İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

15 Şubat 2012 Çarşamba

CİLALI EKMEK

(Bakara suresi 268.ayet meali)

Rabbimin adıyla başlarım...
Allah'ın selamı ve bereketi bütün mü'min kardeşlerimin üzerine olsun.
Yiyoruz,içiyoruz,sıcacık evlerimizde adeta soğuktan bi haber oturuyoruz.
...........................
Vanlı depremzede kardeşlerimiz ise kendi halleri ile başbaşa soğuk ve bir çok sıkıntı ile imtihandalar,Rabbim yardımcıları olsun(amin).
..................................
Suriyede ise tam anlamı ile bir vahşet yaşanıyor,sokaklar adeta birer harabeye dönmüş,ortalık yangın yeri,her gün onlarca insan kadın çocuk demeden zalim nusayriler tarafından katlediliyor ve dünya izliyor,nusayri zalimlerinin müslümanlara kini o kadar büyük ki, özellikle sahabe efendilerimizin mezarlarının bulunduğu şehirler,camiler bombalanıyor.
Rabbim onları Kahhar ismi ile tez zamanda kahretsin,zulüm altında inleyen çaresiz kardeşlerimizi de bir an evvel çektikleri zulümden kurtarsın,onlara sabr-ı cemil versin,direnme güçlerini ve kuvvetlerini artırsın,onları kurtuluşa erdirsin(amin)
*************
Son günlerde evde ekmek yapıyorum,bazen tam buğday unu fazla bazen de daha az kullanarak hazırlıyorum ekmeklerimi.
Ekmek yapmak çok keyifli bir uğraş.İçinde katkı maddesi olmadığını bilerek ve hijyen yönünden emin olarak ekmek yemek insanın içini rahatlatıyor.
Bu ekmekler somun ekmeğine çok benziyor özellikle de dışının parlak durması ile.Bu parlaklığı sağlamak hiç de zor değil.
Ekmekler bu parlaklıklarını üzerine sürdüğüm ve ekmekçilerin haşıl dedikleri pişirilmiş unlu su ile kazanıyorlar, üzerlerine haşıl sürülüp pişirilmiş bu ekmeklerin kabukları kalın ve çok kuru olmuyor,ayrıca çok güzel kızarıyor.
Satın aldığımız somunların kabuklarının cilalı durmasının sırrı üzerlerine sürülen haşıl da saklı.
MALZEMELER
1/2 su bardağı tam buğday unu,
3,5 su bardağı normal un,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
3 yemek kaşığı süt,
1 su bardağı + 5 yemek kaşığı ılık su,
1 tatlı kaşığı instant kuru maya,
1 yemek kaşığı ruşeym(olmasa da olur),
1'er tatlı kaşığı tuz ve şeker,
Haşıl(ekmeğin üst cilası) için:
1 tatlı kaşığı un,
1 çay bardağı soğuk su,
NASIL HAZIRLANIR?
yoğurma kabına ruşeymle karışmış unları alın ve ortasını çukurlaştırın,
unun üzerine mayayı serpip karıştırın,
ortaya tuzu şekeri ve diğer sıvı malzemeleri alıp karıştırarak tuz ve şekeri eritin,
unu sıvı malzemelere dahil ederek yumuşacık hamurunuzu hazırlayın(bazen ölçülere uyulsa bile hamurun kıvamı katı veya çok yapışkan olabiliyor,son aşamada bunu siz ayarlayın,yumuşacık  bir hamur olmalı) ve en az 5-10 dak.yoğurun,
üzerini örtüp ılık bir yerde en az 2-3 misli oluncaya kadar mayalandırın,
fırın tepsisine pişirme kağıdı yayıp yağlayın,
hamuru 2 veya 3 parçaya ayırıp şekil verin,isterseniz üstlerine bıçakla çizik atın,üzerlerini kapatıp tekrar 1 saat kadar mayalandırın,
haşıl için un ve soğuk suyu un topakları kalmayıncaya kadar iyice karıştırın,karıştırarak ocak üzerinde kaynayıncaya kadar pişirin,1-2 dak.kaynatıp ocaktan alın,
ara sıra karıştırarak soğutun,
fırını 220 derecede ısıtmaya başlayın,
tepside mayalanan ekmeklerin üzerlerine ve görünen her yerine haşıldan fırça ile sürün,isterseniz üstlerine susam ve çörek otu serpebilirsiniz,
ısıtılmış fırına ekmekleri sürün,ekmekler kızarmaya başlayınca fırından alıp tekrar üzerlerine haşıl sürün ve tekrar fırına sürün,ısıyı 190 dereceye düşürüp ekmekleri iyice kızarıncaya kadar pişirin,pişen ekmekleri fırından alıp ılıyınca veya soğuyuncaya kadar bekleyin,sonra servis yapın,
mis gibi kokan parlak cilalı ekmeklerimiz servise hazırdır kolay gelsin,afiyet olsun,şükrümüz bol,ibadetlerimiz  daim olsun.
NOT:Haşıl ile ilgili verdiğim bilgiler,Abdurrahman Cerrahoğlu'nun Sofra Nimetleri  isimli kitabından okuyup öğrendiğim bilgilerdir.
Haşıl'ın ekmek dışında poğaça ve böreklerde de kullanılabileceğini düşünüyorum.

10 yorum:

  1. canım yazın çok güzel olmuş ağzına sağlık ve amin diyorum..Allah cümlemizin yardımcısı olsun.....

    ekmeklere gelince..nefis görünüyor....ellerine sağlık.....sabah sabah kahvaltıya olsa süper olurdu:)

    YanıtlaSil
  2. Amin canım. Allah zor durumdaki tüm Müslüman kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Ekmeklerin nefis görünüyor. Hayran kaldım. Evde ekmek yapmayı hiç denemedim. Becerebilir miyim bilmiyorum ama seninkileri görünce içim gitti. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Disal,
    ben kahvaltı için bu sabah ekmek hazırladım bile :)gerçekten nefis oluyor,
    sevgilerimle...

    Elifcim,
    beceremiyecek bir şey yok,ekmek yapmak hem çok kolay,hemde çok keyifli bir uğraş,
    tavsiye ederim...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. ekmekler harika olmuş enkısa zamanda deneyecegim ellerinize saglık..

    YanıtlaSil
  5. bütün dualarına canı gönülden amin diyorum canım ablam..sadece kendimizi düşünmek,her koyun kendi bacağından asılır diye yol izlemek bizlere düşmez..hiç bişey elimizden gelmese bile namazlarımızın arkasından onlara dua etmek gerekir sanırım..yer gök dua ile durur derler..
    ekmeğine gelince aç olan midem resmen guruldadı resmi görünce..bende denemek istiyorum bu tarifi..hiç yapmadım şimdiye dek evde ekmek...herşeyin bi ilki vardır en yakın zamanda inşaALLAH..ellerine sağlık.afiyet bal şeker olsun..

    YanıtlaSil
  6. Seldacım, evet dualarımızda kardeşlerimizi unutmamalıyız çünkü "dua mü'minin silahıdır."
    Ekmeği denemek istersen son eklediğim resimlerde sana fikir verir,onları da bu gün yaptım :)

    çörek otlu ve susamlı da çok güzel oluyor,ve hiç dökülmüyorlar,haşıl susam ve çörekotunun ekmeğe çok iyi yapışmasını sağlıyor,

    kolay gelsin,afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  7. bende duanıza AMİN diyorum...ekmekler harika görünüyor ellerinize sağlık çok güzel olmuş,sevgiler....

    YanıtlaSil
  8. Selamlar. Öncelikle çok teşekkür ediyorum güzel tarifleriniz için. Bu sabah cilalı ekmek tarifinizi denedim. Ben tambuğday ununu biraz daha fazla ekledim. Piştikten sonra tadına bakan kızımın çok hoşuna gitti. Özellikle o kabuğundaki çıtırlık beni ve kızımı mestetti. Ne diyeyim Allah sizden razı olsun. Yarın anneme gideceğim ve şimdi bu saatte yoğurduğum hamurun tepsi mayasını bekliyorum ki fırına vereyim. Onu da anneciğime götüreceğim. Bizi çok mutlu eden bu güzel tarif için tekrar teşekkürler. Allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tülay hanım hoşgeldiniz :)
      ne güzel haberler vermişsiniz böyle! maşeAllah inanın bu güzel yorumunuzla vesile olduğunuz mutluluk sizin mutluluğunuzdan az değildir çok teşekkür ediyorum,
      elleriniz dert görmesin, afiyetler olsun, kalbi dua ve muhabbetlerimle, Allah'a emanetsiniz,
      kızınıza da ayrıca selamlarımı ve sevgilerimi iletin...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur