بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

22 Ocak 2016 Cuma

Taze Ayran Tarhanası Kavurması / Ayran Tarhanası Nasıl Yapılır?

"Yâ Rabb! Benim hatâlarımı, bilmeden yaptıklarımı, işimde aşırı gitmemi, ve Senin benden çok iyi bildiğin hallerimi mağfiret eyle. 
Allah'ım!Benim latifeleşmelerimi, ciddiyet hallerimi, hatâen ve kasden yaptıklarımı ve bende olan her şeyimi mağfiret eyle"
Hadis-i Şerif/Buhârî, Deavât, 60; Müslim, 70.
 Rahman ve Rahim olan, Rezzak ismi ile dilediğini hesapsız rızıklandıran yüce Rabbimin adıyla başlarım. Cumanız günleriniz hayır olsun... 

Ayran tarhanası bizim yörenin yani Elazığ'ın sevilen ve özellikle kış aylarında tercih edilip aranan lezzetlerinden birisidir. 
Çorbasının soğuk algınlığı grip ve nezleye iyi geldiği söylenir ve hasta olanlara yedirilir. Kurutulmak için yazın hazırlanan tarhananın tazesinden ise yumurtalı kavurması yapılır. Varsa yanında kuru veya taze soğan, roka eşliğinde yenilir. Hem hafif, hem doyurucu ve çok mütevazi bir lezzettir. Farklı lezzeti ile de aranan özel bir yemek çeşididir. Canım annemden tarifini alıp burada da arşivlemek istedim. Şimdi tarifimize geçebiliriz.

MALZEMELER
1 ölçü yıkanmış ve bir saat kadar ıslakta bekletilip süzülmüş dövme,
5 ölçü ekşi koyu ayran,
yarım yemek kaşığı un,
2 silme çay kaşığı tuz,
 NASIL HAZIRLANIR?
ekşi yoğutla yaptığınız koyu ayrana 1 çay kaşığı kadar tuz atıp iyice çırpın ve ağzı kapalı olarak en az bir gün dışarıda bekletin,

dövmeyi ve unu ve kalan 1 çay kaşığı kadar silme tuzu da ayrana ekleyip karıştırın,
derin bir tencerede ocak üstüne alıp harlı ateşte kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin,
kaynamaya başlayınca kaynamaya devam edecek şekilde altını kısıp, ara sıra karıştırarak dövmenin yumuşamasını bekleyin, 
dövme açılıp yumuşayınca altını kapatın, üzeri kapalı olarak beklemeye alın,
yarım saat sonra bir daha karıştırın ki dövme dibe çökmesin,
tencerenin üzerine pamuklu bir bez örtüp kapağını kapatın,
bir gece bu şekilde beklettiğiniz tarhanayı taze olarak kullanacaksanız:

TAZE TARHANA KAVURMASI
4 tepeli yemek kaşığı tarhana için,
2 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı tereyağını eritin  
2 adet yumurtayı yağa kırıp pişirin,
tarhanayı ekleyin isterseniz pul biber de ilave edin,
3-4 dak. yumurta ile beraber tarhanayı kavurup sıcak servis yapın,

ÇORBASI İÇİN KURUTUP SAKLANACAKSA:
tel bir ızgara üzerine pamuklu bir bez serip tarhanayı kaşıkla aralıklı olarak 1 yemek kaşığı kadar parçalar halinde bezin üzerine serin hafif yassıltın,
güneşli ve havadar yüksekçe bir yerde kurutun ve BURADAKİ gibi çorbasını hazırlayın aynı çorbayı taze haliyle de yapabilirsiniz,
afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Selamun aleykum kardeşim:)) Ellerine sağlık çok nefis ve doyurucu görünüyor, ben daha önce hiç yemedim ayran tarhanası, ama yöresel yemeklerin her zaman başka bi albenisi var, hele bide anne tarifiyse o zaman dahada lezzetli olur Allahın zniyle :) Rabbime emanet ol canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım kardeşim hoşgeldin :)
      Aynen dediğin gibi anne tarifleri bir başka güzel tabi kıymet bilenlere Rabbbim bizleri şükreden kullarından eylesin, Rabbbime emanetsin...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur