Allah'ın adıyla...
Kendilerini dünyanın lideri gibi gören menfaatperest ve zalim batılı ülkelerin Libya'ya karşı başlattıkları işgal hareketini ibretle izliyoruz,çıkarları olunca bahaneleri insan hakları,ama yıllardır masum Filistin halkına yapmadığı zulmü bırakmayan İsrail'e karşı,kör,sağır ve dilsizler...Onların bir hesapları varsa Rabbimizinde hesabı var ve geçerli olan da O'nun(c.c) hesabı...
"Hak şerleri hayreyler,Arifanı seyreyler,Mevla görelim neyler,neylerse güzel eyler."
Bloğumun kontrol paneline ulaşıyorum,bir önceki yazımda linkini verdiğim siteden de ana sayfaya erişiyorum,yorum sayfası açılıyor,ancak yorum kutusu açılmadığı için cevap isteyen yorumları cevaplıyamıyorum :(
Yine annemle beraberken yapıp yediğimiz yöresel bir yemek tarifi ile sizlerleyim.Yapılışı çok kolay ve lezzetli bir yemek,yanında kuru biber kavurmasının çıtır kuru kavurması ile,turşu ve kuru soğanla çok güzel giden,hele odun ateşinde de pişmişse uzun süre sıcak kalan, tam bir köy yemeği...
DÜGÜR HİKAYESİ
DÜGÜR HİKAYESİ
Bir de bu yemeğin bir hikayesi varmış onu da annem anlattı,ben de size anlatayım:
Elazığ'da,iki köy arasında bir arazi yüzünden anlaşmazlık çıkar ve her iki köy de bu arazinin kendilerine ait olduklarını iddia ederler ve mesele mahkemeye intikal eder.
Mahkeme heyeti meseleyi halletmek için bir çözüm bulur,kararlaştırılan bir gün ve vakitte her iki köy halkı yemek yapıp getirecek,yemeklerin sıcaklıkları kontrol edilecek ve hangi köyün yemekleri daha sıcak ise onların köyü bu araziye daha yakın kabul edilecek arazinin onların köyüne ait olduğu ortaya çıkacak.
Belirlenen gün gelir her iki köy, yemeklerini hazırlar.Köyleri araziye daha uzak mesafede olan köy halkı dügür yapıp getirir,dügür zor soğuyan bir yemek olduğu için onların yemeklerinin daha sıcak olduğu görülür,diğer köy halkının yaptıkları yemekler ne kadar sarılıp sarmalanmışsa da dügür'e göre yemekleri daha soğuktur ve arazi dügür yemeği yapan köye verilir,köylüler dügür vesilesi ile bu araziyi köylerine dahil ettirirler.
Şimdi de tariflerimize geçelim:
Çıtır Kuru Biber Kavurması Tarifi
Doğranıp kurutulmuş kuru biberler az bir miktar sıvıyağda 4-5 dak.kuru olarak kavrulur,çıtır bir hal alır,yemeklerin yanında yenilir.
Dügür Tarifi
MALZEMELER
varsa 50 gr. küçük doğranmış kuyruk yağı,
1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan,
kuyruk yağı yoksa 6-7 kaşık zeytinyağı ve tereyağı karışımı,kuyruk yağı kullanılıyorsa 2-3 kaşık yağ,
1 yemek kaşığı kadar domates ve biber salçası karışımı,
5 çorba kasesi su,kuyruk yağı yoksa bir kasesi et suyu olabilir,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çorba kasesi ince bulgur,
3 yemek kaşığı irmik(bulgurunuz değirmen bulguru(değirmen bulguru Elazığ ve Malatya yöresinde kullanılan ve bulunan,unlu bir görüntüsü olan bir bulgur çeşidi) ise irmiğe gerek yok),
acı seviyorsanız acı toz biber veya acı pulbiber de atabilirsiniz,
YAPILIŞI
soğan,kuyruk yağı ve yağ soğan ile kuyruk yağı kızarana kadar beraber kavrulur,
salça ilave edilir,bir kaç dak.kavrulur,bulguru,irmiği,tuzu ve suyu ilave edilir,karıştırılır,
kaynayınca altı kısılır,ağzı kapalı olarak bulgurlar iyice yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir,
altı kapatılır,5-10 dak.dinlendirilip sıcak olarak servis yapılır.
Not:Dügür biraz sulu olmalıdır,suyu az gelirse sıcak su ilavesi ile istenilen kıvama getirilir.
1 yemek kaşığı kadar domates ve biber salçası karışımı,
5 çorba kasesi su,kuyruk yağı yoksa bir kasesi et suyu olabilir,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çorba kasesi ince bulgur,
3 yemek kaşığı irmik(bulgurunuz değirmen bulguru(değirmen bulguru Elazığ ve Malatya yöresinde kullanılan ve bulunan,unlu bir görüntüsü olan bir bulgur çeşidi) ise irmiğe gerek yok),
acı seviyorsanız acı toz biber veya acı pulbiber de atabilirsiniz,
YAPILIŞI
soğan,kuyruk yağı ve yağ soğan ile kuyruk yağı kızarana kadar beraber kavrulur,
salça ilave edilir,bir kaç dak.kavrulur,bulguru,irmiği,tuzu ve suyu ilave edilir,karıştırılır,
kaynayınca altı kısılır,ağzı kapalı olarak bulgurlar iyice yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir,
altı kapatılır,5-10 dak.dinlendirilip sıcak olarak servis yapılır.
Not:Dügür biraz sulu olmalıdır,suyu az gelirse sıcak su ilavesi ile istenilen kıvama getirilir.
çok lezzetli görünmüyor canım benim.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilkuru biber kavurmasına bayılırım ellerine sağlık.
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilDügür yemeyide hikayeside cok güzelmis.
Emeklerine saglik canim, sevgiler...