Hasan-ı Basri (rh.a) demiştir ki; “Kalplerin fesada* uğraması altı şeydendir:
İnsanlar tevbe etmek ümidiyle günah işlerler.
İlim öğrenirler fakat amel etmezler.
Amel ettiklerinde ihlâslı olmazlar.
Allah (cc)’ın verdiği rızkı yerler fakat, şükretmezler.
Allah (cc)’ın taksimatına razı olmazlar.
Ölülerini defnederler fakat, ibret almazlar.”
(İbn Hacer el- Askalânî, Münebbihat)
İnsanlar tevbe etmek ümidiyle günah işlerler.
İlim öğrenirler fakat amel etmezler.
Amel ettiklerinde ihlâslı olmazlar.
Allah (cc)’ın verdiği rızkı yerler fakat, şükretmezler.
Allah (cc)’ın taksimatına razı olmazlar.
Ölülerini defnederler fakat, ibret almazlar.”
(İbn Hacer el- Askalânî, Münebbihat)
Kendisine kullukla değer bulduğumuz,şeref kazandığımız Yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
Bir reçel tarifi ile birlikteyiz.Hemen herkesin bildiği bir reçel şeftali reçeli.Zaten reçel de benim için meramıma bahane.
Daha önce İnfitar suresini ezberleme gayretimizden bahsetmiştim,elhamdulillah Rabbim ezberlemeyi nasip etti.Bir sureyi ezberlemenin şartı onu Rabbimizin huzurunda yani namazda kıyamda okuyabilmekte.Eğer bunu başarabiliyorsak ezberleyebilmişizdir demektir.Küçük oğlum bile o kadar aşina oldu ki kendi kendisine okuyor.Ayetlerin başını duysa sonunu getiriyor.
Rabbim kuru kuru okuyanlardan değil,idrak edip razı olacağı şekilde amel edenlerden eylesin(amin).
Ayrıca bir kaç gündür Hasan Karakaya'nın akaid sohbetlerini dinliyoruz,çok bilgilendirici ve sahih kaynaklarla verilen düzeyli ve ilmi sohbetler.Kitap okurken hususi bir zamana ihtiyaç var ancak sohbet dinlemek böyle değil,herhangi bir iş yaparken de sohbeti dinlemek mümkün.Sayfamda sağ taraftaki sohbetin diğer bölümlerini buradan dinleyebilirsiniz.
************
Geçelim reçel bahsine.Şeftali dolgulu kurabiye ve şeftali kurusundan sonra bir de şeftali reçeli tarifimiz olsun :) Yapılışı çok kolay bir reçel bu,şekere yatırma işlemi ve dolayısıyla beklemek yok.Ancak güneşte olgunlaştırmanız gerekirse biraz zaman alır.
MALZEMELER
3 adet orta boy olgun ve sert şeftali,
1,5 su bardağı toz şeker,
1,5 su bardağı su,
bir fiske tuz,
12-13 damla limon suyu veya 1/3 çay kaşığı limon tuzu,
YAPILIŞI
şeftalilerin kabukları soyulup doğranır,
su,şeker ve tuz tencereye alınıp koyu bir şurup elde edinceye kadar kaynatılır,
koyulaşan şuruba doğradığımız şeftaliler atılır kaynatılır,
koyulaşmaya başlayınca limon suyu veya limon tuzu ilave edilir,
reçel iri göz göz olunca altı kapatılıp sıcakken cam kavanoza yerleştirilir,
soğuduktan sonra kıvamı açık ise geniş bir kaba alınıp üzerine tülbent gerilerek güneşte koyulaşması sağlanır,
(güneşte olgunlaştırma imkanınız yoksa kaynayan reçelin şurubundan kaşıkla bir damla düz bir zemine damlatın,dağılmadan duruyorsa kıvamı olmuş demektir,reçelin koyulaşması esnasında dibine tutmaması için altını kısın)
kolay gelsin,afiyet olsun.
*Fesad kelimesi,sözlükte "bir şey önceden düzgün, düzenli ve yararlı iken sonradan bu nitelikleri kaybedip değişmesi, bozulması, çürümesi, bir kimsenin itidâl ve doğruluktan sapması, zulüm, karışıklık, kuraklık ve kıtlık" anlamlarına gelir.(güneşte olgunlaştırma imkanınız yoksa kaynayan reçelin şurubundan kaşıkla bir damla düz bir zemine damlatın,dağılmadan duruyorsa kıvamı olmuş demektir,reçelin koyulaşması esnasında dibine tutmaması için altını kısın)
kolay gelsin,afiyet olsun.
geçen yıl denemiş ve hiççç becerememiştim. bilmem bi daha cesaret edebilir miyim :) ellerine sağlık. Kahve Dükkanı'ndan sevgiler....
YanıtlaSilLeylacığım,şeftali reçelini nasıl yaptığını bilmiyorum ama bu şekilde hiç zor değil,
YanıtlaSilsoğuyunca kıvamı biraz açıldı,güneşte olgunlaştırdım,
benden de sevgi ve saygılar :)