İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

3 Temmuz 2013 Çarşamba

VİŞNE PESTİLİ NASIL YAPILIR?

"Öyle bir günden korkunuz ki, o gün Allah'a döndürüleceksiniz. Sonra da herkese kazancı tamamıyla ödenecek ve hiç kimse haksızlığa uğramayacaktır."
(Bakara suresi 281.ayet meali)
Allah'ın adıyla başlarım...Yine ömrümüzden bir yılı geride bıraktık,çok önemli bir ayın,ahiretimiz için çok önemli fırsatları içinde barındıran mübarek Ramazan ayının gölgesi iyiden iyiye üzerimize düştü.Her gün her saniye dünyada yüzlerce insanın küçük kıyameti kopuyor.Geçen Ramazanı idrak eden niceleri bu Ramazanda olmayacaklar.Bizimde hiç bir garantimiz yok.Büyük randevuya an be an yaklaşıyoruz...
Rabbim,hayırla,sağlıkla ve huzurla,yalnızca rızasına hasredilmiş salih amellerle geçireceğimiz bol kazançlı Ramazanlar,günler,aylar yaşamayı,her günü Ramazan bilincinde geçirmeyi cümlemize nasip etsin(amin).Bizleri bu günlere ulaştıran Rabbimize,yarattığı şeylerin zerrelerince hamdu senalar olsun.
*****
Vişne deyince ilk akla gelen vişne reçeli oluyor.Ardından vişne suyu ve vişne hoşafı bunu takibediyor.Hem ekşi tadı,hem de lezzeti ile bambaşka bir meyvedir vişne.
Her yıl vişne reçelini ve konsatre vişne suyunu hazırlarım.Vişne konsantresinden kalan vişneleri de süzgeçten geçirip,belli miktarlarda buzdolabı poşetine koyup,buzlukta muhafaza eder,bunları da sütlü irmik tatlılarında kullanırım.Bu yıl konsantreden kalan vişne püreleri ile,vişne pestili yaptım.
Pestil için sıcak havalar en ideal zamanlar.Ayrıca bol güneş gören bir yerde pestili kurutmak gerekiyor.Pestili hazırlarken şeker miktarı kararında olmalı,şekeri fazla olursa,bezden çıkması,kesmesi ve saklaması zor olur,hatta yapışıp tek bir kalıp haline gelir.Kıvamında bir pestil iyice kuruduktan sonra,kalıpları birbirine yapışmaz,kesilen parçalar birbirinden kolayca ayrılır.Yapmak isteyenler özellikle verdiğim şeker miktarından şaşmasınlar.Şekeri daha az olabilir ama fazla olmasın.  
MALZEMELER
4 su bardağı vişne püreli vişne suyu(vişne konsantresinden kalan vişnelerin süzgeçten geçirilmiş sulu hali),
2,5 yemek kaşığı nişasta,
1 çay bardağından biraz fazla toz şeker,
VİŞNE PESTİLİ YAPIMI
malzeme iyice karıştırılıp,ocak üzerinde karıştırılarak kaynatılır,altı kapatılır(pişirdiğiniz pestillik peltenizin kıvamı aşağıdaki resimdeki gibi,koyu muhallebi kıvamında olmalıdır),
temiz ve sentetik türü bir kumaş,güneş gören düz bir zemine,gergin bir şekilde serilir,
pişirilmiş vişneli pelte kumaş üzerine dökülür,
kaşıkla her tarafa,çok ince olmayacak şekilde eşit olarak yayılır,güneşte kurumaya bırakılır,5-6 saat sonra yaklaşık yarı yarıya üzeri kuruyan pestil çamaşır ipine asılıp alt kısmının ve üstünün iyice kuruması için bir gece askıda bekletilir,
  kuruyan pestil düz bir zemine ters olarak serilir,ıslak bir bezle kumaşı silinerek ıslanması sağlanır ki bezden rahatça ayrılsın,
kumaşın her tarafı ıslatıldıktan sonra,pestil itinalı bir şekilde bir kenarından başlayarak bezden ayrılır,
bezden ayırdığımız vişne pestilini karşılıklı ucu ortaya gelecek şekilde ortada birleştirip iki kat haline getirilir,makasla istenilen büyüklükte parçalara kesilir,ters kısmı içte kaldığı için pestilimizin parçalarının her iki yüzü de parlak olacaktır,
pestilimiz hazırdır,iyice kuruyup birbirlerine yapışmaması için bir kaç gün temiz bir bez üzerine serilip bekletilir.Daha sonra pestilinizi,kapalı ve serin bir yerde,tercihen buzdolabında muhafaza edin.
Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
 Pestilinizi küçük kareler halinde,birer lokmalık olacak şekilde kesip,ikramlık haline de getirebilirsiniz,hatta bayram şekerlerinize,çikolatalarınıza,farklı bir alternatif de vişne pestili olabilir.
***HEDİYEMDİR***

NOT:Yine farklı ve lezzetli bir pestil tarifi için lütfen tıklayın.

30 yorum:

  1. Çok faydalı bir paylaşım olmuş :)Ellerine sağlık.Blogunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra hanım sayfama hoşgeldiniz :)
      ziyaretiniz için çok teşekkür ederim,
      selametle kalın...

      Sil
  2. Selamun aleykum ve rahmetullahı ve berakatuhu... Ablacım bende vısne recelını coooooook sevıyorum :) Emınım pestılıde cok guzel olmustur. Bızım buralarda vısne daha goremedım manavda.. Benımde aklıma hemen kac gundur erık topluyoruz. hosafını yapıp kavanozlara koyuyoruz ramanazanda kısın ıcmek ıcın :) annem marmelatınıda yapıyor. tabı suan benım aklım bu pestıl tarıfınde erık pestılı yapmayı planlıyorum. havalar ıyıce sıcaklasın hemen yapmam lazım .:) ALLAH razı olsun fıkır ıcın. yapan yıyene afıyet olsun. ALLAH hayırlı zamanlarda yemegı nasıp etsın. ALLAH HAFIZ. selamun aleykum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we rahmetullahı we berakatuh Fatmacım hoşgeldin :)Aslına bakrsan bizim buradaki hiç bir markette ve pazarımızda da hiç vişneye rastlamadım,Rabbim nasip etti,evin önünde birisi bahçesinin son vişnesini satıyordu,ondan aldık,bir daha da görmedim :(hem reçelimi yaptım,hem vişne konsantresini hem de bu pestili...elhamdulillah.

      erik pestilini hiç yapmadım,ama o da çok güzel olur,ben bir de vişne bulursam alıp kurutmak istiyorum,kurusu da çok güzel oluyor,çerez niyetine tüketiyorum :)
      kalbi sevgilerimle...

      Sil
  3. Selamün Aleyküm ablacım ...
    Ellerin dert görmesin inşAllah.çok güzel,sağlıklı ve lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Rumeysacım hoşgeldin :)
      O'na(c.c)emanetsin,sevgilerimle...

      Sil
  4. Çok güzel görünüyorlar. Bizim memleketimizde de dut pestili yapılıyor. Gaziantep te de üzüm pestili yapıyorlar vişne pestili ile ilk karşılaşmamız oldu. Ellerine sağlık. Afiyetle yersiniz inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Hediyeyi de yeni fark ettim. Teşekkürler. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeldacım dur ve üzüm pestilini annem de yapar,önceden üzümle cevizli sucukda yapardı,nefis olur,
      ben de vişne pestiline hiç rastlamadım,belki yapanlar vardır ancak

      ben görmedim,bu pestil de zaten annemin yaptığı pestiller bana ilham kaynağı oldu :)

      hediyeme gelince,gerçekten dinlenmeye değer,büyüklerimizin hayatını öğrenmek ve örnek almak,Rabbimizin rızasını kazanmak için attığımız önemli adımlardan biridir diye inanıyorum.

      Sil
  6. Selamun Aleyküm ve Rahmetullah ve Beraketüh,mübarek şehrüramazan için çok güzel temennilerde bulunmuşsun Allah razı olsun senden amin.Vişneyle aran iyi anlaşılan,Rabimin nimetlerini saymakla bitiremeyiz,ne kadar aciziz.Vişne suyunu pekmezle tatlandırmayı denedim çocuklar çok sevdi,son okuduğum kitap Müslümanın Diyeti idi,çok istifade ettim.Selametle kal inşeAllah Haticecim,Allah ilmini arttırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we Rahmetullahi we Berakatuh canım ablam hoşgeldin :)Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),

      evet vişneyi çok severiz,reçeli evde istisnasız herkesin sevip yediği tek reçeldir,bunu da hakediyor,

      vişne suyunu konsantre olarak hazırlıyorum,sulandırarak içiyoruz,maden suyu da ekliyoruz,doğal meyveli bir gazoz oluyor,

      okuduğun kitap zannediyorum Kemal Özer'in son kitabıydı,
      bu aralar ben,son okuduğum siyer'i ikinci defa okuyorum,sesli olarak okuyorum,çocuklarda dinliyorlar çok keyifli ve faydalı oluyor,üzerinde konuşuyor,sorular soruyoruz,tavsiye ederim,

      siz de Rabbime emanetsiniz,kalbi muhabbetlerimle...

      Sil
    2. Allah razı olsun,tavsiyen için teşekkürler.Hangi siyeri okuyorsun,Ramazanda ben de çocuklara okumak isterim,bir manisi yoksa ismini yazar mısın?Kemal Özerin kitabını ben de senin gibi çocuklara okudum yer yer.Şimdi çocuklar dışarıdan yemek istemiyorlar,sorguluyorlar elhamdülllilah.Çocukları ince ince işlemek sabırla oluyor,Rabbim kolaylığını verir inşeAllah.Selametle kal hayırlı Ramazanlar,muhabbetlerimle...

      Sil
    3. Ablacım hiç bir mahsuru yok tabii ki,zaten sayfanın yan tarafında,"okuyorum"bölümünde kitabın resmi var,resme tıklarsan bu seri ile ilgili tanıtıcı bilgileri de okuyabilirsin,
      kitabın ismi:SİYER DERSLERİ
      Misak yayınlarından çıkmış,500 küsür sayfa,

      Rabbim bizleri hayırlı ilimler öğrenip,razı olacağı salih ameller işleyen salih kullarından eylesin(amin),
      sana da hayırlı ramazanlar ablacım,
      kalbi sevgilerimle...

      Sil
  7. selamun aleykum.

    hatice abla misirda darbe oluyor,gene musluman kani akacak,cildirmak uzereyim.nedir bu vampirlerin zalimligi,kimse niye dur demiyor,parca parca ettiler ummedi.af Allahim yardim et,gene kan akacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam benim hassas,dertli kardeşim,
      bak Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz.ne diyor:

      "Hak şerleri hayr eyler
      Zannetme ki gayr eyler
      Ârif anı seyreyler
      Mevlâ görelim neyler
      Neylerse güzel eyler
      .....................
      Deme şu niçin şöyle
      Yerincedir o öyle
      Bak sonuna sabreyle
      Mevlâ görelim neyler
      Neylerse güzel eyler"
      ***
      Bir önceki yayınladığım demokrasi isimli yazıyı okumanı sana tavsiye ederim,

      Tahrir'deki darbeyi isteyen o çoğunluk,bir yıl önce de orduya karşı çıkıp demokrasi(!)isteyen aynı halk değil miydi?
      yıllarca dikdatör Hüsnü Mübarek'e sabreden bu halk,Mursi ondan daha mı kötüydü ki Mursiye hiç tahammül edemedi?
      Hani demokrasi en iyi yönetim şekliydi(!)hani demokrasi mutluluk getiriyordu(!)
      Mısır,ikinci bir Suriye olursa hiç şaşırmayacağım,
      ibretle izliyorum,Rabbim encamımızı hayreylesin(amin).

      Sil
  8. nilüfet erva3 Temmuz 2013 23:34

    Selamün aleyküm abla çok güzel görünüyo pestil bende vişneyi çok severim.Çok hamaratsın maşallah ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam nilüferim hoşgeldin :)

      şu,hamarat sözünü iltifat olarak aldım :)her zaman söylerim,ben yapabiliyorsam herkes de yapabilir Allah'ın izni ile,

      kalbi sevgilerimle...

      Sil
  9. selamun aleyküm ablacım hayırlı ramazanlar pestil tarifin çok hoşuma gitti yine her zamanki gibi sorum var :)
    vişne püresi demişsin ya ve 2. defa okuyunca ben kiraz pestili sanmıştım Allahım oruç kafaya vurdu neyse artık vişne çıkınca yaparım :) burada daha yok sorum şu bende vişne konsantresi yok onun yerine vişneleri temiz bir tülbentte suyunu posasını ayırsam olurmu yada katı meyve sıkacağında anlatabildimmi ablacım kusurum olduysa affola :) selam ve dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım kardeşim,
      sadece elindeki vişnelerle pestil yapmak istiyorsan,vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp robottan geçir,verdiğim miktarı elde etmek için eksik kısmı su ile tamamla karıştır,sonra diğer işlemleri yap,posasını mutlaka pestilde kullanman lazım vişne tadının gelmesi ve yoğunluk elde etmek için...

      ben bu sene aldığımız vişne dışında daha vişneye rastlamadım,bir kere alabilmiş olmayı da Rabbimin bir lütfu olarak görüyorum elhamdulillah,inşeAllah hayırlısı ile vişne bulabilirsin,
      Ramazan'ın mübarek işlerin hayır olsun,
      sevgilerimle...

      Sil
  10. canııııım vişnelerimiz ağaçta kızardı,yakında reçelini yaparız ama buna bayıldım yapabilirmiyimki,nerde bende o beceri:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niçin kendine haksızlık yapıyorsun?Allah'ın izni ile tabii ki yaparsın :) vişnelerinizi sağlık ve mutlulukla tüketin inşeAllah...

      Sil
  11. canim bir pestil denemesi yaptik :)) cok guzeldi tadi, ve dusundugumden cok daha kolaymis yapimi , inshaAllah baska meyvelerdende yapacagiz. Ama isin komik yani tam kurumamisti meragimizdan nasil olmus diye tadina bakmak amaciyla epey yedigimizi farkettik :) Allah razi olsun canim ,Allah sukrumuzu eksik etmesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MaşeAllah demek vişneleriniz oldu da pestil de yaptınız, burada bu sene bir defa vişneye rastladım, inşeAllah ben de güzel vişne bulurum da reçel yaparım,

      kalan pestilinizi afiyetle yeyin :))

      Sil
    2. canim derin dondurucuya koydugum visnelerdi, henuz visneler olmamistir heralde canim kardesim, Allaha emanet ol...

      Sil
  12. elinize sağlık.
    bende püreyi hazırladım. birazdan tarifinize göre pişireceğim.
    görüntüler mükemmel. teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Anladim selamun aleykum evde yagli kağıt seripte tepside kurutmak olmaz mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra hanım hoşgeldiniz :)
      Hayır kağıt olmaz hem yapışıp yırtılabilir, hem de öyle olmasa bile alt kısım hava almayacağı için pestiliniz kurumaz.Bakın ben üst kısmı kendisini toplayıp yarı yarıya kuruyunca astım ki alt kısmı da hava alıp kurusun.

      Sil
  14. Merhaba 3 kilo vişneye nekadar nışasta koymalıyım?

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur