"Rabbinden sana ne vahyediliyorsa onun ardınca git. Muhakkak ki Allah ne yaparsanız haberdardır."
(Ahzab suresi 2.ayet meali)
(Ahzab suresi 2.ayet meali)
İşte bir Ramazan'ı daha geride bırakıyoruz.Rabbimiz bizleri,günahlarından temizlenmiş,mağfiretine mazhar olmuş,bahtiyar kulları ile beraber Ramazan'dan çıkıp mübarek bayrama erişenlerden eylesin.Yeryüzü coğrafyasında zulüm gören bütün müslüman kardeşlerimizin acılarının son bulmasına bu mübarek günleri vesile kılsın,hayır dualarımızı kabul buyursun(amin).
***
Mübarek Ramazan bayramı için veya sair zamanlarda da tercih edebileceğiniz meşhur bir tatlı tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Şambalı tatlısından bahsediyorum.
Çocukluğumdan kalma bir tatlıdır şambalı veya şambali.Şambalı özellikle İzmir ve yöresinde bilinen bir tatlıdır.İzmir'de sokaklarda şambalı satan,şambalı satıcıları vardır.Şambalının lezzeti bildiğimiz irmik tatlılarından daha farklıdır.
Daha ağır oturaklı,kendine özel bir tadı,lezzeti vardır.Şambalında yumurta,un ve yağ yok,yağ,sadece pişirme tepsisini yağlamak için kullanılıyor.
Şambalında kullanılan üst çerez malzemesi yer fıstığıdır.Ancak tercihe göre fındık,badem de kullanılabilir.
Tarifte bahsettim ancak,burada bir kere daha belirteyim,tatlının üzerine dizdiğiniz fıstıkları çok az bastırın ki,tatlı ile beraber fıstıklarda iyice kızarsın,ben biraz fazla bastırdım,fıstıklar gömüldü,bu sebeple az kızardılar.Ayrıca şambalını düşük ısıda ağır ağır ve uzun sürede pişirerek iyice altını,üstünü kızartmak gerekiyor.
MALZEMELER
Hamuru için gerekli malzemeler:
500 gr.+3 yemek kaşığı irmik(toplam 3 tepeli su bardağı irmik),
3 yemek kaşığı sütü,1,5 su bardağına tamamlayacak şekilde,koyu kıvamlı olmayan,tatlı yoğurt,
(kullandığınız yoğurt koyu kıvamlı ise,yarım bardağını süt,1 bardağını yoğurt olarak da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı toz şeker,
1'er çay kaşığı karbonat ve vanilya,
karbonatın üzerine sıkmak için 2-3 damla limon suyu,
tatlının üzeri için:
100 gr.iç kabukları da soyulmuş yer fıstığı,
3 su bardağından biraz fazla toz şeker,
3 su bardağından daha az su,
bir fiske tuz,
1 çay kaşığından fazla limon suyu veya serçe parmak kalınlığında bir dilim limon,
ŞAMBALI NASIL HAZIRLANIR?
uygun bir kaba,irmik,yoğurt,şeker,vanilya konulur,karbonat en son konulup üzerine bir kaç damla limon suyu damlatılır,
bütün malzeme kaşıkla çok iyi karıştırılır,hamur,kek hamurundan daha katı, koyu kıvamlı bir hamur olmalı,
dikdörtgen borcam tepsiyi yağlayıp,tepsiye hamur dökülür,
kaşıkla hamur tepsinin her tarafına eşit olarak yayılır,üzerine eşit aralıklarla fıstıklar döşenir,hafifçe fıstıkların üzerine bastırılıp hamura yapışması sağlanır,fazla bastırmayın!
ben,pişerken fıstıklar da yukarı çıkar diye fazla bastırdım,tam tersi oldu,
fıstıkların çoğu gömüldü :(
ben,pişerken fıstıklar da yukarı çıkar diye fazla bastırdım,tam tersi oldu,
fıstıkların çoğu gömüldü :(
tepsi soğuk fırına sürülür,170 dereceye ayarlanan fırında tatlı,pişmeye bırakılır,
şurup,kaynamaya başladıktan sonra,altı biraz kısılıp,25 dak.kadar kaynatılır,beklemeye alınır,
170 derecede tatlı pişmeye devam ederken,fırına konulduktan,yarım saat sonra ısı 150 dereceye düşürülüp tatlı,toplamda en az bir saat altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirilir,
170 derecede tatlı pişmeye devam ederken,fırına konulduktan,yarım saat sonra ısı 150 dereceye düşürülüp tatlı,toplamda en az bir saat altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirilir,
fırınınıza göre bu süre daha uzun da olabilir,
iyice kızarıp pişen tatlı,fırından alınıp üzerine ilk kaynarlığı geçmiş,ancak sıcak olan şurup dökülür,en az 4-5 saat bekleyen şambalı,dikdörtgen dilimler halinde kesilir,bekledikçe tadı oturan ve lezzeti artan,tatlımız artık yenmeye hazırdır,afiyet olsun.
Bayram için şambalı tatlısı yapabileceğiniz gibi,buradaki tatlı tariflerime de bakıp fikir edinebilirsiniz.
Sevdiklerinizle geçireceğiniz,hayırlı,sağlıklı,mutlu bayramlar,bayram tadında geçireceğiniz hayırlı günler diliyorum.
NOT:Şambali'yi bir de cevizli deneyin,cevizli şambali'de çok nefis oluyor.1su bardağı kadar çekilmiş cevizi(çok ince çekmeyin,yeşil mercimek büyüklüğünde olsun)son aşamada hamura ilave edip hepsini iyice karıştırın,sonra tepsiye döküp yayın,aynı işlemleri yapın.
Sözlerimizi Hz.Ali(r.a)'den nasihatlerle bağlayalım:
"Cahilin en büyük kusuru, kendi kusurlarını görmemesi ve nasihat dinlememesidir."
***
"Allah, dinini düzelten kişinin dünyasını da düzeltir."
***
"Yapman gereken hayırlı, yararlı işleri yarına bırakma. Bakarsın yarın olur da, sen olmazsın."
Sevdiklerinizle geçireceğiniz,hayırlı,sağlıklı,mutlu bayramlar,bayram tadında geçireceğiniz hayırlı günler diliyorum.
NOT:Şambali'yi bir de cevizli deneyin,cevizli şambali'de çok nefis oluyor.1su bardağı kadar çekilmiş cevizi(çok ince çekmeyin,yeşil mercimek büyüklüğünde olsun)son aşamada hamura ilave edip hepsini iyice karıştırın,sonra tepsiye döküp yayın,aynı işlemleri yapın.
Sözlerimizi Hz.Ali(r.a)'den nasihatlerle bağlayalım:
"Cahilin en büyük kusuru, kendi kusurlarını görmemesi ve nasihat dinlememesidir."
***
"Allah, dinini düzelten kişinin dünyasını da düzeltir."
***
"Yapman gereken hayırlı, yararlı işleri yarına bırakma. Bakarsın yarın olur da, sen olmazsın."
ellerine ağlık çok lezzetli gözüküyor :)
YanıtlaSilsevgiler..
Merhabalar,
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
selamin aleykum canim kardesim tatli coook tatli gorunuyor ;))) ellerine saglik , Rabbim huzur icinde yemeyi nasib etsin...
YanıtlaSilAllah razi olsun ablam,firinda pismekte sambali hazretleri sonucu cok merak ediyorum ilk denemem husrandi insaAllah umdugum sonucu elde ederim,hayirli bayramlar diliyorum sana ailene ve tum Islam alemine.
YanıtlaSilBak şimdi ben de merak ettim :)bu sefer hüsrana uğramayacağını umud ediyorum,inşeAllah senin şambalı bundan daha güzel olur,
Silsana da hayırlı bayramlar güzel kardeşim,
muhabbetlerimle,
O'na(c.c)emanetsin...
Ablacim serbetini verdim oglum dayanamayip bi parca yedi ve onayladi..tepsiyi tezgahta gorunce ''Anne tatliyi sen mi yaptin?'' diye sorunca tadini merak ettim umarim yarin serbeti iyice cekince blogumda guzel sonucu paylasir tavsiye ederim,sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım kardeşim,çocukların beğenmesi önemli :)annesinin de beğenmesini ümid ediyorum,afiyetler olsun,
Silsevgilerimle,hayırlı bayramlar...
en sevdigim tatlyı yapmışsın deneyeceğım mutlaka sanada bıldırırım
YanıtlaSilÇok sevinirim,merakla bekliyorum,kolay gelsin,sevgiler,hayırlı bayramlar...
SilSelamün Aleyküm
YanıtlaSilAblacım ellerine sağlık .Bayramın mübarek olsun.Allah nice Ramazanları da
yaşamayı nasip etsin.Dua ile kal...
We aleykumselam canım kardeşim,
Silduana amin diyorum,seninde bayramın hayır işlerin hayır olsun,
sevgilerimle...
ellerinize sağlık.hayırlı bayramlar...
YanıtlaSilCanım şambalı günlerdir aklımda,bir türlü yapmak nasip olmadı,bayramı atlatayım,evdeki tatlı stoğunu tüketeyim:)ilk işim bunu yapmak olacak.ellerine sağlık,tam bizim burdakiler gibi,canım çekti şimdi,tek kelimeyle muhteşem görünüyor,sevgiler...
YanıtlaSiltatlıdan daha tatlı arkadaşım selamlarım sana olsun öpüyorum
YanıtlaSiltarifinizi kaydettim nefis görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok şükür link gelmeseydi yapmaktan vazgeçebilirdim de bazen minicik bir şey dahi vaktimi aldığından bırakılmaya mahkum olabiliyor dolaptaki tatlım biter bitmez yapacağım tekrar daha önceki sefer de yapıp resimlemiştim ancak tükettiğimiz için son halinin resmini çekememiştim doğal olarak da blogumda da yer veremedim bu sefer paylaşayım inşaAllah.
YanıtlaSilAllaha emanet ol ablam sevgiler.
Canın sağolsun güzel kardeşim benim,yayınlayıp yayınlamaman önemli değil,beğenmeniz bana yeter,ama yayınlarsan elinin altında olur :)
Silben kaç defa yaptım bilmiyorum,laf aramızda biraz bağımlılık yapıyor,tatlı bir bağımlılık :)
benden de sevgiler,hayırlı geceler...
resimleri, anlatımı, tarifin açık, ve anlaşılır olması, püf noktalarının belirtilmesini çok beğendim. bu anlatımla, hiç yemek yapmamış birisi bile, başarıyı yakalar.. teşekkür ederim.. ellerinize sağlık. bu güzel anlatımla tariflerinizden bizleri de nasiplendirin.. Ş. Canan
YanıtlaSilŞ. Canan,sayfama hoşgeldiniz,
SilGüzel görüşleriniz için çok teşekkür ederim,Rabbim ömür verip nasip ettikçe bildiklerimi,tecrübelerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim,sizler de görüş ve önerilerinizle katkıda bulunursanız çok sevinirim,
selametle kalın...
ben bu tatlıya bayılırım, yapanların ellerine sağlık diyorum ...
YanıtlaSilEllerine sağlık :-)
YanıtlaSilNe zamandır şambalinin tam tarifini arıyordum, Allah sizden razı olsun, hakkınızda duacıyım.
YanıtlaSilkarbonat ne ise yarar.
YanıtlaSilKarbonat, kabartma tozunun görevini üstlenir.
YanıtlaSilbizin yaptiklarimiz çatalı batırdıgımızda dagılıyor. sert olması için ne yapıyorsunuz.
YanıtlaSilBu tarifteki ölçülerle hazırlarsanız inşeAllah dağılmaz, uzun pişirme süresi de dağılmamasında etkili..
SilAltı kızarsın diye pekmez mi sürüyorsunuz
YanıtlaSilHayır Ebru hanım, pekmez sürmüyorum, uzun süre ve iyice kızarana kadar pişiriyorum.
SilTeşekkürler
YanıtlaSilBizimki dağıldı tadı çok güzel oldu ama neden dağılmış olabilir biraz da yumuşak oldu
YanıtlaSilSanırım hamurunuzun kıvamının biraz daha katı olması gerekiyordu, bir dahaki sefere buna dikkat edin,
Silbazen malzemelerden veya ölçü olarak kullandığımız bardak kaşık gibi araç gereçlerimizden kaynaklanan farklılıklar olabiliyor.
iyi günler tarifinizi incelediğimde tepsiye konulduktan sonra üstü beyaz görünüyor sanki üzereine yoğurt sürülmüş gibi? Doğru görüyorum ?
YanıtlaSilHayır, yoğurtta dahil üzerine hiç bir şey sürülmüyor yoğurt malzemelerin içinde var.
Sil