" Biz, yeryüzünde nice nice hurma bahçeleri, üzüm bağları yarattık ve oralarda birçok pınarlar fışkırttık."
"Ki, onun ürününden ve ellerinin emeğinden yesinler. Hala şükretmiyorlar mı?"
(Yasin suresi 34-35.ayetler)
Domates,biber ve patlıcan haricinde bir şey pek kurutmam.Bu yaz ilk defa şeftali kuruttum.Hem tadı hem de görüntüsü ile farklı ve güzel oldular.
Okullar açılıyor,çocukların beslenmelerine de koyabileceğimiz çok sağlıklı bir lezzet,şeftali kurusu.
Ayrıca, hoşaf,kek ve kurabiyelerde de kullanılabilir ama en güzeli bu hali ile tüketmek.
Ankara'da şeftali bu şekilde havadar ve bol güneşli bir yerde 3-4 günde kuruyor.
Şeftalileri yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan çok ince olmayan dilimler halinde doğrayıp dik olacak şekilde pamuklu bez serilmiş siniye yerleştiriyorum,şeftalileri aralıklı diziyorum ki kurumaları kolay olsun.
Kurumaya başlayınca şeftali dilimleri kendilerini bırakıp düşüyorlar.Kuruyan şeftalilerinizi, hava almayan bir kapda ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Kolay gelsin,afiyet olsun.
Harika bir fikir bu.... Ama tabii burada günesi bulabilirsek...::)
YanıtlaSilEmeklerinize saglik... Sevgilerimle,
Ayyy çok hoş,ilkkez kurutulmuş şeftali görüyorum. Peki bloğunuzda domates kurutmayla ilgili bir yazı var mı ? Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...
YanıtlaSilLeyla hanım sayfama hoşgeldiniz :)
YanıtlaSilDomates kurutma ile ilgili bilgiler şu adreste var:
http://hayatcemresi2.blogspot.com/2011/02/terbiyeli-kuru-domates-corbasi-domates.html
Ayrıca bu sene balkonda kuruttuğum domatesleri de aşağıda ki adreste görebilirsiniz:
http://hayatcemresi2.blogspot.com/2011/09/kurularbalkonda-mini-bahce.html
Filizciğim,
YanıtlaSilsana da hayırlı haftasonları ve bol güneşli sıcacık günler dilerim,
sevgilerimle...
Şeftaliyi komposto veya dondurucu ya yapardım.Kurutma fikri de güzel.
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler.
Sevgilerimle...
İlk defa şeftalinin kurutulduğunu gördüm ve çok ilginç geldi..
YanıtlaSilhiç kurutamam çünkü bizim evde öyle çok seviliyor ki dilimlerken ben dahil yer geçeriz hemen :))
YanıtlaSils.a.ablacım şaka bi yana ellerine sağlık, öpüyorum seni..
dua ile...
Rabbim hayatımız boyunca bizi sevindiren hayırlı şoklar yaşatsın :)(amin),
YanıtlaSilEn Emin'e emanetsin,sevgi ve dualarımla...
hic yemedim seftali kurusu! artik benim icin cok gec, yagmurlar coktan basladi bile!
YanıtlaSilben de bu sene meyve kurularina sardim, atistirmalik olarak. annemler turkiyeden elma kurusu ve dut kurusu getirdiler, kiymetinden yiyemiyorum! elma kurusunu da annem kendi yapmis, nasil yapiliyor bilmiyorum ama tavsiye ederim:)
Elma kurusunu da dut kurusunu da bilirim,özellikle dut kurusu da Elazığ'ın meşhur yiyeceklerinden biridir,çekirdeksiz olur ve ağacının dibine düşüp kendiliğinden kurur,sana ise dibinden tek tek toplaması kalır :)
YanıtlaSilafiyet şifa olsun.
bugün markette kivi,muz,ayva,vişne kuruları gördüm kivi kurusunun kilosu 40 lira falan şaştım ablacım bu tür meyveleri bu mevsimde fırında kurutabilirmiyiz yada bir bilgin varmı dua ile
YanıtlaSilsahracım bu konuda hiç bir bilgim yok :(
Silama imkanın varsa en güzeli kendi hali ile güneşte kurutmaktır diye düşünüyorum,
sevgilerimle...
sebze meyve kuruturken şeftali nasıl olur derken sende olduğunu gördüm :) şimdi hemen dilimlemeye başlıyorum :))
YanıtlaSilsevgiler,selamlar
İlknur 3>
YanıtlaSilÇok hoş olmuş ellerinize sağlık
Çok teşekkür ederim ilknur hanım,hoşgeldiniz :)
SilNE GÜZEL BİR SİTE YAPMIŞSINIZ ALLAH YAPANDAN,OKUYANDAN,EMEĞİ GEÇENDEN,GÜZEL BİLGİLER PAYLAŞAN HEPİNİZDEN RAZI OLSUN.ÇOK SEVDİM BURAYI..
YanıtlaSilHoş geldiniz kardeşim,bu ne güzel bir bakış,ne güzel bir dua Allah sizden razı olsun(amin),çok teşekkür ederim,hatalarımız yanlışlarımızda yok değildir,Allah bizleri affetsin,merhameti ile muamele buyursun(amin).
Sil