بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

20 Nisan 2012 Cuma

YULAF ve MISIR UNLU EKMEKLER ve KURU DOMATESLİ EKMEK

"Allah,dilediği kimseye rızkı genişletir,dilediğininkini de daraltır.Onlar ise dünya hayatı ile sevinirler.Oysa ahiretin yanında dünya hayatı,ancak gelip geçici bir maldır."
(Ra'd suresi 26.ayet)
Rabbimin adıyla başlarım...
Hepimizin cuması mübarek,işlerimiz hayır,ibadetlerimiz huşulu,hayır dualarımız makbul olsun(amin).
Son aylarda ekmeği evde yapmaya gayret ediyorum,dışarıdan ekmek alma işini haftada on günde bire indirdim.Artık sağır sultan bile duydu,satınaldığımız ekmeklerin içinde çeşit çeşit katkı maddelerinin ve bol miktarda kabartıcı ve beyazlatıcıların olduğunu...Somunlar haricindeki esmer ekmeklere de rağbetten dolayı olsa gerek bu ekmeklerin de hazır olanları,içinde kullanılan katkı maddelerinden dolayı,sağlıksız.
Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Birol Yılmaz şöyle diyor: 
“Tüketici daha fazla alsın diye de, ekmek esmer görünsün diye de boya, renklendirici, tatlandırıcı katılıyor."
İnsan bunları duyunca o ekmekleri hiç yemek istemiyor.Evde yaptığınız ekmeğin içinde ne olduğunu biliyorsunuz ve hijyen noktasında da eminsiniz.

Farklı unlar kullanınca belki maliyeti biraz daha yüksek gelebilir ama inanın çok bereketli ve doyurucu ekmekler oluyor.Ayrıca evde yaptığınız ekmeğin lezzetini hiç bir hazır ekmekte bulacağınızı zannetmiyorum.
Ekmeği evde yapmama bir sebepte evde hazırladığım peynir ve lor sularını değerlendirmek.
Daha önceki ekmek tariflerimde de bahsetmiştim,evde ekmek yapmak hem çok keyifli hem de sağlıklı bir seçim.Bizim iki numara ile benim favori ekmeğimiz kuru domatesli ekmek.Kuru domates hiç bir yiyeceğe bu kadar yakışmıyordur.
Kuru domatesli ekmek sevdama rondonun bıçağını da feda ettim :(kuru domatesli yapmak son anda aklıma gelince domatesleri 1-2 dak.ıslatıp rondoda çekmek istedim,doğramaya üşendim,bıçağının kırılabileceğini de düşündüm ama kırılmama ihtimali de olabilir deyip attım rondoya,ancak olan oldu,bıçağın bir tarafı kırılıp domateslere karıştı :( 10-15 dak.domatesleri ıslatıp bu işlemi sonra yapsaydım,bıçak sağlam kalırdı,ama yine de nasipten çıkmış,Allah'a şükür ki biraz tuzlu da olsa yenisini bulabilme imkanı var...
Ekmeklerimde tam buğday ununun yanısıra ruşeym,mısır unu ve yulaf unu da kullanıyorum.Ruşeymi baharatçılarda,diğer unları büyük marketlerde,farklı ekmek üretimi yapan fırınlardan,veya değirmenlerden hatta köylerden bulabilirsiniz.
MALZEMELER
1 tatlı kaşığı tuz,
2 tatlı kaşığı şeker,
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı,
3 su bardağı evde hazırladığımız lor veya peynir suyu(yoksa 2-3 kaşık yoğurt ve normal su)
2 yemek kaşığı ruşeym,
1-2 yemek kaşığı yulaf unu,
2 yemek kaşığı mısır unu,
3 yemek kaşığı tam buğday unu,
yumuşacık hafif ele yapışan bir hamur olacak şekilde un,
1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya,
kuru domatesli hazırlamak istiyorsanız,her ekmek için tek avucunuzla bir avuç kuru domates,
az miktar kekik,
üzerlerine serpmek için susam ve çörek otu,
YAPILIŞI
yoğurma kabına ılıtılmış su,şeker,tuz ve yağ alınıp tuz ve şeker eriyinceye kadar karıştırılır,
ruşeym,mısır,yulaf ve tam buğday unları maya ile karıştırılarak ilave edilir,
azar azar un ilave edilerek hamur hazırlanır en az 5 dak.yoğrulur,
üzeri kapatılıp ılık bir ortamda veya oda sıcaklığında iki üç misli kabarıp mayalanıncaya kadar bekletilir,elle tekrar yoğrulur gibi yapılır,tekrar kabarması için bekletilir,tekrar kabaran hamur 4 eşit parçaya bölünür,
her parça unlanıp,kaşık yardımı ile düz bir zemine alınarak şekil verilir,
son parça ekmek hamuru kalınca açılır,10-15 dak.ılık suda bekletilip süzülmüş ve doğranmış kuru domatesler ve az miktar kekik üzerine serilir,önce rulo şeklinde sarılıp sonra elde biraz daha yoğrularak domatesler hamurun her tarafına dağıtılır ancak mümkün olduğunca hamurun içinde bırakılır ki pişme esnasında yanmasınlar,
unlanmış veya yağlanmış yağlı kağıt üzerine alınır,ekmeklerin üzerine makas veya bıçakla kesikler atılır,hazırlanan ekmek hamurlarının üzerine tepsi kapatılarak tekrar en az yarım saat mayalandırılır,
haşıl hazırlanır,mayalanmış ekmek hamurlarının üzerine fırça ile sürülür,
susam ve çörek otu serpilir,önceden 220 derecede ısıtılmış fırına sürülür,
kızarmaya başlayınca fırından alınıp tekrar üzerlerine haşıl sürülür,
fırının ısısı 190-200 dereceye düşürülür,ekmeklerin her yeri iyice kızarana kadar pişirilip fırından alınır,soğuyunca kesilip veya elle bölünüp afiyetle yenilir.
Not:
ekmeklerin pişme süresi ortalama 1 saat bu süreye ikinci haşılı sürme işlemi dahil.
Eğer ekmeklerinizin üst kısımları kızarmış ancak yanları kızarmamışsa kızaran yerlerin büyüklüğünde aliminyum folyo ile kızaran kısımlarını kapatarak her tarafının iyice kızarmasını ve iyice pişkin ekmekler olmalarını  sağlayın.
Domatessiz yaptığım ekmekler bayatlayınca onlarla yumurtalı ekmek yapıyorum.Ne yumurtayı ne de yağı fazla çekmiyorlar,yumurta ve yağ sadece dış kısmında kalıyor.Yerken hazır somunlar gibi esnemiyor,o yönden de yemesi çok rahat oluyor,özellikle çocuklar için...

Son olarak ekmeksiz bir zayıflamanın kalıcı olmadığını anlatan  yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

14 yorum:

  1. maşaalah ekmekler çok güzel görünüyor :) ellerinize sağlık.inş ben de denerim birgün ve umarım böyle güzel olur...en azından içimize sine sine afiyetle yeriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gonca,
      gözde büyütülecek bir şey yok,bir kaç günde bir ekmek pişiriyorum :)
      hiç bir zorluğu yok,hiç yapmayan zormuş gibi düşünüyor,halbuki çok kolay.
      sevgilerimle...

      Sil
  2. Ellerinize sağlık harika bir lezzet olmuş,afiyet olsun sizlere,hayırlı cumalar selamlar :)

    YanıtlaSil
  3. Evde yapılmış, miss gibi kokan, nefis bir ekmek gibisi yok. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Bende nerdeyse eksi maya ile tanisali yaklasik bir ay oldu ve sadece bir defa ekmek aldik cocuklarda buduruma coktan alistilar ve onlarda artik disaridan alinani yemek istemiyorlar, degisik degisik tam tahilli unlardan yapiyorum bende ekmegimi icine ketentohumu cekirdek ici susam vb. Katiklarla dahada lezzetlendiriyorum icim nasil rahat anlatamam.Seninde ellerine saglik bu sekkildede deneyecegim mutlaka Allah saglikla huzurla yemeyi nasip etsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekşi mayalı ekmeklerde yaptım ancak şimdilerde hiç yapmıyorum,ekşi mayayı hazırlamak ve saklamak zoruma gidiyor :(belki yazın yaparım sıcak havada yoğurt ta çabuk ekşiyor maya da çabuk oluyor,söyliyeyim ben ekşi mayayı ekşi yoğurt ile hazırlıyorum.

      Evde ekmek yapıp yemenin gönül rahatlığı,içinde ne olduğunu bilmekten kaynaklanıyor,hem güvenilir hem sağlıklı hem de çok lezzetli...

      duana ben de amin diyorum,
      sevgiler...

      Sil
  5. S.a. elinize saglik nefis gorunuyorlar.bu ekmek ekmek yapma makinesindede yapilabiilirmi?birde aliminyum folyolarin isiyla temasi zararli diye biliyorum.bilginize.hale

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hale hanım,
      ekmek yapma makinam yok,ihtiyaç da duymuyorum,ekmek yapma makinasında yapılan ekmek miktarı bize yeterli gelmeyeceği için böyle söylüyorum,elde yoğurup fırında pişirmek de hiç zor değil,ekmek yapma makinasında da böyle ekmekler yapılabir,yapılıyor da neden olmasın?

      Aliminyum folyo meselesine gelince bu tür konularda çok ince eleyip sık dokumuyorum,çünkü bu şekilde hayat stresli bir hale geliyor,bir çok hastalığın alt yapısında da stres var,

      aliminyum folyoda yemek veya herhangi bir şey pişirmiyorum,ekmeklerin üzerine kapattıklarımda çok az kısmına temas ediyor,zaten kızarmış tarafına koyuyorum,

      siz içiniz rahat etmiyorsa önce yağlı kağıt,sonra aliminyum ile kapatabilirsiniz,o zaman hiç bir temas olmaz,

      biz elimizden gelen dikkati gösterelim ama bunu yaparken hayatı kendimize zindan etmeyelim,tabii bu benim görüşüm :)

      sağlıklı ve stressiz bir hayat temennisiyle,
      sevgiler...

      Sil
  6. selamun aleykum ablam

    benim tosuncugu hazir uyutmusken halini hatrini sorayim dedim:)insALLAH iyisindir,yavrularin iyidirler,aksilik yoktur umarim.

    evde ekmek gibisi yok.bende cok seviyorum.annem ankaradayken bazlama yapardi.o zamanlar baba evindeydim,hic birseyin kiymetini bilmiyormusum.evde ekmegin,bostanin,tarlanin,katkisiz urunler.simdi ah diyorumda ne fayda:)evde bazlamada super oluyor,bazlama tahtasi ariyorum.bulabilirsem bende yapar sana gostertirim.mis gibi pofuduk oluyor.arasinda tereyagi ve peynir birde cay:)

    senin ekmeklerin her zamanki gibi super.kuru domatesimiz yok ama hayalimda soyle bir canladiriyorumda kesinlikle enfes olmustur.

    ellerine kollarina saglik.rabbime emanetsin her daim.sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...ve aleykumselam canım benim,
      elhamdulillah hepimiz iyiyiz,sizlerde iyisinizdir inşaAllah,

      domatesli ekmek gerçekten nefis,o varken pasta böreğe gerek yok,

      senin bazlamaları da merakla bekliyeceğim,

      demek önceden Ankara'daydın,Allah'ın işine bak,sen evlenmeden buradaymışsın,ben evlendikten sonra,Rabbim dilerse belki bir gün karşılaşırız,
      gelirsen beklerim :)
      en kalbi sevgilerimle...

      Sil
  7. ABLACIM ELİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR EKMECİKLERİN..KARNIM TOK OLDUĞU HALDE GÖZÜMÜ ALAMADIM ..ÇOK MARİFETLİSİN MAAŞALLAH..EN ÇOK DOMETESLİ EKMEĞİ MERAK ETTİM.EKŞİ EKŞİ NE DE GÜZELDİR..YAVRULARINA ŞİFALAR GETİRSİN İNŞALLAH.BENDE BLOĞUNDA GÖRÜNCE YAPMALIYIM DİYORUM AMA ÜŞENGEÇLİK VAR SANIRIM..ALLAH A EMANET OL ABLACIM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vasat bir hanımım işte,ben yapıyorsam herkes yapabilir :)
      evde kuru domatesin varsa ve kuru domatesin tadını seviyorsan yap derim,
      memnun kalacağına inanıyorum,

      sevgilerimle canım benim...

      Sil
  8. ellerinize sağlık bende istiyorum evde ekmek yapmayı ama fırınım istediğim gibi pişirmiyor ekmekleri yani yetrince içini çekmiyor o yüzden cesaret edemiyorum ekmek pişirmeye neyse sizin yaptıklarınıza bakmakla yetiniyoruz bizde Allaha emanet olun sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. menekşe,
      ekmeğin içinin de pişkin olması için uzun süre pişmesi lazım,ekmeklerin küçük, pişme süresi de uzun olursa,pişkin olurlar,

      eğer üstleri benimkiler gibi daha erken kızarıyor yanları geç kızarıyorsa benim kullandığım yöntemi denemeni öneririm,
      sevgilerimle...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur