Rasûlullah(s.a.v) şöyle buyurdu;
"ALLAH'ı hakkıyla tanısaydınız,hiç bir cehalete yer bırakmayan bir ilme sahip olurdunuz.
"ALLAH'ı hakkıyla tanısaydınız,duanızla dağlar yerinden oynardı, kendisine sarsılmaz bir iman verilen insana, çok şey verilmiş demektir."
(kenzu'l -ummal/kitabul ahlak 5787)
(kenzu'l -ummal/kitabul ahlak 5787)
İçli köfte birçok kişi için zor bir yemek çeşididir,doğruluk payıda yok değildir hani.Ancak bu zorluk kendisini dışı etli yapılan içli köftede daha çok gösteriyor.Tarifini vereceğim bu köfte için böyle bir zorluk söz konusu değil inşaAllah.İçli köftenin bu çeşidi Elazığ yöresinde yapılıyor,başka yörelerde de belki yapılıyordur,ancak ben bilmiyorum.
Bu köftenin hamurunda et yok bu yüzden şekillendirilmesi daha kolay,benim için bu tür yemeklerde bir kolaylık daha var ki,o da bizim çocukların içli köfte ile aralarının olmaması,sadece üç numaramız bir kaç tane yiyiyor,anlayacağınız köfteler bana kalıyor :)
Ama en güzel yemek de olsa evde sizden başka yiyen olmazsa hiç tadı olmuyor,bu sebepten ben de çok sevmeme rağmen çok nadir yapıyorum,tek kendim için yapmayı bencillik addediyorum.Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan içli köfte tarifine geçelim,buyrun...
MALZEMELER:
İçi için gerekli malzemeler:
4 adet orta boy kuru soğan,
100 gr.az veya orta yağlı kıyma(isterseniz miktarı artırabilirsiniz),
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1/3 çay kaşığı toz karabiber,
çay kaşığının ucunda,yeni bahar,kimyon,pulbiber,
7-8 dal maydanoz,
6-7 adet ceviz içi,
1/2 tatlı kaşığı tuz,
Köfte hamuru için:
2 su bardağı kadar ince bulgur,
2 su bardağı soğuk su,
1 tatlı kaşığı tuz,
5,6 yemek kaşığı un,
elleri ıslatmak,köftenin kıvamını ayarlamak ve haşlamak için su,
(köftelerinizin daha sıkı ve haşlanırken dağılmama garantisinin olması için yoğurma sonunda hamurun içine 1 adet yumurta kırıp tekrar yoğurabilirsiniz,ben içinde yumurta olmasını istemediğim için kullanmadım,köftelerimde de bir dağılma olmadı),
elleri ıslatmak,köftenin kıvamını ayarlamak ve haşlamak için su,
YAPILIŞI:
soğanlar yemeklik soğan gibi,küçük küçük doğranır,
tavaya konulup,altı yakılır,ara sıra karıştırılarak suyunu çektirilir, yağ ilave edilir sararıncaya kadar pişirilir,
kıyması ilave edilir, karıştırarak beraber kavrulur,
soğanlar pembeleşip, kıyma da kızarınca altı kapatılır,
tuzu baharatları, ince doğranmış maydanoz ve iri kıyılmış ceviz ilave edilir, karıştırılır, soğumaya bırakılır,
geniş ve derin olmayan bir kaba bulgur ve tuz konulur,
üzerine suyu ilave edilip,bulgurun hepsi ıslatılır,
üzeri kapatılır,yarım saat kadar bu şekilde bekletilerek,bulgurun suyunu çekmesi beklenir,
suyunu çeken bulgura un ilave edilir,yoğrulur,
birbirini tutmakta zorlanılıyorsa biraz su ilave edilerek yoğurmaya devam edilir,ne kadar iyi yoğrulursa, köfteyi şekillendirmek o kadar kolay olur (son aşamada içine bir adet yumurta kırın)(köfte hamurunun kıvamı istenilenden cıvık olmuşsa bir miktar irmik ilave ederek kıvamını tutturabilirsiniz),
köfte hamuru kıvamını bulunca,eller hafif ıslatılır, orta boy yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp oval şekil verilir,
sağ elimizin işaret parmağı ıslatılır,
eldeki köftenin hamurunun uzun kısmının ucuna bastırılarak ve döndürülerek genişleyen bir çukur açılır,
kenarları inceltilir,
içine bir tatlı kaşığı soğutulmuş soğanlı,kıymalı içten konulup tekrar el içinde döndürülerek ağzı kapatılır,
çatlayan yerler varsa ıslak parmakla üzerleri sıvazlanır,çatlaklar kapatılır,
köfteler bu şekilde hazırlanarak bir kaba dizilir,
orta boy bir tencereye yarıya kadar su konulup kaynatılır,
1 tatlı kaşığı tuz atılır,
köfteler kaynayan suyun içine yavaşça ve teker teker bırakılır,
tencerenin kapağı kapatılır,
8-10 dak,köfteler suyun yüzüne çıkıncaya kadar kaynatılır,
suyu süzülüp sıcak olarak
servis yapılır,afiyet olsun.
Not:suyunu dökmeyip çorbalarda kullanabilirsiniz.
Bu ölçülerle altta ki resimdeki oval cam kapta görüldüğü sayıda köfte çıktı,siz eşit oranlarda malzemeleri artırıp,eksilterek ailedeki fert sayısına göre ayarlayabilirsiniz
ben hiç yapmayı denemedim ama ellerine sağlık arkadaşım.çok güzel görünüyor köfteler.sevgiler.
YanıtlaSilHayırlı haftalar, ellerinize sağlık. çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
Ellerine saglik, bayilirim... Ben de genellikle disina et koymam ve bana sanki bosuna konuyor gibi gelir. Zaten ici et dolgusu...
YanıtlaSilSevgiler...
Bizim evde buna bayiliriz biz. Ellerine saglik harika gorunuyor. Cok aciktim galiba ekrana dalip yiyesim geldi :)
YanıtlaSilCanim hayirli huzur dolu bir hafta diliyorum.Ziyaretin beni memnun etti.Yorumunda cok hosuma gitti dogru söze ne denir bu bizim televizyon ve radyo ,gatete lerin insanlari daha iyi aydinlatmasi ile ilgili .Okullarda ögretmenler tabiki bizlerde cocuklarimizi.Ben cede kendi yilbasimizda bir seyler yapiyorum hicri yilbasimizi kutlaya biliriz. Sana tesekkürler güzel yazin icin sevgiler canim öptüm.
YanıtlaSilooooyyy oyy ooy:)
YanıtlaSilellerine kollarına sağlık canım yaaa ne güzel olmuş afiyet şifa olsun yiyenlere
her şekilde bayıla bayıla yeriz bizde:)
sağlıkla kal
So healthy and delicious, great snap too..
YanıtlaSilFabulous job! it looks fantastic!
YanıtlaSilsa.Haticem,Hicriyılın mubarek olsun ellerine sağlık nefis,nefis afiyetler olsun içli köfteyi kim sevmez:)photoshop programını kaybettim bana yazarmısın sevgiler A.E.O
YanıtlaSilAyfer ablacığım,senin de hicri yılbaşın mübarek olsun,
YanıtlaSilben photoshop programı kullanmıyorum,photoscape programını kullanıyorum,
sevgilerimle...
S.A.
YanıtlaSilHicri yılbaşın mübarek olsun hatice abla
Sanırım 4 sene evvel adanalı bir komşumuz yapmıştı ilk defa ozaman yedim içli köfteyi ve hepimiz çok sevdik.bende yöresel tatları denemeyi seven biri olarak netten biraz araştırıp püf noktalarını öğrenip yapmaya başladım.ailece çok seviyoruz.
Seninde ellerine sağlık.
assalamu alaikum..
YanıtlaSilthank you for visiting my blog..your recipes all interesting and delicious.. thanks for sharing..
Ellerine sağlık nefis görünüyor.
YanıtlaSilellerine sağlık ablam çok severim..
YanıtlaSilselamunaleykum canım ablam, öncelikle yeni yılınız mubarek olsun hayrlar getirsin inşallah, dünya müslümanlarının uyanışına ihlasına vesile olan bir yıl olsun inşallah.
YanıtlaSilHatice ablam ustalığını belli etmemek için mutevazı davranıp zor yemeklere kolay diyorsun:) ellerine sağlık çok açıklamalı anlatmışsın.
Peki bunu kızartırsak olur mu? dağılma olmaz değil mi?
Birgün cesaret edebilirsem denemeyi çok isterim, yoksa benim içli köfte hasretim anca TR ziyaretime kalıcak, o da ne zaman kısmet olur Allah bilir.
...ve aleykumselam güzel kardeşim,
YanıtlaSilRabbim razı olacağı, sağlıklı,hayırlı yıllar yaşatsın cümlemize(amin).
Jibekciğim mütevazilik olarak addetme gerçekten kolaydı,ben yapabiliyorsam herkeste yapabilir,kızartacaksan haşlamadan kızart,dağılma olmaz inşaallah,ben kızartmayı denemedim,ortağın bu işlerin piridir,ona sordum,haşlandıktan sonra kızartılırsa dağılma olabiliyormuş,haşlanmadan kızartılıyormuş,
senin gibi becerikli bir hanım bunu çok güzel becerir :) kolay gelsin,sevgilerimle...
evet butun tarıfler çok guzel ellerınıze sağlık
YanıtlaSilBenim annem bunu kızartama yapıyor.Ben şahsen kızartmayı daha çok seviyorum.Ama buda güzel.Elinize sağlık..
YanıtlaSilcanım sakın etsiz olan içli köfteyi kızartma dağılır.bizim adıyamanda etsiz ve yarma ile yapılır biz dolmalı köfte deriz asla kızartmamalısın hemen dağılır.kızartman için dış hamuruna yağsız kıyma koyarsan bişey olmaz.biz dış hamuruna biraz kendi yaptığımız biber salçasındanda koyarı güzel bir rengi olur.ellerine sağlık canım
YanıtlaSilUyger kardeşim sayfama hoşgeldiniz :)
YanıtlaSiltavsiyeleriniz için çok teşekkürler,yine beklerim...
ben tşk ederim güzel karşılaman için.takipçinim
YanıtlaSilEllerinize saglik simdi yapicam insallah guzel olur
YanıtlaSilRuken Kocak,sayfama hoşgeldiniz :)
SilinşeAllah deneyip olumlu sonuç almışsınızdır,afiyet olsun...
süpersn
YanıtlaSilben bi elazığ li olarak tarifini beğendim yalnız içine elazığ da yetiştirilip çokça yemeklerimiz de kullandigimız reyhan da koyarız içine :)
YanıtlaSilKıymetli hemşehrim yorumlarınızı yeni farkettim :(
Silannem içine reyhan koyuyordu sanıyorum tam olarak hatırlayamadım,
reyhan kullandığım tariflerim de var meselâ yine bizim yöreye özgü domates unu tarifim bunlardan birisidir,
yorumlarınız için teşekkür ediyorum selametle kalın...
süper bi tarif
YanıtlaSilElazığlıyIm köfteler haşladıktan sonra tereyağında hafif kızartılı
YanıtlaSilHoşgeldiniz hemşehrim,
Silbilgi için teşekkürler...
merhaba. Levazım Gıda olarak tarifinizi çok beğendik. içli köfte sektöründe faaliyet gösteren firmamız tarifinizi uygulayacak...
YanıtlaSil