Rabbimin adıyla...
“Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada da,ahirette de Mevlam,yardımcım Sensin.Müslüman olarak canımı al ve beni salihler(iyi insanlar)zümresine dahil eyle.”
(Yusuf Suresi,101. ayet)
Küçük oğlumun en isteyerek yediği yemektir yayla çorbası,o yüzden sık sık yaparım.
Besleyici olması için de evde hazırlayıp, buzlukta sakladığım et suyu bulyondan içine ilave ederim.
Bu güne kadar hiç hazır bulyon kullanmadım,çünkü en başta helal yolla elde edilip edilmediğini,hem de sağlıklı olup olmadığını bilmediğim için kullanamam,evde hazırlarım,evde bulyon hazırlamanın en kolay yolu:
İyice yıkanmış kemik veya kemikli etleri
iyice ısıttığım tencerede sularını çekip tencerenin dibine yapışmaya başlayıncaya kadar kavururum,
üzerlerini geçecek kadar kaynar suyu ilave ederim,
kaynarken üzerinde biriken keflerini alırım,
sonra en az 1,5 saat düdüklüde kaynatıp soğuturum,
kemiklerini suyundan alır,suyunu süzgeçten geçiririm,
kemiklerin üstlerinde etleri varsa onları da ayıklar ayrı bir yere alırım,
et suyu soğuyunca,aşağıdaki resimde gördüğünüz bardaklara doldurup üstlerini streç flimle kapatıp buzluğa yerleştiririm,
istediğim yemek ve çorbalara bardağı kırıp içindeki bulyonu ilave ederim.
Şimdi çorbamızın yapılışına geçelim:
MALZEMELER:
*2 litre su,
*2 litre su,
*1 bardak bulyon,
*1 çay bardağı yıkanmış pirinç,
*1 adet yumurta,1 tatlı kaşığı un,
tuz,karabiber,
üzeri için naneli,pulbiberli eritilmiş tereyağı,zeytinyağı karışımı,
YAPILIŞI:
Yıkanmış pirinç,su ve bir bardak bulyon tencereye konulup,pirinçler iyice pişinceye kadar kaynatılır,
bir kap içinde yoğurt,yumurta ve un iyice çırpılır,kaynayan pirinçli sudan bir kaç kaşık alınır yoğurtlu karışıma ilave edilerek karıştırılarak ılıklaştırılır,
tenceredeki pirinçli karışım karıştırılırken yoğurtlu karışım ilave edilir,kaynayıncaya kadar sık sık karıştırılır,kaynayınca tuz ve çok az karabiber ilave edilir,karıştırılır,
5 dak kadar kaynatılıp altı kapatılır,naneli pulbiberli yağ hazırlanır,çorbanın üzerine gezdirilir,çorbamız hazırdır,afiyet olsun.
En guzel, en saglikli, en emin daha ne olsun. Bende bulyon hic kullanmam, annemde kullanmazdi ondan belkide aliskanlik olmadi iste.
YanıtlaSilEllerine saglik, en guzeli kendi yaptiklarimiz degilmi.
Ellerine sağlık canım,et suyunu bu şekilde değerlendirmek çok mantıklı,hazır bulyonlarda ne var bilmiyoruz bile..Yayla çorbasını ben de çok seviyorum.afiyet olsun..sevgiler..
YanıtlaSilGüzel paylaşımınız için teşekkürler. Yayla çorbanız, Çok leziz, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Yayla corbaniz nefis gorunuyor. Ben de cok severim onu. Ellerinize saglik:)
YanıtlaSilhatice cim,
YanıtlaSilev usulü et suyundan ben de yapıyorum, tıpkı senin yaptığın gibi:)
ellerine sağlık,muhabbetle...