"Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürdü. Nihayet insan güçlü çağına erip kırk yaşına varınca:
"Ya Rabbi, dedi, beni, bana ve anama, babama verdiğin nimete şükretmeye razı olacağın yararlı işler yapmaya sevk eyle. Benim içinde zürriyetim içinde iyiliği devam ettir. Ben sana döndüm ve elbette ki ben müslümanlar-danım."
(Ahkaf suresi 15.ayet)
Allah'ın adıyla...
Canım annem yaklaşık bir haftadır bizde misafir,onunla günlerimiz elhamdulillah çok keyifli geçiyor,hiç bir anımızın geçmemesini istiyorum,elimde olsa zamanı durdururdum...Annemle olmak,onunla oturmak, konuşmak,sevdiğimiz yemeklerden yapmak,beraber sofraya oturmak benim için tarif edilemez bir zevk,Rabbim her zaman sağlıkla,mutlulukla ve hayırla bir araya gelmeyi nasip etsin(amin).
Annem gelince onunla yaptığımız yemeklerden birisi de mantı oldu,beraber yapınca,yufkaları da o açınca çok kolay oldu :) çocuklar ve annem yoğurtlusunu tercih ederken,benim tercihim nohutlu,salçalı sulusundan yana oldu :) çabuk bitirmek için de mantı parçalarını biraz büyük kestik,önemli olan lezzeti o da yerindeydi,daha ne olsun,elhamdulillah.Dilerseniz nasıl yaptığımızı kısaca anlatayım:
MALZEMELER
hamuru için:
3 su bardağı su,
3 yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 yemek kaşığından az zeytinyağı,
1 yemek kaşığından az zeytinyağı,
ele yapışmayan sert bir hamur olacak şekilde un,
iç malzemeleri:
400 gr.kıyma,
yarım demet maydanoz,
1 orta boy kuru soğan,
tuz,pulbiber,karabiber,
yoğurtlu mantının üzeri için:
sarmısaklı yoğurt,
naneli toz biberli ,tereyağı ve zeytinyağı karışımı,
nohutlu mantı için:
eşit miktarda haşlanmış nohut ve mantı,haşlanmış mantının suyu,
3-4 diş sarmısak,
tereyağı ve zeytinyağı karışımı,1 yemek kaşığı karışık salça,
YAPILIŞI
mantı hamuru yoğrulup en az 10-15 dak.dinlendirilir,
hamur üç veya dört parçaya bölünüp kalın yufkalar açılır,
kareler halinde kesilip,içleri konulup kapatılır,
un serpilmiş tepsiye konulur,yeterli miktarda kaynayan tuzlu suya atılıp haşlanır,yoğurtlu mantı için tabaklara paylaştırılır,
üzerlerine sarmısaklı yoğurt ve yağla hazırlanmış sos gezdirilir,
nohutlu mantının yapılışı:
tencerede tereyağı eritilir,zeytinyağı da ilave edilir,
1 yemek kaşığı salça ilave edilip 1-2 dak.kavrulur,
soyulup ezilmiş sarmısaklar,haşlanmış mantıların suyu,haşlanmış mantılar ve haşlanmış nohutlar ilave edilir,5 dak.kaynatılıp,sıcak olarak servis yapılır.
yoğurtlu mantı yapmadıysanız,
salçadan sonra tencereye sıcak su konulur kaynayınca tuz ve pişmemiş mantılar ilave edilir haşlanır,
en son nohutlar ilave edilir beraber 5 dak.kaynatılıp altı kapatılır.
Önemli not:
Bloğunuzun silinmesinden veya bloğunuza ulaşamamaktan endişe ediyorsanız, bloğunuzun ayarlar kısmından bloğunuzu dışa aktararak bilgisayarınıza yedekleyebilirsiniz.
Önemli not:
Bloğunuzun silinmesinden veya bloğunuza ulaşamamaktan endişe ediyorsanız, bloğunuzun ayarlar kısmından bloğunuzu dışa aktararak bilgisayarınıza yedekleyebilirsiniz.
nasılda canım çektiiii.harika olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilcanım iki lezzetde ye beni ye beni diyor.ellerine sağlık....
YanıtlaSil