"O, yaratan, var eden, varlıklara şekil veren Allah'tır. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlar O'nun şânını yüceltmektedirler. O, gâlib olan, her şeyi hikmeti uyarınca yapandır."
(Haşr suresi 24.ayet meali)
Yaratan,yaşatan,öldüren ve diriltenin adıyla...
Vişne pestilinin ardından,evde hemen kullanılması gereken,aksi takdirde telef olacak erik ve kayısıları değerlendirmek için hazırladığım erikli kayısı pestilini sizlerle paylaşmak istiyorum.Mübarek ramazanla beraber mutfaklara,sofralara bir bereket çöküyor adeta.İftar sofrasında bütün gün yenilmeyi bekleyen yiyecekler bir araya gelince,midenizin hacmini de düşününce haliyle kalanlar,sırası gelmeyenler oluyor.
İşte,evde yenilmeyip kalan,bu sıranın gelmediği,telef olacağından endişe ettiğim,erik ve kayısılarla pestil yaptım.Havalar sıcakken,erik ve kayısı zamanı da geçmeden belki aynı durumda olanlara,pestil yapmak isteyenlere,bir fikir olur düşüncesi ile yayınlıyorum.
Aslında erikleri önce hoşaf yapmıştım,hepsinin tüketilemeyeceğini görünce,yumuşamış kayısıları da kullanarak bu pestili hazırladım.
Kayısının etkisi ile,şeker miktarı,vişne pestilinden daha fazla idi.Kayısı,Malatya kayısısı olunca haliyle tatlı oluyor.Pestili biraz kalın serdim,bu yüzden kuruması bir günden fazla,yaklaşık iki gün sürdü,vişne pestiline göre bezden ayrılması da biraz zor oldu,ama hepsini sağ salim çıkardım elhamdulillah.Aslında zor çıkarmamın en önemli sebebi sabırsız davranıp iyice kurumadan çıkarmış olmam :)bütün aşamaları vişne pestilinin yapılışı ile aynı olan erikli kayısı pestilimizin yapılışına geçelim inşeAllah...
MALZEMELER
(Haşr suresi 24.ayet meali)
Yaratan,yaşatan,öldüren ve diriltenin adıyla...
Vişne pestilinin ardından,evde hemen kullanılması gereken,aksi takdirde telef olacak erik ve kayısıları değerlendirmek için hazırladığım erikli kayısı pestilini sizlerle paylaşmak istiyorum.Mübarek ramazanla beraber mutfaklara,sofralara bir bereket çöküyor adeta.İftar sofrasında bütün gün yenilmeyi bekleyen yiyecekler bir araya gelince,midenizin hacmini de düşününce haliyle kalanlar,sırası gelmeyenler oluyor.
İşte,evde yenilmeyip kalan,bu sıranın gelmediği,telef olacağından endişe ettiğim,erik ve kayısılarla pestil yaptım.Havalar sıcakken,erik ve kayısı zamanı da geçmeden belki aynı durumda olanlara,pestil yapmak isteyenlere,bir fikir olur düşüncesi ile yayınlıyorum.
Aslında erikleri önce hoşaf yapmıştım,hepsinin tüketilemeyeceğini görünce,yumuşamış kayısıları da kullanarak bu pestili hazırladım.
Kayısının etkisi ile,şeker miktarı,vişne pestilinden daha fazla idi.Kayısı,Malatya kayısısı olunca haliyle tatlı oluyor.Pestili biraz kalın serdim,bu yüzden kuruması bir günden fazla,yaklaşık iki gün sürdü,vişne pestiline göre bezden ayrılması da biraz zor oldu,ama hepsini sağ salim çıkardım elhamdulillah.Aslında zor çıkarmamın en önemli sebebi sabırsız davranıp iyice kurumadan çıkarmış olmam :)bütün aşamaları vişne pestilinin yapılışı ile aynı olan erikli kayısı pestilimizin yapılışına geçelim inşeAllah...
MALZEMELER
15-20 adet kırmızı erik,
20 tane kadar iyice olgunlaşmış kayısı,
meyve malzemeleri göz kararıdır,eriği az kayısısı daha fazla idi,
10 bardak meyve püreli sulu karışım için:2-3 kaşık nişasta,
NASIL HAZIRLANIR?
erikleri bir miktar şekerle(hiç şekersiz de hazırlayabilirsiniz,şeker ekleyip eklememek veya şekerin miktarı kullandığınız kayısıların tatlılığı ile alakalı) hoşaf şeklinde pişirin,
içinden erikleri alıp çekirdeklerini çıkarın,kayısıların da çekirdeklerini çıkarıp hoşafın suyu ile beraber blendırdan geçirin,bu işlem bir sefer de olmuyor,bir kaç tur yapıyorsunuz,
10-11 su bardağı kayısı ve erik püreli,yoğun kıvamlı soğuk suyun tadına bakın(ben bu işlemi sahurda yaptım,sabah pişirdim),normal tatlılıkta olsun,çok tatlı olmasın,aksi takdirde pestil bezden,hem zor çıkar,hem de kalıplar birbirine yapışır,şekerini anlattığım tatda ayarlayın,damak tadınıza göre,hiç şeker koymadan da hazırlayabilirsiniz,
püreli suyun kıvamı çok koyu ise 2 yemek kaşığı,biraz daha az kıvamlı ise 3 yemek kaşığı belki daha fazla nişastayı ekleyip iyice karıştırın,karışımı kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin,
kıvamı koyu kıvamlı muhallebi gibi olmalıdır,
pişen pelteyi güneş gören,düz bir zemine,gergin serilmiş sentetik bir kumaş üzerine döküp yayın,
bir kaç saat sonra 3-4 kat pamuklu bir kumaşın üzerine pestilinizi alın,bunu yapmamızın sebebi pestilin altta kalan ıslak kısmının suyunu bu kumaşın çekmesi,
en az bir gün bu şekilde bekleyip epey kuruyan pestili güneş gören havadar bir yerde ipe serin,ipe serme imkanınız yoksa,yine kuru bir bez üzerine pestilin tersini sererek iyice kurumasını sağlayın,
üzerinde hiç yumuşaklık kalmayınca düz bir zemine alıp,arkasını ıslatın ve bir kenarından başlayarak bezden ayırın ve ters kısmını üst üste getirip yapıştırarak iki kat haline getirin,ve istediğiniz büyüklükte kalıplara kesin,
pamuklu bir bez üzerine pestil kalıplarınızı serip bir kaç gün daha kurutun,daha sonra kapalı bir poşet ve kapta buzdolabında muhafaza edin,kolay gelsin,afiyet olsun.
bu nasıl bişeydir ya rab..afiyet olmazmı bayıldım ayılamıyoruuuum :)
YanıtlaSil:))
SilSelamün aleyküm.
YanıtlaSilellerine sağlık ablacım yine harikasın maşAllah.Daha senden çok şeyler öğreneceğim emin ol en kısa zaman da denemek isterim.sevgilerimle...
We aleykumselam Rumeysacım hoşgeldin :)
Silhepimiz birbirimizden çok şey öğreniyoruz,ben de senin felafel'i yapmak istiyorum,kişnişi tedarik edersem inşeAllah denemek istiyorum,
kalbi sevgilerimle hayırlı cumalar,hayırlı ramazanlar...
selamun aleykum kardesim cumamiz mubarek olsun... ellerine saglik pestiller cok guzel gorunuyorlar.Allaha sukurler olsun bir ramazani daha yasiyoruz.nerdeyse yariladik ...Allah, rizasi icin bisey yapinca nasilda sabir veriyor elhamdulillah ,aklima disarda beden gucuyle calisan, tarlada ,bagda vs islerde calisan kardeslerimiz geliyor...Allah onlarinda yardimcisi olsun .. bu mubarek gunlerde dunyanin heryerinde zulum altinda olan kardeslerimizede yardimci ol Allahim...Rabbim yar ve yardimcimiz olsun...
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim,hoşgeldin :)
Silevet ramazan'ın üçte biri bitti,zaman dur durak bilmiyor :(bu ayın tadı hiç bir zamanda yok,
hassas kardeşim benim,Allah senden razı olsun,bu içten dualarına gönülden amin diyorum,
kalbi dua ve muhabbetlerimle,
O'na(c.c)emanetsin...
merhaba ablacığım ben 13 yaşındayım biz nette pestil yapımı tarifi ararken işe yarar hiç bişey bulamadık sizin sitenize girdim allah razı olsun annemin çok işine yaradı çok teşekkür ederim
YanıtlaSilmerhaba canım benim,sayfama hoşgeldin :)
Silismini de bilmek isterdim,faydalanmanıza vesile olmak beni çok sevindirdi,pestili yaptınız mı?merak ettim,ama yapıp beğendiğinizi umudediyorum,sevgilerimle,
annene de selamlarımı ilet,
hayırlı ramazanlar...
Visnenin posasini cikardim un koysam yogursam olmazmı yada sade kurutsam olurmu koyu oldugu icin dibi tutar diye korkuyorum visnee posasi cok
YanıtlaSilSerhat bey șu adreste yer alan vișne pestili tarifime bakınız.
Silhttp://hayatcemresi2.blogspot.com.tr/2013/07/visne-pestili-nasil-yapilir.html?m=1