İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

18 Şubat 2011 Cuma

TERBİYELİ KURU DOMATES ÇORBASI, DOMATES NASIL KURUTULUR? DOMATES UNU NASIL YAPILIR?


"KUL,YÜCE ALLAH'IN SEVGİSİNİ TATTIĞI ZAMAN,ALLAH O KULUNUN KUSURLARINI KENDİSİNE GÖSTERİR.BÖYLECE O,BAŞKALARININ KUSURLARINI GÖREMEZ OLUR."
*****************************************
"İman bir çiçek gibidir. Katiyyen kokusunu içinde tutamaz, kendiliğinden çevreye yayılır. Yayılmadığı zaman kokusu yok demektir..." Seyyid Kutub
Rabbimin adıyla başlarım...
Bütün mü'min kardeşlerimin cuması mübarek,işleri hayır ,hayır duaları makbul olsun(amin).
Bizim evin en çok tercih edilen çorbası, domates çorbası tarifi ile sizlerle beraberim.
Domates çorbasını yazın daha çok yaparım,kışın ise kuru domatesle yapılanı, taze ile yapılmışını aratmıyor.
Canım annemin ve babamın yetiştirdiği domateslerin kurutulmuşları ile bu çorbayı yaptım ve çok beğendik.Hem arşivimde bulunması hem de sizlere de bir fikir olması için yayınlıyorum.
Soğuk kış günlerinde ocağımızda kaynayan sıcacık bir çorba ne büyük bir nimet ve tam bir ziyafet,daha ne olsun!bilene çok çok fazla,Rabbim nimetlerin kadrini bilenlerden,şükretme gayretinde olanlardan kılsın bizleri(amin).
Çorbamızın yapılışı şöyle:
MALZEMELER
1 kase kuru domates,
5 kase su,
1/2 su bardağı süt,
1 yumurta sarısı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
5 yemek kaşığı zeytinyağı,
3 yemek kaşığı un,
1 tatlı kaşığı tuz,
çay kaşığının ucunda karabiber,
1-2 tatlı kaşığı kuru nane,
YAPILIŞI
kuru domatesler,soğuk su ile yıkanarak varsa tozlarından arındırılır,eğer domatesler esinti olmayan sıcak yaz günlerinde kurutulmuşsa kısa zamanda kuruduğu için toz olmaz.
Yıkanan domatesler ve su düdüklü tencereye alınır,tencerenin kapağı kapatılır,kaynamaya başladıktan sonra 20-25 dak.pişirilir.
Pişen domatesler rondoda çekilir,suyu ile beraber süzgeçten geçirilerek çekirdek ve kabuklarından ayrılır,
tencereye yağlar konulur,tereyağı eriyince un ilave edilip 3-4 dak.kavrulur,çırpıcı ile hızlı bir şekilde karıştırılırken süzgeçten geçirilmiş sulu domatesler tencereye ilave edilir,kaynayıncaya kadar karıştırılır,tuzu ve karabiberi eklenir,ayrı bir kapta süt,yumurta sarısı ve 2 çay kaşığı un iyice çırpılır,çorbadan bir kaç kaşık alınarak bu terbiyeye ilave edilip karıştırılarak ılıtılır,kaynayan çorbaya,hazırlanan sütlü terbiye, çorba karıştırılırken ilave edilir,bir taşım kaynatılıp altı kapatılır,daha fazla kaynatılmaz çünkü bu karışım albüminli olduğu için fazla kaynatıldığında kesik kesik bir görüntüsü olur.
en son olarak da nanesi ilave edilip karıştırılır,arzuya göre üzerine kızartılmış ekmek ve rendelenmiş veya küçük doğranmış kaşar peyniri serpilerek sıcak servis yapılır. 
DOMATES NASIL KURUTULUR?
"Yeryüzünü size boyun eğdiren O'dur. Şu halde yerin sırtlarında dolaşın ve Allah'ın rızkından yeyin. Dönüş ancak O'nadır."(Mülk suresi 15.ayet)
Yazın domatesin bol ve ucuz olduğu zamanda,domatesi konserve olarak,çiğden veya pişirilmiş olarak dondurucuda saklayabileceğimiz gibi,kendine has kokusu ve tadı ile kurutulmuşunu da yapabiliriz.Domates kuruturken dikkat etmemiz gerekenler kısaca şunlar:
*domatesler olgun,kalın kabuklu,etli ve sert olmalıdır,
*resimde görüldüğü gibi kesilip, tuzlanmalıdır ki lezzetli olsun,kullandığınız tuzun kaya tuzu olması,domateslerinizi daha lezzetli yapar,
*mümkünse sıcaklığı bünyesine emen bir tepsi veya sini üzerinde kurutulmalıdır ki kuruma daha çabuk gerçekleşsin,
* yazın en sıcak günlerinde ve tozsuz temiz bir ortamda kurutulmalıdır,
*kuruyan domatesler temiz bez torbalarda,temiz,nemli olmayan ve serin bir ortamda saklanmalıdır veya hava almayan buzdolabı poşetlerinde buzdolabında saklanmalıdır.
DOMATES UNU NASIL YAPILIR?
Domates unu daha çok Elazığ yöresinde yapılıp, özellikle kahvaltılarda tüketilir.Takibedenler hatırlayacaktır,daha önce de Elazığ'ın ayran tarhanası tarifini vermiştim,isteyenler buradan bakabilirler.
Domates unu,taze ekmekle,ekmeği bu una batırarak yenilir,lezzeti çok güzeldir ve nefis bir kahvaltılıktır.
Kuru domatesler kıtır halde havanda dövülür ve un haline getirilir,ufalanmış kuru reyhan,istenirse acı pulbiber veya tatlı pulbiber ve Elazığ yöresinde bilinen,dağlardan toplanan bir kekik türü olan annuk ile karıştırılarak,hava almayan kavanoz veya buzdolabı poşetinde serin yerde saklanır,kahvaltılarda veya yemeklerde baharat olarak da kullanılabilir,ben,kırmızı mercimek çorbasına çok yakıştırıyorum.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun.    

5 yorum:

  1. aslında domates çorbasını çok yemem ama şu görüntüye bakınca arkadaşım.bayıldım doğrusu.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Domatesi kurutmayı hiç denemedim ama sanırım bu kurutma işi ancak şehirden tozdan uzak bağ bahçelerde en iyi yapılır. Ben kışın yazdan konserve olarak hazırladığımız rende domatesleri kullanıyorum. Kışın domates almayo tercih etmiyorum. Çorbanıza gelince kızartılmış ekmeklerle çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ohhh mis gibi çorba ne güzel gider şimdi ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. hayırlı cumalar...
    çok lezzetli şöyle sıcacık içesim geldi ellerine sağlık canım...
    domatesin kurutulması ve ununun hazırlanması hakkındaki bilgiler için teşekkürler...
    sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  5. s.a ablacım

    ellerine sağlık domates kuruları harika olmuş. geçtiğimiz yaz ben de kuruttum ama fazla kurutmamıştım belki yiyemeyiz diye.

    ama bu yaz inş. daha fazla kurutacağım ve tüm yemeklere de kullanacağım..

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur