"Eğer biz, bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan başını eğerek parça parça olmuş görürdün. İşte misaller! Biz onları insanlara düşünsünler diye veriyoruz. "
(Haşr suresi 21.ayet)
Bize nimetlerini cömertce veren Rabbimin adıyla başlarım...
Lokma tatlısı çocukluğumun unutamadığım ve çok sevdiğim tatlılarındandır.Cahide'nin tarifi ile yaptım ve çocukluğumun lokmalarına kavuştum :) onun tarifindeki un miktarını biraz artırdım,una göre farklılık gösteriyor,benim hamur fazla cıvık olunca miktarı artırdım,kıvamı kek hamurundan biraz daha koyu olacak.
MALZEMELER
6 su bardağı +3 yemek kaşığı un,
4 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı instant kuru maya,
silme 1 çay kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
kızartmak için zeytinyağı veya kullandığınız sıvı yağ,
Şerbet malzemeleri:
2 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
bir fiske tuz,
1 çay kaşığı limon suyu,
YAPILIŞI
şerbet malzemeleri ile koyu bir şerbet hazırlayın,
hamur malzemeleri mikserle iyice çırpılır,1-2 saat mayalanması için beklenir,
kızartma tenceresine en az iki parmak yükseklikte olacak şekilde sıvı yağ konulur,kızdırılır,mayalanan hamur, avuç içine alınıp yumruk şeklinde sıkılır,
şehadet parmağınızla baş parmağınız arasından çıkan hamuru,yağa batırılmış tatlı kaşığı ile(ben işin kolayına kaçıp hamuru çabuk bitirmek için yemek kaşığı ile hamuru aldım,o yüzden benim lokmalar büyük oldu :) alıp yağa bırakın,
bu şekilde tencere lokmalarla doldurulur,karıştırılarak kızartılır,büyükçe bir servis tabağına kızaran lokmalar alınır,hepsi kızarınca ılıtılmış veya soğutulmuş kıvamlı şurup lokmaların üzerine gezdirilir,servis yapılır.
Not:Lokma tatlısı İzmir yöresinde özellikle de mevlütlerde yapılıp ikram edilen bir tatlıdır.Lokmalar şerbete atılmaz şurupsuz lokmalar bir tabakta,şurupda bir tabakta yan yana konulur,lokmalar şuruba batırılarak yenilir,bu şekilde herkes istediği şurup miktarı ile lokmalarını yer.Ben de daha hafif olması için şeker miktarını azalttım,şurubu da üzerlerine gezdirip o şekilde servis yapıyorum.
Hayatcemresi bunu bana yapmayacaktin! su resimde figuran olarak kullanilan erikle en kanayan yarama tuz basildi (evet siz tuzu erige basarken ben erik bulamamdan oturu yarama basiyorum)"5 yil oldu yemedim" yazsam acima duygulari yeterince somurmus olur muyum?
YanıtlaSil(erik aklimi basimdan aldi, lokmayi unuttum -ki uzak kalsak da kendileri cok severim. Cahide Ablamin tarifi maharetli ellerde hayat bulunca guzel olur zaten, ne suphe!)
“değişmek” demişiz, “gelişmek”… Evet, biz gelişmişiz… Yok olan dünyada, ruhumuzun gül bahçesini, bataklıkla değişmişiz…
YanıtlaSilAhmed hocamızdan ve videoyu yayınlayıp izlememize vesile olduğunuzdan Allah razı olsun. Rabbim Ümmet-i Muhammed'in uyanmasını birlik olmasını nasip eylesin inşaAllah...
Sevgili btş,artık hiç bir şey eskisi gibi değil,ben tatlı can eriklerini seviyorum ama mutlaka ekşilik oluyor,ben de pek fazla yiyemiyorum :) canım istemiyor,tuza batırarak yemek de hiç adetim değildir,
YanıtlaSildemek o diyarlarda erik yok,neyse her eksiklik böyle olsun,canın sağ olsun,sevgilerimle...
Sevgli kardeşim Kur'an talebesi,
Rabbim cümlemizi de rızasından mahrum etmesin(amin),gerçekten söylenilenler idrak edenleri dehşete düşürüyor,Rabbim bizleri gaflet bataklığında çırpınanlardan eylemesin(amin),en kalbi sevgi ve dualarımla...
Hayırlı geceler diliyorum cumamız mübarek olsun..Lokmalar nefis görünüyor ev yapımı lokmaya bayılırım.Tarifi not ettim bile en kısa zamanda deneyeceğim inş..
YanıtlaSil