Esselamu aleykum,
Bizi yaşatan,yediren ve içiren yüce Rabbimin ismiyle başlarım…
Takip edenler farketmişlerdir hemen her tatlı tarifimde ya portakalın kabuğunun rendesini veya hem rendesini hem de suyunu kullanıyorum.Portakalın rayihasını ve tadını çok seviyorum,keklere,pastalara ve birçok tatlıya çok yakıştığını düşünüyorum.Yaz mevsiminde de portakaldan mahrum olmamak için,en azından kabuğundan faydalanmak için portakal kabuklarını çok küçük kareler halinde (yeşil mercimek tanesi kadar)doğrayıp buzdolabı poşetine koyuyorum,bir kaşık kadar da toz şeker ilave edip portakal kabuklarını bu şekerle karıştırıp poşetin ağzını kapatıp dondurucuya atıyorum.Yazın da ihtiyaç duydukça kullanıyorum.
Bu tatlımızın tarifi de çok basit ve aynı zamanda lezzetli hafif bir tatlı …
MALZEMELER:
1 yumurta,
3 küçük portakal(1 tanesi keki için, 2’si kreması için),
1 çay bardağı un,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1 çay bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı kakao,
Yarım paket kabartma tozu.
(Ölçüler kare borcamın küçük olanı içindir,istenirse malzemeler iki katına çıkarılarak artırılabilir.)
YAPILIŞI:
*Yumurta, şeker ve bir portakalın kabuk rendesi mikser ile iyice çırpılır.
* Kakao ve kalan 2 portakal hariç diğer malzemeler ve rendelenmiş portakalın suyu karıştırılır, hazırlanan kek hamuru( az bir kısmı hariç)yağlanmış tepsiye dökülür.
*Kalan az miktarda ki hamurun içine 1 kaşık kakao ilave edilip karıştırılır, tepside ki kek hamurunun üstüne şekilli olarak dökülür, kaşıkla ebru şekline benzer şekil verilir,orta ısıdaki fırında pişirilir.
KREMASININ HAZIRLANIŞI:
Yarım portakalın kabuğunun ince rendesi,
2 portakal suyu,
1 çay bardağı su,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı nişasta,
Malzemeler karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir.
Ocaktan alındıktan sonra 5-10 dak.karıştırılarak ,fazla sıcaklığı giderilir, kekin üzerine dökülür, soğuyunca kesilip servis yapılır.
ya da bunu sossuz yapsam nasıl olur
YanıtlaSilPortakallı kek olur :)olur.
SilSÜPERSİNİZ:)
YanıtlaSil