"Allah katında en üstün olanınız, Allah'dan en çok korkanlarınız, takvâda en ileri olanlarınızdır"
[Hucurât sûresi (49), 13.ayet]
Kahvaltı sofraları,özellikle ikindi ve akşam kahvaltılarında tercih edebileceğimiz çemen çok lezzetli bir katıktır,çocuklarımda beğendikleri için ara sıra yapar kahvaltılarda bulundururum,ceviz,salça,sarmısak ve baharatlarla çok lezzetli bir karışımdır çemen,birçoğunuzun bildiği bir tat olduğuna inanıyorum ancak yine de herkesin çemeni farklıdır,ayrıca arşivimde bulunmasını istediğim için de burada paylaşmak istedim.
MALZEMELER:
8-10 yemek kaşığı yarı yarıya hazır domates salçası ve ev karışık domates ve biber salçası,1-2 kaşığı acı seviyorsanız acı biber salçası(acısız bence hiç tadı çıkmıyor,az da olsa kullanmanızı öneririm),
8-10 diş sarmısak,
baharatlar,1'er çay kaşığı toz karabiber,kimyon,köri,yeni bahar,
1/2 'şer çay kaşığı,çemen baharatı,zerdeçal,
kullanacağınız baharatlar ve miktarları tamamen sizin damak zevkinize kalmış,
en az 10 adet ceviz içi,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
YAPILIŞI:
bir tavanın içine sarmısaklar soyulmuş olarak konulur ve ezilir,cevizler iri parçalar halinde konulur,salçalar ve baharatlar da ilave edilir,tavanın altı yakılır 6-7 dak.kadar karıştırılarak kavrulur,altı kapatılır,soğuyunca cam bir saklama kabında ağzı kapalı olarak saklanır.
ufff, cayin yaninda ne kadar nefis bir tatdir oyle. Ellerine saglik.
YanıtlaSilbende çok seviyorum acıkayı.ekmeklede şahane oluyor.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.
YanıtlaSilBizde hiç salça kullanılmaz ve yarı yarıya çemen otu ile yapılır bu yüzden yazın falan yenmez ağır olur.ama salça ile yapılan bu tariften daha çok hoşlanıyoruz.ellerine sağlık enfes görünüyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım,nefis gözüküyor.
YanıtlaSilçok da sevdiğim bir lezzettir..
Uzun zamandır yapmamıştım,hatırlattığın iyi oldu :)
Sevgilerimle..
S.A arkadaşım acıkayı bende çok severim ellerine sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilçok lezzetli oluyor ellerinize sağlık.
YanıtlaSilellerine saglik arkadasim,hem hos bir sunum olmus hemde pek lezzetli, sevgilerimle.
YanıtlaSilSA.Çocukluğum Kayseride geçtiği için çemenin lezzetini severiz helede kışın soğuk günlerde kahvaltıda, çokda şifalı afiyetler olsun...A.E.O
YanıtlaSilThis sounds delicious! What a beautiful blog you have! I enjoy Turkish food and I'm looking forward to learning about it here :0) Thanks for visiting mine.
YanıtlaSilellerine saglik canim ...
YanıtlaSilHERKESE DUYURULUR :
KuRaBiYe adli ETKINLIK baslattim (05 Aralik - 05 Ocak) , herkes davetlimdir..
Katirlirsan cok mutlu olurum :) sevgiler..
çemen çok severim , çok güzel görünüyor..
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık ördüklerin çok güzel olmuş ama o ayetlerle hadislerle süslemen çok daha güzel olmuş ufkun açık olsun
YanıtlaSilabla ellerine sağlık. hemen denemeye koyuluyorum. yarın sabah ki misafirlerim için. paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilbişey söyliyeyimmi nette senin ki kadar güzel bir tarif bulamadım...:))