Hz.Ebu Hureyre(ra)’den;
“Efendimiz(sas), Müslüman’ın Müslüman üzerindeki altı hakkından söz ederek şöyle buyurmuştur: “Onunla karşılaştığında selâm ver, seni davet ederse icabet et, aksırır da ‘Elhamdülillah’ derse ona ‘Yerhamükâllah’ de, hastalandığında ziyaret et, öldüğünde cenazesini takip et ve senden nasihat isterse nasihat et.”
(Müslim, Selam, 5)
Rabbimin adıyla...Hepinize hayırlı haftalar diliyorum.Yine çok basit bir yaz tatlısı tarifi vermek istiyorum.Tatlımız aynı zamanda bir değerlendirme tatlısı.Geçen gün yaptığım vişne konsantresinden kalan vişnelerin bir kısmını bu tatlıda kullanıp değerlendirdim.
Yazın böyle tatlılar hem serinletici hemde hafif oluyor bu yüzden uzun zamandır hamur işi tatlılar yapmıyorum.
Gelin şimdi kısaca vişne pelteli sütlü irmik tatlısını nasıl hazırladım anlatayım inşaAllah...
MALZEMELER
vişne peltesi için:
3 su bardağı vişne konsantresinden kalan vişnelerden elde ettiğim vişne püreli vişne suyu,
veya taze vişne ile yapacaksanız 1 kase vişne (ayıklayıp çekirdeklerini çıkarın),vişneleri rondodan geçirip miktarı su ilavesi ile 3 su bardağına tamamlayın,
3 yemek kaşığı nişasta,
12 yemek kaşığı toz şeker,
sütlü irmik tatlısı için:
6 su bardağı soğuk süt,
10 yemek kaşığı irmik,
limon kabuğu rendesi
pişince içine ilave etmek üzere;
8 yemek kaşığı şeker,
Yeterli miktarda aralarına dizmek için sade ve kakaolu petibör bisküvi(25'er adet)
Yeterli miktarda aralarına dizmek için sade ve kakaolu petibör bisküvi(25'er adet)
YAPILIŞI
vişne püreli vişne suyunu veya taze vişneli vişne suyunu tencereye alın,
nişasta ve şekerini de ekleyip karıştırın,
karıştırarak kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirin,
altını kapatıp hazırladığınız vişne peltesini ıslatılıp suyu süzdürülmüş derin ve yayvan cam tepsiye(dikdörtgen borcam) yayın,
üzerine bir sıra sade petibör bisküvi dizin,
irmikli muhallebiyi buradaki gibi hazırlayıp yarısını bisküvilerin üzerine döküp yayın,
üstüne bir sıra kakaolu petibör dizip kalan irmikli muhallebiyi de bisküvilerin üzerine döküp yayın,buzdolabında veya buzlukta tatlı sertleşinceya kadar bekletin,
soğuyan tatlıyı başka bir tepsiye ters çevirip(bu aşamada benim vişne peltesi düzgün çıkmadı üzerini bıçakla düzelttim,biraz daha sert olup daha düzgün çıkması için nişasta miktarını yarım kaşık daha artırabilirsiniz) dilimleyerek servis yapın,
kolay gelsin,afiyet olsun.
NOT:Tatlının daha kolay olmasını isterseniz, vişne peltesini en son hazırlayıp tatlının üzerine döküp yayın ve o şekilde dondurun,çevirme işlemi yapmayın.
NOT:Tatlının daha kolay olmasını isterseniz, vişne peltesini en son hazırlayıp tatlının üzerine döküp yayın ve o şekilde dondurun,çevirme işlemi yapmayın.
soğuk soğuk hmm ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilhmm hmm hmm super bir yaz tatlisi olmus ablacim ellerine saglik. Bende sutlu tatlilari severim.Hem asiri derecede yagli vede seker orani yuksek olmuyor.valla visne bu ulkede(canada) hic gormedim, herseyi bulabilirken visnenin kendisai yok :( kiskaniyorum valla tr dekileri :) sevgilerimle...
YanıtlaSilcanım benim, nasıl olsa inşaAllah buraya geleceksin,inşaAllah vişneye olan hasretini giderirsin,belki Kanada soğuk olduğu için bulunmuyordur,
Silben temmuz sonuna kadar kalır mı diye tereddüt ediyordum ancak bazı yerlerde Eylül'e kadar da kalabiliyormuş,
bir de teselli vereyim her eksiklik böyle olsun :)Rabbim sıhhat,afiyet,huzur ve en önemlisi iman zenginliği versin(amin),
benden de sevgiler,en Emin'e emanetsin...
yaz için çok güzel bir tatlı canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilyaz ayı iftar sonrası için hoş bir tarif..hayırlı ramazanlar...
YanıtlaSilGönülcüğüm,
Silteşekkür ederim,sana da hayırlı ramazanlar,sevgiler...
bu blogu keşfettiğim iyi olmuş :)) vişne kompostosundan kalan vişneleri yarın çöpe atmak üzere olan fulya yarın vişneli sütlü irmik tatlısı yapacak :D ;) hayırlı ramazanlar..
YanıtlaSilfulyacım,
Silkolaylıklar diliyorum,ben de dün vişne konsantresinden kalan vişne püreli vişne suyunu yine böyle pelte yapıp alman pastasının arasına krema olarak koydum,çok hafif bir pasta oldu,ilerde nasip olur da yayınlarsam görürsün :)
sevgiler,hayırlı ramazanlar...
çok ekşii :/
YanıtlaSilYa kullandığınız vişne çok ekşidir,
Silya da sizin damak tadınız bir hayli tatlıya alışkındır,bizimki hiç de öyle çok ekşi değildi,hatta ekşilik hiç yok gibiydi,
bu tatlı bizim evde son günlerde iki defa yapıldı,aile fertlerinden böyle bir tepki almadım,bir daha ki yapışınızda peltenin şeker miktarını artırın.
:) hayırlı akşamlar hayat cemresi az önce yaptım soğuk soğuk iyi oldu ama ben ters çevirmedim. 2 sorun ile karşılaştım çıkarırken yapıştı ıslamıştım tepsiyi ama üste döktüğüm tatlı pelte pelte yığıldı akıcı olmadı yaymakta zorlandım bir de bisküvileri rondodan geçiridm ben.çok hoş oldu.ramazan da soda yanındaiyi oldu ikisi de soğuk soğuk eşim pek çay içmez de:)
YanıtlaSil2 sorum var
1.bu şekilde yapsam sadece tatlısını kakaolu yapsam olur mu
2.si vişne peltesi yerine çikolata sosu döksem nasıl olur
tşkkrler