"Hayat ağır bir yük değildir, zaten yol uzun sürmeyecektir."
Allah'ın adıyla başlarım...
Ramazan da sizlere ramazan pidesi tarifi vermiştim.Bu pide tarifi ise yöresel bir tarif.
Kavurma için aldığımız kuyruk yağını eritip elde ettiğim kıkırdakları değerlendirmek için yaptım bu pideyi.
Eşim,Malatya'da kıkırdakların bu şekilde pidede kullanıldığını ve isminin de bilik olduğunu söyleyince ve yapmamı isteyince ortaya çıkan bir tarif oldu bilik tarifi.
Söylediğine göre kaynanam da bu şekilde bilik yaparmış.Zaten ben de bu,kıkırdakları değerlendirmek için yer arıyordum :)
Oktay ustada kıkırdaklı ekmek yapmıştı ancak Oktay ustanın tarifinde kıkırdaklar haricinde,kavrulmuş soğan ve kıyma da kullanılmıştı ve o tarif,ekmek şeklinde hazırlanmıştı, anadoluda bilinen,yapılan bir tarifmiş.Ancak bana,bilik taha pratik geldi.
Yapıp hazırladım ve akşama kalmadan müptelası :) tarafından mideye indirildi,nasıl bittiğini anlamadım :)
Oktay ustada kıkırdaklı ekmek yapmıştı ancak Oktay ustanın tarifinde kıkırdaklar haricinde,kavrulmuş soğan ve kıyma da kullanılmıştı ve o tarif,ekmek şeklinde hazırlanmıştı, anadoluda bilinen,yapılan bir tarifmiş.Ancak bana,bilik taha pratik geldi.
Yapıp hazırladım ve akşama kalmadan müptelası :) tarafından mideye indirildi,nasıl bittiğini anlamadım :)
Müptelası :)benim biliği biraz yağsız buldu,Malatya'da yapılan daha yağlıymış,ama bu problem teşkil etmedi,kıkırdak zaten yağ,pideyi hazırlarken de ellerimi yağlayarak şekil verip hazırladığım için zaten pide biraz yağlanmıştı,fazlasına da gerek yok,ama siz isterseniz biraz daha yağlı yapabilirsiniz,hatta tereyağı kullanırsanız daha da lezzetli olur.
Gelin tarife geçelim inşaAllah...
MALZEMELER
iyice yoğrularak,mayalı hazırlanmış,mayalanmış ele yapışan ekmek hamuru(pide için bu hamuru mısır ve tam buğday unsuz,sadece birer kaşık yulaf ve çavdar unu kullanarak ve daha yumuşak hazırladım,siz isterseniz sadece normal unla da hazırlayabilirsiniz),
bir adet pide için,
1 küçük kahvaltı kasesi tuzlu kıkırdak(isterseniz kıkırdak miktarı biraz daha artırabilirsiniz,
1 küçük kahvaltı kasesi tuzlu kıkırdak(isterseniz kıkırdak miktarı biraz daha artırabilirsiniz,
üzeri için:yumurta sarısı ve az miktar yoğurt karışımı,
çörek otu ve susam,
BİLİK NASIL YAPILIR?
mayalanan ekmek hamuru tekrar yoğrulur,
eller yağlanarak iki yumruk büyüklüğünde hamurdan parça alınır,
tezgah üzerinde açarak,üzerine kıkırdaklar serilir,
hamur toplanır,yağlanmış ellerle hamurla oynayarak,kıkırdaklar hamurun her yerine dağıtılır,
tezgah üzerinde,merdane ile,pide şeklinde açılır,
yağlanmış tepsiye yerleştirilir,kıkırdakların dışa çıkanları,daha fazla kızarıp,yanmamaları için,yanlarından hamur üzerlerine getirilerek ,içte bırakılır,
pidenin,kenarlarına ve üzerine parmak uçları ile bastırılarak pide deseni yapılır,
pidenin üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülüp,susam ve çörek otu serpilir,
önceden ısıtılmış yüksek ısıdaki fırına sürülür,
altı ve üstü kızartılarak pişirilir,fırından alınır,
bilik yenmeye hazırdır,afiyet olsun.
Şükrünüz bol,hayır dualarınız makbul,ibadetleriniz devamlı olsun.
selamun aleykum.
YanıtlaSilHatice ablam daha ne olsun insanin gozu bayram ediyor.ben bu pideler icin ve borekler icin benim bucurun biraz daha buyumesini bekliyorum.Az daha buyuyup laftan anlasin ,kendimede borek icin bi tahta alayim:)gelsin ekmekler borekler:)
gene konudan uzaklastim farkindayim:)ellerine saglik.En kucuk kuzun minik elleriyle afiyetle yesin:)rabbime emanetsiniz.
we aleykumselam canım benim,
Silsenin yavrularına da afiyet şifa olsun,maşaAllah kendileri için gayret eden bir anneleri var,Rabbim acılarını göstermesin(amin),
benim küçük kuzum bir iki lokma yedi,ama kıkırdak tadına alışkın olmadığı için zannediyorum,fazla yemedi,
ama babaları hepimizin yerine o vazifeyi yerine getirdi :)ne de olsa çocukluğunun,onun da annesinin yavrularına hazırladığı bir tatmış...
sevgilerimle kardeşim...
Canım ablam ellerin dert görmesin pidelerin nefis nefis iyi geceler:)
YanıtlaSilmerhabalar
YanıtlaSilhersey o kadar hos gozukuyorki
bahcemden sevgilerimi yollamak istedim.......
Cihan hanım sayfama hoşgeldiniz :)
Silçok teşekkür ederim,
sevgiler...