بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

14 Temmuz 2013 Pazar

YUMUŞACIK RAMAZAN PİDESİ TARİFİ

Rahmet Nebisi (s.a.s) müjdeliyor: 
“Allah, Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibâdetini (teravih namazını) sünnet kıldım. Kim, faziletine inanarak ve alacağı mükâfatı Allah’tan umarak orucunu tutup, gece ibâdetini yaparsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulur. ”
 (Nesei, Sıyam) 

Allah'ın adıyla başlarım...
Mübarek Ramazan geldi elhamdulillah. İftar sevinçleri başladı. Uzun ve sıcak günlerde tutulan orucun zorluğunu, Rabbimiz iftar ile tarif edilemez bir sevince dönüştürüyor. İftarda bizi böyle mutlu eden Rabbimiz acaba yalnızca rızasına hasredilen oruçlarımız için ahirette ne mükafatlar hazırlamıştır! Rabbim Reyyan kapısından girenlerden, o mükafatlara erenlerden olmayı cümlemize nasip etsin.
Ramazanda yemek tarifi yayınlamıyorum. Ramazan pidesini ve yayınlamakta lüzum gördüğüm bazı özel tarifleri hariç tutuyorum. Ramazan'ın bu sayfaya da gelmesi, burada da hissedilmesi için ve Ramazan'ı adeta yeme içme ayı olarak algılayanlara da bir tepki olarakdaha önce de belirttiğim gibi, Ramazan boyunca bu sayfada yemek tarifi yayınlanmayacak inşeAllah.
Gelelim Ramazan pidemize...Bir yıl önceki pidemizden sonra, Allah'ın izni ile, hazırları aratmayacak kadar yumuşak bir pide tarifi vermek istiyorum.
Verdiğim malzeme miktarı bir büyük pide için yeterli. Ancak bir önceki pide ile hemen hemen malzemeleri aynı olmasına rağmen, kullandığım yarım bardak tam buğday unu haricinde, sadece beyaz unla yapıldığı için ve yaş mayanın da etkisi ile(evde yaş maya bitince instant maya kullandım, yine sonuç aynıydı) çok yumuşak bir pide oluyor. Diyet bir pide olsun derseniz, yağı daha da azaltıp, hatta hiç yağsız hazırlayıp, tam buğday unu miktarını artırabilirsiniz.
MALZEMELER
Pide Hamuru İçin Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık su,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığından az tuz,
2 tatlı kaşığı toz şeker,
1/3 paket yaş maya,
3,5 su bardağı un+yarım su bardağı tam buğday unu
(tamamı normal un da olabilir)un miktarı kullandığınız una göre farklılık arzedebilir,ele yapışan çok yumuşak bir hamur olacak kadar un yeterli,
unun önce 3,5 su bardağını ekleyin,kalan kısmı hamurun durumuna göre ilave edin veya etmeyin,
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı,akının yarıdan azı ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı karışımı,
arzuya göre susam ve çörek otu,
YUMUŞACIK RAMAZAN PİDESİ NASIL HAZIRLANIR?
ılık suyun içinde mayayı, tuz ve şekeri eritin,
hamur malzemeleri ile ele yapışan yumuşacık bir hamur yoğurun, hamurunuzu en az 5 dak.yoğurun.
kapalı bir kapta 1 saat mayalanmasını bekleyin,
mayalanan hamuru biraz unlayarak,tekrar biraz daha yoğurun,
 hamuru tepsinizin ebadına göre yuvarlak veya oval şekilde açın, büyük boy fırın tepsisini tercih edin, tepsiyi zeytinyağı ile yağlayın, açtığınız hamuru tepsiye yerleştirin,
yarım saatte tepside, üzeri kapalı olarak bekletin,

dinlenen pide hamurunun üzerine yumurta sarısını, akının yarıya yakın kısmını ve zeytinyağını döküp, elinizle pidenin üzerinde karıştırın,yağlı yumurtayı pidenin her tarafına sürüp, sonrada parmak uçlarınızla pideyi kesmeden pide deseni yapın, hamur elinize yapışıyorsa parmak uçlarınızı zeytinyağı ile yağlayarak desen verin,
üzerine susam ve çörek otunu serpip, pidenin üzerine yapışması için, elinizle veya yumurta fırçası ile üstlerine hafif hafif bastırın,

fırınınızı 230 derecede iyice ısıtıp sıcak fırına pideyi sürün, pideniz en fazla yarım saat içinde pişecektir Allah'ın izni ile...Pişen pideyi fırından alıp, temiz ve kalın bir pamuklu beze sarın, bir kaç kat ince bez de olabilir, beze sarılmış pideyi iftar saatine kadar kapalı bir yerde veya bir poşet içinde muhafaza edin, mis gibi kokan, yumuşacık pamuk gibi pidemiz hazır, sevdiklerinizle hayırla ve sağlıkla bir Ramazan, mutlu iftarlar geçirmeniz dileklerimle, afiyet olsun.
NOT:Aynı pideyi yumurta kullanmadan, bir önceki ramazan pidemizde olduğu gibi haşıl kullanarak da yapabilirsiniz.
Yumuşacık Bir Pide Hazırlamanın Püf Noktaları:
Dua ve besmeleden sonra,aşağıdaki püf noktalarına uyarak hazırlayacağınız pidenin,lezzet ve yumuşaklık olarak sizi tatmin edeceğine inanıyorum. Verdiğim püf noktaları deneyimlerimin sonucudur.
1)Pide hamurunuz gayet yumuşak poğaça hamurundan daha yumuşak, ele yapışan bir hamur olsun,
2)Kullandığınız maya yaş maya olsun veya bir önceki tarifimdeki gibi yine instant kuru maya da kullanabilirsiniz,ancak instant maya miktarı en az 2 tepeli tatlı kaşığı olsun),ununuzun fazla miktarı da,beyaz un olsun.
3)Hamurunuzu çok iyi yoğurun, elde yoğuruyorsanız en az 5 dak.yoğurun, varsa mutfak robotunda da yoğurma işlemini yapabilirsiniz.
4)Hamura başlamadan önce ılık su(lor suyu,bir miktarı süt de olabilir), maya, şeker ve tuzu iyice karıştırıp maya, tuz ve şekerin iyice erimesini sağlayın, sonra unu ilave edin.
5)Hamurunuzu en az 1 saat mayalandırınsonra tezgah üzerinde hafif unlayarak tekrar 1-2 dak.daha yoğurun.
6)Açtığınız hamuru tepside en az yarım saat mayalandırıp sonra üzerine yumurtasını veya haşılını sürün.
7)yumurta sarısı ile beraber mutlaka bir miktarda akını kullanın ki üzerine serptiğiniz susam ve çörek otu iyice pideye yapışsın,
8)Hazırladığınız pideyi iyice ısınmış 230 derecede mümkünse,turbo olmayan fırında, hızlı pişirin,
9)Fırından aldığınız, pişen pideyi en az yarım saat beze sarıp, temiz bir poşete yerleştirerek dinlendirin.  
NOT:.Pidenizi sadece ılık su ile hazırlayabileceğiniz gibi, bir miktar süt de kullanabilirsiniz, ancak poğaça tadında olmaması için, süt miktarı en fazla kullandığınız suyun 1/3 ü kadar veya daha az olsun. Sütün de, pidenin yumuşak olmasında etkisi oluyor. Pideyi her şekilde de hazırlıyorumÖnceki tarifimdeki gibi, instant mayalı, haşıllı veya bu tarifte ki gibi, yaş mayalı ve yumurtalı, sütlü, sütsüz, lor sulu veya sadece ılık su ile ama hepsinde de zeytinyağını mutlaka az da olsa kullanıyorum.
Sizlerle püf noktaları ile beraber paylaştığım bu pide tarifim, iftar ve sahur sofralarınız için benden size küçük bir Ramazan hediyesi olsun. Sofralarınızın huzur ve şükürle dolduğu hayırlı,mutlu bir ramazan olsun, oruçlarınız, ibadetleriniz, hayır dualarınız makbul olsun(amin). 

25 yorum:

  1. Selamun aaleykum ablacım.. pıde al benı ye dıyor.. maalesef bu aralar cok tembelım hıc elıme hamur almak gelmıyor. guzel duaların ıcın amın. Yuce Rabbım hepımızın Reyyan kapılarından gıren kullardan eylesın.amın. Gunler uzun ama gercekten ınanarak orucunu tutunca ınsan gunlerın uzunlugu zorluk vermıyor. ben zamanın cabucak gecmesıne uzuluyorum. zamanı hıc ıyı degerlendıremıyorum. :( Rabbım zamanımızı bereketlı kılsın amın. hayırlı ramazanlar. selamun aleykum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim hoşgeldin :)
      günler uzun da olsa,kısa da olsa,sıcak da veya soğuk da olsa çabuk geçiyor değil mi?ömür geçiyor ve an be an ölüm randevusu yaklaşıyor,Rabbim gafletle bir ömür geçirmekten bizleri muhafaza buyursun,salih amellerimizle ömrümüzü bereketli,ahiretimiz için kazançlı kılsın(amin),
      sana da hayırlı ramazanlar kardeşim,Rabbim oruçlarımızı kabul buyursun(amin),O'(c.c)emanetsin...

      Sil
  2. oyyy çok güzel yapmışın..
    benim tarifim; köşe başındaki taş fırın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin orada pide fiyatları nasıl bilmiyorum ama bizim burada pide fırınında büyük pide,büyük dediğim benim yaptığımın yarısı kadardır belki biraz daha büyük 2,5 tl,bana çok pahalı ve bereketsiz geldi,evde yapılan daha çok tatmin ediyor,ama elektirik ve malzeme fiyatını düşünürsen evdeki daha pahalıya da gelebilir :)
      ama dediğim gibi evde yapılan,daha bereketli,daha lezzetli ve tabii ki en güvenilir olanı...

      Sil
  3. Figen Madırga15 Temmuz 2013 13:39

    merhabalar. Gerçekten enfes görünüyor.Elinize sağlık. :-)) Kuru maya kullanabilirmiyiz uygun olurmu? Allaha emanet olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Figen hanım hoşgeldiniz :)
      daha önceki pide tarifimde instant maya kullanmıştım ama,instant maya ile kuru maya arasındaki farkı bilmiyorum,bu pide ondan çok daha yumuşak oldu,yaş mayanın pidenin yumuşak olmasında önemli bir etkisinin olduğunu düşünüyorum,

      yanlış bilmiyorsam fırınlarda da yaş maya kullanıyorlar,ancak onlar hem maya miktarını fazla kullanıp hem de faklı katkı maddeleri kullandıkları için olsa gerek hiç bir zaman evde yapılan,fırınlarda ki gibi olmuyor,
      ama iyi bir ekmek,hazırlar gibi iri delikli olan değil daha küçük gözenekli olanlardır,evde yapılan ekmeklerde en sağlıklı ve en kaliteli ekmeklerdir,
      imkanı olan bir yerde iseniz yaş maya temin edip,onunla pideyi denemenizi öneririm,kolay gelsin,sevgiler,hayırlı ramazanlar...

      Sil
  4. Ablacım burada pıde fıyatları 1,25 kurus. Ama dedıgın gıbı hıc bereketlı vede lezzetlı oldugunu dusunmuyorum. Katkı maddelerını dusunursek ıcım sızlıyo zaten. bu yuzden bu tarıfı denemek sart oldu. :)yumusacık mıss gıbı el yapımı :) ben uzun zaman once almıstı yas mayayı vede buzluga attım ama tarıhı gectı bır sorun olmaz degılmı? dondu cunku... yapıp yıyenlere afıyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım bizim burada marketlerde satılan ramazan pideler 1,50 kuruş,ama onlar da bu pidenin ancak yarısı kadar,çocuklar hazırları almak istemiyorlar"anne sen yap,bu pidelere para vermek istemiyoruz diyorlar"ramazanda evde pideyi sık yapıyorum,ayrıca yapmaktan da keyif alıyorum,en çok da şekillendirme kısmına bayılıyorum :)sonuçta evdekilerin beğenilerini görmek de insanı çok mutlu ediyor,

      maya konusuna gelince,bir kaç yıldır instant maya kullanıyorum,yaş mayam vardı,onları da bölüp buzluğa atmıştım,şimdi ben de onlardan kullanıyorum :)

      buzlukta olduğu için son kullanma tarihinin önemi yok,yeter ki buzluğa koyduğumuzda bozulmamış,son kullanma tarihi geçmemiş olsun,pideyi deneyince sonucu yazarsan sevinirim,en Emin'e(c.c)emanetsin.

      Sil
  5. Rahman razi olsun ablam deneyecegim insallah,bendeki tarif de oldukca basarili lakin bir baska tarifi de denemek osterim umuyorum ki seninki kadar basarili olur,dua sevgi ve saygilarimi biraktim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin tarifi merak ettim :)bazen aynı tarifle,aynı malzeme ile farklı sonuçlarda ortaya çıkabiliyor,belki senin tarifin daha güzeldir,benim pide ev ahalisi tarafından en çok tercih edileni,
      bana da sık sık yapmak düşüyor :)

      Sil
    2. Dogrudur ablam Allahin izniyle bugun iftara yapayim seninkini benim tarif blogumda mevcut ablam bakabilirsin o da defalarca denedi gonul rahatligi ile yapilabilir.

      Sil
    3. Ablam bi etkinligim var burdaki dostlara da duyurup yer verirsen cok memnun olurum.

      Sil
    4. Canım benim,ben buraya etkinliğinin linkini vereyim blog sahibi kardeşlerimiz tıklayıp haberdar olsunlar,
      Senin şablonun ola..benim niyetim yer bula

      Sil
  6. canim dun ramazan pidesini yaptim, Allah razi olsun cok guzel oldu...Rabbim oruclarimizi katinda makbul eylesin, Yaradanimiza emanel ol bacim, sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerin dert görmesin canım benim, afiyetler olsun :)
      hayırlı ramazanlar...

      Sil
  7. ellerinize sağlık çok güzel oldu yaptık yedik.tarif isteyenlere siteyi paylaştım facebooktan sorun olmaz umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dilek hanım hoşgeldiniz :)
      pideyi deneyip beğenmenize çok sevindim, elinize sağlık, afiyetler olsun,
      siteyi facebooktan paylaşmanızında hiç bir mahsuru yok bilâkis memnun olurum :) sevgilerimle...

      Sil
  8. Ben de deneyeceyim pideyi şumduden cok gözel olmuş

    YanıtlaSil
  9. lezzet avcısı27 Haziran 2015 16:12

    Denedim yedim çok mu çok beğendim tarifi herkese tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, elinize sağlık afiyetler olsun, bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, hayırlı ramazanlar....

      Sil
    2. Hoşgeldiniz, elinize sağlık afiyetler olsun, bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, hayırlı ramazanlar....

      Sil
  10. merhaba.ramazan pideye neden yumurta sürülüyor.biz pideye aldigimizda yumurta kokuyor birde pişmiş ekmegin içinde neden çekirdek biçiminde yumurta sarısı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "ramazan pideye neden yumurta sürülüyor.biz pideye aldigimizda yumurta kokuyor" demişsiniz
      Yumurta pidenin daha gğzel kızarmasını sağlıyor ayrıca daha lezzetli yapıyor. Yumurtalı istemiyorsanız yumurtasız pideler de var bunları tercih edebilirsiniz. Niçin yumurta kokuyor bilmiyorum iyi pişmemiş olabilir.Bu tarifimde böyle bir durum olmuyor denemenizi öneririm.
      Son sorunuzu anlamadım.

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur