"Bir zencinin rengini değiştirmenin tek yolu, beyaz adamlara beyaz yürekler vermektir."
Bizim evde yaz kış sıcak soğuk her zaman yapılabilen bir tatlıdır aşure.
Çocukluğumun geçtiği Payamlı köyünden kalma bir alışkanlıkla, hep sıcak yemekten hoşlandığım,portakal kabuksuz yapmadığım ve üzerinde tarçın ve fındığı olmazsa yiyemediğim güzel bir tatlıdır aşure...
Ayrıca loğusalık dönemindeki anneler için çok faydalı,anne sütünü artıran sağlıklı bir tatlı.Dilerseniz şimdi aşure yapımına geçelim,bakalım bu yiğit :) yoğurdu nasıl yiyormuş :)
MALZEMELER
1,5 su bardağı aşurelik buğday(dövme),
1/2 su bardağı nohut,
1/2 su bardağı fasulye,
1/2 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı küçük kareler halinde doğranmış portakal kabuğu,
5-6 adet tane karanfil,
7-8 adet(iki yarım bir adet hesabı) küçük doğranmış tatlı kayısı çiri(islimsiz),
veya 6-7 adet günkurusu kayısı,
1'er yemek kaşığı çekirdeksiz İzmir üzümü ve kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı nişasta,
veya 6-7 adet günkurusu kayısı,
islimsiz kayısı çiri |
1 tatlı kaşığı nişasta,
Üzeri için:
istenilen miktarlarda,
toz tarçın,kabuğu soyulup küçük doğranmış elma,nar taneleri,fındık,ceviz,antep fıstığı vb.evdeki malzemelerden uygun olan ne varsa...
YAPILIŞI
buğday,nohut ve fasulye beraber yıkanır ılık veya soğuk suda ıslağa konulur,en az 8 saat bekletilir,suyu süzülür,üzerlerine 3 litre su konulur,düdüklüde kaynamaya bırakılır,kaynayıp üzerinde kefi birikmeye başlayınca,oluşan kefler alınır,tencerenin ağzı kapatılır,en az 1,5 saat dövmeler iyice açılıncaya kadar pişirilir,kapağı açılır,
içine karanfilller ve 2-3 kez sıcak sudan geçirilmiş portakal kabukları ilave edilir,karıştırılır,
içine karanfilller ve 2-3 kez sıcak sudan geçirilmiş portakal kabukları ilave edilir,karıştırılır,
üzümler sıcak suda en az 2-3 kere yıkanır,10 dak.sıcak suda bekletilir,suyu süzülür,aşureye ilave edilir,tuzu eklenir,karıştırılır,
kıvamı koyu ise biraz daha su ilave edilir,aşure taneli bir çorba kıvamında olmalıdır,ocaktan alındıktan sonra soğuma esnasında da kıvamı artacaktır,
10 dak.pişirilir,en son içine iyice yıkanıp doğranmış kayısılar,varsa yıkanıp doğranmış en fazla 2 adet kuru incir ilave edilir,şekeri de ilave edilir karıştırılır,şekeri en son ilave edilir ki pişirirken hemen dip tutmasın,
şekerine bakılır az ise damak tadına göre ilave yapılır,1 tatlı kaşığı nişasta 1 su bardağı soğuk suda eritilip kaynayan aşureye ilave edilir ki, aşurenin suyunda kesik bir görüntü olmasın,aşure 5 dak.daha kaynatılıp altı kapatılır,ister sıcak(benim tercihim sıcaktır),ister ılık veya soğuk arzu ettiğiniz şekilde,üzerine bana göre olmazsa olmaz tarçın ve fındık,istediğiniz malzeme ile süsleyip servis yapabilirsiniz,afiyet olsun,şükrünüz,bereketiniz bol olsun.
kıvamı koyu ise biraz daha su ilave edilir,aşure taneli bir çorba kıvamında olmalıdır,ocaktan alındıktan sonra soğuma esnasında da kıvamı artacaktır,
10 dak.pişirilir,en son içine iyice yıkanıp doğranmış kayısılar,varsa yıkanıp doğranmış en fazla 2 adet kuru incir ilave edilir,şekeri de ilave edilir karıştırılır,şekeri en son ilave edilir ki pişirirken hemen dip tutmasın,
şekerine bakılır az ise damak tadına göre ilave yapılır,1 tatlı kaşığı nişasta 1 su bardağı soğuk suda eritilip kaynayan aşureye ilave edilir ki, aşurenin suyunda kesik bir görüntü olmasın,aşure 5 dak.daha kaynatılıp altı kapatılır,ister sıcak(benim tercihim sıcaktır),ister ılık veya soğuk arzu ettiğiniz şekilde,üzerine bana göre olmazsa olmaz tarçın ve fındık,istediğiniz malzeme ile süsleyip servis yapabilirsiniz,afiyet olsun,şükrünüz,bereketiniz bol olsun.
Not:
Aşurenin meyve ilaveleri ne kadar çok olursa rengi o kadar koyulaşacaktır,özellikle üzüm,incir ve kayısı rengini koyulaştırıyor,bu yüzden bu malzemeleri az kullanıp ölçüyü kaçırmamakta fayda var.
HARİKA GÖZÜKÜYOR. Ellerine sağlık. Canım çekti
YanıtlaSilaşure harika görünüyor arkadaşım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık yiine harika şeyler yapmışsın uğrayamadım epeydir.
YanıtlaSilaşurede harika görünüyor.bu arada nohutu iki defa yazmışsın sanırım fasulye yazacaktın dalgınlığına gelmiş. kasenin birini aldım yiyorum ellerine sağlık...ao
canım ellerin dert görmesin aşure birliğin beraberliğin kaynaşmanın simgesidirbimbir çeşit farklı tat birleşip aş oluyor dünyada böyle değil mi?
YanıtlaSilEbrucuğum,
YanıtlaSildikkatine maşaallah,ikazın için teşekkürler,aynen dediğin gibi yapmışım fasulye yerine nohut yazmışım :) düzelttim,
sevgilerimle...
Es-Selamu Aleyküm.
YanıtlaSilAllah kabul etsin.Ellerine sağlık ablacığım.
Görüntü,tam anlamı ile 'harika'.
İtiraf edeyim aşureyle pek aram yoktu önceden,yeni yeni ısınıyorum.Anneannem de bu şekilde yapıyor.Fındığı bol olduğunda yiyebiliyorum,hem çok yakışıyor hem baymıyor.
Bir daha ki aşuremde detaylı anlatımından istifade edeceğim inşaAllah.
Kalbi selamlarımla
çok severim çokk :) bugün yarın yapıcam inşallah bende :) ellerine sağlık hatice abla çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilbirşey soracağım kayısı çiri(islimsiz) ne demektir? bildiğimiz kuru kayısı değilmi anacım ??
öpüyorum
selam bacım nasılsın?
YanıtlaSilellerine kollarına sağlık Allah tekrarlarını da pişirip paylaşmayı ağız tadıyla yemeyi nasip etsin pek güzel bir aşure olmuş maşaallah
püf noktalarını da yazman iyi olmuş bilmeyenler için faydalı olacaktır mutlaka
sağlıcakla afiyette kal
Tubacığım,
YanıtlaSilbilmemekte çok haklısın :) bunu genellikle kayısı işi ile ilgilenenler veya kayısının yetiştirilip işlendiği yerlerle bağlantısı olanlar veya meraklıları bilir,
aslında resmini koymayı düşündüm ama üşendim,piyasada satılan sarı renkli,bütün görünüşlü kayısılar,kükürtlü bir işlemden geçiyor ki bu işleme islim deniliyor,bunun sebebi de bozulmasın,kurtlanmasın,rengi aynı kalsın diye,ama tadından kükürt kokusu geliyor.Bu kayısılardan aşureye koyunca aşurenin tadına da o kükürt kokusu sirayet ediyor ve tadını bozuyor.
İslimsiz olanlar ise,olgun kayısıların hiç bir işlemden geçmeden ortadan yarıya açılıp,çekirdeği alındıktan sonra güneşte kurutulması ile olan kayısı kurusu, yani kayısı çiri.
Merakını izale etmek için kayısı çirlerinin resimlerini koydum :)
Eğer bunlardan bulamazsan gün kurusu olarak bilinen yine islimsiz,kahverenginde olan bütün olarak güneşte kurutulan kayısılardan da kullanabilirsin.
sevgilerimle...
süper bir görüntü, elinize sağlık. :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık
YanıtlaSilAllah kabul etsin
Sevgilerimle:)
ablacım kısmet olursa çarşamba günü aşure yapıcam bende aslında annem çok güzel yapar hemen dedi gelip yapayım diye ama bu defa ben kendi başıma yapmak istiyorum dedim :)
YanıtlaSilsenin tarifi iyice not aldım ve püf noktalarını da yazdım bakalım sonuç nasıl olucak ve annemden geçer not alabilecekmiyim hihi :))
islimsiz kayısıyı ise şükür yarın pazarım var orda bulabilirim inşallah :) fotoğraf için ve açıklaman için çok teşekkür ederim..
hakkını helal et, öptüm
Tubacığım,
YanıtlaSilannelerin yaptığı çocukları için çok güzeldir ve yeri doldurulamaz,onun aşuresi ile benim aşure çok farklı değildir inşaAllah,kolay gelsin,inşaAllah senin aşure benim aşureden çok daha güzel olur(amin).
Diğer konu ile ilgili bilgileri mail adresine gönderdim,
sevgilerimle...
ablacım aşuremi yayına soktum hoşgörüne sığınaraktan tarifinin ölçülerinden faydalandım, hakkını helal et.öpüyorum.
YanıtlaSildün de arayamadım eşim çok geç geldi bir programdaydı.inş bu akşam arayacağım hem de noeli kutlarım heheh :P
öptüm
Aşure cok tatlı olursa ne yapmalı yardım lütfen :(
YanıtlaSilBunu hiç düşünmemiştim, şu aklıma geldi mayhoş bir elmayı soyup bütün olarak aşureye koyun o şekilde biraz kaynatın ama dikkat edin elma dağılmasın, sonra elmayı içinden alırsınız bir de eğer kıvamı koyu ise su ilave ederek şekeri azaltabilirsiniz...
Sil