İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

9 Haziran 2012 Cumartesi

DİŞ MACUNU,ŞAMPUAN,KREMLER ve SABUNLARDAKİ ZARARLI KATKI MADDELERİ ve DOMUZ KATKILI MADDELER


Rabbimin adıyla başlarım...
Domuz katkılı ürünler hayatımıza fazlası ile girmiş.Artık ne alıp,neyi kullanacağımızı adeta bilemez durumdayız.Ucuzluğu ile bilinen ancak orta kalite malların bulunduğu marketler zincirinden aldığım el ve banyo sabunlarında domuz yağı veya katkıları varmıdır diye endişelendim ve önce sabunun üretimini yapan firmanın sitesinde araştırdım.Soru cevap bölümünde böyle bir soruya "hayır"cevabı verilmiş.İçindeki maddeleri araştırmak için google'a yazdığımda ise daha ilk maddede malum hayvanın yağı olabilme ihtimali ile karşılaştım.Paketin üzerinde de domuz yağı ve katkıları yoktur ibaresi de yok.Aşağıdaki yazıda bu ibarenin aranması tavsiye ediliyor ancak bu üründe yok.Bu ürün sadece bir örnek.Çoğunluğu müslüman olan bir ülkede ayetle haramlığı sabit bir hayvan bizi her yönden istila etmiş,Rabbim encamımızı hayreylesin.Harama bulaşmadan nezih bir hayat yaşayıp,kendisine teslim olanlardan eylesin(amin).
********************
"Evinde diş macunu, şampuan, sabun ve nemlendirici krem kullanmayan olmadığına göre bu haber hepimizi ilgilendiriyor. Sağlığını düşünen tüketicilere bu bilgiler iyi gelecek! Hangi üründe ne tür zararlı maddeler olduğunu öğrenip, ‘doğal’ yalanına inanmadan ‘kısmen’ daha sağlıklı ürünlere rotasını çevirmesi gerekiyor.
Hepimiz haftada bir kaç defa duş alıyor, her gün dişlerimizi fırçalıyor, yemeklerden sonra ellerimizi yıkıyor, cildimizi nemlendiriyoruz. Bunları yapmayan olmadığına göre; bu haber hepimizi ilgilendiriyor.
Diş macunu, sıvı-katı el
sabunu, şampuan, duş jelleri ve kremlerin kullanılmadığı bir dünyada yaşamak şimdilik mümkün gözükmüyor. Fakat bir yandan da onlarla her temasımız vücudumuza ciddi zararlar veriyor. Hem de beyin hasarından tutun kansere kadar. ‘İyi, güzel de şimdi ne yapacağız?’ diyenlerin, hangi üründe ne tür zararlı maddeler olduğunu öğrenip, ‘doğal’ yalanına inanmadan ‘kısmen’ daha sağlıklı ürünlere rotasını çevirmesi gerekiyor.
Normal şartlarda dişlerimizi günde üç kez fırçalamamızı tavsiye eder hekimler. Sağlıklı dişlerin yolu bu eylemin sıklığı ve niteliğine bağlıdır. Fakat gelin görün ki diş macunlarının içindeki bazı maddeler ve verdikleri zararlar umursanmayacak gibi değil. Mesela piyasadaki bildik diş macunu markalarının bir kısmı koruyucu olarak formaldehit kullanıyor. Bu kimyasalın kansere yol açtığı Avrupa ve Amerika’da yapılan araştırmalarda defalarca ispatlanmış. Tarımda, hayvancılıkta ve morglarda (cesetlerin çürümesini engellemek için) bu maddeden faydalanılıyor. Birçok ülke bu çok zararlı maddenin kullanımını yasaklasa da ülkemizde bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

DİŞ MACUNLARININ İÇERİĞİNİ HİÇMERAK ETTİNİZ Mİ?

Diş macunlarında sık kullanılan bir diğer madde SLS şeklinde kısaltılmış sodium lauryl sulfate veya sodium lauryl ether sulfate (SLES). Cilt tahribatına, gözlerde kalıcı zarara ve mide ülserine yol açabilen SLS, genelde sanayilerde boru hattını temizlemek için tercih edilirken sıvı bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyicilerin de deterjan aktif maddesi. Yine bazı macunların içerisinde koruyucu diye kullanılan paraben (methylparaben, ethylparaben, buthylparaben ya da benzylparaben bunlara örnektir) göğüs tümörü yaptığı için bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmış.

Diş macunlarında ‘çok sağlıklı’, ‘muhakkak bulunmalı’ denilen florür (florid) başka bir sorun. Bu madde dişlerimizin dış yüzeyi için önemli. Fakat vücuda alındığında beyin hasarına yol açıyor. Hatta işin kötü tarafı ‘çocuklara özel’ satılan diş macunlarında florür oranının yetişkinlerinkine oranla çok daha yüksek tutulması. Bunun sebebini Kimya Mühendisi Kudret Livaoğlu şöyle açıklıyor: “Çocuklar daha çok çikolata ve şeker tüketiyor. Florür miktarı artırılarak daha iyi bir koruma hedefleniyor. Oysa miniklerin ağızlarını bol suyla çalkalamaları yeterli. Veya büyükler için üretilmiş diş macunlarını kullanmaları ‘kötünün iyisi’ nev’inden.”

Prof. Dr. Mehmet Cihanoğlu, yıllar önce Sızıntı Dergisi’ne yazdığı makalesinde aynı noktaya dikkat çekmiş: “Florid dişlerde lekelenmeye (florosis) ve iskelet-kemik bozukluklarına yol açmaktadır. Bir araştırma sonucuna göre 2-6 yaş grubundaki çocuklar dişlerini fırçalarken macunun 1/3’ünü yutmaktadır. Böylece floridin kandaki miktarı artmakta ve toksik (zehirli) seviyelere çıkmaktadır. Diş macunundaki sodium lauryl sulfate (SLS) da köpürtme işlevini yerine getirir. Yüzde 1’in altında bile alınınca insan sağlığına zararlıdır. SLS; kan hücrelerinde toksik tesire, diş etlerinin şişmesine, diş eti hastalıklarına, dişlerin asitlere karşı direncini azaltarak çürümelere ve alerjik reaksiyonlara zemin hazırlar.”

‘Alternatif ürün var mı?’ derseniz; büyük marketlerin ‘doğal ürünler’ reyonunda bahsettiğimiz zararlı kimyasallardan arınmış, yurt dışından getirilmiş diş macunları satılıyor. Fiyatları miktarlarına göre 9-15 TL arasında değişiyor. İnternet üzerinden satışları yapılıyor. Bir de Türkiye’de üretilen ve ‘doğal hayat’ sloganıyla raflardaki yerini alan bir marka var. Yalnız onların bu reklam girişimlerini zedeleyecek önemli bir ayrıntı dikkatimizi çekti. (Şirket yetkilileri görüşme talebimize ne yazık ki cevap vermedi.) Ürünün içinde az miktarda petrol türevi propilen glycol ve kanserle ilişkisi kanıtlanmış sodyum sakkarin ve SLS var. Fakat market raflarını süsleyen birçok diş macununa bakınca bu ürün ‘daha az zararlı’ statüsünde. Haberimizi yayına hazırlarken büyük marketlerde ‘yüzde yüz doğal’ şeklinde tanıtımı yapılan diş macunlarıyla karşılaştık. İlk etapta ‘bulduk nihayet’ diye heyecanlansak da ürünün içindekiler kısmına bakınca sevincimiz hüsrana dönüştü. Çünkü diş macununun doğallığını bir kenara bıraktık,

içinde yukarıda sıraladığımız tüm zararlı kimyasallar bulunuyordu. Doğal olan tek şey; içindeki aleovera bitkisiydi. Bundan dolayı, alacağınız ürüne karar verirken muhakkak içindekiler kısmına göz gezdirin. Bu konuya fazla yoğunlaşıp zaman kaybetmek istemezseniz; organik, Ecocert sertifikalı tek diş macununu (Urtekram) alarak araştırma zahmetinden kurtulabilirsiniz…

BAZI ŞAMPUANLARDA DOMUZDAN ELDE EDİLMİŞ HAMMADDELER VAR

Çoğumuzun bilmediği önemli bir ayrıntı daha var. Kişisel bakım ürünlerinde etiketler düzenlenirken ürünün yapımında kullanılan kimyasallar fazladan aza doğru sıralanıyor. Dolayısıyla; doğal içerikli ürünlere ulaşamayanlar daha az florürlü, SLS’li ürün almak istiyorsa etiketlerdeki sıralamaya dikkat etmeli. Bir de içinde formaldehit, paraben çeşitleri bulunanları kesinlikle almamalı.

Reklamlardaki pırıl pırıl parlayan, dalga dalga savrulan, ahenkle dans eden saçlar herkesi etkiliyor ki bugün banyosunda şampuan bulunmayan ev yok. Saçları için sabunu tercih edenler ise nine ve dedelerimizden başkası değil artık. Zaman zaman çağa ayak uyduramamakla suçlasak da bugün en doğru tercihi yaşlılar yapıyor. Çünkü gerek kokuları gerekse şık tasarımlarıyla bizi etkileyen şampuanların içeriği hiç iç açıcı değil. En azından sağlığını düşünenler için...

‘Şampuanlar vücudumdan akıp gidiyor, ne zararı var ki?’ demeyin. Çünkü zararlı kimyasallar hızla ciltten emilerek kana karışıyor. Normalde gıdalardan aldığımız zararlı kimyasalların bir kısmı boşaltım sistemimiz sayesinde dışarı atılırken, direkt kana karışan kimyasallar vücudumuzda birikiyor. Şampuanların içeriğine gelince; mesela köpüğün kalıcılığını arttırmak için cocamide dietanolamin (DEA) kullanılıyor. Amerika’daki bir üniversite, DEA’nın anne fareden yavrusuna geçtiğini tespit etmiş, ciddi beyin hasarları gözlenmiş. Diş macunlarında karşımıza çıkan sıvıyı köpürtme özelliği veren sodium lauryl ether sulfate (SLES) Ammonium Laureth Sulfate / Sodium Lauryl Sulfate’ın (SLS) vücuttan emildiği, saçları zayıflatıp dökülme yaptığı bilimsel olarak ispatlanmış bir başka gerçek. Slikondan yapılmış dimethicone/cyclomethicone maddesi saçı dolgun, parlak gösteriyor. Silikon türevi olduğu için saç deliklerini, cildi tıkıyor, vücudun teneffüs etmesini engelleyip görünmez bir tabaka oluşturuyor. Üstelik saçlarınızın kısa sürede yağlanmasını yine bu madde sağlıyor. Piyasadaki şampuanları inceleyen Kimya Mühendisi Betül Şahin ürünlerin içeriğindeki kanserojenlere dikkat çekiyor: “Kepek şampuanları; kanserojen formaldehit, kresol ve polyvinilprolidon içerebilir. Bazı şampuanlarda kanserojen amin bileşikleri üremesini sağlayan 2-nitroprono-1, 3 diol ve polyethilen glikol kimyasalları kullanılabilir. Duş suyunun fazla sıcak olması saç derisinin emme özelliğini arttırır ve kimyasallar vücuda daha fazla nüfuz eder.”

Şampuanlardaki kimyasalların zararları elbette çok fazla. Ama bir de İslam dinine göre kullanılması uygun bulunmayan domuz ve türevlerinden elde edilmiş hammaddeler konusu var. Genelde pahalı, birden çok özelliği bulunan şampuanlarda karşımıza çıkan bu sorunu Kudret Livaoğlu açıklığa kavuşturuyor: “Kullandığımız ürünün içinde myristic acid, stearik acid, jelatin, lesitin, biotin, L-cysteine ve collagen varsa dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü bunlar yumuşatma, akışkanlık, parlatma gibi özellikleri vermekle birlikte hem bitkisel hem de hayvansal olabilir. Eğer bitkiselse sorun yoktur. Fakat hayvansalsa domuzdan elde edilmiştir.
Etikette maddelerin kaynağı ‘bitkisel’ diye belirtilmemişse ya da ‘ürünlerimizde domuzdan elde edilmiş hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır’ açıklaması yoksa bu maddelere karşı dikkatli olmak lazım. Yahudi kökenli markalar buna özen gösterir. Onların ürünleri diğer zararlı maddeleri barındırmakla birlikte; domuz ve katkılarını içermez. Bir şampuan çok özellikliyse mesafeli yaklaşmak,

‘içindekiler’ kısmını ayrıntısıyla okumak gerekir.”

Zararlı Kimyasallardan Korunma Yöntemleriyle Sağlıklı Hayat kitabının yazarlarından Kimya Mühendisi Betül Şahin de Kudret Hanım’la benzer görüşte: “Genel olarak gelatine, bone phosphate, L-cysteine, Glycerin, glycerol hammaddeleri hayvansal kaynaklıdır. Aksi yazılmadığı takdirde domuz kaynaklı olma ihtimali fazladır.”

SABUNDAKİ ‘SODİUM/POTASSİUM TALLOWATE’İN SIRRI

Şampuan sektöründe ‘doğal’ ibareli sayısız ürün var. Fakat hepsi doğallıktan fersah fersah uzak. Sakın ‘ısırgan otlu doğal şampuan’, ‘yüzde yüz zeytinyağlı şampuan’ diye reklamı yapılan ürünlere kanmayın. Çünkü onların içindeki tek doğal malzeme zeytinyağı ve ısırgan otundan ibaret. Peki ne yapacaksınız? Saçlarınızı önce zeytinyağından ya da defneden yapılmış sabunlarla ardından, bitkisel gliserin, Hindistan cevizi yağı, mısır glikozu, ayçiçeği yağı, polysaccharid ve limon asidinden yapılmış Ecocert sertifikalı organik bebek şampuanıyla yıkayabilirsiniz. Piyasadaki şampuanlar kadar saçlarınız birden ahenkle dans etmese de kepek sorunu, sertlik, kırılma gibi yaşacağınızı düşündüğünüz problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Bilakis; saçlarınız uzun süre yağlanmıyor, canlı kalıyor, sağlıklı görünüyor, kırıklar azalıyor, daha az dökülüyor. Yalnız alacağınız organik ürünlerde belli özellikleri gözetmeniz gerektiğini anlatıyor Betül Hanım: “Kozmetik ürünlerin tamamı değilse de bazılarının doğallığını kanıtlayan uluslararası özel logolar geliştirildi. Ecocert logosu bunların en önemlileri arasında. Bu, ürünün doğallığını gösteriyor. Bunun dışında geliştirilen bir diğer logo Cosmebio. Yani biyolojik kabul edilen kozmetik anlamına geliyor. Tüketiciler satın alacakları ürünlerde bulunması gereken bu logolara dikkat etmeli.”

Sıvı sabunların yapısı itibariyle bulaşık deterjanından bir farkının bulunmadığını bilen aileler ‘eski usül’e yani katı sabun kullanımına dönüyor. Genellikle de hoş kokan, nemlendirici özelliği bulunan ürünleri tercih ediyor. Oysa bilinenin aksine; bu tarz sabunlar içindeki maddeler itibariyle çamaşır deterjanlarına eşdeğer nitelikte. Üstelik katı sabunların bir kısmının içinde de domuz türevi hammaddeler kullanılıyor. Konunun ayrıntısını Kudret Hanım anlatıyor: “Katı sabunlarda Sodium/Potassium tallowate diye bir sabun yağı var. Bu hayvansal da olabilir, bitkisel de. Eğer hayvansalsa domuzdan elde ediliyor. Piyasada ‘İçinde domuz ve domuz katkı maddeleri kullanılmamıştır’ diye özelikle belirten markalar var. Eğer böyle bir ibare yoksa aldığımız üründe domuz katkısı olduğunu düşünebiliriz. İçinde gliserin de var. ‘Gliserin bitkisel mi hayvansal mıdır?’ derseniz Türkiye’de kullanılan gliserinlerin hayvansal olmayacağını düşünüyorum. Çünkü bu madde sabundan da elde ediliyor. Ülkemiz çok büyük bir sabun üreticisi. Ama tedbiri de elden bırakmamak lazım.” Özellikle soğuk baskı yöntemiyle elde edilen bitkisel yağlı sabunları tavsiye eden Kimya Mühendisi Betül Şahin el sabunlarına temkinli yaklaşılmasını tavsiye ediyor: “Sabunların sertliğini, köpüğünü artırmak için hayvansal yağlardan faydalanılıyor. Bunların içinde domuz yağı da var. Ayrıca bu tarz yağların içinde tarım ilaç kalıntıları bulunabildiği için toksik (zehirli) olma riski de mevcut.”

‘Doğal’ diye satılan ürünler ne kadar doğal, sağlıklı; bunun kontrolü Türkiye’de ne yazık ki yapılmıyor. Sadece Sağlık Bakanlığı ‘sağlık’ ibaresinin kullanılmasına izin vermiyor. Ama isteyen herkes imal ettiği ürününe ‘doğal’ diyebiliyor. Dolayısıyla benzer sorun katı sabunlarda da karşımıza çıkıyor. ‘Doğal Zeytinyağlı’, ‘Yüzde yüz zeytinyağlı’ yazan ürünlere de mesafeli durmak lazım. Çünkü bu şekilde tanıtımı yapılan sabunlar tam bir kimyasal harikası. Tabi, içeriğinde kullanılmış zeytinyağını saymazsak! Peki, alacağımız bir sabunun doğallığını nasıl anlayacağız? Cevap Livaoğlu’ndan: “Doğal bir sabunun etiketinde okuyabileceğimiz maddeler; su, doğal yağlar (badem, defne, papatya ve benzerleri), NaOH (sabunlaştırıcı), tuz (NaCl) ve gliserin olabilir. Doğal sabunun tek sorunu PH’ı 9’dur. Suyla durulandığında bu 7-7,5’e iner. Cilt biraz uyum sorunu yaşar, hafif kurur. Ama kısa zamanda nem oranı dengelenir. PH’ı ayarlanmışsabunlar var; ama onlar bunu zararlı kimyasallarla yapıyor.”

Kudret Livaoğlu:

Kremlerdeki petrol, kanserojen ve domuz türevi maddelere dikkat!

-Yaz-kış nemlendiricili el ve yüz kremleri kullanıyoruz. Bunlarda durum nedir?

İçlerinde çok fazla petrol türevi madde var. ‘Petrolatium, mineral oil, paraffinium liquidum’ diye ifade ediliyor. Direkt petrolden elde ediliyorlar. Bunları ‘çok iyi’ diye tanınan, pahalı ürünlerde de görüyorum. Onlar değişik ham maddeleri de ihtiva ediyor tabi. Mesela hayvansal ve bitkisel olabilen collagen son zamanlarda pahalı bir yöntem olmasına karşın kadavra ve ceninlerden elde edilerek kullanılıyor. Collagen, cildin gerginliğini sağlıyor. Yaş ilerledikçe bu maddenin üretimi vücutta azalıyor ve deride sarkmalar meydana geliyor. Plasenta (Phosphatase alkaline placenta) yıllardır kullanılır. Ama şimdi koyun cenini ya da sentetik cenin kullandığını söyleyen markalar var. Anti-aging kremlerinin sperm içerenleri bulunuyor. Çünkü hücreler canlı ve vitaminli. Kimyasal isimleri ise ‘Cetyl palmitate 15 (cetylesters wax), cetaceum, spermaceti’ şeklinde. Mesela Türkiye’de bir firma sentetik sperm satıyor. Ucuz ürünlerde bunları bulmak mümkün değil ama. Yine hemen her çeşit kozmetik üründe koruyucu olarak kullanılan parabenler kremlerde var. Methylparaben en kuvvetlisi ve en zararlısı.

-Domuzdan elde edilmiş hammaddelerin kullanımı yaygın mı? Alacağımız ürünlerin içeriğinde bu açıdan nelere dikkat etmemiz gerekir?

Domuz türevi maddelerin kullanılması çok önemli bir konu. Hiçbir kozmetik ürünün hammaddesi Türkiye’de üretilmiyor. Kozmetik yurtdışına bağımlıydı. Şimdi yeni yeni ülkemizde üretime geçildi. Yalnız bu alanda çok ilerleme kaydetmiş değiliz. Bir ürün alırsınız ‘doğal’ derler. Hayvansal katkılar da doğaldır bu unutulmamalı. Eğer etiketinde bunun kaynağı açıklanmamışsa sığır da olabilir domuz da. Jelatin, lesitin gıdada da kullanılır kozmetikte de. Soyadan da elde edilir, domuzdan, sığırdan da. Bundan dolayı soya lesitin veya sığır jelatinini ararız alacağımız ürünlerde. O yüzden jelatin, lesitin, sorbitan oleat, myristic acid, biotin ve L-cysteine bunlar bitkisel de olabilir hayvansal da. Eğer sığır diye açıklanmamışsa bu büyük ihtimalle domuzdan elde edilmiştir. Jelatinin yazar ama myristic acid, sorbitan oleat yazdığında parantez içinde açıklaması yazmaz. Bunda ya üreticiden bilgi alacaksınız veya o firmanın domuz katkı maddesi kullanmayacağından emin olacaksınız. Jelatin ve lesitine şüpheli bakmak lazım. Bunlar olmadan da el kremi yapılabiliyor. Bunu araştıracak olan üreticiler. Hammaddeyi sağlayanlar yurt dışı firmaları sonuçta. Böyle bir hassasiyet beklemek çok doğru değil. Üreticinin araştırması, muadillerini bulması şart.

-Peki anti-aging kremlerinde durum nedir?

Collagen dediğimiz madde sentetik de olabiliyor, doğal da. Ama biz bunun kadavradan mı yoksa hayvandan mı yani domuzdan mı elde edildiğini bilemiyoruz. Belirtilmiyor çünkü. Bu kremlerde daha önce bahsettiğim zararlı koruyucular da kullanılıyor. Gerçi bu tarz ürünlerde koruyucu kullanmak zorundasınız. Yoksa ürün en fazla bir ayda bozulur. Ama koruyucuların çeşitleri var. Biraz daha pahalı satılıyor; fakat daha az zararlı ya da zararsız oluyor."
Tuba Kabacaoğlu
 ****************

25 yorum:

  1. Alkolde bir çok üründe var,özellikle meyve sularında,gazozlarda ve ilaçlarda,ağız gargaralarında rastlamak mümkün.Meyve suları ve gazozlarda belli bir yüzdenin altında olunca alkollü kabul edilmediği için,içindekiler kısmında yazmıyor,
    İslamın haram kıldığı alkol,kullanılan ürünlerde "etil alkol veya metanol"olarak geçiyor.

    YanıtlaSil
  2. selamun aleykum

    benim kafam iyicene karisti.ne alacagimi sastim kaldim.hem yiyecekler konusunda,hem sampuan,sabun benzeri,hemde giyecekler konusunda ne yapacagimi sasiriyorum.ben yurt disinda oldugumdan birde dilimin anadilim gibi olmadigindan anlayamiyorum hepsini.icindekiler kismini okuyunca anadilimizda yazmiyorki,yine anlamiyorum.inan sastim kaldim.

    sivisabun,sampuan bizlerin vazgecilmezi.bir ara saclarima sbaun kullandim ama zor oluyor,dogal sampuanlar aldim ama gene eninde sonunda o kimyasal sampuana dondum.internetten ismarlamak geliyor icimden ama acikcasi pahali oldugu icin,extradan kargo ucreti odeyecegim icin ,esimle istisare edemiyorum bu konuyu.kalbim hic rahat degil.ben gene dogal sampuanlari,dis macunlarini bir arastirayim.burada bir dukkan var iceriklerini okuyarak bakayim.insALLAH bulabilirim.

    boyle bir yaziyi alintilaman oyle guzel bir zamana denk geldiki!son gunlerde cok dusunuyordum bu konulari.evdeki yagli kagidida atinca,tencerelere supheli bakinca epeyce sogum iyce ablam.

    yazim uzun oldu.musluman derdi ha deyince bitmez.domuzla imtihanimiz ne zormus!rabbim yardim etsin.amin

    rahmana emanetsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kafa karışıklığı bende de var,sabun meselesi bu konudaki üzüntüme tuz biber ekti.

      Doğal sabunlar bir hayli pahalı,banyo için zeytinyağlı büyük kalıp sabunlarımız var ancak el yıkamak için kullanımı zor oluyor,hatta çocuklara soruyorum evde sabun yapılır mı diye :)
      yapılır dediler,okulda kimya dersinde yapmışlar,bu konuyu araştırmayı düşünüyorum ama her şeyi kendimiz yapamayız :(
      Rabbim yardımcımız olsun(amin),
      demek ki bizim imtihanımız da böyle imiş :(

      Sil
  3. merhabalar zamanım yok tu konuyu ince detayına kadar okuyamadım ama ben de bu konular hakkında çok duyarlıyım .Ben PETRA ÜRÜNLERİ adı altında bi firmanın ürünlerini kullanıyorum.Hatta bu firmanın satış temsilcisiyim http://www.petraistanbul.com/ sitesini kurdum site üzerinden satış yapıyorum .Ben firmaya güveniyorum ama yine de sizin fikrinizi almak istiyorum .TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  4. Selam mu'min kardeslerimin uzerine olsun. Paylasim icin tesekkurler elimizi nereye atsak haram iceren maddelerle karsilasiyoruz. dis macunu sorununa cozum kolay MISVAK kullanmak . iki aya yakin zamandir kullaniyorum vede cok memnunun dislerimdeki agrilar bile azaldi. kullanamiyorum diyenler icin alternatifer var. toz misvak kullanabilirler. misdis diye bir firmanin urettigi misvak tozlarini gordum(alma imkanim yok cunku yurt disindayim) turkiyedekiler icin cok ideal. en onemlisi Peygamberimizin sunnetini uygulamis oluyoruz hemde kendimizi haramdan korumus oluyoruz. Peygamberimiz her abdest almasindan once dislerini misvaklarmis. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...ve aleykumselam Fatma kardeşim,
      elhamdulillah ben de misvak kullanıyorum,zannediyorum 4-5 senedir,her abdestten önce...
      kullanmaya başlamama şu adresteki güzel sohbet vesile olmuştu:

      http://www.israfm.com/izle.php?id=1209

      sayfamın yan tarafında da var,misvak kullanmak diş temizlemekten çok öte bir şey,misvağıma Sevgili Peygamberimden(s.a.v)bir hatıra olarak bakıyorum.
      Misvak kullanmak veya diğer sünnetler yalnızca O'nun(s.a.v)yolundan gitmek,sünneti ayakta tutmak niyeti ile uygulanmalı,başka hikmetleri de olsa gaye bu olmalı.
      Misdiş'i kullandım ancak misvak'ın yerini hiç bir şey tutmaz,sünnette nasılsa o şekilde kullanmayı tercih ediyorum,
      benden de sevgiler,
      en Emin'e emanetsiniz.

      Sil
  5. sevgili hayat cemresi gerçekten bu konuya son zamanlarda kafam çok takılıyor.ne alacağımızı,nereden helal gıda bulacağımızı şaşırmış durumdayım... :( aldığım sabunda Sodium/Potassium tallowate yazıyor ve yıllardır kullanılan en bilindik markalar ne yapmam lazım ? hepsinde de var bu madde.senin bildiğin bir marka var mı helal olan??? tşk paylaşımın için.bu konuda ne kadar bilinçlensek az böyle gönül rahatlığıyla helal ürünler tüketemezken,bulamazken !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili gonca,
      aynı şaşkınlığı ben de yaşıyorum :(
      resimdeki sabunun içindekileri araştırmaya başlarken ilk bu madde vardı sırada ve ben hiç ihtimal vermedim hatta araştırıp araştırmamakta tareddüt ettim,
      ama daha bu maddeyi yazınca Sodium/Potassium tallowate=domuz yağı
      ibaresi karşıma çıktı,okuyanları panikletmemek için bu başlığı alıntılamadım ama yazının içinde var.

      Büyük bir markete gidip içinde bu maddenin olmadığı ve Kudret hanımın dediği gibi:
      ‘İçinde domuz ve domuz katkı maddeleri kullanılmamıştır’
      ibaresini arayacağım,inşaAllah bulurum,şu anda evde güvendiğimiz bir kaç adet markasız sabun var hediye gelmişti onları kullanıyoruz,banyo için ise Aydın'dan sipariş ettiğimiz doğal zeytinyağlı sabunlar var,el sabunu bulamazsam onlara müracaat edeceğim,bir de aktarlardan bakmak lazım,
      sende bu konuda güvenilir bir markaya ulaşırsan haberdar et olur mu?
      sevgilerimle...

      Sil
    2. Bu gün marketten "dalan marka geleneksel prina sabunu" isimli bir sabun aldım,pakette beş adet var.
      Aradığım "domuz yağı yoktur" ibaresi var,"katkıları yoktur ibaresi yok",zaten sabunlarda bildiğim kadarıyla yağı kullanıldığı için itimad ettim,
      inşaAllah yazılan doğrudur sakıncalı bir madde yoktur.

      Sil
  6. SELAMÜN ALEYKÜM.Ben ERSAĞ markasını kullanıyorum,,Denizlide üretiliyor... Bütün ürünleri RİTHA bitkisinden (SAPİNDUS MUKOSSİ) elde ediliyor..Ve ersağ markası helel sertifikalı .Ancak marka normallerden biraz pahalı. Olsun ona güveniyorum TÜRK MALI VE YABANCI ORTAKLARI YOK... Yazınız için teşekkür ederim ALLAH RAZI OLSUN.......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Büşra hanım hoşgeldiniz :)
      verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,
      sevgilerimle...

      Sil
  7. hayat çemberi bugün bişey duydum ve bi kaç saattir araştırmaktayım.Diş macununda domuz la ilgili bişeyler olduğuyla ilgili bilgiler aldım ama tam da netleştiremedim kafamda.Ve bi ürün gördüm türkiyede üretilen brille markalı bir diş macunu bunun sadece bitkilerden yapıldıgını ve helal oldugunu duydum yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  8. hayat çemberi bugün diş macunlarında domuz la ilgili maddeler olduğuyla ilgili bişeyler duydum ve araştırmaya başladım.Bir ürünle karşılaştım ve türkiyede üretildiğini helal oldugunu söylediler brille markalı bi diş macunu yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren bey hoşgeldiniz,
      hayatcemresi'ni hiç "hayat çemberi" olarak adlandıran olmamıştı!
      yorumunuz beni çok şaşırttı çok ilginç bir tevafuk oldu,zira bilgisayar başına helal diş macunu aramak için oturmuştum,
      bir kaç gündür gliserin ile ilgili araştırma yapıyorum ve gliserin piyasadaki zannediyorum bütün diş macunlarında var ve domuz kaynaklı olma ihtimali de yüksek çünkü domuzdan da elde ediliyormuş,

      verdiğiniz markanın sitesinde helal olduğuna dair bir bilgiye rastlamadım,
      ben gimdes helal sertifikalı spumy diş macununu ve naturalive'nin diş macununu tavsiye ediyorum,naturalive'nin diş macunu daha hesaplı ancak kargo ücreti ile 15 TL'ye geliyor,spumy daha pahalı ancak bulunduğum yerde satış noktası olduğu için oradan temin etmeyi düşünüyorum,
      saygılarımla...

      Sil
  9. bu siteyi takip etmemem büyük bir eksiklikmiş. gecenin bu saatinde bu sonuca ulaştım.yarından itibaren sıvı sabun ve şampuan alışverişi yapmıyorum artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cafer bey hoşgeldiniz,
      bu sitede evde sıvı sabun ve şampuan yapımını da bulabilirsiniz,
      ilgili konuyu BU BAŞLIK altında okuyabilirsiniz,
      SAĞLIK etiketli yazılarda da ilginç bilgiler bulabilirsiniz.
      selametle kalın...

      Sil
  10. Biraz reklam gibi olacak ama yaklaşık 2 senedir sıkı bir şekilde takip ettiğim için şunu söyleyebilirim;
    piyasada gerçekten güvenilebilecek kurum GİMDES'tir (benim kendi tercihim).

    Bunun dışında TSE Diyanet'ten yardım alarak bu işi yapıyor ancak Diyanet yetkilileri hangi konulara kadar müdahale ediyor ve denetimlerde bulunuyor açık değil.

    Helalder var. Ne kadar güvenilir bilemiyorum. Bir ara sitesinde 600 firmadan 5 tanesine sertifika verebildik gibi bir yazı vardı (sayıları atıyorum şu anda). Şu anda 50 tane falan sertifikalı firma var ve iptal edilenler de olmuş. İptallerin olması işi ciddiye aldıklarını gösterir ama denetleme kuruluşlarına baktığımda hep gıda mühendisidir bilmemnedir ne bileyim, işin dini yönü ile bakacak biri de olması lazım denetçinin. Sonuçta bu helal sertifikası. Zaten alt yüklenicilere vermişler işi. Bilemedim.

    ICRIC tarafından yetkilendirilmiş kurumlar (tümsert ve bir tane daha vardı galiba) var. Bunları da araştırdım. ICRIC İran merkezli ve sanıyorum ki şia mezhebine göre kuralları var. Bira'ya bile helal sertifikası verebilecek durumdalar dikkat etmek lazım. Ayrıca makine kesimine izin veriyorlar.

    Kascert, aynen Gimdes gibi Malezya JAKIM onaylı. Ancak burada da işe ne kadar ciddiyetle yaklaştıkları önemli. Çünkü denetlemeler falan çok sıkı olmalı. Kendileri ile internet sitelerindeki 1-2 bilgi hakkında konuştum. Sitedeki bilgilerin güncel olmadığını söylediler. Ciddi görmüyorum.

    WCS diye bir sertifikaya denk gelmiştim bir yere sertifikasını sorduğumda. Bunun da ne kadar güvenilir olduğunu bilemiyorum.

    Gimdes'in sertifika vermediği bazı firmaların başka yerden sertifika aldığını biliyorum. Bunun dışında kendisi helal sertifikalandırma kuruluşu kuran ve kendine sertifika veren kurumlar da var diye bir haber var. Kim olduğu söylenmiyor maalesef.

    Sonuç olarak Gimdes dışındakilerin, Gimdes'ten sertifika alamayacak kadar "şartlara uy(a)mayan" firmaların kaçamak noktası olabileceğini düşünüyorum. Dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gokcen B hoşgeldiniz,
      bu önemli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum, yalnız önemli bir konu var,
      bazı küçük firmalar helal üretim yapmalarına rağmen, sertifika almak için yeterli maliyete sahip olmadıklarından dolayı Gimdes sertifikalı değiller, itimad ettiğimiz firmalardan da içindekiler kısmına bakarak, sakıncalı ve en önemlisi haram bir madde kullanılmamışsa, buna dair bir ibare yazısı bulunuyorsa alış veriş yapabiliriz diye düşünüyorum, inşeAllah yanılmıyorumdur.

      Sil
    2. Açıkçası ben de ürün içeriğine bakıp, haram olabilecek bir madde kullanılmamışsa satın alıyorum. Ancak sertifikalı alternatifi var ise onu tercih ediyorum.

      Ama şuna dikkat etmek gerek. Geçenlerde Şok marketten Pınar turşu aldım. İçindekilere baktım alırken bir sıkıntı yoktu (çünkü turşularda riboflavin, karmin ve aromalar kullanılabiliyor). Sonra turşuyu yerken eşim dedi ki "bunların adı neydi hatırlamıyorum". E dedim içindekilere bakalım. İçindekilerde yazmıyordu. Etiket yönetmeliğine göre içindeki herşeyin yazması gerekiyor. Meğersem kişniş imiş, bir şekilde hatırladık. Ama içindekiler yerinde kişniş yazmıyor. Yani üreticiler kurallara her zaman uymayabiliyor. Bu sebeple etiketlere de çok fazla güvenmemek lazım.

      Gimdes'in aldığı para öyle ahım şahım bir para değil diye biliyorum. Bir firma için bir senede verilen (rakamı atıyorum) 2.000 TL'nin lafı olmamalı. Ayda 150 TL'ye falan gelir.

      Biz müslümanlar olarak her alış veriş yaptığımız yere helal sertifikası var mı diye sormalıyız bence. Ben elimden geldiğince sertifikası olmayan her üreticiye mail atarak sertifika almalarını telkin ediyorum. Dediğiniz gibi de kontrol yapılabilir ancak arada kefil olan bir kurumun olması ekstra güven veriyor insana.

      Sil
    3. Maliyetle ilgili sıkıntıdan dolayı sertifika alamayan firmalara ait bu bilgiyi bizzat Gimdes'in helal marketlerinin işletmeciliğini yapan bir kardeşimizden öğrendim, zira marketinden aldığımız el kreminin sertifikası yoktu ancak kendisi bunun da güvenilir olduğunu ama helal sertifika maliyetinden dolayı sertifika alamadıklarını belirtmişti.

      Sil
    4. Çok çok küçük bir firma ise mümkündür tabi. Ancak şunu söylemeliyim, benim bildiğim kadarıyla Halal dünya marketlerinde Gimdes sertifikalı olmayan ürün satılmaması gerekiyor. Aralarında bir anlaşma olması lazım bu konuda. Eğer anlaşmayı ezip geçiyorsa orada bir sıkıntı vardır. Arkadaşa bir müslüman olarak bunu hatırlatmanızı tavsiye ederim. Gördüğümüzü, bildiğimizi söylememiz lazım. Eğer arada böyle bir anlaşma yoksa bile, siz en azından uyarmaya çalışmış olursunuz, kötü bir niyet yok. Sonuçta onun ahiretini kurtarmaya çalışıyorsunuz. Hoş görsün sizi.

      Ben de size bu arada http://www.afiagida.com/ adresini vereyim, en altta 3 ayrı kozmetik markası var, bunlar Gimdes sertifikalı. Kimi kiminden daha uygun fiyatlı. Ayrıca zaman zaman kampanyalar oluyor. Onu da takip edebilirsiniz.


      Bu arada, az önce bir şey farkettim. Helalder'in fetvaları arasında makine kesimine izin verdiklerini gördüm. Bu konuda hassasiyeti olanlar buna da dikkat etsinler. Yukarıda helal sertifikası konusunda yaptığım yoruma bunu da eklemiş olalım.

      Sil
    5. Zaten kendileri uyarılmış olmalı ki sertifikasız ürünleri bitiriyorlardı, hatta alışveriş yapan bir kardeşimize bunları anlatmışlar, biz de oradan çok beğendiğimiz bir diş macunu vardı bir daha bulamayacağımız için iki adet almıştık, ancak bu durum gimdes'in sanki bir tekel oluşturuyor intibaını da düşündürmüyor değil, zira o diş macunu Malezya'da helal sertifikası almış, oraya ait bir üründü, fiyatı da yerlilerinden daha makuldü.

      Sil
    6. Bahsettiğiniz o diş macunu halagel ise afia gıda'da bulabilirsiniz, bunun müjdesini vereyim :) Ben halagel'in mavi paketlisini çok seviyorum. Çocuk diş macunu olmamasına rağmen, kızım bile onu kullanıyor. Fiyatı da 200ml'lik tüp için 7 TL falan (kampanyalı fiyatını hatırlıyor olabilirim. Siz de kampanya takip edin).

      Tekel oluşturmak gayesi de olabilir ya da kendi şartlarına tam uymadığı için olabilir. Şöyle söyliyim; (yanlış hatırlamıyorsam kore'de bir kozmetik firması olması lazımdı.) Türkiye'de biri koreden sipariş veriyormuş, blog'una yazmış detaylı. Firma ile görüşmüş, firma diyor ki Malezya'dan sertifika almak Gimdes'ten almaktan daha kolay. Gimdes çok zorladı ama sertifikayı aldık diyorlar. Gimdeste başka sertifikalara güvenmiyor olabilir.

      Bir de o şartı koymasalar, yarın öbür gün TSE'si vs... yukarıda anlattığım her kurumdan onaylı ürün ile dolabilir ortalık. Olay sadece Malezya değil.

      Sil
  11. Selamınaleyküm müslüman kardeşlerim üzerimizde yahudilerin oynadığı büyük oyunlar var tek gayeleri müslümanları yok etmektir.ürettikleri yaptıkları herşey sabundan şampuanına diş macunu yediyimiz içtiyimiz yahudi malları hepsi biz müslümanların hücresine kadar zarar vermektedir.ve bir projedir hem bizi zehirliyorlar hemde paralarını kazanıyorlar üst düzey silahlanıp sonra canları sıkılınca müslüman katlediyorlar oyun içinde oyun biz müslümanlar her alanda o kafirlere karşı çok dikkatli olmalıyız.Allaha emanet olun kardeşlerim

    YanıtlaSil
  12. Selamun aleyküm bu yazdıklarınızı okudum gerçekten faydalı bilgiler özellikle sabun konusunda ben hazır gıda tüketmiyorum aklınıza ne gelirse artık çünkü en az yirmi tane domuz çiftliği bununan ülkemizde hiç bir şeye güvenmiyorum bu konuda GİMDES in helal gıda uygulaması var onu kullanıyorum sizede onu tavsiye ederim temizlik ve kozmetik ürünlerdede kafama takılan şu hangi madde hayvansaldır bitkisel değilse sabunlarda özellikle domuz katkısı veya yağı olması yüksek bu yüzden iyice içindekileri okuyorum bu yukarıda yazan kitabı nasıl bulabilirim baskısı var mı yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur