İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

10 Ekim 2010 Pazar

ETLİ LAHANA SARMASI

                    Yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
            "Kıyamet gününde nereye gitmek istiyorsanız ona göre hazırlık yapın."
                                                         ( Ömer bin Abdulaziz)
           Kış aylarının bizim için vazgeçilmez yemeklerinden birisi lahana sarmasıdır.Yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzeti ve faydalarından dolayı bu zahmete katlanmaya değer.Lahana en ucuz sebzelerden birisi,faydalarının yanında fiyatı devede kulak kalır.Kansere karşı koruyucu etkisi olan sebzelerin başında geliyor lahana.Sarması,salatası,turşusu,diğer yemekleri ile gerçekten büyük bir nimet,Rabbim bizleri verdiği nimetlerin kıymetini bilenlerden,şükrü unutmayanlardan eylesin(amin). 
               Dilerseniz yapılışına geçelim.
               MALZEMELER:
1 adet büyükçe ve yaprakları gevşek sarılmış lahana,
200-300gr.kadar kıyma,
2 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı,pilavlık bulgur,
1'er kaşık domates ve biber salçası,
4-5 kaşık zeytinyağı,
yarım demet maydanoz,dereotu,2 tatlı kaşığı çekilmiş kuru reyhan,
baharatlar;
karabiber,köfte baharı,az miktarda yenibahar,
1 adet orta boy kuru soğan,
3 diş sarmısak,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi,
yeteri kadar tuz,
sosu için ayrıca tereyağı,zeytinyağı ve bir kaşık karışık salça.
               YAPILIŞI:
Lahana 4-5 gün bekletilir ki kendisini bıraksın,gevşesin ve yaprakları kolayca çıkarılsın.Lahananın en dışta ki yaprağı çok kirli ve lekeli ise alınır,atılır.

Büyük bir tencerede kaynayan suya sığdığı kadar yaprak konulur,sarılacak kıvamda yumuşayıncaya kadar haşlanır,kalan yapraklarda aynı işleme tabi tutulur,soğuk sudan geçirilir.

Rondoda soğan,sarmısaklar çekilir.yıkanmış pirince eklenir,maydanoz ve dereotu doğranır,diğer malzemelerle birlikte 1 çay bardağı kadar da su ilave edilerek  hepsi karıştırılır.

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi her lahana yaprağı dip kısmından tutularak kalın şeritler halinde kesilir,
her bir şerit ele alınıp ucuna içten az bir miktar konulup 2-3 kat sarılır ve koparılır,

lahananın sert ve sarılamayacak kısımları ile tencerenin dibi kapatılır,üstlerine sarmalar konulur,

hepsi sarılıp bitirilince tekrar üstüne lahana parçaları kalmışsa kapatılır,

üzeri için tereyağlı salçalı su hazırlanır bunun için 1 kaşık tereyağı eritilir, 2-3 kaşık da zeytinyağı konulur,1 kaşık salça bu yağda hafif  kavrulur üzerine 2 su bardağı su ilave edilir kaynatılır,kaynayınca  sarmaların üzerine  gezdirilir,suyun miktarı sarmaların hizasına gelecek kadar olmalıdır,
sarmaların üstüne düz bir tabak ve ağırlık veya dolma taşı konulur,altı yakılır,kaynayınca altı kısılır,1,5 saat kadar pişirilir,afiyet olsun.
 LAHANANIN FAYDALARI:

Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahana, şeker ve romatizma hastaları için  çok faydalı,  bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştiriyor, bol idrar söktürüp, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı atıyor, lahana kansızlığı gideriyor ve kansere karşı da etkili olan bir sebze.

 Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruyup, oralardaki yaraların iyileşmesini sağlıyor, aynı zamanda lahana, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyum kaynağı,  selenyum ayrıca, cilde sağlıklı görünüş veriyor  ,ve erkeğin cinsel gücünü de arttırıyor.

11 yorum:

  1. Vuuu,çok güzel görünüyor ya Hu :)

    YanıtlaSil
  2. hayırlı günler...
    lahana sarmasını bizde çok severiz çok lezzetli ve faydalı,ama genelde karalahana ile yapıyoruz.
    nefis olmuşlar bu soğuk kış günlerine girerken çok severek yenir.
    ellerine sağlık paylaşımın için
    kucak dolusu sevgiler....

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık,gerçekten harika görünüyor zaten lahana sarmasınıda severim..

    YanıtlaSil
  4. Selamün aleyküm bal ablam,
    Yılın ilk lahanasını sardın belliki.Ben daha siftah etmedim.Pekte iştah açıcı görünüyor.Ellerine sağlık ciğerim...

    YanıtlaSil
  5. SA.Haticem,ellerine sağlık sarma ye beni diyor,lahana sarmasını bende severim ellerine sağlık...A.E.O

    YanıtlaSil
  6. s.a ellerine sağlık. benimde bugünlerde canım çekiyor bu hafta da ben saracağım. inşallah. mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

    YanıtlaSil
  7. hatice ablam ellerine sağlık süper bir lezzettir lahana sarması ki.sen de hakkını vermişsin hani.ellerine sağlık.ablacım ben de ankara aydınlıkevlerde oturuyorum.ve malatyalıyım.sen maltaya günlerine gitmişsin ama merak ettim malatyalımısın diye.ben gidemedim bu etkinliğe çünkü malatyadaydım:))çoook öptüm seni.


    ziyaretlerin ve cici yorumların mutlu etti beni...

    YanıtlaSil
  8. Ayy,cok severim ben lahana sarmasini.Ellerine saglik canim.

    Selamlarimla,Serap.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Alev,
    ben Elazığ'lıyım ancak eşim Malatya'lı tabii bende Malatya'lı sayılırım :)
    duygular karşılıklı,bil mukabele...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Canım arkadaşım,

    Ellerine sağlık, harika görünüyorlar. Ben de çok severim lahana sarmasını ama yapması biraz zor geliyor, tavuklu denemeni tavsiye ederim, öyle de çok güzel oluyor.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Lahana kırağı yemeden lezzetlenmezmiş,

    bu yüzden soğuklar iyice bastırmadan lahana almamak isabetli bir tercih olur.

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur