İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

8 Nisan 2011 Cuma

ÇİR KAVURMASI (ELAZIĞ BASKİL YÖRESİ)

"Orada hurma ve üzüm bahçeleri yarattık(meydana getirdik) ve oradan pınarlar fışkırttık."
"Böylece onun meyvelerinden ve ellerinin yaptıklarından yesinler.
Yine de şükretmeyecekler mi?''
(Yasin Suresi 34-35.ayetler)
Yaratan, yediren, içiren,öldüren ve dirilten yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
Canım anneciğim bizde iken yapmayı isteyip de bir türlü yapmak nasip olmayan çir kavurmasını ancak yapabildim,tabii bu yemeği pişirmeden önce anne ve babamdan bilgiler aldım :)
İnsan kaç yaşına gelirse gelsin,anne ve babasına hep muhtaç,hep onlar daha bilgililer,çünkü yaşları bizlerden büyük olduğu için tecrübelerle elde ettikleri bilgileri de o nisbette bizimkilerden fazla,Rabbim acılarını göstermesin(amin).
Kahire'de kaldığımız bir kaç yılda,azda olsa mısırlılarla tanışma ve konuşma fırsatı buldum,eşi türk kendisi mısırlı olan bir arkadaş "bizim sizin kadar farklı yemeklerimiz yok,sizde çeşit çok,Türkiye'de her şehrin,farklı ve çok çeşitli yemekleri var"demişti.

Gerçektende öyle,mesela çir kavurması değil başka şehirlerde,Elazığ'ın bile her yerinde bilinmez,daha çok Baskil yöresinde yapılır.Tabii yine notumu düşeyim de yanılmayayım :) belki başka yörelerde de yapılıyordur,ancak ben bilmiyorum.
Annemin ara sıra yaptığı,özellikle babamın çok sevdiği bir yemek bu, ben de severdim,uzun zamandır özlemini çektiğim, bu değişik ve farklı güzellikte bir tadı olan çir kavurması tarifini sizlerle de paylaşmak istedim.
MALZEMELER
soldakiler mişmiş çiri(zerdali),sağdakiler kayısı çiri
1 avuç(tek avucunuzla) miş miş çiri diğer adı ile zerdali,(kayısıdan farkı, biraz ekşi tadda olması)
1 avuç kayısı çiri,
2 adet yumurta,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1/2 yemek kaşığı yemeklik tereyağı,
çay kaşığının ucunda tuz,
YAPILIŞI
Çirler iyice yıkanır,bir büyük su bardağı su tencereye konulur,kaynayınca yıkanmış çirler bu suya ilave edilir,
1-2 dak.kaynatılıp suyu bir bardağa süzülür,
bu suyun içine biraz şeker atılarak soğutulup hoşaf suyu olarak içilebilir,maksat dökülüp israf olmasın,gelelim çirlerimize,
suyu süzülen çirlerin ağzı kapatılarak en az yarım saat bekletilerek kendi sıcaklıkları ile yumuşaması temin edilir,
tavaya yağlar konulur,tereyağı eriyince,
bekletilen çirler bu yağa konulup bir kaç dak.kavrulur,
yumurtalar çirlerin üzerine kırılır,
beyazları pişmeye başlayınca karıştırılır,
istenirse belirttiğim ölçü kadar tuz atılır,
yumurtaların sarıları ve beyazları pişince,

yemeğimiz hazır demektir,sıcak veya ılık olarak servis yapılır,

dilerseniz özellikle pilav vb.yemeklerin yanında isterseniz sade olarak ekmek eşliğinde yiyebilirsiniz,
afiyet olsun,şükrünüz daim
olsun.

Diğer yöresel tariflerime buradan bakabilirsiniz.

11 yorum:

  1. hayırlı günler
    çok lezzetli ve de değişik bir lezzet olmuş.ben Elazığ'a ait lezzetleri tatma fırsatı bulmuştum çok güzel oluyo eminim çir kavurması da çok güzel olmuştur.
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. canım ellerine sağlık ailem erzurumlu bizdede aşma derler buna yumurtalı hiç yapmadım bende tatlısını yapıyorum nefis oluyor bakmak istersen blogumda tarifi mevcut.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Baharcığım,

    "aşma" ismini google'da aradım bulamadım :(

    sayfanda da arama yerini bulup, yazıp aramak istedim bulamadım :(

    tatlısı olarak bahsettiğin,Malatya'da kayısı ile yapılan cevizli kayısı tatlısını hatırlattı,onu da kaynanamdan öğrendim,ancak o tatlı olarak yeniliyor,bu yemek ile tek benzerliği kayısı kullanılması,

    benim tarifini verdiğim çir kavurması ise yemek olarak tüketiliyor,yumurta ile birleşince çok farklı ve güzel bir tadı oluyor,

    yeni tatlara açık olduğunu düşünüyorum,denemeni öneririm :)

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. çok farklı bir lezzet sanırım canım.ama göörüntü harika.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine Saglik olsun Ablacigim,
    degisik bir tarif,Elazigli komsum vardi bir çok yoresel yemeklerinizi tadma ve yapma firsatim oldu onlarla birlikte.
    Muhabbetle kal Ablacigim...

    YanıtlaSil
  6. Rabbimize,verdiği nimetler için,herşeyden önce İslam nimeti için,Zatının,Sıfatının,Efali ve Esmaının hudutsuzluğunca şükürler olsun..
    Ayet-i kerimelerle ruhumuzu aydınlattığınız,tefekküre sevkettiğinz için de Rabbimiz gani gani razı olsun..
    Çoğu kez dünya telaşına dalıp,bir ayet okumak için bile vakit bulaumurtmıyorum malesef..
    Fakat sizi ziyaretlerimde,sizin vasıtanız ile Rabbimin sözlerini okumak ayrı bir huzur veriyor..
    Eksik olmayın..
    Çir kavurması çok ilginç geldi açıkçası :)
    AMa denemeye değer duruyor..
    Afiyet şifa olsun inşAllah..
    Dua ve muhabbetle..

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Zeliha,
    güzel yorumun için çok teşekkür ederim,

    Rabbim,cümlemizi, tefekkürünü amele dönüştüren salih kullarından eylesin(amin),sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Hatice ciğim
    Çokilginç bir tarif, acaba normal kuru kayısı ile denesek güzel olur mu? bahsettiğin ekşi cins kayısı bulmak zor olabilir. ellerine sağlık arkadaşım, muhabbetle...

    YanıtlaSil
  9. Mineciğim,öncelikle hoşgeldin :)

    tatlı ve ekşi çir bir arada kullanılınca birbirlerinin tatlarını dengeliyorlar,

    Elazığ veya Malatya yörelerinin ürünlerinin satıldığı yerler bulabilirsen ekşi çiri oralarda bulabileceğini düşünüyorum,belki aktarlarda bile olabilir çünkü oralarda kuru meyve ve sebzeler de satılıyor,

    tekrar hoşgeldin,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Şimdi yapıyorum çok seviyoruz ailecek

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur