İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

23 Şubat 2015 Pazartesi

Ekmek Yapma Makinasında Ekmek Yapımı

Ekmek makinasında ekmek yapımı ve püf noktaları
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...

Bir önceki yazının yorumlarında sizlere ekmek yapma makinasından bahsetmiş ve tecrübelerimi paylaşmak istediğimden bahsetmiştim.

Resimde görülen ekmek makinada pişen ilk ekmeğim :)
Ekmek makinaları katkısız güvenilir ekmek yemek isteyenler veya ekmek almak için dışarı çıkmaya üşenenler için çok güzel bir hizmet sunuyor büyük bir rahatlık sağlıyor. 
Önceleri gözümde büyüttüğüm için almaya cesaret edemedim. Bir çok elektirikli ev aletine göre yaptığı işle kıyaslandığında çok uygun bir ücrete sahip.

Pişen ekmeğin eve yayılan mis gibi kokusu mutluluk hormonlarınızın salgılanmasına vesile oluyordur. Ben bu kokuya "evimizin doğal tütsüsü " 
diyorum. 
Evinizi kokulandırmak için herhangi bir arayışa girmeye gerek yok. Taze ekmek kokusu en güzel kokulardan bir tanesi.

Ekmek yapma makinasını sadece hamur yoğurmak için de kullanabilirsiniz. 

İki saatlik programda pişen ekmekler resimdeki kadar kabarmıyor, uzun programda pişene göre biraz daha az kabarıyor, daha dolgun ekmekler oluyor. 
Aynı malzeme ile üç saatlik programda pişen ekmekler ise bir hayli kabarıyor, iç dokusu ile somundan farksız oluyor, farkı katkısız olması :) Fırında pişirdiğiniz bir ekmeği bu kadar kabartmanız mümkün değil. Ancak onun lezzeti de hiç yabana atılır cinsten değil.

Bütün ekmek yapma makinalarının da aynı işlemi yaptığını düşünüyorum bu yüzden pahalı olanları tercih etmeyi gereksiz görüyorum.

Pişirme ayarını yaparken en koyu seçeneğini seçtiğinizde fazla kızarıyor kabuğu köy ekmeklerinin kabukları gibi kalın oluyor.


En düşük programda bile dış kabuk 2-3 mm. kalınlıkta oluyor. Bazen bu programı seçip pişen ekmeği ters çevirip az kızaran üstünü 15-20 dak. fırınlama proğramında kızartıyorum. Üst kısım yanlara nazaran biraz daha az kızarıyor ve kabuğu çok ince oluyor.

Deneme yanılma yoluyla sizi en memnun edecek proğramı ve yöntemi bulabilirsiniz.

Hamuru yoğururken, hamur toparlandıktan sonra köşelerde hamur kalmışsa tahta veya plastik bir spatula ile o kısımları hamura ilave ediyorum. Pişirmeye başlamadan önce son yoğurma aşamasında genellikle bir miktar çörekotu ekliyorum. Çörek otlu ekmekler çok daha lezzetli ve güzel kokulu oluyor. 
Sizlere ekmek yapma makinasında en iyi sonucu aldığım ekmeğin ölçüsünü vereceğim. Bu malzeme ve ölçülerle her programda ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Beyaz una 1 bardak tam buğday unu veya mısır unu eklenebilir. Üstteki ekmekte 1 bardaktan az mısır unu var. En düşük kızarma seçeneğinde ve iki saatlik proğramında pişti. Piştikten sonra ters çevirip fırınlama proğramında üzerini biraz daha kızarttım.

Sıvı malzemesinde, evde hazırladığınız lorun suyundan karışık veya tatlı ise hepsini lor veya çökelek suyu olarak kullanabilirsiniz.

Gelelim ekmeğimizin tarifine:
1,5 su bardağı (300 ml.) su, kullandığınız suyun 2-3 yemek kaşığını yoğurdun sulu kısmından kullanırsanız ekmeğiniz çok daha lezzetli olur ve daha güzel kızarır.
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1,5 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı toz şeker,
4 su bardağından az un, (1 bardağı bir baş parmak yüksekliği kadar eksik olacak),
1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya. 

Sıvılardan başlamak üzere malzemeyi kabına yerleştirin, makinanızı ayarlayın hepsi bu kadar.
Aynı ölçü ve malzemelerle hazırladığınız bir ekmek hamurunu ekmek yapma makinanız yoksa fırında da pişirebilirsiniz. Pişirme bilgilerini ekmekler kategorisinden bulabilirsiniz.
Yukarıdaki ekmek sıvı ölçüsünün 2-3 kaşığı yoğurt olarak ve un ölçüsünün 1 bardağı tam buğday unu olarak 2 saatlik programda ve en kızarık kabuk ayarında pişti.
PÜF NOKTASI:
Ekmeğinizin hamurunun yoğrulma işlemi bittikten 10-15 dak.sonra makinanın kapağını açıp makasla hamurun üzerine eşit aralıklarla 3 adet kesik yapın, bu şekilde kabarma esnasında düzenli bir yarılma olacak ve ekmeğinizin üst görüntüsü de daha güzel olacaktır Allah'ın izni ile. Üstteki resimde gördüğünüz ekmek bahsettiğim şekilde kesik atılmış bir ekmek. 
ÇOK İŞİNİZE YARAYACAK BİR BİLGİ
Ekmek yapma makinenizin sadece pişirme programını kullanarak, kalan poğaça, börek, fırın makarna vb.lerini ısıtmak için kullanabilirsiniz.

Hani eskilerde zenginlerin hizmetçileri varmış, şimdi hemen herkesin evinde farklı farklı hizmetler gören makina hizmetçilerimiz var. Bizler çok zenginiz elhamdulillah, öncelikli zenginliğimiz imanımız, güzel dinimiz hayat rehberimiz Kur'an'ımız. Sonrasında ibadetlerimiz, sağlığımız ve saymakla biteremeyeceğimiz yediğimiz, içtiğimiz kullandığımız nimetler, Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun. 

Bizlerin, hazırlanmış malzemeyi sadece birleştirip gerisini makinanın hallettiği ekmeklerimiz var.... Ya Fatıma annemiz... Hiç bir hizmetçisi yoktu. Ununu bile kendisi öğütüyor hamurunu yoğurup ateş yakıyor ve ekmek pişiriyordu. Çok çalışmaktan sırtında ve ellerinde nasırlar olmuştu. Allah Rasulü (aleyhisselam)'ın, Allah (Subhanehu ve Teala)'nın, en sevdiği kulunun kızıydı O (radiyallâhu anha). Bütün zorluklara rağmen Fatıma annemiz (radiyallâhu anha)imtihanını en güzel şekilde verip bu dünyadan gitti.. Ya bizler...Dünya bizlerin önüne serilmiş, nimetlerle imtihandayız, bizim gayretimiz ne kadar?... Rabbim bizleri şükredebilme nimetinden, dua ve ibadetten ve hayırlardan mahrum olanlardan etmesin(amin).

Hz. Ali (radiyallâhu anh) anlatıyor: 
"Biz Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ile birlikte otururken uzaktan Mus'ab İbnu Umeyr (radıyallâhu anh) göründü, bize doğru geliyordu. Üzerinde deri parçası ile yamanmış bir bürdesi vardı. Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) onu görünce, (Mekke'de iken giyim kuşam yönünden yaşadığı) bolluğu düşünerek ağladı. Sonra şunu söyledi:
 
"(Gün gelip, sizden biri, sabah bir elbise, akşam bir başka elbise giyse
ve önüne yemek tabakalarının biri getirilip diğeri kaldırılsa ve evlerinizi
de (halılar ve kilimler ile) Kà'be gibi örtseniz o zamanda nasıl olursunuz?"

 
"O gün, dediler, biz bugünümüzden çok daha iyi oluruz. Çünkü hayat külfetimiz karşılanmış olacak, biz de ibâdete daha çok vakit ayıracağız."
"Hayır! buyurdu, bilakis siz bugün o günden daha iyisinizdir."

Tirmizi, Kıyamet 36, (2478).
 ***
Rabbime emanetsiniz...

26 yorum:

  1. Selamun aleykum ablacım. Nasılsın? İkinci kez yazıyorum yorumumu ilki silindi:)) Ellerine sağlık ekmeğin çok güzel görünüyor aynı hazır ekmekler gibi ama tadı mutlaka daha güzeldir :)) inşAllah en kısa zamanda görüşürüz çok özledim. Allaha emanet ol ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Sakinacım,
      inşeAllah ekmeği en kısa zamanda test edersiniz :)

      Sil
  2. mmm ellerinize sağlık kokusu buraya kadar geldi

    YanıtlaSil
  3. Canım ekmek nefis görünüyor canım, ama böyle bi makinam olsun istemem, sonra baskülle olan savaşım büyür:)) zaten kızların buraya gelmesi bana artı iki kiloya maloldu...
    Esaret içinde iffetli olmayı, özgürlük içinde iffetsiz kalmaya tercih etmektir YUSUF olmak... Kalemine sağlık canım çok güzeldi yazın, Allah razı olsun kardeşim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç gözün korkmasın ilk bir kaç seferden sonra cazibesini yitiriyor fazla yemiyorsun,

      Cezakallahu hayran canım benim, her yazı eğer blogdan ise yeniden düzeltmeler ilaveler yapıyorum önceden okudum deyip okumamazlık yapılmasın, sen yapmazsın bilirim :) yazı çok önceden yazılmış olmasına rağmen son yaşananlara da ışık tutuyor,
      Yarın kulakların çınlayabilir inşeAllah :)
      Rabbime emanetsin...

      Sil
    2. Son yaşananlar aradan 6 yıl geçti. Ne ülkemin ne ekmeğin tadı kaldı... siz İyiisniz inş.

      Sil
  4. Tarifinizi yaptım çok güzel oldu kaç defa denedim ekmeğim bi türlü olmuyordu sizin tarifinizi denedim hakira oldu çok teşekkür ederim ellerinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :) inanın verdiğiniz bu güzel habere ben de çok sevindim, elinize sağlık afiyet olsun.

      Sil
  5. Merhaba bende ekmek yapma makinası alıp evde ekmek yapmak istiyorum. Fakat makina tavsiyesine ihtiyacım var. Makinenizin markası nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Süheyla hanım hoşgeldiniz :)
      Markası Sinbo gayet te memnunum MaşaAllah La kuvvete illa billah bu biraz da nasip işi aynı marka olmasına rağmen bazen birisi memnun olurken başkası hoşnutsuz kalabiliyor. Bunun için de dua etmek gerekli.

      Sil
    2. S a hayat cemresi. Aynı makineden aldım ama 2. El olduğu için klavuzu ölçüleri falan yok. Bu pişirğiniz ekmeği yapmak için hangi tuşları kullanmam gerekiyor acaba? Yardım eder misiniz?

      Sil
    3. 4 numaralı programı seçip kabuk kızarıklık ayarını Medium/Normal ayarına getiriyorum kabuğu daha kızarık ve kalın olsun isterseniz
      Dark/Koyu ayarını seçin
      4.program daha çabuk pişiriyor

      Bu tarifteki ekmek ise 1 numaralı programda pişmişti kabuk kızarıklık ayarı Medium/Normal'di

      Her iki programda da sonuç gayet iyi oluyor ama pişince hemen makinadan almayın olur mu
      Özellikle kısa programda yani 4'te pişirdi iseniz

      Ekmek en az bir yarım saat makinada beklesin içini çeksin
      Sağlıkla güzel günlerde kullanın makinanızı :)

      Sil
  6. merhabalar , bende yeni aldım eym i .. interette araştırırken klavuzlarda yazan tariflerin pekte doğru olmadığını gördüm .. tarif ararken size denk geldim deneyip te başaran arakadaşlarda gördüm , yarın ilk iş olarak bende denicem :) çok teşekkür ederim . Allah razı olsun ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba inşaAllah siz de dener memnun kalırsınız, kolay gelsin.

      Sil
  7. Allah razı olsun sizden..4 kez tarifine gore yaltigi. Makinemde husrana uğradım.tam pes etmişken sizin tarifinizle karşılaştım son kes deneyim dedim ve bir bir yaptım tarifinizi..ve sonuc muhtesemmm..harika bir ekmegim oldu.size ne kdr tesekkur etsem az.cok saolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin ecmain Gül hanım :) hoşgeldiniz,
      Bu habere inanın ben de çok sevindim bizimle paylaştığınız için ben de size çok teşekkür ederim sağlık ve mutlulukla yeyin ekmeklerinizi :)

      Sil
  8. Tarife göre yapınca ekmekler kuru kalıyordu. İçi çarşı ekmeğine göre daha kuru ve lezzetsiz olduğu için nerede ise evde ekmek yapmaktan vazgeçecektim. Şeker yerine bir yemek kaşığı pekmez koyunca ekmeğin içinin daha sulu ve lezzetli olduğunu gördüm. Herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyeniz için teşekkürler, ancak ben böyle bir sıkıntı yaşamadım maşaAllah...ekmeklerimin içi yumuşacık oluyor, çarşı ekmeğini hiç aratmıyor.

      Sil
  9. Hayırlı günler..Ben de ekmek tarifi arıyorken sitenizi gördüm..2.el Sinbo makine aldım..Ben siyez unu ile denedim ama sonuç pek başarılı olmadı..sizin bu ölçüleri siyez unu ile denesem nasıl bir sonuç alırım acaba?tavsiye edeceğiniz püf noktaları var mı?unu daha az mı koymak gerek..bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum..çok teşekkürler şimdiden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı günler hoşgeldiniz :)

      Siyez un konusunda hiçbir bilgim yok. Ben normal un ve tam buğday unu bazen yulaf ezmesi ilavesi ile ekmekler yapıyorum. 1. veya 4. programda kullanıyorum. 3 saatlik 1.programda ekmek kabuğu kalın 4.programda ise daha ince oluyor. Orta kızarıklık derecesini seçiyorum ve ölçü bardağı ile en fazla 3,5 bardak un kullanıyorum. Daha fazla koyarsam çok kabarıp kapağa yapışabiliyor. İnstant maya kullanıyorum 1,5 tatlı kaşığı. Tarifte şimdi baktım bu ölçüyü çay kaşığı olarak vermişim düzelteyim onu.

      Sil
    2. Makineyi yeni aldım ilk denemem fiyasko oldu. 2. Denemeyi de sizin tarifinizle yapayım dedim ama 1.5 çay kaşığı maya yazmışsınız ben de öyle ekledim,düzeltmeyi geç yapmissiniz insallah iyi olur az mayayla da:(

      Sil
  10. 1 su bardağı ne kadar demek????

    YanıtlaSil
  11. İyi akşamlar benim makinam fakir mika acaba sizin yukarıdaki tarif ve ölçüler her makinaya uyuyor mu bir de su ılık soğuk nasıl olacak süt de konur mu yoğurt yerine tesekkür ederim

    YanıtlaSil
  12. İçine çökmeyi engelleyemiyorum çok üzülüyorum bütün yorum ve tarifleri deniyorum
    Makinam fakir mika bütün makinalarında formatı aynı değil mi aslında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün ekmek yapma makinalarının yoğurma ve pişirnesi aynıdır. İlave ettiğiniz sıvı malzemenin ılık veya soğuk olması sonucu etkilemez. Ilık olursa biraz daha çabuk mayalanır. Ben her iki şekilde de yapıyorum pişme aşamasında makinanın kapağını açmayın. Hamur çok cıvık olursa da çökme yapabilir pişerken kapak tam açılırsa çok açılırsa da çökme olabilir ama ben de olmuyor bu. Siz benim tarifi uygulayın inşallah olur bu sefer. Bir de çökme un kaynaklı olabilir mi? Ben bim'in ununu kullanıyorum bir miktarda tam buğday veya çavdar unu da eklediğim oluyor. Deneyince sonuçtan haberdar edin olur mu.
      Süt de koyabilirsiniz hatta daha lezzetli ve yumuşak yapar. Kolay gelsin

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur