İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

17 Temmuz 2012 Salı

"HADİS DERSLERİ"NDEN İLGİNÇ AYRINTILAR ve RAMAZAN'A DAİR

  "Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz."
(Bakara suresi 183.ayet meali)
Ramazanın gölgesi iyiden iyiye üzerimize düştü.Rabbim ömür verirse bir kaç gün sonra Ramazan'a kavuşacağız inşaAllah.
Ramazan, içinde büyük hikmetler barındırıyor.Gayretli olanlar için,manevi duygular her zamankinden daha yüksek seviyelere çıkıyor.Bu durum gün boyu aç kalmanın hikmetlerinden birisi.
"Ramazan'ın bedenin aç bırakılarak ihya edilmesinin nedeni,mü'minin akli ve bedeni melekelerini tahrik ve teşvik ederek Kur'an'ı anlama ve düşünme yeteneğini artırmaktır."(1)
Ama ne yazık ki Ramazan sanki oruç ayı değil de yeme içme ayı.İnsanlar,bu ayda marketlere,pazarlara,yeyip içmeye her zamankinden daha fazla rağbet gösteriyorlar.
Ne kadar az yemek onun tersi oranında o kadar çok maneviyat.
Şu sıralar okuyorum bölümünde gördüğünüz "Hadis Dersleri"ni okuyorum.Okudukça hayretler içerisinde kalıyorum.Her ne kadar hadis ilmi ile ilgili çok yabancı olduğum terimler,arapça kelimeler olmasından dolayı bazen anlamakta zorlandığım yerler olsa da bana verdikleri bunların yanında çok çok fazla...
Hadis imamlarının Hadislere olan rağbeti,yüzlerce hadis ezberlemeleri,bir hadis öğrenmek için,bir kelime hatta bir harf için binek hayvanlarından başka bineğin olmadığı o devirlerde kilometrelerce,günlerce yol katetmeleri...
Bazılarının kuvvetli hafızaları ile bir duyduklarını bir daha unutmadıklarından dolayı ve çarşı pazardan geçerken kulaklarına gereksiz sözler girmesin diye kulaklarını tıkayıp geçmeleri...
İmam Malik'in(r.a)üç günde bir tuvalete çıkacak şekilde yemek yemesi,Peygamberimiz'in(s.a.v)nasıl kavun yediğine dair bir rivayete rastlamadığı için hiç kavun yememesi,O'na(s.a.v)saygısından dolayı, yaşadığı Medine'de hiç ata binmemesi...
İmam Buhari'nin(r.a)küçük yaşlarda babasız kalıp annesinin terbiyesi altında büyüdüğü,yine o yaşlarda gözlerini kaybetmiş olması,annesinin,oğlunun gözleri görsün diye günlerce Allah'a yalvarıp sonra rüyasında Hz.İbrahim'i görmesi ve duasının kabul olduğunu bildirmesi,uyandığında oğlunun gözlerinin yeniden görüyor olması...Yine İmam Buhari'nin(r.a) ve annesinin duaları makbul yani mücabu'd da've  kimselerden olmaları...
Bir defasında İmam Buhari'nin(r.a)namazda büyük ızdıraplar çekmesi ve bu haline rağmen namazını bozmaması,namazdan sonra bu durumun açığa kavuşması, sebebinin namaz esnasında eşek arısının tam 17 yerinden sokmuş olması...
Bunları okudukça "acaba onlar başka bir dünyada mı yaşıyorlardı ?"diye düşünmeden edemiyorum.Onlarla gündüzlerimiz,gecelerimiz,ayımız,güneşimiz,havamız, suyumuz aynı ama bunlara bakışımız yaşayışımız çok farklı.
Abdullah ibn-i Mes'ud(r.a)anlatıyor:
"Bir sahabi,(akşam)evine geldiğinde hanımı ona önce şu iki suali sorardı:
-Bu gün Kur'an'dan kaç ayet nazil oldu?
-Allah Rasulü Hz.Muhammed(s.a.v)in hadislerinden kaç tanesini ezberledin?"(2) 
Bizim ise çoook daha önemli meşguliyetlerimiz var(!).
Çeşit çeşit yemekler yapmak,adeta yemek ve içmek için yaşamak,lüks içinde dertsiz tasasız yaşamak,iyi giyinmek için çaba harcamak,bunları hayatın vazgeçilmez gayesi yapmak.Geçici dünya hayatında, oturmak ve kullanmak  için lüks evler ve arabalar için Allah'ın şiddetle yasakladığı faizi bile hafife alıp bankadan kredi çekmek ve sonra faizli borcu ödemek için canla başla çalışmak .
Önemli(!) işlerimiz arasında internet kullanmak,televizyon dizileri ve futbol izlemek,takım tutmak,müzik dinlemek,dünyaya dair gereksiz ayrıntılara kafa yormak da var.Bunlar da çağdaşlığımızın göstergeleri(!)
Tabii bu kadar yoğun meşguliyetin arasında Kur'an'a,hadis'e, kitaba ne kadar yer kalır?
Beynimiz bu kadar gereksiz işlerle meşgulken hafızamız ve maneviyatımız nasıl kuvvetli olur?
Ramazan ayı bizim için bir ganimet hükmünde olmalı.Bu ramazan kendimize çeki düzen verelim ve bu halimiz Ramazandan sonra da devam etsin inşaAllah.
Kendimizi dünyadan ve dünyalıklardan sıyırmak için en başta yeme içme düşüncesini beynimizde son sıralara atalım.Ramazanda çok yeyip,kilo alma tezatına düşmeyelim,hatta Ramazanda her zamankinden daha az yeyip zayıflayalım.Ramazan'ın o bereketli güzel sofralarını kola gibi yahudiye hizmet eden,mazlum müslümanlar üzerine bomba ve füze olarak geri dönen, içinde haram maddeler bulundurma şüphesi olan zararlı içeceklerle kirletmeyelim.
"Ramazan zengin şişmanların bir diyet ayı,yoksul zayıflarınsa bir beslenme ayı değildir.Ramazan beslenme ve diyet festivali de değildir.Onu öyle takdim edip kutlayanlar,Ramazanın ruhuna ihanet edenlerdir."(3)
Kur'an'ı anlayarak okuyalım.Ramazan proğramları da dahil televizyon izlemeyelim,mümkün olduğunca dışarı çıkmayalım çünkü sokaklar Allah'a adeta meydan okunan,ahlaksızlığın,fuhşiyatın kol gezdiği yerler halini almış,caddeler,sokaklar,parklar,bahçeler,yanıbaşımızdaki balkonlar, zinaya davetiye çıkaran edepsiz kıyafetli kadınlarla kızlarla dolu.Bu görüntüler maneviyatı öldürüyor.
İnternetin başında zaman öldürmeyelim.İslami sözlerde içerse müzik dinlemeyelim.Bol bol Kur'an okuyup dinleyelim,Kur'an'ı ve sünneti,anlama ,öğrenme ve öğrendiklerimizi hayatımıza geçirme gayretinde olalım. Beynimiz,gönlümüz Kur'anla dolsun,kulaklarımızda Kur'an yankılansın.
Mazlum,mahkum,hasta,dertli kardeşlerimiz,dünya müslümanları için bol bol dua edelim,infakı unutmayalım.
Ramazan'ın kıymetini bilelim,belki bir daha Ramazan'ı görmeye ömrümüz vefa etmeyecek.
Geçen Ramazanı gören niceleri bu Ramazanda yoklar.Onlardan olmayacağımıza dair bir garantimiz yok.
Merhameti bol Rabbimiz bize Ramazan gibi,Kur'an gibi,bin aydan yani 83 yıllık bir ömürden daha hayırlı ve bereketli bir gece olan Kadir gecesi gibi,Rasulü(s.a.v)gibi büyük lütuflarda bulunmuş.
Bütün bunlar,Rabbimizin bize ne kadar değer verdiğini gösteriyor.O(c.c)bizden gücümüzün yetmeyeceği şeyler istemiyor,ama samimiyet ve gayretimizi görmek istiyor.Bir iyiliğe bire on,bire yüz,bire bin hatta dağlar kadar sevap yazıyor,ama kötülüğe sadece misli kadar günah yazıyor.Böyle güzel ve merhametli cömert bir Rabbimiz var.Bu Ramazan O'nu(c.c)razı edebilmeye bir fırsat olsun,gaflette olmayalım inşaAllah.
"Ramazan,sevaplarla günahları yakmak ve zamanı rahmetle yıkamaktır.Günahlarını sevaplarla yıkayanlar,Ramazan'ı idrak edenlerdir."(4)
"Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, taata devam eden erkekler ve taata devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazi erkekler ve mütevazi kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar var ya; işte Allah, bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır."
(Ahzab suresi 35.ayet meali)
Mübarek Ramazan'ı hakkıyla idrak edip,günah kirlerinden yıkanan bahtiyarlardan olabilme duasıyla... 

                                                                                    hayatcemresi
(1,2,3,4 Mustafa Yusufoğlu-Misak dergisi 2012 Temmuz sayısı)   

25 yorum:

  1. Aro Hatice abla! Gayet net ve tesvik edici bir yazi!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razi olsun (Aro):))
      Daha once bahsetmistik bunun hakkinda! O yuzden rahatlikla yazmistim

      Sil
    2. Bahsetmiştik ama gel gör ki bu tür kısaltmalarla aram hoş değil :)
      klavyedeki hızını bana yazarken de gösterirsen sevinirim :)
      sevgiler...

      Sil
  2. sizi hergün takip etmeye çalışıyorum,bilgileriniz için allah razı olsun.oğlum için sizden dua istiyorum konuşmuyor,herhangi bir özrü yok çok şükür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. raziye cici kardeşim sayfama hoşgeldiniz :)

      İnşaAllah oğlunuz tez zamanda hayırla ve hayırlar konuşur,

      İmam Buharinin annesi örneğiniz,olsun inşaAllah,
      Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),

      en Emin'e emanetsiniz...

      Sil
  3. ALLAH razi gelsin insaALLAH...Su siralar kalbimi beynimi ruh halimi imanla doldurmaya cok ihtiyacim var...Cunku ne yaradanima hayirli bir kul ne cocuguma hayirli bir anne , es , ev hanimi olamiyorum. Dunyalik islerin bende sebebiyet verdigi bir girdaba girdim bir turlu cikamiyorum. Cabaliyorum ama bir yerde yine takiliyorum. ALLAHimdan bana guzel bir firsat vermesi kendimi duzeltmek imanla yikanmak icin firsat istedim, Ramazan ayi benim icin bulunmaz bir nimet. insaALLAH hayirli bir sekilde geciririm.Cok anlamli bir yazi olmus ablacim.Beni yapacagim dunyalik islerden durdurdun.sagolasin.selametle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım,
      Rabbim sana her sıkıntından hayırlı çıkış kapıları ihsan etsin(amin),
      aslında hepimizde aynı durumdayız,Rabbim bu mübarek Ramazan iklimini dünyadan ve dünyalıklardan mümkün mertebe sıyrılıp,gönlümüzün kendi sevgisi ile dolmasına bu sayede de huzur bulmasına vesile kılsın.İmanın tadını aldırsın(amin).
      Kalbi sevgilerimle...

      Sil
  4. Koladada alkol bulunmus. Mu;minkardeslerimin dikkatine...
    http://vahdethaber.com/haber/11518-kola39da-10-mg-alkol-tespit-edildi.html buradan ayrintili olarak okuyabilirsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklımda böyle bir şeyler kalmıştı,ancak kesin bilgim olmadığı için şüpheli olarak nitelendirdim,link için teşekkür ederim çok faydalı oldu,Allah razı olsun...

      Sil
  5. Kadriye SARI
    Hatice hanımcığım bu güzel paylaşımınız için çok sağolun Allah sizden razı olsun. Uzun zamandır sitenize sıksık girip tarif ve yazılarınızdan faydalanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kadriye kardeşim,sayfama hoşgeldiniz :)
      bu sayfanın sessiz takipçilerini yorumları ile burada hissetmek çok güzel,tanıştığımıza sevindim,
      Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),faydalanmanıza vesile olabiliyorsam bu benim için büyük bir mutluluk,
      güzellikler Rabbimden,varsa yanlışlarım nefsimdendir,O(c.c)'ndan affımı diliyorum,
      O(c.c)'na emanetsiniz...

      Sil
  6. selamun aleykum

    hayat cemresi ablam bizler dunya nimetleri ve bidatlere inandigimizdan kurani kerim ve hadislerle pek ilgilenmiyoruz sanki.kurani kerimin arapcasini surekli okuyorlar,ben hic anlamiyorum o insanlari.hep aklima su geliyor.yurt disindayiz bir yabanci kelimeyi bilmeyince nasil merak ediyoruz,hemen sozluge bakiyoruz.onlarca kuranin sayfasindan okuyor,anlamini merak edipte hic bakmiyoruz.

    dun mymardaki insanlari yaktiklair goruntuyu izledim,icim daraldi,aklima sen geldin,sayfanda bir yazi paylasmissin ve buruc suresinin bir kac mealini eklemissin.gopruntuler ve buruc suresinin meali beni sanki derinden sarsti.rabbime iman eden kardeslerimizi yakan canileri anlatiyordu,sanki az once gibiydi kuran.rabbim anlayanlardan ve amel edenlerden eylesin.

    birde 5-6 yildir aklima hep diyanetin uyguladigi ramazan baslangici takiliyor.hadislerde bizler hilali gorunce oruca baslamamiz gerektigi yaziyor.ben mi yanlis biliyorum.diyanetin web sayfasinda ise 2050 ye kadar sahurun namazin vakti var.bu konuda arabistana uymamiz gerekmiyor mu?onlar hilali bekliyorlar.hangi yerden ogrenebilir ve onlarla beraber ramazanimiza baslayabiliriz,bilgi verirsen sevinirim.

    rabbime emanet ol.insALLAH bu ramazan bizlere bereket getirir,kardeslerimizin uzerlerindeki zulum kalkar,bizler midemizi dgeil bos beyinlerimizi doldururuz insALLAH.rabbime emanetsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kardeşim biz Ramazan'ın ve bayramın başlangıcı konusunda yıllardır, Suudi Arabistan ve pek çok arap ülkesi ile beraber hareket ediyoruz,Suudi Arabistanda sadece bu konu ile ilgili çalışma yapan bir bakanlık olduğunu biliyorum.
      Diyanet bu işi takvimle belirliyor,
      ama gel gör ki bazı seneler onların uygulaması ile kendi uygulaması aynı güne denk gelmediği halde aynı diyanet ramazan umresine götürdüğü Türkiyeli müslümanlarla beraber, orada suudilerle aynı gün beraber bayram yapıyor,madem kendileri doğru orada da kendi takvimlerine uysunlar,

      Diyanet ramazan başlangıcı,bitimi,kurban derisi konularında konuya müdahil,ama bu diyanet neden faizle ekonomisini idare eden bu sisteme sesini çıkarmaz?zinanın serbest olmasına ses çıkarmaz?

      Londra'dan yayın yapan İslam tv'de ve arap kanallarında da hilal görülünce alt yazı geçiyorlar,
      ayrıca şu linkte yazılanları da takib et,islam.tr-net

      fırsat bulursam hilalden haberdar olunca sana yazarım inşaAllah,
      hayırlı,huzurlu,sağlıklı,ve ahirete dönük bol kazançlı bir Ramazan diliyorum,
      en Emin'e emanetsin...

      Sil
    2. "Ramadan ayında ezanın imsak vaktinde okunması, imsak vaktinden sonra ezanı duyarak insanların yeme ve içmeyi bırakması içindir. Ramadan ayında okunan ezan, ihtiyaten erken okunması söz konusudur. Bu sebeble normal imsak vaktinden en az 20 ' dakika kadar daha sonra sabah namazı kılınmalıdır."


      a>http://www.islam-tr.net/kurban-ramazan-oruc/45251-imsak-vakti-namaz-ve-oruca-niyetin-vakti.html

      Sil
  7. diyanet maalesef dinimize degil efendilerinin gorusune uyuyor.maalesef dini konularda cok pasif.ozellikle ulkemizdeki son darbede basortusu konusundaki pasifligini gorduk.bilgisi eksik insanlarimizi ramazan takvimiyle,fetvalariyla uyutuyor.bizde yillarca uyuduk artik yeter.

    buradaki musluman kardeslerimle konustugumda onlar suudi arabistana uyduklarini,kendi ulkelerininde turkiye gibi oldugunu soyluyorlar.bir cok kardesimden dinledim bunu.misirdan emin degilim ama fasta turkiye gibi uygulama yapiyor hilali beklemiyormus.

    icim sabah namazi vakti,imsak vakti,ramazan takvimleri konusunda hic huzurlu degil.imsak saatleri dogrumu peki?sabah namazi vaktini gunes dogumundan 45 dakika once biliyordum.imsagimiz bari ziyan olmasa.nelerle oynuyor bu insanlar,nasil vebal aliyorlar.

    o siteyide takip etmeye calisirim.aklim hep hilalin dogusunda.rabbime emanetsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlayamazsın kardeşim,
      hanefilere göre,sabah namazını güneşin doğmasına ne kadar yakın bir zamanda kılarsan sevabı o derece daha fazla diye biliyorum,ancak İmsaktan 20 dak.sonra da sabah namazı kılınabilirmiş.

      "Ramadan ayında ezanın imsak vaktinde okunması, imsak vaktinden sonra ezanı duyarak insanların yeme ve içmeyi bırakması içindir. Ramadan ayında okunan ezan, ihtiyaten erken okunması söz konusudur. Bu sebeble normal imsak vaktinden en az 20 ' dakika kadar daha sonra sabah namazı kılınmalıdır."

      http://www.islam-tr.net/kurban-ramazan-oruc/45251-imsak-vakti-namaz-ve-oruca-niyetin-vakti.html

      Sil
  8. ALLAH razi olsun haber ettigin icin.insALLAH bu ramazanimiz cok hayirli gecer.ben 2 yildir,hamile oldugumdan ve bebegimi emzirdigimden tutamamistim.insALLAH bu yil nasip olur.rabbime emanetsin.

    benim kafa kalin bazi seyleri hemen algilamiyorum iyice dusunmek gerekiyor.
    rabbime emanetsin.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfirullah canım benim,aynı durum bir çoğumuz için de geçerli :)
      hayırlı Ramazanlar diliyorum,
      benden de sevgiler...

      Sil
  9. Ablacım seni takip etmek, yazılarını okumak çok güzel inşallah okuduklarımı hayata geçirenlerden olurum.İnşallah seninle ahirette yüz yüze karşılaşırız.Seni çok seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Özlem sayfama hoşgeldin :)
      sevdiğimizle birarada olacağımızın garantisini sevgili Peygamberimiz(s.a.v)veriyor:
      "Kişi sevdiği ile beraberdir."
      Ben de seni ve senin şahsında bütün mü'min kardeşlerimi Allah için çoook seviyorum,
      bu güzel ve içten yorumun için sana çok teşekkür ederim,
      Ramazanın hayır,hayır işlerin kolay,hayır duaların makbul olsun(amin),
      en Emin'e emanetsin...

      Sil
  10. Canım çok güzel bir yazı olmuş. Özellikle Ramazan'ın günümüzde yeme içme ayı gibi gösterilmesine ve öyle davranılmasına çok üzülüyorum ben de. Herkes birbirini mükellef sofralarda ağırlama derdinde, bir de 5 yıldızlı otellerde açık büfe iftar organizasyonları çıktı, çıldırmamak mümkün değil. Allah hepimizi doğru yoldan ayırmasın. Allah senden de razı olsun canım. Hayırlı Ramazanlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifcim,
      Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),söylediklerine aynen katılıyorum,televizyon kanallarında bile Ramazan'da diğer aylarda yayınlanan yemek proğramlarının çok daha fazlası yayınlanıyor,haberlerde bile konu yemek,
      onlar yemek tarifi,Ramazan menüsü,iftar menüsü vermese sanki kimse yiyecek bir şey bulamayacak,iftara yemek ayarlayamayacak(!)

      bir yanda Ramazanda bile yemek düşüncesinden azda olsa beynini alıkoyamayan karnı tok sırtı pek,dertsiz zevk-ü sefa içinde yaşayan biz müslümanlar,
      bir yanda da sırf müslüman oldukları için işkencelere maruz kalan diri diri yakılan Arakanlı müslümanlar ve pek çok örnekleri...
      Rabbim encamımızı hayreylesin(amin),
      sevgilerimle...

      Sil
  11. Hayirli, bereketli, iman dolu ramazan gecirmenizi temmenni ediyorum. midelerimizin degilde ruhumuzun imanla dolup tastigi bir ramazan olur insaALLAH.kucak dolusu sevgilerimle.. ALLAH HAFIZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kardeşim,
      güzel duana gönülden amin diyorum,bil mukabele...
      en Emin'e emanetsin.

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur