بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

27 Ekim 2010 Çarşamba

SÜTLÜ PİDE - ISPANAKLI PİDE - PEYNİRLİ PİDE

               "Günahın küçüklüğüne değil,kime isyan ettiğine bak!"
                                                                          Bilal Bin Sad
                 Rabbimin adıyla başlarım... 
          Evde her çeşit pide yapmak mümkün,istediğiniz poğaça malzemesi ile mayalı hamur yapıp istediğiniz şekil,çeşit ve kalınlıkta pide yapılabilir.Benim önerim de  bunlardan birisi.Mutfakta bazı olmazsa olmaz kurallar dışında hayal gücümüzü kullanarak çok çeşitli pideler,ekmekler,yemekler vb.her şey yapılabilir,yeter ki yapmayı canınız istesin,bunun içinde sağlığınız ve zamanınız olsun.
          Rabbimizin verdiği bu nimetler o kadar çeşitli ki,insanın barınacak sıcacık bir evi ve huzurlu bir yuvasının olması,iman nimetinin olması,akıl nimeti,kimseye muhtaç olmadan hayatını haramlardan uzak,helallerle idame etmesi...Sayılacak o kadar çok nimet var ki, bunları saymaya,idrak etmeye gücümüz yetmiyor,Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun,elhamdulillah...                 
               MALZEMELER:

  *2 adet yumurta,

   *1 çay bardağı zeytinyağı,

   *4 su bardağı ılık süt(yarı yarıya süt ve su ile de yuğurabilirsiniz,ben hamurun tamamını süt ile yuğurduğum için sütlü pide ismini verdim)

    *1/4 paket yaşmaya,

   *1 yemek kaşığı toz şeker,

   *1 tatlı kaşığı tuz,

   *yumuşacık bir hamur olacak şekilde un,

   *ıspanaklı pide için:1′er su bardağı rendelenmiş beyaz peynir,çökelek,az miktar kaşar rendesi, 3-4 adet yumurta,kırmızı pulbiber,karabiber ve doğranmış maydanoz,dereotu,istenilen miktarda, yıkanıp kaynar suya bastırılıp çıkarılmış,suyu sıkılıp doğranmış ıspanak,

isterseniz sadece peynirli ve çökelekli de yapabilirsiniz,o zaman ıspanak koymayın,malzemeler tamamen sizin damak zevkinize kalmış,dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz,

bir miktar kıyma ve soğan kavurup sadece baharat ve ıspanak ilave ederek yaparsanız onun lezzeti çok daha güzel olur,kıymalı yaptığınızda da içine yumurta,peynir ve çökelek koymayın ve pideleri kapalı yapın ki içleri kurumasın.


                 YAPILIŞI:

    Ilık süt,şeker ve maya  yoğurma kabına alınır,karıştırılır,

    10-15 dak. bekletilip yağ,yumurtalar, tuz,  ilave edilir,karıştırılır,

    son olarak un, azar azar  ilave edilir ,

    çok yumuşak bir hamur elde edilir,hamur iyice yoğrulur,

    üzeri kapatılıp 1-2 saat mayalanması beklenir.

    Hamur mayalanınca istenilen büyüklükte hamurdan parçalar alınır,un serpilmiş zeminde 1 cm.kalınlığında veya daha kalın istiyorsanız daha kalın açılır,

    yağlanmış fırın tepsisine konulur,sade yapılacaksa parmak uçları ile bastırılarak pide şekli verilir,içli yapılacaksa,üzerine  içten yayılır,kenarları içe kıvrılır, tepsiye kaç tane sığıyorsa o kadar pide yapılıp tepsi doldurulur,sade pidenin üstüne,içlilerin kenarına yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülür,sadenin üstüne çörekotu ve susam serpilir,veya üzerlerine birşey sürülmez fırından alınınca fırça veya temiz bir bezle su sürülür,

    önceden ısıtılmış 200 derece(orta ısıda)fırında pişirilir,

          Çökelek elde etmek için evde yaptığınız yoğurdunuzu sulandırıp,içine biraz tuz ilavesi ile ocakta kesilinceye kadar ısıtın,10-12 saat bekletip süzün ve istediğiniz yerlerde kullanın.Mayalayıp ta tutturamadığınız süte biraz yoğurt ilavesi ile de aynı işlemi yapabilirsiniz.

   

5 yorum:

  1. Ellerine sağlık..
    Hepsi de birbirinden nefis olmuş..
    Afiyet,şifa olsun inşallah..
    Hayırlı akşamlar diliyorum..
    Dua ve muhabbetle..

    YanıtlaSil
  2. çay var mı çay yanında afiyet şeker olsun ellerine sağlık canım selametle kal

    YanıtlaSil
  3. Aynen katılıyorum Hatice abla Rabbimizin nimetlerine ne kadar şükretsek azdır.Rabbim bizleri tefekkür eden kullarından eylesin.

    pideler mükemmel gözüküyor.bende, aynı hamurdan çeşitli poğaçalar ve hamur işleri yapmasını severim.

    YanıtlaSil
  4. sizin bu ekmeklerinizi görünce yapmak için büyük bir istek duyuyorum ama benim fırınım bu tür hamur işlerini kurutuyor bir öneriniz var mı

    YanıtlaSil
  5. Menekşem,
    fırının turbo fırın mı?turbolar kurutuyor,ben fırının turbo kısmını neredeyse hiç kullanmıyorum kurutuyor.
    Bir de bu tür hamur işlerini önceden ısıtılmış 200 derecenin üzerindeki fırına sürüyorum,kabarıp kızarmaya başlayınca ısıyı düşürüyorum,

    pide ve ekmeklerde fırından almadan kısa bir süre önce üzerine hafifce su püskürtebilirsin veya sürebilirsin,fırından alınca da pamuklu beze sarıp kapalı bir yerde sakla...İnşaAllah bu tavsiyeler işine yarar :)

    kolay gelsin,sevgilerimle...

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur