"Evi Var mı, Arabası Var mı?
Kim Soruyor Güzel Bir Ahlakı Var mı, Namazı Var mı,Orucu Var mı?..
Dünya Malı Bugün Var. Yarın Varmı?.."
Rabbimin adıyla başlarım...
En son Mart ayı başlarında bu sayfada kurabiye tarifi vermişim,evet uzunca bir süredir kurabiye yapmadım,iyiki de yapmadım :) dozunda bırakıp kurabiye türlerini az tüketmek en iyisi sebebi malum...
Şeftalili kurabiye ise az miktarda idi,fırın tepsisini bile doldurmadı.Verdiğim ölçü ile 18-20 adet kadar kurabiye çıktı.
Bu gün büyük oğlumun üniversiteden arkadaşları, kahvaltıda misafirlerimizdi,hepsi de çok efendi terbiyeli gençlerdi,zaten onları oğlumun anlatışıyla gıyablarında tanıyorduk,şahsen tanıyınca da daha çok sevdik.Allah'a emanet olsunlar,Rabbim yolundan ayırmasın,şeytana uydurmasın,hep iyilerle karşılaştırsın,derslerinde de ve her hayırlı işlerinde de başarılar versin,cümlemizin evlatlarına da(amin).
Gençlere bu kurabiyeler nasip olmadı, ancak katmer ve malum :) rulo pastalarımdan farklı bir versiyonu ikram ettik.
**********************
Kışın elmalı kurabiye en çok tercih edilen kurabiyedir.Yaz mevsiminde ise yazın kokulu ve lezzetli, nefis nimetlerinden şeftali, kurabiyeye ve bir çok tatlıya çok yakışan bir meyvedir.
Şeftali dolgulu kurabiye lezzetli ve ferahlık veren bir kurabiye,bildiğimiz kurabiyelerden daha hafif bir tadı var.İç malzemesi pişirilmediği için de daha pratik.Şimdi geçelim tarifimize...
En son Mart ayı başlarında bu sayfada kurabiye tarifi vermişim,evet uzunca bir süredir kurabiye yapmadım,iyiki de yapmadım :) dozunda bırakıp kurabiye türlerini az tüketmek en iyisi sebebi malum...
Şeftalili kurabiye ise az miktarda idi,fırın tepsisini bile doldurmadı.Verdiğim ölçü ile 18-20 adet kadar kurabiye çıktı.
Bu gün büyük oğlumun üniversiteden arkadaşları, kahvaltıda misafirlerimizdi,hepsi de çok efendi terbiyeli gençlerdi,zaten onları oğlumun anlatışıyla gıyablarında tanıyorduk,şahsen tanıyınca da daha çok sevdik.Allah'a emanet olsunlar,Rabbim yolundan ayırmasın,şeytana uydurmasın,hep iyilerle karşılaştırsın,derslerinde de ve her hayırlı işlerinde de başarılar versin,cümlemizin evlatlarına da(amin).
Gençlere bu kurabiyeler nasip olmadı, ancak katmer ve malum :) rulo pastalarımdan farklı bir versiyonu ikram ettik.
**********************
Kışın elmalı kurabiye en çok tercih edilen kurabiyedir.Yaz mevsiminde ise yazın kokulu ve lezzetli, nefis nimetlerinden şeftali, kurabiyeye ve bir çok tatlıya çok yakışan bir meyvedir.
Şeftali dolgulu kurabiye lezzetli ve ferahlık veren bir kurabiye,bildiğimiz kurabiyelerden daha hafif bir tadı var.İç malzemesi pişirilmediği için de daha pratik.Şimdi geçelim tarifimize...
MALZEMELER
hamuru için:
50 gr.oda sıcaklığında beklemiş tereyağı,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
1 çay bardağı yoğurt,
1 yumurta,
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi,
çay kaşığının ucunda tuz(bir fiske),
1,5 çay bardağından az pudra şekeri,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
6,5 çay bardağı un,
şeftalili dolgusu için:
1 adet büyük ve sert şeftali,
şeftali tatlı ise 2 tatlı kaşığı,ekşimsi ise 3-4 tatlı kaşığı toz şeker,
2 yemek kaşığı kadar iri kıyılmış fındık,
YAPILIŞI
*hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğrulur,
üzeri buzdolabı poşeti veya strech flim ile kapatılıp dinlenmeye bırakılır,
*hamur dinlenirken,dolgusu hazırlanır,soyulmuş ve küçük parçalar halinde doğranmış şeftali,kıyılmış fındık ve şeker karıştırılır,
*hamurdan iki ceviz büyüklüğünde parçalar alınır,el yardımı ile düzleştirilir,
ortasına 1 dolu tatlı kaşığı dolgu malzemesinden konulup kapatılır ve yuvarlak hale getirilir,
*yağlı kağıt serilmiş tepsiye kapatılan kısımları alta gelecek şekilde aralıklı olarak dizilir,
önceden ısıtılmış 175 derece fırına sürülür,
*kurabiyeler hacim kazanıp beyazlayınca ısı 150 dereceye düşürülür,
*üzerleri hafif pembeleşince fırından alınıp sıcakken üzerlerine pudra şekeri elenir,
soğuyunca servis yapılır,kolay gelsin,afiyet olsun.
NOT:
Kurabiyeleriniz yapıldığı gün gevrek olur,üzerinden zaman geçince ise yumuşamaya başlar.
İçindeki dolgu malzemesi yumuşamasını sağlar.
Şeftalili kurabiyelerinizi bir günden fazla dışarıda bekletmeyin,dolgu malzemesi bozulmasın.
Bozulmasını engellemek için buzdolabında hava almayan bir saklama kabında muhafaza edin.
haticce ablacım ellerıne saglık:)ben bayılıyorum kurabıyelere
YanıtlaSilZeynepciğim,
YanıtlaSilsenin gibi bir tatlı canavarının kurabiyelere bayılması hiç şaşırtıcı değil :)))
CANIM BAŞTAKİ YAZIN ÇOOOK ANLAMLI ANLAYANA!
YanıtlaSilKURABİYELİNDE AĞIZLARA LAYIK ELLERİNE SAĞLIK
SEVGİLER:))
ellerinize sağlık çok güzel görünüyor yarın için kafamda kurabiye yapma fikrivardı inşallah sizin tarifinizi uyguluyacağım
YanıtlaSilSevdeciğim,kolay gelsin,
YanıtlaSilsonuçtan haberdar olmak isterim :)
sevgiler...
aaaa senin universiteye giden cocugun mu vaaaar?? en buyugu lisede diye aklimda kalmis. Masallah!!
YanıtlaSilNe guzel oluyor di mi sadece genclerden olusan bir grubu agirlamak? hele annesigille kalmayanlari agirlamak bana daha zevkli sanki, garibanlar da anne yemeklerine hasret oluyor zaten! Aaah ah, eski gunlerim geldi aklima!
kurabiye candir! hele ki bir ikindi vakti caya eslik ederse..
eline sağlık olsun
YanıtlaSilşeftali aldığımda denicem inşaALLAH
Eline sağlık cnm, ben bazen değişik olmuş.
YanıtlaSilHatice cim,
YanıtlaSilMirac kandilin mübarek olsun, dua ile...
Kurabiyeler nefis görünüyor, şu işlerimi bitirsem de mutfağa bir girsem :))
görüntü süper! içinde şeftali olması, lezzetini de aynı derece harika kılıyordur.ellerinize sağlık..
YanıtlaSil