“Kim istiğfara devam ederse, Allah onun her sıkıntısından çıkış yolu gösterir. Her tasadan ferahlık verir. Onu aklına bile gelmeyecek bir şekilde rızıklandırır.”
Kainattaki her canlıyı doyuran,bize sayısız nimetler bahşeden yüce Rabbimin adıyla başlarım...
Birçok tarif veriyoruz ancak sayfalar ilerledikçe önceki tariflerin bir çoğu unutuluyor.İşte bu tarifim onlardan.Bir önceki balkabaklı toplardan çok farklı olmayan nefis bir tarif.
Çocuklara balkabağının tatlısını yedirmek zordur ancak bu şekilde keyifle yiyorlar,içindeki ceviz ile de çok faydalı bir gıda almış oluyorlar.Küçük oğlum önceleri ceviz yiyordu,şimdi yediremiyoruz,balkabağını yedirmek ise mümkün değil,balkabaklı topları da uzunca dil döktükten sonra tadına baktırabildim :) tadı ile tanışınca yemesi kolay oldu,isteyerek yedi elhamdulillah.
1 kg.soyulmuş balkabağı,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı ceviz,
4 paket sade petibör bisküvi,
arzuya göre damla çikolata,
topların dışını kaplamak için hindistancevizi,
kakao,
çekilmiş antep fıstığı,
kakao,
çekilmiş antep fıstığı,
BALKABAKLI TOPLAR NASIL HAZIRLANIR?
balkabağı dilimleri yıkanır,
tencereye doğranır,
üzerine toz şeker ilave edilir,
tencereye doğranır,
üzerine toz şeker ilave edilir,
kapağı kapatılıp 1 saat bekletilir,sonra 10 dak.kapağı kapalı pişirilip,kapak açılır,balkabakları yumuşayana kadar pişirilir,
soğuyunca balkabakları ezilir,
içine çekilmiş ceviz,
önce parçalanmış 3 paket bisküvi,
arzuya göre damla çikolata ilave edilip karıştırılıp şekil verilebilecek bir hamur haline getirilir,kıvamı fazla yumuşaksa diğer paket bisküvide azar azar ilave edilerek kıvamı tutturulur,
ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlanıp dışı istenilen malzemeye bulanır,
geniş bir tepsiye dizilir,
balkabaklı toplarımız 4-5 saat buzdolabında dinlendikten sonra servise hazırdır,
dilerseniz daha erken de servis yapabilirsiniz ancak bekletilince kullandığımız bisküviler hacim kazanacak ve toplarımız tam kıvamını bulacaktır,kolay gelsin,afiyet olsun,şükrümüz bol ve devamlı olsun(amin).
NOT:Fıstıklı toplar bekledikçe fıstığın yağından dolayı yumuşuyor,
bu yumuşamayı gidermek için bekleyen fıstıklı topları bir de hindistancevizine buluyoruz.
NOT:Fıstıklı toplar bekledikçe fıstığın yağından dolayı yumuşuyor,
bu yumuşamayı gidermek için bekleyen fıstıklı topları bir de hindistancevizine buluyoruz.
bugün pazar var
YanıtlaSilalsak bal kabağıda yapsak :)
eline sağlık olsun
Ne güzel bir görüntü..bal kabağını pek sevmem ama şu görüntü bile yemeyene yedirir ellerine sağlık olsun..
YanıtlaSilkabak tatlım fazla olunca bende gerı kalan kısmıyla bu toplardan yapmıstım cok guzel oluyor sızınkı de harıka gorunuyor ellerınıze sağlık
YanıtlaSilSevgili Reyyan,
YanıtlaSildenersen senin de beğeneceğini ümid ediyorum,kolay gelsin,
Sevgili Elif,
balkabağının kendisi var tadı yok,çok lezzetli hafif bir tatlı tavsiye ederim,
Sevgili Zeymuran,
bu pazar yeniden bu miktarın iki misli balkabağı alıp yapmayı düşünüyorum inşaAllah,
evdekiler için çok beğenilen bir tatlı ve doyurucu bir atıştırmalık,
özellikle küçük oğlumun yemesi benim için bir kazanç :)
hepinize sevgiler,hayırlı cumalar...
beni gibi kabak tatlısını sevmeyenler için iyi bir alternatif olmuş ve nefis gözüküyorlar.
YanıtlaSilinşeallah bana da ayırmışsınızdır gelince yiycem çünkü :))
YanıtlaSilBenim eeen sevdigim tatlilardan biridir kabak tatlisi! (digerleri icin bknz asure, ayva tatlisi, dondurma, findikli fislikli onlar yoksa sade cikolata, hafif yas pasta, zaten geriye bi sey kalmadi) bir gun bunu denemek istiyorum ( hazir kabak tatlisi yapabilmeye baslamuaken) ama ben kabagi pisirince dayanamam yerim, zaten elim kolum agriyor cok fazla miktarda kesip pisiremiyirym, yani niyetlensem de sonuca ulasabilecegimu sanmiyorum:/
YanıtlaSilO bahsettiklerini ben de çok severim,
YanıtlaSilbalkabaklı topları da özellikle çocuklar için yapıyorum,bugün pazarımız vardı,yine balkabağı aldım,bu sene üçüncü defa yapacağım inşaAllah,sana da tavsiye ederim,
elin kolun ağrımaması için kabağın soyma ve doğrama işlerini badem beye yaptır :)ben bizimkine yaptırıyorum :)
ben hamurunda krema eklemeyi düşünüyorum...umarım güzel olur..bitirince paylaşacağım...
YanıtlaSilhamurunu krema ile deneyeceğim... inşallah lezzetli olur... çok güzel bir tarif...
YanıtlaSilSöylediğiniz şekilde nasıl olur ben de merak ettim :) kolay gelsin.
Sil