"Yoksa, kötülük işleyenler, hayatlarında ve ölümlerinde kendilerini, iman edip iyi ameller işleyen kimselerle bir tutacağımızı mı zannettiler? Ne kötü hüküm veriyorlar!"
(Casiye suresi 21.ayet meali)
Allah'ın adıyla başlarım...
Sıcak yaz günleri,iftar sofraları için nefis bir içecek tarifi vermek istiyorum. Tarifini vereceğim limonlu zencefilli nane şurubu çok kolay hazırlanan bir içecek tarifi,tabii evinizde blendır veya rondo tarzı bir aletiniz varsa...
Bu şurup,bizim evin son günlerde en favori içeceği haline geldi,hatta bizim çocuklar bu şuruba limonatadan mütevellid "nanelota"ismini koydular :)Hazır meyve sularına,kola gazoz gibi zararlı ve bol kalorili içeceklere en güzel doğal alternatiflerden birisi de işte bu nane şurubu...Nane şurubu,sağlıklı ve doğal içecek alternatiflerimiz arasında haklı yerini aldı,talep fazla olunca,evimizde sık sık yapılır oldu.Rabbimize bize bahşettiği bütün bu güzellikler için,yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun.
Nane şurubu,beklediğinde tadında hiç bir bozulma olmuyor,aynı kalıyor veya sanki biraz daha lezzeti artıyor, sadece rengi biraz daha koyulaşıyor. Nane,zencefil ve limon üçlüsünün güzel uyumu ile ortaya çıkan bu lezzetli ve sağlıklı içeceği nasıl hazırlıyorum?gelin şimdi dilim döndüğünce anlatayım inşaAllah...
MALZEMELER
(Casiye suresi 21.ayet meali)
Allah'ın adıyla başlarım...
Sıcak yaz günleri,iftar sofraları için nefis bir içecek tarifi vermek istiyorum. Tarifini vereceğim limonlu zencefilli nane şurubu çok kolay hazırlanan bir içecek tarifi,tabii evinizde blendır veya rondo tarzı bir aletiniz varsa...
Bu şurup,bizim evin son günlerde en favori içeceği haline geldi,hatta bizim çocuklar bu şuruba limonatadan mütevellid "nanelota"ismini koydular :)Hazır meyve sularına,kola gazoz gibi zararlı ve bol kalorili içeceklere en güzel doğal alternatiflerden birisi de işte bu nane şurubu...Nane şurubu,sağlıklı ve doğal içecek alternatiflerimiz arasında haklı yerini aldı,talep fazla olunca,evimizde sık sık yapılır oldu.Rabbimize bize bahşettiği bütün bu güzellikler için,yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun.
MALZEMELER
yarım demet taze nane(en az iri 15 dal ),
2 adet limonun suyu(damak tadınıza göre, limon miktarını artırabilirsiniz veya limonla beraber 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ekleyebilirsiniz)
1/2 limonun kabuğu,
(arzu ederseniz,limon kabuğu ile beraber,1 ince dilim portakal kabuğu da ekleyebilirsiniz,ben,portakal olmadığı zamanlarda kullanmak için,buzlukta portakal kabuğu da saklıyorum,ancak olmazsa olmaz değil,resimlerdeki şurupta da yok)
(arzu ederseniz,limon kabuğu ile beraber,1 ince dilim portakal kabuğu da ekleyebilirsiniz,ben,portakal olmadığı zamanlarda kullanmak için,buzlukta portakal kabuğu da saklıyorum,ancak olmazsa olmaz değil,resimlerdeki şurupta da yok)
2-3 parça taze zencefil(hepsinin toplam büyüklüğü,en az bir ceviz büyüklüğünde olsun,(taze zencefili de yıkayıp kuruladıktan sonra ince dilimler halinde kestim,buzdolabı poşetinde buzlukta saklıyorum,ihtiyaç duyduğumda,istediğim miktarda alıp kullanıyorum),
1,5-2 çay bardağı toz şeker
karışımı 2 litreye tamamlayacak kadar soğuk su(6 -7 su bardağı kadar),
LİMONLU,TAZE ZENCEFİLLİ NANE ŞURUBU NASIL HAZIRLANIR?
LİMONLU,TAZE ZENCEFİLLİ NANE ŞURUBU NASIL HAZIRLANIR?
blendıra ayıklayıp yıkadığınız naneleri dalları ve yaprakları ile beraber yerleştirin,
taze zencefil parçalarını,
limon kabuğunu(limonun sadece kabuğunu kullanın, beyaz kısmını kullanmayın çünkü,beyaz kısım acılık veren kısımdır),
şekeri ve 2 bardak soğuk su ilave ederek hepsini blendırdan geçirin,
karışımı 2 litreye tamamlayacak şekilde soğuk su ilave edin,
limon kabuğunu(limonun sadece kabuğunu kullanın, beyaz kısmını kullanmayın çünkü,beyaz kısım acılık veren kısımdır),
şekeri ve 2 bardak soğuk su ilave ederek hepsini blendırdan geçirin,
karışımı 2 litreye tamamlayacak şekilde soğuk su ilave edin,
limonlu içeceğinizi tekrar süzekten geçirip buzdolabına yerleştirin,
iyice soğuyunca dilerseniz buz ilavesi ile servis yapın.
iyice soğuyunca dilerseniz buz ilavesi ile servis yapın.
Limonlu zencefilli nane şurubunuzu ikram etmeden hemen önce de hazırlayabilirsiniz,malzemeler hazır ise ortalama 10-15 dak.da hazırlanabilir.Hazırladıktan hemen sonra şurubunuzu ikram edecekseniz,blendırınız buz kırma özelliğinde ise içine buzlarını da atarak tekrar blendırdan geçirin.Soğuk nane şurubumuz bu şekilde,hemen içilmeye hazır hale gelsin.
Şurubumuzun malzemeleri esnektir,ama adından da anlaşılacağı üzere bu şurubun ağırlıklı malzemesi bol taze nanedir...
Bu şurubu yaz kış hazırlayabilirsiniz,zira taze naneyi her mevsim bulmak mümkün.Ancak naneyi pazardan almanızı öneririm,çünkü en güzel ve en hesaplı nane pazarda bulunuyor.Haftada bir pazara gitme imkanınız varsa 2 bağ,aile nüfusuna göre 3 bağ nane size bir hafta yeter,her bağ ile en az 3 kere bu şuruptan hazırlanabilir.Naneyi mümkünse ıslatılmamış olanlardan alın,yıkamadan,temiz bir kağıda(büyük takvim yaprakları,ekmek sarılan kağıtlar veya kese kağıdı tarzı olan kağıtlar olabilir) sarıp,poşet içinde dolabınızın sebzelik gözünde saklayın.
Sevdiklerinizle,hayırla,sağlıkla ve huzurla geçireceğiniz vakitlere vesile olması dileklerimle...Afiyet,şifa olsun,şükrünüz bol,ibadetleriniz ihlaslı ve devamlı,hayır dualarınız makbul olsun(amin)...
NOT:Taze zencefil kışın daha kolay bulunuyor.Bu güzel lezzette önemli katkısı olan malzeme taze zencefil.Taze zencefile her zaman ulaşabilmek için yandaki resimde olduğu gibi hazırlayıp buzlukta muhafaza edin.Eğer taze zencefil bulamıyorsanız,yine de bu lezzetten mahrum kalmayın.1 çay kaşığı toz zencefil kullanın.Ben de buzluktaki taze zencefiller bitince çareyi toz zencefil kullanmakta buldum,çünkü neredeyse her gün bizim evde nane şerbeti yapılıp tüketiliyor.
NOT 2:Nane şurubunuzu fazla miktarda yapıp, limon miktarını da biraz daha artırarak, en az bir hafta dolapta muhafaza edebilirsiniz, sadece rengi koyulaşıyor, ama tadı bekledikçe daha da güzel oluyor. Ekşi tadını artırmak için limonlara ilave olarak,hazırladığınız nanelota miktarına göre limon tuzu da kullanabilirsiniz. Zira fazla miktarda yapılınca sadece limon suyu yeterli gelmiyor, limon tuzu bu konuda kolaylık sağlıyor.
(13-Temmuz-2013 Not düşme tarihi)
çok güzel bir tarifmiş nane alınca yapmak istiyorum :)
YanıtlaSilsevgiler...
Çok güzel görünüyor, ferahlatıcı :))
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Esselamu Aleykum Hatice Ablacığım çok ferahlatıcı gözüküyor Ben de yaptıkdan sonra böyle sunmayı düşünüyorum ev halkına nane eşliğinde :)
YanıtlaSilŞimdilik tek eksiğim zencefil, onu kullanmak da da esneklik yapabilirmiyiz yoksa oda nane gibi olmazsa olmaz gibi bir tad veriyorsa hemen almayı düşünüyorum.
Hatice ablacığım ben ilk bu sene meyve suları yapmaya başladım.Acaba şimdiden yapılsa ramazana kadar bozulmadan saklama imkanı var mı bu meyve sularını? Sizin bir bilginiz vardır inşaAllah.
We aleykumselam canım benim :)
Silzencefil olmadan da olur,ama zencefilin de ayrı bir aroma ve lezzet verdiğini düşünüyorum,bulabilirsen 3-4 adet al,yazıda bahsettiğim gibi muhafaza et,uzun zaman kullanırsın Rabbimin izni ile,
zaten bu şurubu bir kere yapanın bir daha vazgeçemiyeceğini düşünüyorum,tabii herkes bizim gibi bu lezzetleri seviyor ise :)...
bu şurubu bir kaç gün saklarsın diye düşünüyorum,uzun süre saklamadım çünkü aynı gün bitiyor,ertesi güne ancak bir bardak ya kalıyor,ya kalmıyor :)
uzun süre saklananlar,konsantre limonata,vişne konsantresi vb.olan,sulandırarak kullanılanlar olabilir,
kolay gelsin,deneyince sonuçtan haberdar et olur mu?
sevglerimle...
selamun aleykum kardesim...cok nefis gorunuyor,Allah razi olsun...huzurumuz daim,sukrumuz sonsuz olsun ..ellerine saglik ...:)))
YanıtlaSilselamun aleykum cok guzel gorunuyor ,ellerine saglik kardesim inshaAllah denerim...hayirli gunler.
YanıtlaSilWe aleykumselam canım kardeşim benim :)denemeni çok isterim,böyle nefis bir içecekten senin de nasiplenmen beni çok sevindirir,sonucu da yazarsan sevinirim :)
Silsevgilerimle,gecen hayır olsun...
hayırlı günler dilerim.harika bir lezzet gibi geliyor.birazdan kalkıp hemen yapmayı düşünüyorum.ellerinize emeğinize sağllık.sevgilerimle
YanıtlaSiltekrar merhabalar.bir sorum olacaktı.yayınlarınızın altında yer alan linkwithin bölümünde bende sorun var.hem resimlerim tam çıkmıyor .hem de sizinkini siz nasıl renkli yaptınız.bilgi verirseniz sevinirim.teşekkürler
YanıtlaSilesra hanım sayfama hoşgeldiniz :)
Silşurubu beğeneceğinizi ümid ediyorum :)sorduğunuz konu ise tamamen şablonla alakalı,benim şablonda ana renk yeşil olduğu için kutucukların etrafı da yeşil renkte,ama bende ismi değiştiremedim,"You might also like: "yazısını değiştirmek istedim ama olmuyor,
sizin sayfaya baktım,ben bir problem göremedim,siz 3 adet olarak ayarlamışsınız,benim sayfada 5 adet olarak ayarladığım için,bu şekilde çıkıyor,
sevgilerimle...
Canııııım,hayırlı cumalar,ellerine sağlık,yine ferahlattın içimi bu tarifle içinde limon varya:)afiyet olsun,benim yerimede iç bol bol,sevgiler...
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacım antalyanın sıcağın da öyle güzel,öyle güzel içilir ki anlatamam.Ellerin dert görmesin.Tarifini en kısa zamanda demek isterim.Allah'a emanet olun.sevgilerimle...
YanıtlaSilSelamünaleyküm ve rahmetullah ve beraketüh,Hatice Kardeşim
YanıtlaSilWe aleykumselam ve rahmetullahi ve beraketuh,
Silablacım hoşgeldin :)
inşeAllah iyisinizdir,unutulmamak çok güzel,selamınıza çok sevindim,Allah razı olsun(amin),
siz de unutulmadığınızı bilin olur mu :)
kalbi muhabetlerimle...
Elhamdüllillah iyiyiz,inşeAllah sizler deiyisinizdir.Rabbim herkesi sevdiğiyle haşreylesin amin.Sizi unutmak mümkün mü,mümin müminin kardeşidir,ahiret kardeşliği ne mutlu yaşayana.Selametle kal.
Silne güzel tarif,
YanıtlaSilNanelotayı bir de daha yoğun hazırlayarak (konsantre gibi) maden suyu ile sulandırarak içimenizi öneririm. Bu şekilde doğal limonlu naneli bir gazoz elde ediyorsunuz.
YanıtlaSilSelamun Aleykum ablacığım )
YanıtlaSilGeçenlerde (yüz yüze hic görüşmedik ama) rüyamda seni görünce selam vereyim dedim. Nasılsın iyisindir insaAllah ?
Az yazdığım icin hatirlanmayadabilirim )
Hep kendimi hatirlatmak durumunda kalıyorum bu yüzden :/
Son olarak tivitirda da sifatus safvedeki bi kissa icin yazmistim, simdi bi ihtimal hatirlarsin belki )))
Bu arada nanelotayi 2 kere yaptim. Cok beğenildi favori icecek oldu :)
Ellerine sağlık, tarif icin teşekkürler 💐
We aleykumselam Büşracım evet çok hatırlayamadım hakkını helal et :((
SilNanelotayı deneyip beğenmenize çok sevindim ellerin dert görmesin afiyet olsun :) Allah'a emanetsin...