"Çocukluktan sıkılırlar ve büyümek için acele ederler, fakat sonra çocukluklarını özlerler.Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler,ama sağlıklarını geri almak için de para öderler.Yarınlarından endişe ederken bugünü unuturlar.Sonuçta;ne bugünü,ne de yarını yaşarlar,hiç ölmeyecekmiş gibi yaşarlar,ancak hiç yaşamamış gibi ölürler."
(Platon)
Allah'ın adıyla başlarım...Son bir hafta on gündür,neredeyse her gün her saat İnfitar suresini tekrar tekrar dindik,ezberledik sayılır(manasını da öğrendik),bir kaç yerinde takılıyoruz,küçük oğlum bile kendi kendisine tekrar ediyor.Çocuğa ne verirsen onu alıyor,onların beyinleri,hafızaları çok kuvvetli,her şeyi çekiyor,emanetlerimizin bu çağlarını çok iyi değerlendirelim,onlara en güzeli öğretelim inşaAllah.
**********************
Çocukluğumuzda alıştığımız tatlar hiç unutulmuyor,ne kadar farklı çeşitte olsa onların yeri apayrı.Çocukluğumun geçtiği İzmir'in yörük köyünde neredeyse her evde ve hemen hergün pişirilen bir yemekti biber aşı.
Hatta bir komşu teyzemiz biber aşını o kadar çok seviyordu ki her gün sofralarında mutlaka bu yemeğin bulunduğunu,hergün pişirdiklerini söylüyor ve şöyle diyordu:
"sanki biber aşı olmazsa karnım doymuyor"
Annem de bu yemeği onlardan öğrenmişti ve ara ara yapardı.Ben de ara sıra yazları pişiriyorum.Çok hafif ve sağlıklı bir yaz yemeği,içindekiler bildik sebzeler olsada tadı farklı ve lezzetli.Yaz sebzelerinin zamanı geçmeden yayınlamak istedim,buyrun tarifimize geçelim.
MALZEMELER
2 adet orta boy patlıcan,
10-12 adet sivri biber ve dolmalık biber(arzunuza kalmış),
2 adet orta boy domates,
1 adet orta boy kuru soğan,
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı,
YAPILIŞI
*patlıcanlar alacalı soyulur,boyuna üçe bölünür,her parça yine boyuna ortadan ikiye bölünüp şeritler halinde doğranıp tuzlanır,bu şekilde yarım saat bekletilip varsa acısının çıkması beklenir,bir kaç kere yıkanır,suyu süzdürülür,
*biberlerde ince olmayan şeritler halinde doğranır,
*tencereye yemeklik doğranmış kuru soğan ve zeytinyağı alınır,
*5 dak kadar soğanlar kavrulup sarartılır,
*5 dak kadar soğanlar kavrulup sarartılır,
*kabuğu soyulup küçük doğranmış domatesler de ilave edilir,4-5 dak.da domatesler pişirilir,
*son olarak da patlıcan ve biberler beraberce tencereye konulur,tuzu atılıp karıştırılır,yarım su bardağı da su ilave edilir,kaynayınca altı kısılır,kapağı kapalı olarak yarım saat kadar,patlıcan ve biberler yumuşayıp pişinceye kadar,ara sıra karıştırılarak pişirilir,
*ister sıcak ister ılık olarak servis yapılır,afiyet olsun.
Yeni yazı ve konularda buluşmak temennisiyle hepinizi Allah'a emanet ediyorum...
*son olarak da patlıcan ve biberler beraberce tencereye konulur,tuzu atılıp karıştırılır,yarım su bardağı da su ilave edilir,kaynayınca altı kısılır,kapağı kapalı olarak yarım saat kadar,patlıcan ve biberler yumuşayıp pişinceye kadar,ara sıra karıştırılarak pişirilir,
*ister sıcak ister ılık olarak servis yapılır,afiyet olsun.
Yeni yazı ve konularda buluşmak temennisiyle hepinizi Allah'a emanet ediyorum...
Ne güzel demis Platon... Kalemine saglik arkadasim... Benim oglum da, her ay bir süre ezberliyor.... Insallah bahsi gecen sureyi de ilk firsatta ezberleyecegiz.. Paylasimin icin Allah razi olsun... Sevgilerimle, ellerine saglik diyorum...
YanıtlaSilpatlıcan deyince akan sular duruyor mutfaklarda:)
YanıtlaSilgerçekten girdiği her yemeği lzzet şölenine çeviriyor:)
ellerinize sağlık...,
nefis bir sunum olmuş..
takipçisiyim güzel paylaşımşlarınızın inşallah...
bende beklerim sayfama bir fincaan kahve içmeye:)
selaam ve dua ile...
çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgili münster,oğluna gıpta ettim,maşaAllah.
YanıtlaSilbirtutamkekik,sayfama hoşgeldin :)
güzel yorumun için çok teşekkür ederim,görüşmek dileğiyle,sevgiler...
sanirim ege yemeklerinin guzel olmasinin bir diger sebebi de organik-orjinal-has zeytinyaglari! anneannemler de bunun pastlicansiz sadece biberli versiyonlarini yaparlardi (ARE: Allah rahmet etsin)
YanıtlaSilblogumda baska resmim var mi diye senin icin arastirma yaptim:) bak bu da benim :) http://onunkucukdunyasi.blogspot.com/2010/10/duzenli-bir-eve-sahip-olmak-cok-zor.html