Yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
"Kıyamet gününde nereye gitmek istiyorsanız ona göre hazırlık yapın."
( Ömer bin Abdulaziz)
Kış aylarının bizim için vazgeçilmez yemeklerinden birisi lahana sarmasıdır.Yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzeti ve faydalarından dolayı bu zahmete katlanmaya değer.Lahana en ucuz sebzelerden birisi,faydalarının yanında fiyatı devede kulak kalır.Kansere karşı koruyucu etkisi olan sebzelerin başında geliyor lahana.Sarması,salatası,turşusu,diğer yemekleri ile gerçekten büyük bir nimet,Rabbim bizleri verdiği nimetlerin kıymetini bilenlerden,şükrü unutmayanlardan eylesin(amin).
Dilerseniz yapılışına geçelim.
MALZEMELER:
1 adet büyükçe ve yaprakları gevşek sarılmış lahana,
200-300gr.kadar kıyma,
2 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı,pilavlık bulgur,
1'er kaşık domates ve biber salçası,
4-5 kaşık zeytinyağı,
yarım demet maydanoz,dereotu,2 tatlı kaşığı çekilmiş kuru reyhan,
baharatlar;
karabiber,köfte baharı,az miktarda yenibahar,
1 adet orta boy kuru soğan,
3 diş sarmısak,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi,
yeteri kadar tuz,
sosu için ayrıca tereyağı,zeytinyağı ve bir kaşık karışık salça.
YAPILIŞI:
Lahana 4-5 gün bekletilir ki kendisini bıraksın,gevşesin ve yaprakları kolayca çıkarılsın.Lahananın en dışta ki yaprağı çok kirli ve lekeli ise alınır,atılır.
Büyük bir tencerede kaynayan suya sığdığı kadar yaprak konulur,sarılacak kıvamda yumuşayıncaya kadar haşlanır,kalan yapraklarda aynı işleme tabi tutulur,soğuk sudan geçirilir.
Rondoda soğan,sarmısaklar çekilir.yıkanmış pirince eklenir,maydanoz ve dereotu doğranır,diğer malzemelerle birlikte 1 çay bardağı kadar da su ilave edilerek hepsi karıştırılır.
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi her lahana yaprağı dip kısmından tutularak kalın şeritler halinde kesilir,
her bir şerit ele alınıp ucuna içten az bir miktar konulup 2-3 kat sarılır ve koparılır,
lahananın sert ve sarılamayacak kısımları ile tencerenin dibi kapatılır,üstlerine sarmalar konulur,
hepsi sarılıp bitirilince tekrar üstüne lahana parçaları kalmışsa kapatılır,
üzeri için tereyağlı salçalı su hazırlanır bunun için 1 kaşık tereyağı eritilir, 2-3 kaşık da zeytinyağı konulur,1 kaşık salça bu yağda hafif kavrulur üzerine 2 su bardağı su ilave edilir kaynatılır,kaynayınca sarmaların üzerine gezdirilir,suyun miktarı sarmaların hizasına gelecek kadar olmalıdır,
sarmaların üstüne düz bir tabak ve ağırlık veya dolma taşı konulur,altı yakılır,kaynayınca altı kısılır,1,5 saat kadar pişirilir,afiyet olsun.
LAHANANIN FAYDALARI:
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahana, şeker ve romatizma hastaları için çok faydalı, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştiriyor, bol idrar söktürüp, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı atıyor, lahana kansızlığı gideriyor ve kansere karşı da etkili olan bir sebze.
Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruyup, oralardaki yaraların iyileşmesini sağlıyor, aynı zamanda lahana, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyum kaynağı, selenyum ayrıca, cilde sağlıklı görünüş veriyor ,ve erkeğin cinsel gücünü de arttırıyor.
KALBURABASTI TARİFİ
-
Rahman ve Rahim olan Allah‘ın adıyla….Uzun zaman oldu yeni bir yayın
yapmayalı. Biliyorsunuz instagramdayım. Yedek hesabım @haticehayatcemre
hesabımda pey...
Vuuu,çok güzel görünüyor ya Hu :)
YanıtlaSilhayırlı günler...
YanıtlaSillahana sarmasını bizde çok severiz çok lezzetli ve faydalı,ama genelde karalahana ile yapıyoruz.
nefis olmuşlar bu soğuk kış günlerine girerken çok severek yenir.
ellerine sağlık paylaşımın için
kucak dolusu sevgiler....
Elinize sağlık,gerçekten harika görünüyor zaten lahana sarmasınıda severim..
YanıtlaSilSelamün aleyküm bal ablam,
YanıtlaSilYılın ilk lahanasını sardın belliki.Ben daha siftah etmedim.Pekte iştah açıcı görünüyor.Ellerine sağlık ciğerim...
SA.Haticem,ellerine sağlık sarma ye beni diyor,lahana sarmasını bende severim ellerine sağlık...A.E.O
YanıtlaSils.a ellerine sağlık. benimde bugünlerde canım çekiyor bu hafta da ben saracağım. inşallah. mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.
YanıtlaSilhatice ablam ellerine sağlık süper bir lezzettir lahana sarması ki.sen de hakkını vermişsin hani.ellerine sağlık.ablacım ben de ankara aydınlıkevlerde oturuyorum.ve malatyalıyım.sen maltaya günlerine gitmişsin ama merak ettim malatyalımısın diye.ben gidemedim bu etkinliğe çünkü malatyadaydım:))çoook öptüm seni.
YanıtlaSilziyaretlerin ve cici yorumların mutlu etti beni...
Ayy,cok severim ben lahana sarmasini.Ellerine saglik canim.
YanıtlaSilSelamlarimla,Serap.
Sevgili Alev,
YanıtlaSilben Elazığ'lıyım ancak eşim Malatya'lı tabii bende Malatya'lı sayılırım :)
duygular karşılıklı,bil mukabele...
sevgilerimle...
Canım arkadaşım,
YanıtlaSilEllerine sağlık, harika görünüyorlar. Ben de çok severim lahana sarmasını ama yapması biraz zor geliyor, tavuklu denemeni tavsiye ederim, öyle de çok güzel oluyor.
Sevgilerimle...
Lahana kırağı yemeden lezzetlenmezmiş,
YanıtlaSilbu yüzden soğuklar iyice bastırmadan lahana almamak isabetli bir tercih olur.