بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

14 Ocak 2013 Pazartesi

ANTEP YUVALAMASI

“De ki, göğüslerinizdekini gizleseniz de, açığa vursanız da Allah onu bilir. Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsini bilir. Hiç şüphesiz Allah, her şeye kadirdir."
(A'li İmran suresi 29.ayet meali)
Rabbimin adıyla başlarım...
Soğuk günlerin vazgeçilmezidir sıcacık çorbalar ve sulu yemekler.Bu soğuk günlerde sıcak evimizde,huzur içinde sıcak yemekler tüketmek ne büyük nimet,elhamdulillah.Başta Suriye'de zulüm gören kardeşlerimiz ve ülkemizdeki mülteci kardeşlerimiz olmak üzere bir çok kardeşimiz,sıcak bir yuvadan mahrumlar.Üstelik sadece soğuk da değil,fakirlik de cabası,Rabbim yardımcıları olsun,dualarımızı,infaklarımızı eksik etmeyelim, onlara bu zulmü reva gören zalimler ve işbirlikçileri de tez zamanda kahrolsunlar inşeAllah-u Teala...
*****
Antep yöresinin meşhur yemeklerinden birisidir yuvalama veya yuvarlama.Şöhreti de haklı bir şöhret,bu şöhrete layık bir yemektir Antep yuvalaması.
Benim vereceğim tarif 4-5 kişiyi rahat doyurur.Fazla yapmak isterseniz yumurta aynı kalmak şartı ile diğer malzemeleri eşit oranlarda artırıp hazırlayabilirsiniz.
ANTEP YUVALAMASI NASIL HAZIRLANIR?

MALZEMELER
Köfteleri İçin:
100 gr.yağsız veya az yağlı kıyma,
1 çay bardağı yıkanmış,kurutulmuş,ince bulgura yakın bir ayarda robotta kırılmış pirinç,
1 adet yumurtanın akı,
çay kaşığının ucunda toz karabiber,
tuz,
Terbiyesi İçin:
1 su bardağı süzme veya 1,5 su bardağı fazla suyu alınmış yoğurt,
1 adet yumurtanın sarısı,
Diğer Malzemeler:
100 gr.kuşbaşı et,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
Yuvalamanın Üzeri İçin:
zeytinyağı ve eritilmiş bol naneli ve az pulbiberli tereyağı karışımı,
YAPILIŞI
kızdırılmış,düdüklü tencereye eti koyup,sulanıp suyunu çekinceye kadar kavurun,
üzerine 4 su bardağı kaynar suyu ilave edip kapağını kapatın,
köfte malzemeleri ile,köfte hamurunu iyice yoğurup,ellerinizi ıslatarak nohut büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayın,
pişen etlere köfteleri ilave edin,20 dak.sonra haşlanmış nohutları da tencereye ilave edin,
yoğurt ve yumurta sarısını iyice karıştırın,kaynayan çorbanın suyundan alarak yoğurdu ılıklaştırın,
çorbayı karıştırırken yoğurdu ilave edip kaynayıncaya kadar iyice karıştırın,kaynayan çorbaya tadına bakarak tuz ilave edin,5 dak. daha kaynattığınız çorbanın altını kapatın,

ister servis esnasında çorba kaselerinin üzerine,istersenizde tenceredeki çorbaya naneli yağı ilave edip servis yapın.Antep yuvalamamız hazır,yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun.
NOT:Okuduğum, yuvalama tariflerinde köfteler ayrı haşlanıp suyu süzülmüştü,ben böyle yapmadım,çünkü köftelerin haşlama suyu da et suyu,boşa gitsin istemedim.
PATATESLİ ANTEP YUVALAMASI TARİFİ
Yukarıda resimlerini gördüğünüz yuvalamayı bir sonraki yapışımda patates ilavelisini yaptım ve kemikli et kullandım.
Kemikli etiniz kuzu veya dana eti ise hazırda haşlanmış nohutunuz yoksa,ıslakta beklettiğiniz nohutları da beraberce pişirebilirsiniz,ama büyükbaş hayvan eti ise,kemikli etinizi iyice yıkayıp,kızgın tencerede suyunu çektirip,biraz kavurduktan sonra,kaynar su ilave edip,önce eti yarım saat haşlayıp sonra nohutları ilave edip beraberce pişirin.
Etler ve nohutlar pişince köftelerle beraber,soyup,küp küp doğradığınız,patatesleri de ilave edin,patates miktarı tarifte verilen miktarlar için 1 adet  patatestir,diğer işlemler aynı.Patatesli ve kemikli etle yapılmış yuvalama çok daha lezzetli oluyor,tavsiye ederim...  

24 yorum:

  1. amin....

    eline sağlık canım

    okuduğum bir tarifte pirinç unuyla da olur yazıyordu..
    tarifi hiç denemediğim için olur mu bilmiyorum ama sence olur mu ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence olmaz,böyle bir tarifi de denemem,pirinç unu farklı,pirincin kendisi farklı,
      bu,çiğ köfteyi bulgur yerine,buğday unu ile yapmaya benzer,sence olur mu?

      Sil
    2. Antepliler olarak biz prinç unuyla yaparız. Eskiler bir kaşığa 40 tane yuvarlama sığdırırmış. Nohuttan daha küçük yuvarlarız. Hatta Ramazanda iftardan sonra bir kaç günde bir kaç saat olarak 2-3 gün habire yuvarlarız. Ramazan(şeker) bayramının vazgeçilmez yemeğidir. yanına da prinç plavı yaparız.

      Sil
    3. Sayfama hoşgeldiniz :)sorunun cevabının bir Antepliden gelmesi çok güzel,teşekkür ederim,tahminimde yanılmışım :(ama yine de bu şekilde yapmayı düşünmem,belki de bir önyargı,

      yuvalamayı ben de ilk olarak Antep'te yemiştim,harika bir lezzetti,siz bu işin ustasısınız,hakkınızı teslim etmek lazım :)
      isminizi bilmek isterdim,tekrar teşekkürler...

      Sil
    4. Adım Yüksel, keyifle takip ediyorum sitenizi, büyük emek var,elinize sağlık. Anonimi seçince Adsız çıkıyor. eskiden hazır prinç unu yoktu , büyük havanlarda prinç iyice dövülüp çekilirdi. Annem Maraş'lı 40 senedir Antepte olunca Antep yemeklerini iyi yapar. Çalışan bir bayan olarak bende annemin yaptıklarında bozluğa atacak şekilde çok yaparız. Nohut kemikli etle pişirilir. Nohut pişmeye yakın demir büyük süzgece konulan prinç yuvarlaması buharda haşlanır. En son hep beraber karıştırılır. Yoğurdun ekşimemesi için içine pişerken yumurta konulur sürekli karıştırılır.

      Sil
    5. Yeniden hoşgeldiniz Yüksel hanım,beğeninize çok sevindim,Rabbim hayırları paylaşmayı nasip etsin(amin),
      insan doğduğu yerden ziyade doyduğu yere,yaşadığı yere alışıyor,oralı oluyor,siz de öyle olmuşsunuz :)
      Kendi adıma söylüyorum,biz ne kadar yapsak annelerimiz gibi yapamayız,onların becerisi,tecrübesi takdire şayan,Allah acılarını göstermesin,hayırlı,sağlıklı uzun ömürler versin(amin).

      Bu arada yorumu tarif edildiği şekilde ayarlayınca bakın isminizle geliyor :)
      selametle kalın,sevgilerimle...

      Sil
    6. Merhaba hanımlar onun unu pirinçten yapılır özel olarak bulabilirsiniz ancak pirinç unu tabiki mama yapılan un değildir belki de ön yargınız bu yüzdendir antep lezzeti almak istiyorsanız tarifi yüksel hanım vermiş bence dinlemelisiniz :-) ellerinize sağlık

      Sil
    7. Merhaba demet hanım hoşgeldiniz :)
      katkınız için çok teşekkürler...

      Sil
  2. Selamunaleyküm,bu yemeği yapmayı düşünmüştüm hafta sonu,antepli bir komşum yapar ikram ederdi.Çok beğenirim bu yemeği,inşeAllah tarifine göre yapmayı isterim nasipse.Teknik sebeblerden dolayı verdiğin aradan sonra yeni tarifler görmek çok güzel.Vitaminli suları süzmemen iyi olmuş,eminim çok faydalıdır.Rabbim her dertlinin derdine deva versin inşeAllah,bizlere de onları görebilmeyi,anlayabilmeyi,düşünebilmeyi ve yardım elimizi daha bir gayretle uzatabilmeyi nasipetsin.Suriyeli kardeşlerimize huzur içinde yuvalarına dönebilmerini nasipetsin Rabbim.Allahu Teala'nın üzerimizde o kadar nimeti var ki ne sayabiliriz ne de gereğince şükrünü eda edebiliriz.Allahım merhametine affına sığındık.Muhabbetle canım:)Bir de ben sana özelden mail atmıştım gözden kaçtı mı acaba,biliyorum çok meşgulsun ama senin tecrübelerine ihtiyacım var:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam ablacım,
      güzel ve samimi dualarına gönülden amin diyorum ablacım,
      mailime girmekte biraz zorluk yaşıyorum,
      o yüzden cevap veremedim :(müsait bir zamanda cevaplamaya çalışayım inşeAllah,
      sevgilerimle ablacım...

      Sil
  3. O kadar çok severim ki yuvalamayı. Uzun zamandır yapmamışım görünce hatırladım. Harika görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya hanım,sayfama hoşgeldiniz :)
      yuvalama,sevilmez mi hiç?ben de çok severim :)
      selametle...

      Sil
  4. fatma yılmaz15 Ocak 2013 08:29

    Günaydın ablacım. Ellerine sağlık yine çok lezzetli görünüyor. Bizim oralarda bunun aynısının salçalı olanı yapılır,yoğurtlusu bilinmez. Ekşili köfte denir. Çorbanın suyuna ekşi katıldığı için sanırım,yoğurtsuz hali yani. Senin köftelere bakınca anneciğimin benim için yaptığı ve derin dondurucuda beni bekleyen köfteler geldi. Fırsatım olursa inşallah bu şekilde yaparım inşallah.Hayırlı günler ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatmacım hoşgeldin :)neredeyse bir haftadır yoksun,seni çok merak ettim,iyisin inşeAllah,
      çok nasiplisin seni bu kadar düşünen bir annen var,köftene kadar yapıp düşünmüş maşeAllah subhanallah...
      Allah'a emanet ol canım benim,sevgilerimle...

      Sil
  5. Ekşili ufak köfte ve analı kızlı olarak da salçalı ve prinç yerine simit dediğimiz ince bulgurla yaparız Antepliler olarak. Bu özellikle Ramazan bayramında yapılır.

    YanıtlaSil
  6. merhaba hatice abla
    çorban çok güzel olmuş ellerine sağlık.şimdiye kadar hiç yuvalama yemedim ama yapılacaklar listeme aldım.en kısa sürede denemek ümidiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba tuğbacım,hoşgeldin :)sen daha önce yazan tuğba mısın?
      isminin yanına bir isim daha yazarsan tanımam daha kolay olur :)

      yuvalamayı,deneyince sonuçtan haberdar edersen sevinirim,
      kolay gelsin,sevgiler...

      Sil
  7. fatma yılmaz15 Ocak 2013 13:23

    Allah razı olsun ablacım,kusura bakma yazamıyorum bakıp çıkıyorum ara ara.İş,ev,misafir... Aöf sınavları üst üste geldi,yoğundum yani elhamdülillah. Düşündüğün için saol abla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esteğfirullah canım ne kusuru!Allah kolaylık versin(amin),
      merakım izale oldu,yazmak için kendini zorlama,iyi olduğunu öğrenmiş olmak bana yeter,
      sevgilerimle canım...

      Sil
  8. bende öyle düşündüm haticecim,keşke benim annem de yakın olsa ben ona köfteler yapsam... ellerine sağlık hiç tatmadım inş denerim birgün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. goncacım benim annem de yakın değil,sene de bir görüyorum,ama her gün konuşuyoruz elhamdulillah,
      Rabbim acılarını göstermesin,dert keder vermesin(amin),
      yuvalama denenmeye değer bir lezzettir,tavsiye ederim :)
      sevgilerimle...

      Sil
  9. Rabbim tüm annelere hayırlı ömür versin :) Onların ellrinden yenilen her yemek tatlı oluyor değil mi ablacım.
    Antep yuvalamasını denedim ; yalnız benimkisi tam Antepli olmadı sanırım.Çünkü tarifin içinden eti çıkardım ve etsiz yaptım :) ama çok lezzetli bir çorbaymış maşaAllah, bizimle de bu güzel tarifi paylaşan ablamızdan Rabbimiz razı olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amiiin canım benim,aynen dediğin gibi annelerin yemeklerinde sanki başka bir tat lezzet var,biz en güzelini de yapsak onların ki gibi yapamıyoruz,
      senin yaptığın gibi de olur tabii,zaten köftesi de etli :)Allah'ın emri değil ki değiştirilemesin :)

      ben bu yuvalamanın üzerinden bir hafta geçmiş ya da geçmemişti,yeniden yaptım,yukarıda resmi olan patateslisini...köftesini de fazla yapıp yarısını buzluğa atttım,anlıyacağın gayrete geldim :)

      Anadolu yemekleri,yeni nesil yemeklere benzemiyor,onların tadı apayrı ve gerçekten çok lezzetliler,senin de ellerine sağlık,afiyetler olsun,Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
      kalbi dua ve muhabbetlerimle...

      Sil
  10. Ablacim hayırlı ramazanlar bizde antepliyz istanbulda akrabalarımız var bizden yuvalama istiyorlar kargoyla iki gün de gidiyor İstanbulA sizce iki gün de bozulur mu yuvalam bilgi verirsen cok sevinirim

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur