Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Efendimiz (sav) devamı birbirine bağlı olan ilâhi nimetleri haber vermiş ve şöyle buyurmuştur:
“Kime şu dört şey verilmişse, ona dört şey daha verilmiş demektir:
*Kime Allah’ı anma (zikretme) nimeti verilmişse, Allah da onu anar. Çünkü Allah Teâlâ Kur’an’da; “Beni anın ki, ben de sizi anayım” (Bakara, 152) buyuruyor.
*Kime dua kapısı açılmışsa, kendisine icabet edilecektir. Çünkü Allah Teâlâ Kur’an’da; “Bana dua edin ki, size icabet edeyim” (Mü’min, 60) buyuruyor.
*Kime verilen nimetlere şükretmek nasip edilmişse, fazlası da verilecek demektir. Çünkü Allah Teâlâ Kur’an’da; “Şükrederseniz, size olan nimetimi artırırım” (İbrahim, 7) buyuruyor.
*Kime istiğfar etme nimeti verilmişse, o bağışlanacak demektir. Çünkü Allah Teâlâ Kur’an’da; “Rabbinizden bağışlanma dileyin, çünkü O çokça bağışlayandır” (Nuh, 10) buyuruyor.”
(Taberâni, Mu’cemu’s Sağir 703)
Hepinize hayırlı haftalar diliyorum,günlerimiz mübarek,işlerimiz hayır,hayır dualarımız makbul olsun(amin).
Farklı ve çok lezzetli,ayrıca da bol lifli ve sağlıklı bir elde açma börek tarifimi paylaşmak istiyorum.İçindeki malzemeleri ile de rengarenk bir börek oldu.
Yapımı da kolay.Zaten iki yufka açıyorsunuz ve en az altı kişiye yetecek kadar doyurucu bir börek yapmış oluyorsunuz.Misafir ikramlarınızda çeşit olmasını isterseniz de en az on iki kişiye yeter.
Yufka açamam diyenler de korkmasın çünkü ben de oklava ile değil merdane ile yufkaları büyülttüm :)
MALZEMELER
Hamuru için:
1 su bardağı tam buğday unu,
1 su bardağı normal un,
1adet yumurta,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
3 yemek kaşığı yoğurt,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
1 çay kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı sirke,
5 yemek kaşığı su,
İç malzemeleri:
1/2 kg.yıkanıp doğranmış pazı yaprağı,
1'er çay bardağı lor peyniri,rendelenmiş kaşar ve salamura edilmiş rendelenmiş beyaz peynir,
1/2 adet küçük kareler halinde doğranmış kırmızı salçalık biber,
1/2 demet doğranmış maydanoz,
1/2 çay kaşığı pul biber ve toz karabiber,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
3-4 yemek kaşığı haşlanmış tane mısır(mısırlar pazardan alıp haşladıktan sonra ayıklayıp dondurucuya kaldırdığım mısır tanelerinden,hazır konservelerinden değil),
Böreklerin üzeri için:
1'er tatlı kaşığı zeytinyağı ve yoğurt karışımı,
YAPILIŞI
hamur malzemeleri ile hamur yumuşak,ele yapışmayan bir hamur hazırlanır,üzeri kapatılıp dinlenmeye bırakılır,
hamur dinlenirken pazı yaprakları,mısır taneleri ve zeytinyağı hariç bütün iç malzemeler karıştırılır,ikiye ayrılır(yufka adedine göre),
dinlenen hamur ikiye ayrılır,önce bir parçası ile yufka açılır,üzerine 1 kaşık zeytinyağı sürülür,
pazının yarısı üzerine serilir,
peynirli karışımında yarısı pazı yapraklarının üzerine serilir,
mısır tanelerinin yarısı da üzerine serpilip kenardan başlıyarak rulo şeklinde sarılır,
hamurun kalan yarısına da aynı işlem uygulanır,
elde edilen iki rulo börek yağlanmış tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir,
üzerine yoğurt ve yağ karışımı sürülür,çörek otu serpilir,önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri ve altları iyice kızarıncaya kadar pişirilir,
pişen börekler ılıyınca kesilip servis yapılır,kolay gelsin,afiyet olsun.
pazının yarısı üzerine serilir,
peynirli karışımında yarısı pazı yapraklarının üzerine serilir,
mısır tanelerinin yarısı da üzerine serpilip kenardan başlıyarak rulo şeklinde sarılır,
hamurun kalan yarısına da aynı işlem uygulanır,
elde edilen iki rulo börek yağlanmış tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir,
üzerine yoğurt ve yağ karışımı sürülür,çörek otu serpilir,önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri ve altları iyice kızarıncaya kadar pişirilir,
pişen börekler ılıyınca kesilip servis yapılır,kolay gelsin,afiyet olsun.
Off off offf Müthiş görünüyor.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbörek nefis görünüyor ellerine sağlık olsun..
YanıtlaSilRabbim her daim O'nu(c.c) anan kullarından eylesin.
YanıtlaSilCüneyd-i Bağdadi hz. lerine sormuşlar şükür nedir diye
'' Allah'ın verdiği nimetleri O'na karşı isyanda kullanmamaktır''
diye cevap vermiş
Rabbim bu bilinçte şükredenlerden eylesin bizleri.
Amin...
Börek bir harika
İnanılmaz iştah açıcı
En kısa zamanda denicem yada anneme deneticem inşaAllah
eline sağlık olsun
Hamd olsun , ne kadar az şükrediyoruz...Tarif harika, şu tam buğday ununa da hayranım, neye koysan yakışıyor. ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahva Dükkanı'ndan sevgiler...
Arkadaşlar güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum,
YanıtlaSilReyyancığım,güzel paylaşımın için Rabbim razı olsun,ben de duana gönülden amin diyorum.
Leylacığım,hamur işlerinde tam buğday unu olunca biraz daha için rahat tüketiyorsun ne de olsa lifli, deyip biraz kendimizi avutuyoruz :) eee yalan da değil hani :)
benden de sevgiler...
Merdane ile hamur buyutemeyenler korkabilirler mi?:)
YanıtlaSilharika görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.
YanıtlaSilGülcan teşekkür ederim,
YanıtlaSilSevgili btş,
Merdane ile hamur buyutemeyenler de korkmasın yapabilirler,yapamazlarsa da mesele etmesinler,bir yapan bulurlar :)
bence sen bu kategoriye girmiyorsun,sende o ışığı görüyorum :)
ziyaretin için teşekkürler demek unutulmamışım :)
sevgilerimle...
ablacımm selamlar ozledık tarıflerını..bende yogundum ugarayamıyordum..üçüzleri okula verdım ahmette anasınıfına..zor bır sene oluyor odevler okuma vs vs...tarıf harıka..herzamankı gıbı...sevgıler..
YanıtlaSilZeynepciğim,
YanıtlaSilAllah yardımcımız olsun,canları sağ ve afiyette olsunlar da Rabbimin emri ile her zorluk aşılır,
kolay gelsin,sevgiler...
Ellerinize sağlık nefis bir börek olmuş acıktım galiba nasılda canım çekti:)Sevgiler
YanıtlaSilaaa ask olsuuun! unutur muyum hic! (Rabbim unutturmasin)
YanıtlaSilhayat cemresi selamlar:)
YanıtlaSilbu tarifinizide denedim :) şimdi fırından çıkardım,minik bir parça aldım veee tadı bir mükemmeeel :) sıcağı sıcağına sizinle paylaşmak istedim :) :) tariflerinizi 4 gözle takip ediyor ve bekliyoruz;)
çook çok teşekkürler :)
hayırlı günler..
Pelin hanım ben de teşekkür ederim,
Sildeneyip beğenmenize sevindim,elinize sağlık,afiyetler olsun,
size de hayırlı günler,
selametle kalın...