بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

19 Şubat 2012 Pazar

MAYALI KLASİK POĞAÇA TARİFİ

"Kıyamet günü mutlaka gelecektir, bunda hiç şüphe yoktur. Fakat insanların çoğu buna inanmazlar. "
(Mu'min suresi 59.ayet meali)
Rezzak olan Rabbimin adıyla başlarım...
Çocukların yumuşacık bir poğaça yemeleri için yaptım bu poğaçaları,hamurunda hiç tam buğday unu yok,sadece 2 kaşık ruşeym var.
Tamamen beyaz un kullanılarak yapılan hamur işleri çok yeniliyor,hatta doyduğunuzu anlamıyorsunuz,ara sıra  veya misafirler için böyle bir seçim yapılabilir.Bir de bizim küçük gibi seçici ve az yiyen bir çocuk varsa onlar için tamamen beyaz unlu hamur işleri tercih edilebilir,ancak işin kötüsü tek onlar yemiyor :( 
Sözü daha fazla uzatmadan gelin şimdi pufur pufur poğaçalarımızı nasıl yaptığımı kısaca anlatayım...
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı sulu yerinden yoğurt,
1/2 su bardağı zeytinyağı,
2 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya,
6 su bardağından biraz fazla un(un miktarı kullandığınız unun markasına,kalitesine göre değişiklik gösterebilir,bu yüzden unun önce fazla miktarını ekleyip kalan kısmını azar azar ilave ederek hamurun kıvamını ayarlayın),
2 yemek kaşığı dolusu ruşeym(olmasa da olur),
İçi için:
evde hazırladığımız lorlu(çökelekli),beyaz peynirli, maydanozlu iç,
Üzerlerine Sürmek için:
1 adet yumurta sarısı,1 tatlı kaşığı yoğurt karışımı,
YAPILIŞI
önce sıvı  malzemeler karıştırılır,tuz ve şekerin iyice erimesi sağlanır,
maya önce bir bardak un ile karıştırılır,önce mayalı un olmak üzere,un azar azar ilave edilerek hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir,hamur en az 5-10 dak.yoğrulur.
üzeri kapatılarak ılık bir yerde mayalanması sağlanır,
mayalanıp en az iki -üç misline çıkan hamurdan istenilen büyüklükte parçalar alınıp şekil verilerek poğaçalar hazırlanır,kağıt yayılmış tepsiye aralıklı olarak dizilir,
üzerlerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülür,çörek otu veya susam serpilir,1 saat kadar da tepside mayalandırılıp,önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.
Poğaçalarınızın yumuşak kalması için temiz bir pamuklu beze sararak muhafaza edin.
Kolay gelsin,afiyet olsun,zamanımız bereketli,işlerimiz hayır olsun(amin).

15 yorum:

  1. pofuduk pofuduk olmuşlar ellerine sağlık ; afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor poğaçalar belli yumuşacıklar, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. KLASİK TARİF OLSADA BU POĞAÇANIN YERİ BAŞKADIR,elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. selamün aleyküm ablacım..poğaçaların çok enfes görünüyor eminim tadıda öyledir..bende bu pazar sabahı eşim ve kızım için sade pişi yaptım..güya az yiyecektim ama sınırı aştım.şuanda ise içim pişmanlık dolu..nefsime ne zaman dur diyeceğim bilmiyorum:(En iyisi yapmamak fakat aşırı zayıf olan eşim ve yeni tadları ağır ağır keşfeden kızımın suçu ne..ayda bi hamur işi yapsam daha iyi..ALLAHım sağlıktan etmesin diyelim..sağlıcakla kal ablacım...

    YanıtlaSil
  5. ve aleykumselam benim vefalı kardeşim,
    sağlıklı olalım da varsın kilomuz biraz fazla olsun değil mi :)
    bence bu konuda fazla strese girmeye gerek yok,her insanın bir vücut yapısı var,ne kadar uğraşırsan uğraş suyu tersine akıtamıyorsun,

    hayat boyu da kendini sık nereye kadar?
    tamam az yemeye gayret edelim ancak sağlıklı isek biraz kiloyu da dert etmeyelim ben öyle yapıyorum :)
    bir de beynimizi mutfaktan başka alanlara da yoğunlaştırırsak az yeme konusunda daha başarılı oluruz,sözüm önce kendi nefsime :)

    en Emin'e emanetsin,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Yumuşacık puf puf çok lezzetli görünüyorlar ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. birazdan bundan yapacağım inş. fırınn normal bölmesinde yaptınız değil mi turbo değil yani

    YanıtlaSil
  8. biz kepeği alınmamış una kepekli deriz diğerine de beyaz un.acaba hep kepekli kullansam kabarmada sıkıntı olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kepeği alınmamış tam buğday unudur doğru :)
      Hep kepekli olursa bunun kadar kabarmıyor, az miktar kullan yarıdan az kullan.

      Sil
  9. hayırlı geceler :)pişi güzel oldu ama bunu yapamadım hemen kenarları sertleşti kurudu yüksek mi geldi dersiniz içi pişsin dedim ama bu sefer daha da kurudu fazla kabarmadı( tepsi mayasını beklemedim çünkü) pes etmek yok yine deneyeceğim inşallah ama nelere dikkat etmem lazım atladığım bir şey mi var acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elsuncum hamuru da gayet yumuşak olsun, hafif ele yapışsın...

      Sil
    2. Elsuncum hamuru da gayet yumuşak olsun, hafif ele yapışsın...

      Sil
  10. hayırlı sabahlar :) ısı normal değil mi kabarınca 200 e düşüreceğim tamam hamura dikkat edeceğim inş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elsuncum tarifte gözündenkaçmış anlaşılan bu poğaçaları ısıtılmış 200 derecede pişirmişim ama biraz daha yüksek tutup sonra da düşürülebilir o şekilde de yapıyorum :) panik yapma olur mu? Kolay gelsin, sevgilerimle..

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur