Allah (cc) Kimleri Sever,
Kimleri Sevmez?
SEVGİ, insanda doğuşta var olan bir duygudur. İnsanları işinde, mesleğinde ve görevinde motive eden, onlarla kaynaşmayı, yaratıklara ve doğaya karşı saygılı ve hoşgörülü olmayı sağlayan; fert, aile ve toplumlara huzur ve mutluluk veren manevi bir güçtür. Ancak diğer yetenek ve duygular gibi sevgi de eğitim, öğretim, aile, okul, çevre, kültür, gelenek ve göreneklerin etkisi ile iyi veya kötü şeylere yönelebilir. Sevginin iyi şeylere yönelmesi ne kadar güzel ise kötü şeylere yönelmesi de o kadar çirkindir. Bu sebeple her şeyde rehber olan Kur’an, sevgi konusunda da bize rehberlik etmekte, neyi sevip sevmeyeceğimizi, Allah’ın hangi nitelikteki insanları sevip sevmediğini bildirmektedir.
Kur’an ve Sünnette sevgi üzerinde çok durulmuştur. Çünkü sevgi her şeyin başıdır.
Şu bir hakikattir ki, güzel olan şeyi herkes sever, Allah güzeldir bununla da kalmayıp
Allah tüm güzellikleri yaratan en güzeldir. Bu sebeple her mahlûk kabiliyeti ölçüsünde Allah’ı sever.
Allah tüm güzellikleri yaratan en güzeldir. Bu sebeple her mahlûk kabiliyeti ölçüsünde Allah’ı sever.
Bu konuda herhangi bir mesele yoktur. Asıl mesele güzel olanın kimi sevdiğidir. Kişi kendisine bu soruyu sorarak ve bu soruya bulabildiği cevaplar ölçüsünde güzel olan Rabbi’nin sevgisine mazhar olabilir. Ancak soru zor ve insan idrakinin fevkinde olunca, yine Allah’u Teâlâ yetişir kulunun imdadına ve yine bu sorunun cevabını, kendi sevgisine ulaştıran yolların ipuçlarını veriverir kullarına…
Kur’an’ın birçok âyetinde Allah (cc) sevdiği kullarının vasıflarını bildirir. Peygamber Efendimiz de Kur’an’ın et ve kemiğe bürünmüş şekli olarak, Ümmetinin Allah’ın sevgisine ulaşabilmesi hususunda rehberlik eder.
Sevmenin zirve noktası Allah’ı sevmek olduğu gibi, sevilmenin de zirvesi Cenabı hak tarafından sevilmektir. Allah (cc)’ın sevgisine ulaşmak için her türlü gayret insanı var olma gayesine ulaştıran yeni bir adımdır. Kişi kendisine, “Allah acaba nasıl davranmamdan hoşlanır?” sorusunu sorup bu soruya cevap aradığı ve bu soruya bulduğu cevaplar doğrultusunda hareket ettiği müddetçe o yüce sevgiye bir adım daha yaklaşacak. Bununla da kalmayıp hem rabbi tarafından hem de bütün insanlar tarafından sevilen bir ‘insan-ı kâmil’ olma şerefine erişecektir. Allah’ın sevgisine ulaşan bir insanı insanlar da sever. Peygamberimiz (s.a.v.) bunu şöyle haber verir: “Allah, bir kulu sevdiği zaman Cebrail’e seslenir (ve ona şöyle der):
“Ben filanı seviyorum, sen de onu sev.” Bunun üzerine Cebrail de onu sever ve gökyüzünde yaşayanlara seslenir (ve onlara şöyle der): “Allah filanı seviyor siz de onu sevin.” Bunu üzerine göktekiler de onu severler. Sonra yerdeki insanlardan onu tanıyan Müslümanların gönlüne o kimse hakkında bir sevgi konulur da Müslümanlar arasında o kimse sevilir ve iyi kişi olarak anılır.” (Müslim, Birr. 157, Buhari, Bed’ul-Halk, 6)
Allah’ın güzel isimlerinden biri de “Vedûd”tur. Kur’an’da iki ayette Allah’ın Vedûd olduğu bildirilmiştir: “Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O’na tevbe edin. Rabbim çok merhamet eden inananları çok sevendir. (Vedûd)” (Hûd, 11/90)
“O çok bağışlayan çok sevendir. (vedûd)” (Bürûc, 85/14)
“İman edip Salih amel işleyenler için Rahman (yer ve göktekiler nezdinde, gönüllerde) bir sevgi yaratacaktır.” (Meryem. 19/96)
Bu ayet ve geçen hadiste zikredilen hüküm bizim kültürümüze “Müslümanlar arasında sevimli olan, Allah yanında da sevimlidir.” Şeklinde geçmektedir.
“Vedûd”; Mü’min kullarını çok seven, güzel amelleri sebebi ile onlardan razı olan onlara ihsan eden onları öven anlamındadır.
Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Davud (as.) Şöyle dua ederdi: Allah’ım! Senden senin sevgini, seni sevenlerin sevgisini ve Senin sevgine ulaştıracak amelleri sevmeyi dilerim. Allah’ım! Senin sevgini bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha ileri kıl.” (Tirmizi Daavât, 73)
Ayrıca Hz. Peygamber (sav) “Allah’ım bize imanı sevdir” diye dua etmiştir. (Ahmet, Müsned, 3/424)
“İman edenler en çok Allah’ı severler.” (Bakara, 2/165)
“Ey Mü’minler! Sizden kim dininden dönerse bilsin ki Allah, öyle bir toplum getirir ki, o onları sever, onlar da O’nu (Allah’ı) severler. Ve onlar Mü’minlere karşı alçak gönüllü kâfirlere karşı onurlu ve şiddetlidirler. Allah yolunda çalışırlar hiçbir kınayıcının kınamasından korkmazlar.” (Maide: 5/54)
Allah’ın Sevdiği Kullar
Allah Kur’an’da sevdiği, razı olduğu ve merhamet ettiği, sevmediği hoşlanmadığı, kızdığı ve lanet ettiği insanları bildirmiştir.
“Allah Muhsinleri sever.” Kur’an’da beş yerde böyle buyurulmuştur.
“Allah muttakileri sever.” Kur’an’da üç yerde Allah’ın muttakileri sevdiği bildirilmiştir. (Âl-i İmrân, 3/76, Tevbe, 9/4, 7)
İslâm’a göre bir insanın muttaki olabilmesi için iman edip kendisini şirk, küfür ve nifaktan koruması, Allah ve peygamberinin emrettiklerini yapması, yasaklarından ve haramlarından sakınması, günahları terk etmesi, dünya ve ahirette kendisine zarar verecek şeyleri yapmaktan çekinmesi gerekir. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
“Allah, muttaki (mal ve gönül zengini) ve riya korkusu ile nafile ibadetlerini gizli yapan insanı sever.” (Müslim, Zühd, 1)
“Allah âdil mü’minleri sever.” Her konuda âdil olmak Allah’ın emridir. (Nahl, 16/90)
Peygamberimiz şöyle buyurmuştur. “Kıyamet gününde insanların Allah’a en sevimli ve meclis bakımından en yakın olanları âdil idarecilerdir.” (Tirmizi, Ahkam, 4)
Allah sabredenleri sever, Kur’an’da 90 ayrı yerde sabırdan bahsedilmiştir. Her muvaffakiyetin başı, ilahi yardıma layık olmanın imandan sonra ilk yolu ahlakın, ilmin, amelin ve hikmetin esasının sabır olduğu belirtilmiştir. (Elmalılı, Hak Dini Kur’an ili, 1/544)
Allah tövbe edenleri sever
Allah temizlenenleri sever
Allah mütevekkil insanları sever
Allah cihat edenleri sever
Allah mü’minlere karşı alçak gönüllü olanları sever.
Ayetlerde Allah’ın sevdiği insanlar bildirildiği gibi, hadislerde de Allah’ın hangi davranışı sergileyenleri sevdiği bildirilmiştir. Bunlar:
İyi geçimli olanlar.
İnsanlara faydalı olanlar.
Güçlü Mü’minler.
Ahlakı güzel olanlar.
Cömert olanlar.
Hoşgörülü ve merhametli olanlar.
Haya ve iffet sahibi olanlar.
İyi geçimli olanlar.
İnsanlara faydalı olanlar.
Güçlü Mü’minler.
Ahlakı güzel olanlar.
Cömert olanlar.
Hoşgörülü ve merhametli olanlar.
Haya ve iffet sahibi olanlar.
Gönlü zengin olanlar.
Sanatkar olanlar.
Doğru sözlü ve emanete riayet edenler.
Misafir perver olanlar.
İşlerini sağlam ve güzel yapanlar.
Allah’ın sevmediği insanlar:
Allah Kafirleri sevmez.
Zalimleri sevmez.
Hainleri sevmez.
Haddi aşanları sevmez.
Müsrifleri sevmez.
Müstekbirleri sevmez.
Kendini beğenen ve öğünenleri sevmez.
Şımaranları sevmez.
Fesadı ve müfsitleri sevmez.
Allah, çok günah işleyenleri sevmez.
Allah, kötü sözlerin açıkça söylenmesini sevmez.
Allah, nankörleri sevmez.
Allah’ın sevmediği gazap ettiği lanetlediği başka insanlar ve ameller de vardır. Bunları da öğrenmeye çalışalım.
Evet, asıl mesele; Allah tarafından sevilmektir, onun sevdiği işleri yaparak onun sevgisini hak edebilmektir.
Halil ATALAY-Misak dergisi
Assalammualaikkum wbk, thanks for sharing this great article .....
YanıtlaSilRabbim her birimizi sevdiği kullarının arasına katsın. Sevdiklerine yaklaştırıp, sevmediklerinden uzaklaştırsın. Hayırlı cumalar ablacım...
YanıtlaSil