Rabbimin adıyla başlarım...
Daha çok kurban bayramlarında yapılan bir lezzettir kavurma.
Rabbimizin hikmetidir ki kurban etinde olan lezzet başka hiçbir ette yoktur.Önceki senelerde televizyonda,uzun yıllar yurt dışında kalmış bir türk vatandaşımız ilginç bir hatırasını anlatmıştı.
Yurtdışında kaldıkları dönemde kurban kestiklerinde kurban etinden ecnebi komşularına da pay verirlermiş.
Bir kurban bayramında bu komşularına pay verememişler,komşuları sorunca ayıp olmasın diye
kasaptan et satın alıp vermişler.Ancak komşuları,söylemedikleri halde bu etin kurban eti olmadığını,önceki senelerde verdikleri etin lezzetinin bu ette olmadığını,bunun kurban eti olmadığını söylemiş ve türk aileyi hayretler içinde bırakmış.
kasaptan et satın alıp vermişler.Ancak komşuları,söylemedikleri halde bu etin kurban eti olmadığını,önceki senelerde verdikleri etin lezzetinin bu ette olmadığını,bunun kurban eti olmadığını söylemiş ve türk aileyi hayretler içinde bırakmış.
**************
Kavurmanın hem yumuşak,hemde tane tane olması makbuldür.Böyle bir kavurma hazırlamak için kısaca izlenecek yöntemi anlatmak istiyorum.
KAVURMA NASIL HAZIRLANIR?
İlk dikkat edilmesi gereken,kavurma yapmak için kullanacağınız kurban etinin dinlenmiş olması.Bunun için,kurban etini,bir tepsi veya sinide güneş almayan havadar,serin bir yerde,üzerini kapatmadan,en az 24 saat dinlendirmek.Etin dinlendirildikten sonra kullanılması,kavurmanızın hem daha lezzetli hem de lif lif ayrılmaması için çok önemli.Şimdi yapılışına geçelim...
İlk dikkat edilmesi gereken,kavurma yapmak için kullanacağınız kurban etinin dinlenmiş olması.Bunun için,kurban etini,bir tepsi veya sinide güneş almayan havadar,serin bir yerde,üzerini kapatmadan,en az 24 saat dinlendirmek.Etin dinlendirildikten sonra kullanılması,kavurmanızın hem daha lezzetli hem de lif lif ayrılmaması için çok önemli.Şimdi yapılışına geçelim...
*etin sinirsiz ve yağsız kısımları küçük küçük doğranır,
*etin serbestçe sığabileceği yayvan bir tencere iyice ısıtılır ve doğranmış etler ısıtılmış tencereye alınır,kapağı kapatılır,
*5-10 dak sonra tencerenin kapağı açılıp etler alt üst edilir varsa kevgirle kefi alınır,tekrar kapağı kapatılıp yüksek ısıda pişirmeye devam edilir,
*diğer taraftan başka bir tencereye etin en az 1/5 i oranında* iç yağı ve kuyruk yağı veya herhangi birisi küçük küçük doğranır,(kavurma için kullandığınız yağ,belirttiğim miktardan ne kadar fazla olursa,kavurmanızın dayanma süresi de daha uzun olacaktır Allah'ın izni ile...)
*yağlarda ateş üzerinde erimeye bırakılır,eriyip küçülen ve kızaran yağların altı kapatılır,
*etlerin ağzı açılıp ara ara karıştırılır,bıraktığı suyunu çekmeye yakın,eritilmiş yağlar süzgeçten geçirilerek etlere ilave edilir,yağ taneleri yani kıkırdaklar kavurmaya konulmaz sadece erimiş yağı konulur,
*tencerenin altı az miktar kısılıp fazla karıştırılmadan etlerin kızararak pişmesi sağlanır,sık sık karıştırmak etlerin lif lif olmasına,dağılmasına sebep olur,
*ara ara etten alınıp pişip pişmediğine bakılır,
*pişmeye yakın tuzu atılıp karıştırılır(kavurmanın tuzunun hissedilmesi yani dokunması lazım ki uzun süre bozulmadan saklanabilsin,kavurmanın tuzu yemeğe attığınız tuzdan daha fazla olmalı),
*pişen kavurmanın altı kapatılıp soğumadan saklama kabına alınıp iyice soğuyunca buzdolabında muhafaza edilir,kolay gelsin,afiyet olsun.
*NOT:Yağ miktarınız belirttiğim miktarda veya daha az ise hazırladığınız kavurmayı yayvan bir kaba veya fırın tepsisine boşaltıp,üzerini düzleyin,iyice soğuyup donunca,kullanacağınız miktarlarda kesip,buzdolabı poşetlerinde,bir miktarını buzlukta muhafaza edin,buzdolabında buzluğa koymadan en az 20 gün,hatta daha fazla bozulmadan kalabilir,tabii tuzu bahsettiğim miktarda ise...
*NOT:Yağ miktarınız belirttiğim miktarda veya daha az ise hazırladığınız kavurmayı yayvan bir kaba veya fırın tepsisine boşaltıp,üzerini düzleyin,iyice soğuyup donunca,kullanacağınız miktarlarda kesip,buzdolabı poşetlerinde,bir miktarını buzlukta muhafaza edin,buzdolabında buzluğa koymadan en az 20 gün,hatta daha fazla bozulmadan kalabilir,tabii tuzu bahsettiğim miktarda ise...
Annem de yapardı kavurmadan ne tatlı gelirdi yerken himmm, eski günlere gittim cnm. :-(
YanıtlaSilEline sağlık Haticeciğim...
bir sorum olucakti bizlukta saklama ile ilgili, annemletde xapmisti buzluga attilar maalesef buzlukta küflendi :( acana neyi yanlis yaptilar bende buzluga atma istiyorum ama güvenemiyorum. Yardimci olursaniz sevinirim
YanıtlaSilHoşgeldiniz,
Silbuzluğa atılan kurban etinin küflendiğini duymuştum ama kavurmanın küflendiğini ilk defa duyuyorum :(tarifte anlattığım hususlara uyularak yapılmış bir kavurmanın,hele buzlukta küflenmesi neredeyse mümkün değil,
buzlukta kavurma neden küflenir?sorusu için aklıma gelen cevaplar şunlar:
1)kavurma iyice soğutulmadan buzluğa yerleştirilmiştir,
2)kavurmanın tuzu az gelmiştir,
3)buzluk iyi soğutmuyordur,
4)buzluktaki hava sirkülasyonunda bir problem vardır bunun sebebi de buzluğun çok tıka basa doldurulmuş olması olabilir,
kolay gelsin,
hayırlı bayramlar....