"DOĞRU SÖYLERİM HALK RAZI DEĞİL, YALAN SÖYLERİM HAK RAZI DEĞİL."
Bizlere sayısız nimetler bahşeden yüce Rabbimin adıyla başlarım...
Pancar turşusunu ilk olarak yapışımın üzerinden yaklaşık on sekiz sene geçti,nasıl yaptığımı unutmuştum,yemek kitabından,internetten araştırdım,hiç birisi tam olarak kafama yatmadı,yemek kitabında içine karanfil konulduğundan bahsetmişti,yakıştıramadım.
İnternetteki tariflerde ise pancarlar yine kabuğu ile kaynatılıyordu ancak bu kaynatma suyu dökülmeyip,turşu suyu olarak da kullanılmıştı.
Bu yöntem de bana ters geldi çünkü iyice yıkamama rağmen yine de pancarların kabuklarında toprak kalıntıları kalıyor ve bu kaynatma suyuna geçiyor,kabuklarının rengi de buna eklenince kahverengiye yakın renkte bir su oluyor,bu suyu kullanmadım,onun yerine temiz su kullandım,zaten soyulup doğranmış pancarlar içine konuldukları suya o güzel renklerini hemen veriyorlar,bekledikçe de suyun rengi koyulaşıyor ve iyice pancarların renklerini alıyor.
Pancar turşunuzu sade olarak yiyebileceğiniz gibi salatalarınızda da kullanabilirsiniz,ayrıca sirke ve pancarın harika bir uyumu var,nefis bir tat,yapımı da belki en kolay turşulardan...
MALZEMELER
2 adet orta boy kırmızı pancar,
5 diş sarmısak,
2 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı toz şeker,
yerleştirdiğiniz kavanozu dolduracak kadar yarıyarıya su ve üzüm sirkesi,
YAPILIŞI
pancarlar iyice yıkanır,
kabukları soyulmadan 15 dak.haşlanır,suyu süzülür,
ılıyınca bıçak yardımıyla kabukları soyulur,
pancarlar iyice yıkanır,
kabukları soyulmadan 15 dak.haşlanır,suyu süzülür,
ılıyınca bıçak yardımıyla kabukları soyulur,
istenilen büyüklükte doğranır,
içini dolduracakları büyüklükte cam bir kavanoza aralarına soyulup ikiye bölünmüş sarmısaklar serpilerek yerleştirilir,
kavanozun ağzından iki parmak eksik kalacak şekilde yarısına kadar su,kalan kısmına da sirke konulur,
bu sirke ve su karışımı bir bardağa aktarılır,
içine tuz ve şeker ilave edilip karıştırarak eritilir,
tekrar pancarların üzerine konulur,
kavanozun kapağı kapatılıp serin bir yerde bekletilir,
aleyküm şelam arkadaşım şelamla başlaman çok güzel maş. galiba uzun zamandır gelmiyorum şana:) hamile birine turşu göşterilirmi ya:) ellerin dert görmeye:))) hayırlı akşamlar.
YanıtlaSilmaaşAllah barekAllah rengi çok duru çok güzel olmuş..çok pratik bir tarif..ellerine emeğine sağlık..afiyet olsun..
YanıtlaSilhmmm nefis görünüyor çok severim bu turşuyu ellerinize sağlık.sevgilerimle...
YanıtlaSilellerine sağlık abla. ben salata da çok seviyorum pancar turşusunu inş. bunu da deneyeceğim. paylaştığın için teşekkürler. Allaha emanet ol..
YanıtlaSilÖyle canım çekti ki..
YanıtlaSilİnanılmaz canlı duruyorlar! (Tuhaf bir cümle oldu farkındayım ama,şuan aklıma hala pancar turşusunda)
Hislerimi tam manası ile ifade etmek için bkz:Absolutely water-mouthing!
Fotoğraflar da tertemiz / pırıl pırıl.
Ellerine sağlık ablacığım.
Ayrıca giriş cümlesi tam manası ile bomba.
Üzerine ne söylenir ki başka?
Kul için değil Allah için yaşamak nasip olsun bizlere.
Kalbi selamlarımla
Rengin güzelliğine bakarmısınız?ertesi gün yeniyor olması ilgimi çekti.ellerinize yüreğinize sağlık.
YanıtlaSilSevgili kardeşlerim,
YanıtlaSilmelek,balpare,cafe portakal,ebru,pepela,limon çiçekleri,
güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum,
rengi gibi tadı da güzel bir turşu,az miktarda yapmıştım,bitmek üzere :)
yeniden fazla miktarda yapacağım inşaAllah, pancarlarımı aldım :)
yapacak olanlara kolay gelsin,inşaAllah sizin turşularınız benimkinden çok daha güzel ve çok daha lezzetli olur,
hepinize sıcacık sevgiler...
ablacığım ben de yaptım bu yıl.iananılmaz leziz oluyor.ben salatalara katıyorum.ellerine sağlık balım.
YanıtlaSilAlevciğim,
YanıtlaSilben,daha yemeklerin yanına getirip yemedim,bir kere salatada kullandım,daha çok çerez niyetine mutfağa girdiğimde atıştırıyorum :)
bu turşum atıştırmayla yarılanınca yeniden yaptım :)kırmızı pancar ve sirkenin mükemmel bir uyumu var,çok da faydası var,
bu turşu muhabbeti uzar gider :)
sevgilerimle...
Ankara da kırmızı pancarı nereden bulabilirim, kansızlık ve demir eksikkliğim var ve dr. mutlaka kırmızı pancar yemen gerekli demişti yardımcı olursanız çok makbule gecer, ALLAH'a emanet olun
YanıtlaSilSevgili Sibel,
YanıtlaSilöncelikle sayfama hoşgeldin :)
Rabbim hayırlı şifalar versin(amin).
Ankara'da bildiğim kadarı ile her türlü sebze ve meyve çeşidini ulus halinde bulabilirsin,
biz kırmızı pancarı Ankara'nın bir çok semtinde şubesi olan "başgimpa" marketinden alıyoruz,
sevgilerimle...
abla turşumu yaptım harika oldu. yayınlanmayı bekliyor...
YanıtlaSilS.ALEYKÜM ellerinize sağlık harika gözüküyor pancar turşunuz inş bende yarın yapıcam bende sizin yaptığınız usülde yaparımm ve çok severek tüketiriz, ALLAH razı olsun. başarılarınızın devamını dilerim sevgiler selamlar
YanıtlaSilve aleykumselam Suzan hanım,
YanıtlaSilsayfama hoşgeldiniz :)
Rabbim cümlemize razı olacağı işlerle amel etmeyi nasip etsin(amin).
sevgilerimle...
ellerinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyorlar inş. ben de deneyeceğim
YanıtlaSilsibel hanımm ankaranın her pazarında var bunu her pazardan temin ederseniz özellikle yeşillik satan yerlerde bulunur bir pazarın on yerinde görebilirsiniz şimdi den afiyet olsun efendim
YanıtlaSil