Rabbimin adıyla başlarım...
Sayfamda yayınladığım Elazığ yöresel yemek tariflerini takibeden Rabia hanım Elazığ ayran tarhanasının yapılışını sormuştu,kısaca anlatmak istiyorum.
İnşaAllah Rabia hanımın şahsında ayran tarhanası hasreti çekenlerin bu lezzetli ve şifalı çorbayı yapmalarına vesile olmuş olurum.
MALZEMELER
1 ölçü aşurelik buğday,
5 ölçü koyu ayran,
1-2 tatlı kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı un,
(tuz ve un ölçüsünü su bardağı için verdim)
YAPILIŞI
evde mayaladığınız yoğurt ile koyu bir ayran hazırlayıp tuz atın ve karıştırın,
ayranınızı ağzı kapalı olarak 2-3 gün dışarıda bekletip ekşimesini sağlayın,
dövmeyi(aşurelik buğdayı) yıkayıp 1-2 saat ılık suda bekletin,
dışarıda beklettiğiniz ayranı,suda bekletip suyunu süzdüğünüz dövmeyi ve unu tencereye koyup hepsini karıştırın,
tencereyi ateşin üzerine koyup kaynayıncaya kadar hiç ara vermeden devamlı karıştırarak(ayranın kesilmemesi için) pişirin,
kaynadıktan sonra altını kısıp yine ara ara karıştırarak en az yarım saat pişirin,altını kapatın,
tencerenin kapağını kapatıp 8-10 saat bekletin,
bekleme esnasında dövmeler iyice açılacaktır,
pamuklu bez serilmiş düz bir zemine tencerede beklettiğiniz tarhana karışımından kaşık kaşık alıp tarhananızı aralıklı olarak serin,güneşte kurumaya bırakın,kuruyan tarhanaları bez bir torbada ve serin bir ortamda muhafaza edin,buradaki gibi hazırlayarak çorbanızı hazırlayın,kolay gelsin,afiyet olsun.
ayran tarhanasi mi deniyor bunaaa?? bize de (annemlere ben kucukken) biri gondermisti bundan, Elazig'dan. corbasini hatirlamiyorum ama kitir kitir da yendigini soylemisti, oyle cips gibi yedigimi hatirliyorum (eminim corba sekli daha guzeldir:) )
YanıtlaSilDişlerin sağlamsa ve riske atabilecek cesaretin varsa :)
YanıtlaSilböyle de yiyebirsin,ama hiç tavsiye etmem :)
Tercihin çorbasından yana olsun :)sevgilerimle...