"Orada hurma ve üzüm bahçeleri yarattık(meydana getirdik) ve oradan pınarlar fışkırttık."
"Böylece onun meyvelerinden ve ellerinin yaptıklarından yesinler.
Yine de şükretmeyecekler mi?''
(Yasin Suresi 34-35.ayetler)
Yaratan, yediren, içiren,öldüren ve dirilten yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
Canım anneciğim bizde iken yapmayı isteyip de bir türlü yapmak nasip olmayan çir kavurmasını ancak yapabildim,tabii bu yemeği pişirmeden önce anne ve babamdan bilgiler aldım :)
İnsan kaç yaşına gelirse gelsin,anne ve babasına hep muhtaç,hep onlar daha bilgililer,çünkü yaşları bizlerden büyük olduğu için tecrübelerle elde ettikleri bilgileri de o nisbette bizimkilerden fazla,Rabbim acılarını göstermesin(amin).
Kahire'de kaldığımız bir kaç yılda,azda olsa mısırlılarla tanışma ve konuşma fırsatı buldum,eşi türk kendisi mısırlı olan bir arkadaş "bizim sizin kadar farklı yemeklerimiz yok,sizde çeşit çok,Türkiye'de her şehrin,farklı ve çok çeşitli yemekleri var"demişti.
Gerçektende öyle,mesela çir kavurması değil başka şehirlerde,Elazığ'ın bile her yerinde bilinmez,daha çok Baskil yöresinde yapılır.Tabii yine notumu düşeyim de yanılmayayım :) belki başka yörelerde de yapılıyordur,ancak ben bilmiyorum.
Kahire'de kaldığımız bir kaç yılda,azda olsa mısırlılarla tanışma ve konuşma fırsatı buldum,eşi türk kendisi mısırlı olan bir arkadaş "bizim sizin kadar farklı yemeklerimiz yok,sizde çeşit çok,Türkiye'de her şehrin,farklı ve çok çeşitli yemekleri var"demişti.
Gerçektende öyle,mesela çir kavurması değil başka şehirlerde,Elazığ'ın bile her yerinde bilinmez,daha çok Baskil yöresinde yapılır.Tabii yine notumu düşeyim de yanılmayayım :) belki başka yörelerde de yapılıyordur,ancak ben bilmiyorum.
Annemin ara sıra yaptığı,özellikle babamın çok sevdiği bir yemek bu, ben de severdim,uzun zamandır özlemini çektiğim, bu değişik ve farklı güzellikte bir tadı olan çir kavurması tarifini sizlerle de paylaşmak istedim.
MALZEMELER
1 avuç(tek avucunuzla) miş miş çiri diğer adı ile zerdali,(kayısıdan farkı, biraz ekşi tadda olması)
1 avuç kayısı çiri,
2 adet yumurta,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1/2 yemek kaşığı yemeklik tereyağı,
çay kaşığının ucunda tuz,
YAPILIŞI
Çirler iyice yıkanır,bir büyük su bardağı su tencereye konulur,kaynayınca yıkanmış çirler bu suya ilave edilir,
1-2 dak.kaynatılıp suyu bir bardağa süzülür,
bu suyun içine biraz şeker atılarak soğutulup hoşaf suyu olarak içilebilir,maksat dökülüp israf olmasın,gelelim çirlerimize,
suyu süzülen çirlerin ağzı kapatılarak en az yarım saat bekletilerek kendi sıcaklıkları ile yumuşaması temin edilir,
tavaya yağlar konulur,tereyağı eriyince,
bekletilen çirler bu yağa konulup bir kaç dak.kavrulur,
yumurtalar çirlerin üzerine kırılır,
beyazları pişmeye başlayınca karıştırılır,
istenirse belirttiğim ölçü kadar tuz atılır,
yumurtaların sarıları ve beyazları pişince,
yemeğimiz hazır demektir,sıcak veya ılık olarak servis yapılır,
dilerseniz özellikle pilav vb.yemeklerin yanında isterseniz sade olarak ekmek eşliğinde yiyebilirsiniz,
afiyet olsun,şükrünüz daim
olsun.
hayırlı günler
YanıtlaSilçok lezzetli ve de değişik bir lezzet olmuş.ben Elazığ'a ait lezzetleri tatma fırsatı bulmuştum çok güzel oluyo eminim çir kavurması da çok güzel olmuştur.
ellerine sağlık...
canım ellerine sağlık ailem erzurumlu bizdede aşma derler buna yumurtalı hiç yapmadım bende tatlısını yapıyorum nefis oluyor bakmak istersen blogumda tarifi mevcut.ellerine sağlık.
YanıtlaSilBaharcığım,
YanıtlaSil"aşma" ismini google'da aradım bulamadım :(
sayfanda da arama yerini bulup, yazıp aramak istedim bulamadım :(
tatlısı olarak bahsettiğin,Malatya'da kayısı ile yapılan cevizli kayısı tatlısını hatırlattı,onu da kaynanamdan öğrendim,ancak o tatlı olarak yeniliyor,bu yemek ile tek benzerliği kayısı kullanılması,
benim tarifini verdiğim çir kavurması ise yemek olarak tüketiliyor,yumurta ile birleşince çok farklı ve güzel bir tadı oluyor,
yeni tatlara açık olduğunu düşünüyorum,denemeni öneririm :)
sevgilerimle...
çok farklı bir lezzet sanırım canım.ama göörüntü harika.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilEllerine Saglik olsun Ablacigim,
YanıtlaSildegisik bir tarif,Elazigli komsum vardi bir çok yoresel yemeklerinizi tadma ve yapma firsatim oldu onlarla birlikte.
Muhabbetle kal Ablacigim...
Rabbimize,verdiği nimetler için,herşeyden önce İslam nimeti için,Zatının,Sıfatının,Efali ve Esmaının hudutsuzluğunca şükürler olsun..
YanıtlaSilAyet-i kerimelerle ruhumuzu aydınlattığınız,tefekküre sevkettiğinz için de Rabbimiz gani gani razı olsun..
Çoğu kez dünya telaşına dalıp,bir ayet okumak için bile vakit bulaumurtmıyorum malesef..
Fakat sizi ziyaretlerimde,sizin vasıtanız ile Rabbimin sözlerini okumak ayrı bir huzur veriyor..
Eksik olmayın..
Çir kavurması çok ilginç geldi açıkçası :)
AMa denemeye değer duruyor..
Afiyet şifa olsun inşAllah..
Dua ve muhabbetle..
Sevgili Zeliha,
YanıtlaSilgüzel yorumun için çok teşekkür ederim,
Rabbim,cümlemizi, tefekkürünü amele dönüştüren salih kullarından eylesin(amin),sevgilerimle...
Hatice ciğim
YanıtlaSilÇokilginç bir tarif, acaba normal kuru kayısı ile denesek güzel olur mu? bahsettiğin ekşi cins kayısı bulmak zor olabilir. ellerine sağlık arkadaşım, muhabbetle...
Mineciğim,öncelikle hoşgeldin :)
YanıtlaSiltatlı ve ekşi çir bir arada kullanılınca birbirlerinin tatlarını dengeliyorlar,
Elazığ veya Malatya yörelerinin ürünlerinin satıldığı yerler bulabilirsen ekşi çiri oralarda bulabileceğini düşünüyorum,belki aktarlarda bile olabilir çünkü oralarda kuru meyve ve sebzeler de satılıyor,
tekrar hoşgeldin,sevgilerimle...
Şimdi yapıyorum
YanıtlaSilŞimdi yapıyorum çok seviyoruz ailecek
YanıtlaSil