"İnsanlar fakir olmaktan korkarak dünyalık için çalıştıkları kadar,
Cehennemden korkup korunmak için, Ahirete de çalışsalardı,mutlaka Cennete girerlerdi."
Yahya bin MuazRabbimin adıyla başlarım...
Yaz sebzelerinin en lezzetlilerinden birisi de şüphesiz patlıcandır.Özellikle közlemesi ve her ne kadar zararlı ve kalorili de olsa kızartmasıdır.Tarifini vereceğim meşhur hünkar beğendi ise patlıcanlı yemeklerin en bilinenlerindendir.
İsmi ile müsemma bir yemek,gerçekten de hünkarın beğendiği kadar var.Patlıcan püresi ve et çok güzel bir uyum sağlıyor.Etli bir yemek olmasına rağmen ekonomik bir yemek.Gayet az miktar et ile bereketli bir yemek ortaya çıkıyor.
MALZEMELER
3 adet orta boy tombulca kemer patlıcanı,
2 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı un,
2-3 yemek kaşığı et suyu,
1 kahve fincanı kadar kaşar rendesi,
200 gr.kuşbaşı et,
1 adet orta boy kuru soğan,
1 adet sivri biber,
1 adet orta boy domates,
az miktar karabiber ve toz kırmızı biber,
tuz,
zeytinyağı,
maydanoz,
HÜNKAR BEĞENDİ'Yİ NASIL HAZIRLADIM?
*patlıcanları ocak üzerinde iyice yumuşayıncaya kadar közledim,
*bir elimle saplarından tutup diğer elimle bıçak yardımı ile kabuklarını soydum,
*soyduğum patlıcanları sularının süzülmesi için süzgeç içine aldım,
*düdüklüye 1 su bardağı(etlerin üzerini örtecek kadar) su koyup kaynattım,
*etleri yıkayıp kaynayan suya attım,düdüklünün kapağını kapatıp yarım saat pişirdim,
*patlıcanları küçük küçük doğradım,
*tencere 1-2 kaşık yağ ve 1 kaşık un koyup hafif pembeleşene kadar kavurdum,
*doğradığım patlıcanları ve sütü ilave edip karıştırdım,fokurdayınca tuzunu attım,(kıvamı çok koyu ise açmak için bir kaç kaşık et suyu kullanın)kaşar rendesini de ilave ettim,tekrar karıştırıp altını kapattım,
*ayrı bir tencereye yemeklik doğranmış kuru soğanı, küçük doğranmış sivri biberi ve2-3 kaşık zeytinyağını koydum,soğanlar pembeleşinceye kadar kavurdum,
*etlerin fazla suyunu alıp etleri de soğanlı karışıma ilave ettim,hepsini beraber 1-2 dak.kavurdum,
*kabuğunu soyup küp küp doğradığım domatesi de ilave ettim karıştırdım,
*kalan et suyunu da ilave edip tencerenin kapağını kapattım,etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirdim,
*tuzunu ve karabiberini atıp karıştırdım ve altını kapattım,
*servis aşamasında servis tabağına patlıcan püresini koyup yaydım,etli karışımı da üzerine serdim,
kenarlarına kıyılmış maydanoz serpip sıcak servis yaptım.
kenarlarına kıyılmış maydanoz serpip sıcak servis yaptım.
Not:Ben dana eti kullandığım için anlattığım şekilde pişirdim.Eğer etiniz kuzu eti ise ısıtılmış tencereye eti koyup karıştırın ve suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin,sonra soğan ve biberini,en son da domates ve suyunu ilave edin yine etler yumuşadıktan sonra tuz ve karabiberini ilave edin.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun.
beğenmemek mümkünmü çok güzel görünüyor
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Hünkar beğenmiş bende çok beğenirim:))çok sevdiğim bir yemek ellerinize sağlık
YanıtlaSilGörüntü harika eminim lezzetide öyledir.Patlıcanlı herşey çok güzel oluyor zaten.Ellerinize sağlık,sevgiler:))
YanıtlaSilArkadaşlar yorumlarınız için teşekkür ediyorum,
YanıtlaSilgerçekten de beğenilecek bir yemek,hele patlıcan tutkunuysanız hayır diyemezsiniz,
hepinize sevgiler...
tarifleriniz için çok teşekkür edrim..Siteniz çok güzel çok bilgileniyorum.Allah sizden razı olsun sitenizdeki diğer misafirler için http://www.petraistanbul.com linkini tıklamalarını tafsiye ederim.iyi günler diliyorummm...
YanıtlaSilçok guzel olmus canım harıka bır lezzet ellerıne sağlık
YanıtlaSilBTS de begendi:)
YanıtlaSilellerine saglik,benim esim cok guzel yapar.ondan bana denemek icin firsat kalmiyor.
YanıtlaSilellerine saglik, bu hunkar begendiyi bende cok begendim :)
YanıtlaSilselamun aleykum ablacım
YanıtlaSilbu yemeği dün beni ziyarete gelen anne ve babama yaptım.allah razı olsun.çok beğendiler...
we aleykumselam canım kardeşim,
Sileline sağlık,beğenmelerine sevindim,afiyet olsun,
Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),sevgilerimle...