"Kur'an okuyun.Zira Kur'an,Kıyamet günü Kur'an ehline şefaatçi olarak gelecektir."
(Muslim,salatu'l Musâfirin 252.)
(Muslim,salatu'l Musâfirin 252.)
Allah'ın adıyla başlarım...
Yine sizlerle şık bir börek tarifini paylaşmak istiyorum.Malzemeleri ve hazırlanışının pileli büzgü börekten farkı yok,farkı sadece şekillerinde.Her ikisinde de büzgü var,ama bu börek büzgülü şekli ile güle benziyor.İstediğiniz börek içleri ile de bu böreği
hazırlayabilirsiniz.Peynirli,patatesli,ıspanaklı,kıymalı vb.içler ilk aklıma gelenler.Ben bu böreği de lorlu,peynirli,maydanozlu bildiğimiz klasik börek içi ile hazırladım,zira bizimkiler en çok bu halini tercih ediyorlar.
Gelin şimdi büzgülü gül böreğimizin,yapılışına geçelim inşeAllah...
Bu börek şekline yanılmıyorsam ilk olarak Benim Dünyam isimli sitede rastlamıştım.Onlar bu böreği nergis börek olarak adlandırmışlar.Aynı şekil daha çok baklavalarda kullanılmış.
hazırlayabilirsiniz.Peynirli,patatesli,ıspanaklı,kıymalı vb.içler ilk aklıma gelenler.Ben bu böreği de lorlu,peynirli,maydanozlu bildiğimiz klasik börek içi ile hazırladım,zira bizimkiler en çok bu halini tercih ediyorlar.
Gelin şimdi büzgülü gül böreğimizin,yapılışına geçelim inşeAllah...
Bu börek şekline yanılmıyorsam ilk olarak Benim Dünyam isimli sitede rastlamıştım.Onlar bu böreği nergis börek olarak adlandırmışlar.Aynı şekil daha çok baklavalarda kullanılmış.
MALZEMELER
hazır yufka,
lorlu,beyaz peynirli,maydanozlu iç malzemesi,
böreklerin üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı ve
1 çay kaşığı yoğurt karışımı,
üzerlerine serpmek için çörek otu,
1 adet yumurta sarısı ve
1 çay kaşığı yoğurt karışımı,
üzerlerine serpmek için çörek otu,
yumurtanın beyazı, peynirli içe ilave edilip karıştırılacak,
1 adet yufka için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı ve eritilmiş tereyağı karışımı,
4-5 yemek kaşığı su,
(önemli olan yufkanın kuru kalmaması,yeterli geliyorsa suyunu daha az da kullanabilirsiniz),
Önemli bir püf noktası:Su ve yağı önceden karıştırmayın,ayrı ayrı yufkanın üzerine gezdirin,çünkü ne kadar karıştırırsanız karıştırın,yağ üste çıktığı için ilk yaptığınız börekler daha yağlı,sonrakiler ise az yağlı olacak,yağ ve su böreklere eşit paylaştırılmamış olacaktır,bu husus su ve yağ karışımı ile yapılan bütün börekler için geçerlidir
(önemli olan yufkanın kuru kalmaması,yeterli geliyorsa suyunu daha az da kullanabilirsiniz),
Önemli bir püf noktası:Su ve yağı önceden karıştırmayın,ayrı ayrı yufkanın üzerine gezdirin,çünkü ne kadar karıştırırsanız karıştırın,yağ üste çıktığı için ilk yaptığınız börekler daha yağlı,sonrakiler ise az yağlı olacak,yağ ve su böreklere eşit paylaştırılmamış olacaktır,bu husus su ve yağ karışımı ile yapılan bütün börekler için geçerlidir
NASIL HAZIRLANIR?
yufka düz bir zemine serilir,üzerine yağ ve su gezdirilip,fırça yardımı ile yufkanın her yerine sürülür,
yufka 4 eşit parçaya kesilir(1),
her parçanın yuvarlak kısmı(yufkanın kenar kısmı olan yeri) ve karşısındaki sivri ucu,bıçak ucu veya parmakla ortaya kadar toplanır(2),
karşılıklı kalan sivri uçlarda aynı şekilde ortaya kadar büzdürülerek toplanır,kelebek şekline getirilir(3),
tam ortaya iç malzemeden bir yemek kaşığı konulur(4),
ortasına iç konulan parçanın uçları karşılıklı olarak,üst üste getirilerek ortada birleştirilir,büzgülerin açılmaması için,elle hafif üstüne bastırılarak,hazırladığımız börek birleşen uçlar altta kalacak şekilde ters çevrilir(5),
diğer parçalara da aynı işlemler uygulanıp,bütün parçalar bir birbirlerine değmeyecek şekilde tepsiye yerleştirilir,
üzerlerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülüp,
çörek otu serpilir,
çörek otu serptikten sonra yumurta fırçasının ucu ile,hafifçe çörekotlu kısımlara vurularak,çörekotlarının böreklerin üzerine iyice yapışması sağlanır,
çörek otu serptikten sonra yumurta fırçasının ucu ile,hafifçe çörekotlu kısımlara vurularak,çörekotlarının böreklerin üzerine iyice yapışması sağlanır,
hazırlanan börekler,önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri ve altları kızarıncaya kadar pişirilir,
Büzgülü gül böreklerimiz yenilmeye hazırdır.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,ibadetleriniz devamlı,şükrünüz bol olsun,Rabbimize bizlere bahşettiği bütün güzellikler için,yarattığı şeylerin zerrelerince hamd-u senalar olsun.
Bol resimli bir tarif oldu,umarım sizleri sıkmamışımdır,Aşağıdaki resimde son resmimiz olsun :)
Sayfamızdaki diğer börek tariflerini görmek için linke tıklamanız yeterli.
Selamün Aleyküm.
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacım.
ellerinize sağlık.görünüm harika.lezzetinden eminim.görüntüsü söylüyor zaten.afiyet şifa olsun.
YanıtlaSilne güzel bir görüntü ellerine emeğine sağlık canım
YanıtlaSilselamun aleykum kardesim yapilisinin kolayligi ve gorunusuyle cok guzel olmus...Rabbim verdigi nimetleri afiyetle yemeyi nasib etsin cumlemize...
YanıtlaSilEllerine sağlık, güzel görünüyor..
YanıtlaSilyeni favorim büzgülü gül börek ellerine sağlık ablacım
YanıtlaSilcanım ben denemedim daha bunu,nefis görünüyor,senin bir sürü tarifini aldım,ama özellikle hatta en kısa zamanda kepekli milföy hamurunu yapıcam acaba onu normal unla yapsam nasıl olurki?
YanıtlaSilHepsini normal unla da yapabilirsin tabi,hatta daha güzel olur,ben orada da belittiğim gibi biraz lif kazandırmak için tam buğday unu da kullanmıştım,kolay gelsin...
Silharika olmuş.elerinize sağlık.nefis görünüyor.
YanıtlaSilmerhabalar takipteyim..
YanıtlaSilSa.Börekler çok güzel görünüyor.Deneyeceğim,,,
YanıtlaSilSonucu da bizimle paylaşırsanız sevinirim...
Silayy bayildim buzgulu boreke harika süper yaaa..
YanıtlaSilselemun aleykm canim kardeşim iyisiniz ins .ben bloğunuzu cok beyendim beyenerek bakıyorum masllh allah razi olsun sizin gibi insanlardan tarif süper gozukyo ve bir yandan islami dini konular hay masllh cok güzel bir blog tebrik ederim canim kardeşim hersey gonlunuzce olsun.hayirla kalin ins aeo kib ...kolay gelsin ins..
YanıtlaSilWe aleykumselam kardeşim hoşgeldiniz,çok teşekkür ederim,
Silgüzellikler Rabbimden varsa yanlışlar nefsimdendir,Rabbimden affedilmeyi diliyorum,
selametle kalın...
ablacim sa bu sayfaniz cok hoşuma gidiyo kayit olmak isterim ama nasil..allh razi olsun sizden cok güzel gerçekten allahyardimciniz olsun ins aeo kib ..
YanıtlaSilKayıt olmaktan kastınız zannediyorum siteye abone olmak,
Silbunun için,sağda
"mailnizi bırakın yeniliklerden haberdar olun"
yazan kısma mailinizi yazıp
"Submit"yazan kısma tıklamak,mail adresinize de onay mesajı geldi ise onu onaylamak,hepsi bu kadar,sonrasında yayınlanan her yeni yayın mail adresinize gelir,yeni yayını okumak için yazı başlığına tıklayıp siteye gelirsiniz Allah'ın izni ile...
selametle kalın...