İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

14 Nisan 2011 Perşembe

EV YAPIMI DOĞAL MAYALI KURU DOMATESLİ EKMEK

"İnsanlardan öylesi vardır ki,dünya hayatı hakkında söyledikleri senin hoşuna gider.Üstelik kalbindekine Allah'ı şahit tutar.Halbuki o düşmanların en azgınıdır."
"O,dönüp gitti mi(veya senden ayrılıp iş başına geçti mi)yeryüzünde bozgunculuk etmek,ekin ve nesli yok etmek için çalışır.Allah bozgunculuğu sevmez."
(Bakara suresi 204-205. ayetler) 
"Teknoloji benden aldıklarını bana geri versin,ben,onun bana verdiği her şeyi geri vermeye hazırım." İsmet Özel
Rabbimin adıyla başlarım...
İlerleyen teknoloji faydamıza gibi görünürken aslında zararımıza çalışıyor,bunun en bariz görünen son örneği Japonya'da meydana gelen deprem ve onun tetiklediği tsunami ile beraber hasar gören Fukuşima nüklüer santralinden yayılan ve neredeyse bütün canlı hayatını tehdit eden radyasyon.
Bazen düşünürüm eski insanlar çamaşır bulaşık makinaları,buzdolapları,televizyonları,bilgisayarları yokken hayatları bizimkinden daha mı zordu?Çok zor olduğunu düşünmüyorum,onların hayatları,daha kolay,daha mutlu ve daha sağlıklıydı.
Bizim kıyafetlerimiz,mefruşatlarımız kadar çamaşır makinasında yıkanmayı gerektirecek miktarda çok yıkayacakları yoktu,fazla kıyafet olmayınca fazla çamaşırda olmaz.
Bizim yiyeceklerimiz kadar çeşitleri ve kap kacakları,bardakları yoktu ki bulaşık makinasına ihtiyaç duysunlar.
Televizyon,bilgisayar,internet gibi
 zaman öldürgeçleri yoktu,bunlara ihtiyaçları da yoktu,komşuluk ve akrabalık bağları güçlüydü,niye zaman öldürgeçlerine ihtiyaç duysunlar?
Stokladıkladıkları çeşit çeşit yiyecekleri yoktu ki bozulmasın diye buzdolabına ihtiyaç duysunlar.
Her yedikleri,içtikleri,kullandıkları doğaldı,hayatlarında plastik yoktu,parfüm yoktu,çeşit çeşit temizlik malzemeleri yoktu,onların doğal sabunları,toprakları,külleri vardı.
Ya bizim...Eskinin insanlarına göre güya her şeyin en iyisine,en konforlusuna sahibiz!!!Ama,stresliyiz,şişmanız,kalp,tansiyon,şeker ve bilimum hastalıklara düçarız,mutsusuz,doyumsusuz,hayatımızda hep bir şeyler eksik :(
Havamız kirletilmiş,suyumuz kirletilmiş,toprağımız kirletilmiş.Her şeyin sahtesi çıkmış,her tarafımız plastik olmuş,gıdalarımız zararlı katkı maddeleri ile haramlarla istila edilmiş.
Karamsar bir tablo çizdim belki,ancak yine de yapabileceğimiz bir şeyler var,teknolojik aletlerin çok zaruri olanlarını kullanmak,yiyecek ve içeceklerimizi mümkün olduğunca evde üretmek,ambalajlı gıdalardan elimizden geldiğince uzak durmak,hazır aldığımız gıdaların helalliğine ve sağlıklı olmasına dikkat etmek vb.En önemlisi de bize verilen ömür sermayesinin bir gün tükeneceğinin farkında olup,Rabbimizi razı edecek işler yapmak...
İşte bu gün tarifini vereceğim tabii mayalı kuru domatesli ekmek tarifi teknolojinin handikaplarından uzak doğal  bir ekmek.Domatesler organik ve kendimiz kuruttuk,ekmeğimizin ununda tam buğday unu var,mayası ise evde mayaladığımız doğal yoğurt ile elde ettiğimiz doğal maya,bu nefis ekmeğin tadı ve kokusu inanın hazırlarda yok,gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz sağlıklı bir ekmek,şimdi gelin ekmeğimizi yapalım,önce malzemeler:
MALZEMELER
mayası için:
2-3 yemek kaşığı ekşimiş ev yoğurdu (yoğurdunuz ekşi değilse bir kaç gün ılık bir ortamda bekletip ekşitin),
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
1/2 su bardağı su,
2-3 yemek kaşığı un,
mayanın yapılışı:
malzemeleri bir kavanoz içinde karıştırın (1 numaralı resim),ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda bekletin,ara sıra karıştırabilirsiniz,mayanın üzeri delik delik olunca(2 numaralı resim) kullanılmaya hazırdır.
Ekmek hamuru için:
3,5 su bardağı tam buğday unu,
2 su bardağı normal un(un alırken içindekiler kısmına dikkat edin,askorbik asit kullanabiliyorlar,çok bilinen,birküvi,çikolata,gazoz,makarna,hazır çorba ve un markası olan meşhur markanın unları bu maddeyi içeriyor)bu maddeyi kullanma sebepleri ise kullandıkları düşük kaliteli unun kalitesini yükseltmek,
mayayı 2 su bardağına tamamlayacak kadar su,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
hamur mayalandıktan sonra içine ilave etmek için:
1 küçük kase kuru domates,istenirse kekik,
cevizli de isteniyorsa iri kıyılmış ceviz,
YAPILIŞI
Mayayı ve hamur malzemelerini karıştırıp hamurunuzu yoğurun, ekmek hamurunuzu en az 5-10 dak.yoğurun,hamurunuz ele yapışmasın,mayalandıktan sonra da hamurunuz daha da yumuşayacağı için çok yumuşak olmasın,poğaça hamurundan biraz sert olsun,hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde bekletin,(ben akşam yoğurdum,sabah şekil verip pişirdim),
hamurunuz en az iki katı büyüyünce mayalanmıştır,
hamurunuzu dört parçaya bölün,kuru domatesleri elinizle çok küçük olmayan parçalara bölün,soğuk su ile yıkayıp suyunu iyice süzün,hamur parçanızı elinizle biraz açın,domateslerden bir miktarını üzerine yayıp önce rulo olarak sarın,sonra elinizle yoğurur gibi yapın bu aşamada kekik de ilave edebilirsiniz, istediğiniz şekli verin,hamurun elinize yapışmaması için un kullanın veya elinizi zeytinyağı ile yağlayın,
diğer parçaları da ister domatesli,ister cevizli,isterseniz sade yapın,ekmeklerinizi aralıklı olarak yağlanmış veya unlanmış fırın tepsisine yerleştirin,yağlı kağıt kullanıyorsanız (kullanmasanız daha kolay olur)kağıdı da iyice yağlayın ve iyi unlayın yapışıyor,
üzerlerine bıçakla çizik atın,üstlerine fırça yardımı ile su sürün,çörek otu,susam,haşhaş veya un serpebilirsiniz,üstlerine bir fırın tepsisi kapatıp 1-2 saat daha mayalandırın,üzeri tepsi ile kapalı şekilde önce100, yarım saat sonra 150,yarım saat sonra da üstünü açıp 200 derece de  pişirin,üzeri kızarmaya başlayınca ısıyı biraz düşürün,ekmekleriniz en az 40-45 dak.da pişecektir,fırından çıkarıp,ılıyınca keserek yiyebilirsiniz,afiyet olsun. 
Son olarak da buradaki yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

16 yorum:

  1. Selam bacım
    Ekmekler misss gibi olmuş kuru domatesle ve cevizle çok güzel bir lezzet yakalamışsın bende çok seviyorum özellikle de cevizli ekmeğe bayılıyorum ellerin dert görmesin afiyet olsun
    sağlıcakla

    YanıtlaSil
  2. en kısa sürede denıycem ben de evde hamur mayasını... tadı da eskı koy ekmegı kıvamındaysa bende mayacılardan olur ckarım artık...

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık ben ev ekmeklerine bayılırım kuru domatesli ekmek benimde sevdiğim ekmek çeşitlerindendir.afiyetle

    YanıtlaSil
  4. "Havamız kirletilmiş,suyumuz kirletilmiş,toprağımız kirletilmiş" bir de gonlumuz kirletilmis, (kendi adima konusuyorum)doyumsuzlastirilmis..
    Yaziyi okurken "Amish"ler geldi aklima!

    YanıtlaSil
  5. Ekmekler nefis olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Ablacim elcazlarin dert gormesin ne seker ekmekcikler olmuslar bunlar:) Cahidemde bu kuru domatesleri ilk gordugumde ekmek yapmayi istemistim ama nasip olmadi sende gorunce yemis kadar sevindim :)
    Yukarida arkadasim 'amish'lerden bahsetmis, benimde aklima geldi\ geleneklerini dogal yasamlarini surdurmek adina 'cok matah birseymis gibi empoze edilen amerikaya' kafa tutuyorlar resmen. new yorkun ortasinda at arablariyla trafikte rahatca dolasiyorlar, bazi kompleksli muslumanlar gibi kilik kiyafetime bakipta beni horlarlar diye odleri patlamadan kapali uzun geleneksel kiyafetlerini giyiyorlar kimse umurlarinda bile degiller. Demekki isteyince oluyormus ve birlikten kuvvat doguyormus.
    Bizde hala kendi mazeretlerimizle kendimizi kandirmaya devam edelim, elimizden geleni yapalim yapamdigimizida yemeyiverelim demek nefsimize agir geliyor.
    Rabbim helal olmayani nasip etmesin. Ablacim seni cok ozlemisim yazdikca yazasim geliyor :)seni Allah icin cok seviyorum.

    YanıtlaSil
  7. Jibekciğim,canım benim,
    güzel yorumların beni çok sevindirdi,daha bugün telefonda ortağınla konuşurken senden bahsettik,dedim ki
    "wordpress'i sildim ama sonradan aklıma geldi,
    Jibek'in köy ekmeğine yaptığı çok bilgilendirici bir yorumu vardı,daha önce aklıma gelseydi o güzel yorumu alır,o ekmeğin altına kopyalardım,aklıma gelince çok üzüldüm."dedim,
    ne tevafuk bugün bilgisayar başına oturunca güzel yorumlarınla karşılaştım :) Rabbim razı olsun,Türkiye'ye gelince bana da beklerim :) bil mukabele,ben de seni Allah için çok seviyorum,O'na emanet ol,güzel gönüllü,tatlı dilli kardeşim...

    YanıtlaSil
  8. Canım nefis ekmekler, ellerine sağlık..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ekmek yapma makinesi aldığımdan beri kuru domatesli ekmek yapmayı bende çok istiyorum ama fırsat olmadı hiç.Bazı tariflerde kuru domatesleri suda bekletmek gerektiği yazıyotdu siz öyle birşey yapmamışsınız bu da dikkatimi çekti..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Zerrin hanım,
    domatesleri suda bekletmeye hiç gerek yok,suda bekletince kuru domatesin kendine özgü o güzel tadının değişeceğini düşünüyorum,
    sadece yıkamak yeterli,zaten bekleme ve pişme esnasında da yumuşuyor ve gerçekten kuru domates ekmeğe çok yakışıyor,tavsiye ederim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. çok doğru bir konuya temas etmişsiniz insanların eskiden daha az eşyası daha zor bir hayatı varmış ama bizden kat kat daha mutluymuş şimdi ise mutluluk ve huzur dışında herşeye sahip ...

    YanıtlaSil
  12. daha önce Afyonun ev mayası ile yapılan köy ekmeklerinden yemiştim hafif ekşimsi hoş bi tadı vardı zannedersem bu maya ile o tadı yakalayabilirim

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık tüm ekmeklerinize bayıldım,ev ekmeğinin her türlüsünü çok severim,ne zaman İzmir e anneme gitsem hemen yapar bende soğumasını bile beklemeden yerim.Bugün telefonda konuştum oda bahçesindeki fırınında ekmek yapıyormuş sayenizde annemin ekmeklerini yemiş kadar oldum...

    YanıtlaSil
  14. ezelle sayfama hoşgeldin :)

    İzmir'i az çok bilirim,çocukluğum seferihisar'ın bir köyünde geçti,
    bulunduğumuz köyde de her evin önünde kendilerine ait bir fırın vardı,
    o fırınlarda pişen yer ekmeklerini hiç unutamam,o lezzet şimdi hangi ekmekte var :(

    YanıtlaSil
  15. Hoşbulduk canım benim ben yaptıklarına bayıldım,bu arada haklısın ne zaman anneanneme gitsem çocukken bize senin söylediğin taş fırında ekmek yapardı birde kendi yaptığı biber salçası vardı biz torunlar üzerine sürer sürer koca ekmeği yerdik,çok özledim o lezzetleri ben hem de çoook,sayende onları tekrar anımsadım.sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. O kocaman salçalı ekmek dilimlerini İzmir Kemalpaşa'dan biliyorum,
    Ören beldesinde dışarıda oynayan çocukların ellerinde olurdu o salçalı ekmekler,
    sokakta yemenin tadı daha bir başkaydı :)

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur