بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

29 Ocak 2013 Salı

PIRASALI KAPUSKA

"İnsanlar bir gülün arkasından koşarken, ayakları altında ezilen kır çiçeklerini fark edemezler." 
Allah'ın adıyla başlarım...
Sebze yemeklerine devam ediyoruz.Mide ve bağırsak dostu sebzeleri soframızdan eksik etmemek sağlığımız için en iyi yatırımlardan birisi.Hele bu sebze lahana ise...
Bugüne kadar hiç kapuska pişirmedim.Taa ki sevgili kardeşim,Fatma Güler'in lahana turşuma yaptığı yoruma kadar.Kendisi kapuskayı çoook sevdiğinden bahsetmişti.Bu vesile ile benimde aklıma kapuska pişirme fikri düştü :)Ben kapuskayı,salçalı,etsiz pişirilen bir yemek olarak düşünürdüm.
Etli lahana sarmasını sevdiğim için,kapuskayı da,lahana sarmasının tadını andıracak şekilde kıymalı hazırladım ve evdeki pırasaları da kullanarak,kafama göre,bir kapuska yemeği yaptım.Nefis bir yemek çıktı ortaya.Sonra da sizlerle paylaşmak istedim ve kapuskanın ne olduğunu internetten öğreneyim de yemeğin adını yanlış yazmayayım dedim,ama ne göreyim kapuskanın manası zaten"etli lahana yemeği"imiş,yapılışı da benim tarifimle bir hayli benzerlik gösteriyor,anlayacağınız Amerikayı yeniden keşfettim :)
Kapuskanın toplumda kötü bir şöhreti var ve okuduğuma göre daha çok eskiden,askere gidenlerin,orada çok yapılıp yedirilmesinden dolayı adeta nefret ettikleri bir yemek çeşidi imiş kapuska.Bir kere adı çıkmış...Ama güzel pişirilmiş bir kapuska yemeği,lahana severlerin vazgeçemiyeceği nadide bir yemek bence.Hele lahananın faydalarını da göz önüne alınca,kapuska övgüye değer nefis bir nimet,Rabbim eksikliğini vermesin(amin),yarattığı bütün bu nimetler için Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun. 
MALZEMELER
kalın damarlarından ayrılmış,küçük parçalar halinde doğranmış 1 büyük kase lahana yaprağı,
100 gr.dan az kıyma,
2 adet küçük doğranmış,ince pırasa,
1 yemek kaşığı karışık salça,
1 büyük diş soyulmuş sarımsak,
2 yemek kaşığı yıkanmış pirinç,
yeteri kadar tuz,
toz karabiber,
zeytinyağı,
yeteri kadar su,
LAHANA KAPUSKA NASIL HAZIRLANIR?
tencereye zeytinyağını,kıymayı ve pırasaları alıp hepsini karıştırarak 5 dak.kadar kavurun,
salçayı ilave edip karıştırın,
karışıma lahanaları ve 1 su bardağı su ilave edip,tencerenin kapağını kapatın,5 dak.sonra tuzunu ve karabiberini ekleyip,lahanaları diğer malzemelerle iyice harmanlayın,suyunu lahanaların üzerine çıkmayacak şekilde ayarlayın,
pirinçleri yemeğin üzerine serpip kapağını kapatın,10 dak.sonra hepsini karıştırın,pirinçler pişince yemeğin altını kapatın,
nefis kapuska yemeğimiz servise hazır,acı seviyorsanız mutlaka pulbiber ilavesi ile tüketin,lezzeti daha bir artıyor.
Afiyet,şifa olsun,şükrünüz bol,ibadetleriniz devamlı ve huşulu,hayır dualarınız makbul olsun(amin).

11 yorum:

  1. Güzel bir söz.Yemeğinizde oldukça sağlıklı ve besleyici.Ellerinize sağlık.Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BİRİNCİSİN sayfama hoşgeldin :)
      o sözde belirtilen,ayaklar altında ezilip farkedilmeyen kır çiçekleri bu yemek vesilesi ile lahanadır,ne de olsa teşbihte hata olmaz :)
      sevgilerimle...

      Sil
  2. Fatma Güler29 Ocak 2013 21:55

    Selamun aleykum ablacım.. Gercekten cok lezzetlı bır fıkır :) gercı ben kıymayı sevmem o yuzden kıymasızında cok lezzetlı olacagını umuyorum..:) bır seylere vesıle olmakta benı cok mutlu ettı, adımın gecmesınden cok mutlu oldum.ınsaALLAH denerız..annemde almıs bugun yıne kapuska. :) ALLAH Hafız sevgılerımleeee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam Fatmacım,
      benim jeton yeni düştü :)siz,lahananın kendisine kapuska diyorsunuz,
      anlaşılan annen de kapuskayı çok seviyor,maşeAllah karşılıklı oturup yeyin anne kız :)afiyetler olsun,
      kalbi muhabbetlerimle...

      Sil
  3. Yine yazdıklarını zevkle okudum balım.
    Bende kapuskanın adının etli lahana yemeği olduğunu şimdi öğrendim ablam.
    Fakat dediğin gibi her ne kadar adı çıkmış bir yemek olsa da, bende bayılarak yiyenlerdenim.
    Pırasa koyma fikrine bayıldım, İnşaALLAH bir dahaki kapuska yapışımızda evde pırasa olursa, o şekilde deneyeceğim.
    Ellerine güzel yüreğine sağlık canımm.
    Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizemcim,teşekkür ederim :)
      kapuska tariflerinde kuru soğan var,pırasa da onun kardeşi biliyorsun,o yüzden de yakışıyor,
      sevgilerimle,tatlı dilli kardeşim benim...

      Sil
  4. "Afiyet,şifa olsun,şükrünüz bol,ibadetleriniz devamlı ve huşulu,hayır dualarınız makbul olsun(amin)." amin diyorum ben de cnm. geçen pazartesi aldığım lahana hala yapılmak üzere duruyor biliyormusun :( kabuska olarak bilirdim kapuskaymış :) kabus gb ismi var ama tadı güzeldir diye düşündüğüm için denemek isterim... :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)goncacım nereden aklına geldi bu,kabus kelimesi?hiç böyle düşünmedim :)
      lahana ile barışık olan herkes kapuskayı da sever diye düşünüyorum,
      sevgilerimle...

      Sil
  5. Bende nereden baksan değil yapmayı on yıldır yemedim bile kapuskayı Tarifi ve yorumları okuyunca canım çekti :)
    Bizimkiler sebze yemeklerine pek açık değiller maalesef yapmayada cesaretim yok.
    İlk karnıbahar yemeğini yaptığım günü hala hatırlıyorum :( eşim kokusuna bile dayanamadı da öylece evden çıkıp gitmişti...
    En azından kendime kadar yapmayı düşünüyorum.Bu tarife göre yaparsam kaç porsiyon çıkar acaba ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminecim,
      karnabahar yemeğini bizimkilere yedirmiştim ama kapuska için hiç bir girişim de bulunmadım :)
      onlar yemiyor diye her şeyden de kendimizi niye mahrum edelim?hele de bu,lahana gibi çok faydalı bir sebze ise...
      az yaparız,kendimize göre yaparız,varsın yemesinler,canları sağolsun :)bu tarife göre yaparsan 3-4 porsiyon çıkar,pırasa ölçüsü aynı olsun,diğerlerini istersen azaltabilirsin,benim gibi ekmeksiz de yiyorsan normal olur,laf aramızda ben de bir kaç günde bitirdim :)
      afiyetler olsun,sevgilerimle...

      Sil
    2. :)))
      Tamam ablacım dediğin gibi uygulacağım inşaAllah, 3-4 porsiyon benim için çok değil :)
      Allah razı olsun ablacım..

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur