Mikdâm İbnu Ma'dikerib (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Âdemoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Âdemoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak [nefsinin galebesiyle] illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine (tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın)." Hadis-i şerif [Tirmizî, Zühd 47, (2381); İbnu Mâce, Et'ime 50, (3349).]
Rabbimin adıyla....
Daha önce sizlerle Elazığ'ın yöresel yemeklerinden birisi olan dügür tarifi paylaşmış ve hikayesini anlatmıştım.Bu dügür tarifi de yapılış olarak çok farklı değil,farkı kıymalı oluşu ve bir önceki tarife göre su miktarının daha fazla olması.Su miktarı kullandığınız bulgura göre de değişebilir.
Dügürün özelliği pilavın sulu hali gibi,bekledikçe suyunu çekiyor bu yüzden taze tüketmekte fayda var,gayet yumuşak ve sıcacık bir yemek.
Daha önce sizlerle Elazığ'ın yöresel yemeklerinden birisi olan dügür tarifi paylaşmış ve hikayesini anlatmıştım.Bu dügür tarifi de yapılış olarak çok farklı değil,farkı kıymalı oluşu ve bir önceki tarife göre su miktarının daha fazla olması.Su miktarı kullandığınız bulgura göre de değişebilir.
Dügürün özelliği pilavın sulu hali gibi,bekledikçe suyunu çekiyor bu yüzden taze tüketmekte fayda var,gayet yumuşak ve sıcacık bir yemek.
50 gr.küçük küçük doğranmış kuyruk yağı,
1 adet orta boy kuru soğan,
100 gr.kıyma,
1 çay kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası,
1 yemek kaşığı irmik,3 yemek kaşığı unlu bulgur(unlu bulgur yerine irmiği 3 kaşık koyup kalanı ince bulgurla tamamlayabilirsiniz) olmak üzere toplam 1 çorba kasesi ince bulgur,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığından az tereyağı,
tuz,
1 ölçü bulgur için 6,5-7 ölçü su,
NASIL HAZIRLADIM?
tencereye yemeklik doğranmış soğan kuyruk yağı ve diğer yayları koyarak tencerenin altını yaktım,
kuyruk yağı ve soğanlar pembeleşince kıymayı ilave edip kıymada iri parçalar kalmayacak şekilde ezerek beraber 4-5 dak.kıyma kızarıncaya kadar kavurdum,
salçaları ilave edip 1-2 dak daha karıştırıp salçayı da kavurdum,
bulgurları ve irmiği de ilave edip suyunu ve tuzunu da ekledim hepsini karıştırdım,
tencerenin kapağını kapattım,kaynayınca karıştırıp altını kıstım,
bulgurlar yumuşayıp hafif sulu kalıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirip altını kapattım,
sıcak servis yaptım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,
" YAYINLA "
yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.