"Gelin, dedim, Rabbinizin sizi bağışlamasını isteyin. Çünkü o çok bağışlayıcıdır."
"Üzerinize gökten bol yağmur yağdırsın."
(Nuh suresi 10-11.ayetler meali)
"Üzerinize gökten bol yağmur yağdırsın."
(Nuh suresi 10-11.ayetler meali)
Allah'ın adıyla...
Uzun zamandır fazla hamur işi yapmadım.Simit yapmak ise hep aklımdaydı.Son zamanlarda simit fiyatlarının zamlanacağı haberleri,evde simit yapma isteğimi tetikledi.Çünkü bizim evde de simit çok sevilir,her ne kadar ben fazla aramasam da çocuklar simidi bir hayli severler.Evde simit yapmak öyle gözde büyütülecek zor bir iş değil.Özellikle tatil günlerinde aile fertleri için,evde hazırladığınız simitler güzel bir sürpriz olabilir.Toplamda hazırlama ve pişirme aşaması ile beraber en fazla 2 saat içinde simitleri hazırlayabilirsiniz.Sağlıklı olup aile fertlerine böyle güzel,güvenilir ve sağlıklı yiyecekler hazırlayabilmek Rabbimizin,üzerimizdeki büyük lütuflarından sadece bir tanesi elhamdulillah.Rabbim bizleri,idrak edenlerden,şükür gayretinde olup kendisini razı eden,salih kullarından eylesin(amin).
Simitlerimiz tam anlamı ile sokak simidi tadında olmasa da,lezzet olarak bir hayli tatmin ediciydi.İçinde ne olduğunu bilmemiz,ev yapımı olması ve hazır aldıklarımızdan çok daha bereketli ve tatmin edici olması,sokakta satılanlardan daha sağlıklı olması,onları değerli kılan en unsurlardı,daha ne olsun?Rabbimize,bizlere bahşettiği bütün bu güzellikler için,yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun...
Gelin tarifimize geçelim...
MALZEMELER
Uzun zamandır fazla hamur işi yapmadım.Simit yapmak ise hep aklımdaydı.Son zamanlarda simit fiyatlarının zamlanacağı haberleri,evde simit yapma isteğimi tetikledi.Çünkü bizim evde de simit çok sevilir,her ne kadar ben fazla aramasam da çocuklar simidi bir hayli severler.Evde simit yapmak öyle gözde büyütülecek zor bir iş değil.Özellikle tatil günlerinde aile fertleri için,evde hazırladığınız simitler güzel bir sürpriz olabilir.Toplamda hazırlama ve pişirme aşaması ile beraber en fazla 2 saat içinde simitleri hazırlayabilirsiniz.Sağlıklı olup aile fertlerine böyle güzel,güvenilir ve sağlıklı yiyecekler hazırlayabilmek Rabbimizin,üzerimizdeki büyük lütuflarından sadece bir tanesi elhamdulillah.Rabbim bizleri,idrak edenlerden,şükür gayretinde olup kendisini razı eden,salih kullarından eylesin(amin).
Simitlerimiz tam anlamı ile sokak simidi tadında olmasa da,lezzet olarak bir hayli tatmin ediciydi.İçinde ne olduğunu bilmemiz,ev yapımı olması ve hazır aldıklarımızdan çok daha bereketli ve tatmin edici olması,sokakta satılanlardan daha sağlıklı olması,onları değerli kılan en unsurlardı,daha ne olsun?Rabbimize,bizlere bahşettiği bütün bu güzellikler için,yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun...
Gelin tarifimize geçelim...
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı su,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı instant kuru maya,
1 tepeli yemek kaşığı toz şeker,
1 tepeli tatlı kaşığı tuz,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
4 su bardağı beyaz un,
1 su bardağı tam buğday unu(siz hepsini normal un olarak da kullanabilirsiniz,ayrıca un miktarı kullandığınız una göre farklılık arzedebilir,kıvamı tuturacak miktar yeterli miktardır),
1 su bardağı tam buğday unu(siz hepsini normal un olarak da kullanabilirsiniz,ayrıca un miktarı kullandığınız una göre farklılık arzedebilir,kıvamı tuturacak miktar yeterli miktardır),
eşit miktarda pekmez ve su karışımı(pekmez olarak genellikle üzüm pekmezi kullanılıyor,ben dut pekmezi kullandım,
kavrulmuş susam
(simitlik susamınız varsa kavurmaya gerek yok,marketlerden aldığımız beyaz renkli susamlar simit susamı değiller ve kavrulup kullanılmaları gerekiyor),
NOT:Bu malzeme miktarı 10 adet simit için yeterli miktarlardır.
(simitlik susamınız varsa kavurmaya gerek yok,marketlerden aldığımız beyaz renkli susamlar simit susamı değiller ve kavrulup kullanılmaları gerekiyor),
NOT:Bu malzeme miktarı 10 adet simit için yeterli miktarlardır.
SOKAK SİMİDİ NASIL HAZIRLANIR?
♦ılık süt içinde şeker ve tuzu eritin,
♦yumurta ile beraber bütün sıvı malzemeleri karıştırın,
♦un ile mayayı karıştırıp sıvı malzemelere ilave edin,yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur hazırlayın ve hamuru en az 4-5 dak.iyice yoğurun,
♦hamurun bulunduğu kabın üzerine bir kapak kapatıp ılık bir yerde yarım saat kadar mayalandırın,
♦hamur mayalanırken teflon tavada susamları karıştırarak 15-20 dak.kadar orta ateşte kavurun,
♦hafif unlanmış zemine mayalanan hamuru alıp,uzun kalın bir şerit haline getirin ve 10 eşit parçaya bölün,
♦her parçayı tezgah üzerinde yuvarlayarak,uzun ince şeritler haline getirin,
♦her şeridi ikiye katlayıp birleşen her iki ucunu ters istikamette kıvırın,
♦uçlarını ıslatıp birbirine yapıştırarak simit şekli verin,
♦ilk hazırladığınız parçadan başlayarak her parçaya fırça ile pekmez ve su karışımını sürün,
♦Bütün parçalara sulu pekmezden iyice sürüp işlemi bitirin,bu şekilde simitlerin her tarafı pekmeze bulanmış oluyor.
♦her tarafı pekmez ve su karışımı ile sıvazlanan simitleri,kavurduğunuz susama bulayın,avuç içinizle simitleri kavrayıp elinizde döndürerek susamların simitlere iyice yapışmasını sağlayın,
♦susamladığınız simitleri,aralıklı olarak yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin,
♦fırını 200 derecede ısıtıp kapatın ve simit tepsisini sıcak fırında 5 dak.mayalandırın,sonra fırını çalıştırıp 230 derecede simitlerinizi,yakmadan iyice kızartıp pişirin,tepside en az yarım saat mayalandırıp direkt ısıtılmış fırına sürüp hemen pişirmeye de başlayabilirsiniz,(Eğer simitlerinizin çıtırlığını artırmak isterseniz 200 derecede daha ağır pişirebilirsiniz).
♦fırından aldığınız simitler artık yenmeye hazırdır,afiyet olsun.
NOT:Pekmezi fazla sulandırmıştım,siz daha az sulandırın,böylece susamlar simitlere daha iyi yapışsın,dökülmesin.
Kullanılan mayalara göre hamurun mayalanma süresi değişebiliyor,bu simitte kullandığım maya ile,aynı çeşitteki başka maya arasında fark var.Bu simitlerin hamurunda Dosu maya kullandım,çok çabuk mayalanıyordu,bitince pakmaya kullanmaya başladım ve mayalanma süresi daha uzun zaman aldı.İsterseniz instant maya yerine,1/3 paket(14 gr )yaşmayayı sıvılarla beraber eritip kullanabilirsiniz.
♦fırından aldığınız simitler artık yenmeye hazırdır,afiyet olsun.
NOT:Pekmezi fazla sulandırmıştım,siz daha az sulandırın,böylece susamlar simitlere daha iyi yapışsın,dökülmesin.
Kullanılan mayalara göre hamurun mayalanma süresi değişebiliyor,bu simitte kullandığım maya ile,aynı çeşitteki başka maya arasında fark var.Bu simitlerin hamurunda Dosu maya kullandım,çok çabuk mayalanıyordu,bitince pakmaya kullanmaya başladım ve mayalanma süresi daha uzun zaman aldı.İsterseniz instant maya yerine,1/3 paket(14 gr )yaşmayayı sıvılarla beraber eritip kullanabilirsiniz.
Tarifi hazırlarken "Arife Tarif Gerek" sitesindeki,bilgilerinden istifade ettim.Simitleri yaparken,hem hazırlama aşamasında hem de malzemelerde ufak değişiklikler yaptım,tuz ve şeker miktarlarını azalttım.Maya kısmında da verilen miktarı azaltıp,instant kuru maya kullandım.
Ayrıca sokak simidine dair önemli bilgilerin bulunduğu Ev Cini'ndeki yazıyı da okuyabilirsiniz.
Ayrıca sokak simidine dair önemli bilgilerin bulunduğu Ev Cini'ndeki yazıyı da okuyabilirsiniz.
Yediğimiz içtiğimiz helal ve temiz olsun.Rabbim haramlardan bizleri muhafaza buyursun,şükrümüz bol,ibadetlerimiz devamlı ve huşulu,hayır dualarımız makbul olsun(amin).
SOKAK SİMİDİ TARİFİ-2
Yukarıdaki malzemelerden sadece yumurta eksik,
maya 1,5 tatlı kaşığı,
unun 2 bardağı tam buğday unu,
hamuru biraz daha katı olduğu için hazırlama aşamasında unlamaya hiç gerek duymadım.
son olarak şekil verme aşamasında hamuru yuvarlayarak uzattım tek şerit halinde bilinen sokak simidi şeklini verdim,
ek yerlerini 4-5 cm kadar ıslatıp aynı ölçüde üst üste getirip tezgah üzerinde,parmaklarımla üzerine bastırarak,ileri geri hareketlerle kaynaştırıp ek yerlerini kaybettim.
200 derece sıcak fırına sürülüp aynı ısıda pişirildiler.
Simidin hamurunu,evde bulunan lor suyu ile hazırladım,hem su hem de süt yerine ılık lor suyu kullandım.
İşte aşağıda da 2.sokak simidi tarifinin resmini görüyorsunuz.
Yazımızın sonunda çok önemli bir sohbeti istifadenize sunuyorum,Rabbim bizleri,dinleyip doğru anlayan ve anladıklarını hayatına yansıtan salih kullarından eylesin(amin).
GÜNAHLARIN FERT VE TOPLUMLAR ÜZERİNDEKİ ZARARLARI (Ali Yücel)
SOKAK SİMİDİ TARİFİ-2
Yukarıdaki malzemelerden sadece yumurta eksik,
maya 1,5 tatlı kaşığı,
unun 2 bardağı tam buğday unu,
hamuru biraz daha katı olduğu için hazırlama aşamasında unlamaya hiç gerek duymadım.
son olarak şekil verme aşamasında hamuru yuvarlayarak uzattım tek şerit halinde bilinen sokak simidi şeklini verdim,
ek yerlerini 4-5 cm kadar ıslatıp aynı ölçüde üst üste getirip tezgah üzerinde,parmaklarımla üzerine bastırarak,ileri geri hareketlerle kaynaştırıp ek yerlerini kaybettim.
200 derece sıcak fırına sürülüp aynı ısıda pişirildiler.
Simidin hamurunu,evde bulunan lor suyu ile hazırladım,hem su hem de süt yerine ılık lor suyu kullandım.
İşte aşağıda da 2.sokak simidi tarifinin resmini görüyorsunuz.
Yazımızın sonunda çok önemli bir sohbeti istifadenize sunuyorum,Rabbim bizleri,dinleyip doğru anlayan ve anladıklarını hayatına yansıtan salih kullarından eylesin(amin).
GÜNAHLARIN FERT VE TOPLUMLAR ÜZERİNDEKİ ZARARLARI (Ali Yücel)
Aslında gözümde büyüttüğüm kadar zor degilmiş yapımı. Ama maşallah seninkiler muhteşem olmuş. Çok iştah açıcı görünüyor. Ellerin dert görmesin. Sevgiler canım
YanıtlaSilFatmacım sen,dikiş gibi bunlardan çok daha zor işleri yapıyorsun,tabii yaparsın,hem de en güzelini :)
Silbenden de sevgiler...
ablacım ellerine emeklerine sağlık.Muhteşem olmuş.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Şuleciğim,sevgilerimle...
Silyapım asamalarıyla yapılmayacak gıbı gozukuyor cok guzel olmus elıne sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim selmacım,sanıyorum "gözükmüyor" yerine,"gözüküyor" yazmışsın :) sevgilerimle...
SilSelamun aleykum ve rahmetullah..Ablacım bızde cok severız sokak sımıtını.bunlar cok lezzetlı gorunuyor,yıyenlere sıfa olsun :).. bende uzun zaman oldu yapmayalı.. Bende yapmalıyım en kısa zamanda..yanınada bır bardak cay ohh bırde sohbet edılecek ıkı dost ne guzel olurdu vallahı..dostum sımdılık yok bende oglumla yerım :) sevgılerımle...
YanıtlaSilWe aleykumselam we rahmetullah canım kardeşim,evet lezzetlilerdi ve aynı gün bittiler :)yanına çay da güzel gider ayran da...
SilBizim en büyük dostumuz Rabbimiz,O Cemil Rabbimiz bizlere kendisini anacağımız hayırlı kardeşler de verir,sen dua et,ama şeker oğlun da senin için en güzel arkadaştır :)Rabbim acılarını göstermesin(amin),
muhabbetlerimle...
selamun aleykum canim,ellerine saglik cok guzel gorunuyorlar :)) ama sabah sabah boyle seyler paylasilir mi? :((( ilk tepkim "a simiiiittt" oldu . Ben cok seviyorum simidi, Turkiye'ye geldigimde ilk yaptigim seylerden biri de simit yemek .yorumu simiti deneyip oyle yapmak isterdim ... olsun inshaAllah yapinca yine yorum yaparim :)) canim bacim Allah razi oldugu kullarindan eylesin ....
YanıtlaSilDemek bizim Nalan hanım bir simit canavarı :))böyle olunca da tabii ki dener diye düşünüyorum :)inşeAllah memnun kaldığın tarifler arasında yer alır,sonucu merakla bekliyorum :)
Silsevgilerimle...
canim simit canavari simitlerine kavustu elhamdulillah :))) cok guzel oldular Allah razi olsun canim kardesim ....
SilRabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
Silellerine sağlık canım benim,beğenmen beni çok mutlu etti :)afiyet olsun,muhabbetlerimle,
Rabbime emanetsiniz...
Selamun aleykum canım ablacim..
YanıtlaSilNasıl mutlu etti beni yorumun bir bilsen..
Öyle hasret kaldim ki senin gibi Allah icin sevdigim özel doslarimla hasbihal etmeye...
Bir gün InsAllah yüz yüze, göz göze, diz dize halis muhabbetin tadına varmak istiyorum bitanem. Rabbim nasip eder InsAllah ♥.
Iyisin InsAllah? Sağlığın, sıhhatin yerinde umarım.
Her zaman ki gibi özenle hazırlanmış bir tarif, MaşaAllah, SubhanaAllah!
Ayrıca tüm güzel sözlerin için Estağfurullah diyorum. Fani olan kadar, InsAllah Rabbim katinda da hayra kosarim...
Öpüyorum seni güzel yüreğinden.
Selam ve dua ile ♥♡♥
We aleykumselam Gizemcim hoşgeldin :)
SilinşeAllah canım benim ne güzel bir temenni bu böyle!Rabbim dilerse neden olmasın?
Elhamdulillah çok iyiyim,Rabbime duacıyım,İnşeAllah fani olanlarla uğraşlarımız da Rabbimizi razı edebilmek için hayırlı vesilelerimiz olurlar,ameller niyetlere göredir,
Rabbime emanetsin tatlı dilli kardeşim,ben de bu güzel ifadelerinden ziyadesi ile mutlu oldum :)Rabbim senden razı olsun,razı olduğu hayırlı bir hayat yaşatsın(amin)O'na(c.c)emanetsin,
muhabetlerimle♥♥♥
Ama bu simitler çok güzel olmuş. Ellerine emeklerine sağlık arkadaşım. Ben bayılıyorum simite...Mis gibi susam kokusu buralara kadar geldi...:))
YanıtlaSilHayırlı haftalar canım. Sevgiler,
Teşekkür ederim seldacım :)senin de haftan hayır olsun,sevgilerimle...
SilÇok güzel görünüyorlar, ben çalışıyorum, sabahları bazen simit alırım kantinden, artık evde yapacağım, arkadaşlarımada ikram ederim, çocuklarda sever zaten, ellerinize sağlık sıkı takipçinizim...
YanıtlaSilEBRULİ kardeşim hoşgeldiniz :)
YanıtlaSilson zamanlarda simit konusunda bir hayli bilgi edindim ve bu konuda ne kadar saf olduğumu anladım :((
ben hazır simitlerin de böyle pekmeze batırıldığını sanıyordum aksine bir durum aklımın köşesinden geçmemişti,diyorum ya çok safmışım :(
meğer ne pekmezi?şekeri yakıp sulandırıyor ona batırıyorlarmış,glikoz kullanıyorlarmış,pekmez ne gezer!
onları yemek akıl karı değil,zaten unları da özel üretiliyormuş,katkısız olduğunu hiç sanmıyorum,
velhasılı evde yapılmış gibi sağlıklı,güvenilir ve zararsız olanı yok,varsın tıpkı onların tadında olmasın,ama ne yediğimizi bilelim,
tanıştığımıza sevindim :)sevgilerimle...
Ben de yapmak istiyorum çok güzel görünüyoooooor
YanıtlaSilSelamun aleykum hatice abla :)
YanıtlaSilBu simit tarifini başka sitede görmüş çok beğenmiştim.şimdi sende yapınca yapılası güzel bi tarif olduğundan emin oldum.inş ben de deneyeceğim.
We aleykumselam canım benim,
SilinşeAllah deneyip memnun kalırsınız,biz beğendik,en önemlisi içimize sinerek yedik,ne de olsa bünyesinde glikoz şurubu ve yanmış şekerle elde edilmiş sahte pekmez yoktu :)
kolay gelsin,sevgilerimle...
Acil cevap lütfen...
YanıtlaSilÇiğ susam ne renk olur?
Elimdeki sarı ve kahverengi.
Teşekkürler...
Dediğiniz renkte de olabiliyor yani karışık
Sil