga bastim ve havalarini almak icin hava yapan yerlere igne batirdim sucuklarimi astiktan sonra yag damlamis yere hemde az degil sorun olurmu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın yorumunuz spamlara gitmiş yeni farkettim,
      Ben bağırsakta hiç sucuk yapmadım, ancak anlattığınız durum bir problem teşkil etmez diye düşünüyorum, afiyet olsun.

      Sil
  19. aga domuz etinden yaptım mükemmel oldu :)

    YanıtlaSil
  20. hayatta onaylamazsınız benim o yorumu o zaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hayattayım, yayınladım yayınladım ki kim neye layık okuyanlar görsün,

      Allah(azze ve celle) biz müslümanlara temizi layık görmüş elhamdulillah bizi sizin yediğiniz harama, pisliğe layık görmemiş, siz ona layıksınız biz ondan ve sizin gibi harama talip beyinsizlerden beriyiz Elhamdulillah...

      Sil
  21. Eh işte kendince ya kendince espri yaptın veya dalga geçtin, ikisi de birbirinden berbat. Allah akıl fikir versin ne diyeyim.

    YanıtlaSil
  22. Hayırlı günler.ben 2hafta olmuştur sucuk yaptım kendim.1.5 ila 2 kilo arası bir kıyma vardı harcını eksik koymuşum. özellikle sarımsakta bunu şimdi anladım.ince poşetler sarıp rulo şeklinde buzluğa koyduğum.(balkonda kurutmadan doğrudan koydum buzluğa) sucuklar çıkarıp çözülmesini bekleyerek yeniden harc ilave yapsam ve balkonda kurutsam olurmu ?.
    İzmir.den Mustafa K.
    İnsanlık adına yapılan her güzel şey, allah kattında kim bilir ne kadar değerlidir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim fikrim bence onları o şekilde kullanın çünkü donmuş et ürünlerini çözdürünce hemen kullanmak daha doğru. Onları o şekilde kullanın bir dahaki yapışınızda malzeme miktarına dikkat edip ilk seferdeki eksiklikleri tamamlar, ve tarifteki gibi dışarıda asarak bekletip sonra kullanırsınız...

      Sil
  23. sucuğu beze basacak mıyız?

    YanıtlaSil
  24. domuz kiymasiyla yaptim cok guzel tuttu. daha sonra fotografta gonderirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi siz bu yorumunuzla aklınız sıra bizimle dalga geçiyorsunuz. Ben de bunu yayınladım. Yayınladım ki siz eğer müslünansanız ve eğer tevbe etmezseniz şu yorumunuz ahirette aleyhinize delil olsun. Yalan söylüyorsanız yine vebaldesiniz. Ha eğer müslüman değilseniz hidayette nasip olmazsa inanıyorum cehennemde şu yorum için de size karşılık vardır. Acınacak haldesiniz.

      Sil
  25. Bu bezler yerine yeni alinmis kadin corabina sarsak olur mu aaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama bu bezler pamuklu kadın çorabı da böyle ise işinizi görecekse sarın

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur