"Bu Kur'ân, kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek ilâh olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye insanlara gönderilmiş bir tebliğdir."
(İbrahim suresi 52.ayet meali)
Yaratan,yaşatan,öldüren ve dirilten,Allah'ın adıyla...
Semizotu sever misiniz?İçinde bulunan omega3 yağ asidi ile çok faydalı bir besin olan semizotunu kullanarak hazırladığım bol çeşitte malzemesi olan nefis bir yemek tarifi vermek istiyorum.Özellikle,yöresel,otantik yemekleri sevenler bu tarife hayır diyemezler sanırım.İçinde çeşit bol ancak çok mütevazi ve az masraflı bir yemek.Neredeyse her çeşitten bir avuç miktarında malzeme kullandım.Hemen hepimizin evinde bulunan malzemeler.Bulgurlu köfte yaptığımda bir kase yuvarlak misket köfte yuvarlayıp bu yemek için ayırdım.Ama malzemeler kısmında yemek için gerekli miktarı vereceğim.
Semizotları balkonda yetişenlerden :)Yazın elime geçen semizotlarının tohumlarını saksıya serptim,bir süre sonra da minik semizotları çıkmaya başladı.Yemekte kullandığımın bir kısmı ise başka bir saksıda bir hayli büyüyen çok dallı semizotumuzdan.
Kökünden çıkarmadım,dallarını dibinden kestim,zira kökü yeniden dal verip yine taze semizotu oluyor.Tohumlarını ziyan etmiyorum,hemen uygun bulduğum saksıya serpiyorum,anlayacağınız ileriye dönük yatırım yapıyorum:) Sizde evinizde yetişen taze semizotlarınız olsun isterseniz,elinize semizotu geçtiğinde,boş bir saksının toprağını üst kısmını karıştırrak havalandırın.Semizotu tohumlarını bu toprağa serpip,toprağı sulayın.Toprak kurudukça da yeniden sulamaya devam edin.Bazen bir ayda,bazen bir kaç ayda tohumlar yeşeriyor.Sıcak ortam yeşermelerini hızlandırabilir.Hatta hiç ummadığınız bir anda size merhaba diyebilirler.Sabırlı olun,dua edin :)Semizotlarını böyle yemeklerde kullanabileceğiniz gibi,çiğden cacığını yapabilir veya çeşitli salatalarda da kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
(İbrahim suresi 52.ayet meali)
Yaratan,yaşatan,öldüren ve dirilten,Allah'ın adıyla...
Semizotu sever misiniz?İçinde bulunan omega3 yağ asidi ile çok faydalı bir besin olan semizotunu kullanarak hazırladığım bol çeşitte malzemesi olan nefis bir yemek tarifi vermek istiyorum.Özellikle,yöresel,otantik yemekleri sevenler bu tarife hayır diyemezler sanırım.İçinde çeşit bol ancak çok mütevazi ve az masraflı bir yemek.Neredeyse her çeşitten bir avuç miktarında malzeme kullandım.Hemen hepimizin evinde bulunan malzemeler.Bulgurlu köfte yaptığımda bir kase yuvarlak misket köfte yuvarlayıp bu yemek için ayırdım.Ama malzemeler kısmında yemek için gerekli miktarı vereceğim.
Semizotları balkonda yetişenlerden :)Yazın elime geçen semizotlarının tohumlarını saksıya serptim,bir süre sonra da minik semizotları çıkmaya başladı.Yemekte kullandığımın bir kısmı ise başka bir saksıda bir hayli büyüyen çok dallı semizotumuzdan.
Kökünden çıkarmadım,dallarını dibinden kestim,zira kökü yeniden dal verip yine taze semizotu oluyor.Tohumlarını ziyan etmiyorum,hemen uygun bulduğum saksıya serpiyorum,anlayacağınız ileriye dönük yatırım yapıyorum:) Sizde evinizde yetişen taze semizotlarınız olsun isterseniz,elinize semizotu geçtiğinde,boş bir saksının toprağını üst kısmını karıştırrak havalandırın.Semizotu tohumlarını bu toprağa serpip,toprağı sulayın.Toprak kurudukça da yeniden sulamaya devam edin.Bazen bir ayda,bazen bir kaç ayda tohumlar yeşeriyor.Sıcak ortam yeşermelerini hızlandırabilir.Hatta hiç ummadığınız bir anda size merhaba diyebilirler.Sabırlı olun,dua edin :)Semizotlarını böyle yemeklerde kullanabileceğiniz gibi,çiğden cacığını yapabilir veya çeşitli salatalarda da kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
1 adet küçük kuru soğan,
2 küçük diş sarımsak,
3-4 kaşık zeytinyağı ve tereyağı karışımı,
1 tatlı kaşığı karışık salça,
1 kase yuvarlak bulgurlu köfte,
1 kase haşlanmış nohut,
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
1 küçük deste semizotu,doğranınca 1 kase olacak,
tuz,karabiber,
1 avuç kuru domates,
Yuvarlak bulgurlu köfte için:
100 gr.az yağlı,etin sinirli kısmından çekilmiş kıyma,
en küçüğünden1 adet yumurta,
kıyma miktarından biraz fazla orta bulgur yoksa ince bulgur,
1 yemek kaşığı rendelenmiş soğan,
az miktar toz karabiber,
1 çay kaşığından fazla tuz,
bulguru yumuşatıp köfte kıvamını tutturacak kadar soğuk su,(1 çay bardağı ((göz kararı miktardır))
Köftenin Yapılışı:
••yumurta hariç,malzemeleri iyice yoğurun,suyu az geldi ise hamuru cıvıtmadan az miktar daha ekleyip yoğurmaya devam edin,
••son aşamada yumurtayı ekleyin,yeniden yoğurun,köfte hamuru ne kadar iyi yoğrulursa o kadar sıkı ve güzel olur,kaynanamın söyleyişi ile :)"macun kimi(gibi)olsun"
••elinizi ıslatarak yuvarlak köfteler hazırlayın,yapılışı için BURADAKİ tarife bakabilirsiniz..
Yuvarlak bulgurlu köfte için:
100 gr.az yağlı,etin sinirli kısmından çekilmiş kıyma,
en küçüğünden1 adet yumurta,
kıyma miktarından biraz fazla orta bulgur yoksa ince bulgur,
1 yemek kaşığı rendelenmiş soğan,
az miktar toz karabiber,
1 çay kaşığından fazla tuz,
bulguru yumuşatıp köfte kıvamını tutturacak kadar soğuk su,(1 çay bardağı ((göz kararı miktardır))
Köftenin Yapılışı:
••yumurta hariç,malzemeleri iyice yoğurun,suyu az geldi ise hamuru cıvıtmadan az miktar daha ekleyip yoğurmaya devam edin,
••son aşamada yumurtayı ekleyin,yeniden yoğurun,köfte hamuru ne kadar iyi yoğrulursa o kadar sıkı ve güzel olur,kaynanamın söyleyişi ile :)"macun kimi(gibi)olsun"
••elinizi ıslatarak yuvarlak köfteler hazırlayın,yapılışı için BURADAKİ tarife bakabilirsiniz..
NASIL HAZIRLANIR?
••kuru soğan soyulup tencereye yemeklik doğranır,sarımsaklar soyulup küçük küçük doğranır,yağlarla beraber soğan,pembeleşinceye kadar kavrulur,
••salça ilave edilip 1-2 dak.kavrulur,
••yıkanıp dğranmış semizotu ve iri parçalara bölünüp yıkanmış kuru domatesler ilave edilir karıştırılır,
••2 su bardağı kadar sıcak su eklenir,su kaynayınca köfteler yemeğe ilave edilir,
••10 dak.pişen köfteli yemeğe haşlanmış nohut ve haşlanmış az miktar suyu ile baraber mercimekler ilave edilir,
••az miktar toz karabiber eklenir,tuzu ilave edilip damak tadına göre ayarlanır,
Kör, gözlerinde görme yeteneği olmayan değildir,
asıl kör Rabbinin kudretini idrak edemeyen bakar kördür.
Rabbim bizleri onlardan etmesin(amin).
"Şüphesiz, göklerde ve yerde, inananlar için (Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren) nice deliller vardır."(Casiye suresi 3.ayet meali)
Benim malzeme miktarlarımla 3-4 kişilik bir yemek çıkıyor siz ailenizdeki kişi sayısına göre miktarda artırıma gidebilirsiniz.
Not:Semizotunun faydalarını BURADAKİ yazıdan okuyabilirsiniz.
Üstte gördüğünüz resimde balkonda yeni yetişen semizotlarımıza ait :)Bir haşhaş tanesinden daha küçük olan semizotu tohumları içinde ne hazineler barındırıyor Allahuekber,SubhanAllah!Not:Semizotunun faydalarını BURADAKİ yazıdan okuyabilirsiniz.
Kör, gözlerinde görme yeteneği olmayan değildir,
asıl kör Rabbinin kudretini idrak edemeyen bakar kördür.
Rabbim bizleri onlardan etmesin(amin).
"Şüphesiz, göklerde ve yerde, inananlar için (Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren) nice deliller vardır."(Casiye suresi 3.ayet meali)
Muhteşem görünüyor.. Nereye kullanacağımı bilemediğim domates kuruları için iyi fikir.. Semiz otunu saksıda yetiştirmek te.. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilsevgili kahve telvesi,kuru domatesin nasıl kullanılacağına dair bilgilerin,tariflerin bulunduğu bir yerdesin :)
Silen başta sana tadan herkesin çok beğendiği,DOMATES UNUNU tavsiye ederim,
kuru domatesten domates çorbası yapabilirsin,tarifi çorbalar kategorisinde mevcut,
hamur işleri kategorisindeki zeytinli kuru domatesli açmayı tavsiye ederim,tek kuru domatesli olarak da hazırlayabilirsin,
kuru domatesli ekmek tariflerimden de öneriyorum,
kuru domatesli brokoli yemeği,kuru domatesli kuru biber kavurması bunları da yemekler kategorisinde bulabilirsin,son bir öneri kuru domatesleri bize gönder :))
sevgilerimle...
:)) Bak sonuncu fikir gayet mantıklı ...
Sil:)))çok teşekkür ederim,ama önce ilk baştaki önerilerden başlaman mantıklı olur,sonra pişman olmayasın :)
SilSelamun aleykum ve rahmetullah.. Anlacımne kadar besleyıcı bır yemek olmus bu...tek basına ekmeksız bıle karın doyurur. :) Ayrıca semız otların ne guzel gorunuyor masaALLAH... kendı yetıstırdıgın gıbısı yok :) bızım bahcelerde kendısı bıter bazı yerlerde, oncede toplardım :) sımdılerde annemın saksılarında bıtenlerden toplayıp tazecık salata yapıyorum.sımdılerde bıttı yaza ınsaALLAH.. ALLAH HAFIZ
YanıtlaSilWe aleykumselam ve rahmetullah Fatmacım,
Silzaten böyle yemeklerin yanında hiç ekmek tüketmem :)
yazın yetişenleri yıkayıp suyunu kurut doğra ve buzdolabı poşetinde buzluğa at,kışın istediğin yemekte kullan,yazın ben öyle yaptım,bu yemekte de onlardan bir miktar var,ama onlar balkonun değildi,yetişenler onların tohumlarından :)
Rabbime emanetsin...
MaşaALLAH ablacım ne guzel bir fikir. seneye kısmet olursa bende denerım bu sekılde saklamayı..ALLAH razı olsun. sevgılerımle...
YanıtlaSilMaşAllah.semiz otlarınıda kendin yetiştiryorsun ve bundan harika besleyici yemek yapıyorsun. Sizin yaptıklarınızı gördükçe, kendimi çok tembel hissediyorum. Bende kavurmasını çok yaparım. Ellerin dert görmesin. Sevgiler
YanıtlaSilCanım benim kendine haksızlık etme,senin becerilerinin yanında bunlar devede kulak kalır :)
Silkalbi muhabbetlerimle...
Nefis bir yemek olmuş görüntü harika ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim Derya hanım,sayfama hoşgeldiniz :)
Silçok lezzetli görünüyor. ayrıca çok besleyici. nasip olursa bende yapmak isterim. selam ve sevgilerimle
YanıtlaSilBeğeneceğinizi ümid ediyorum,zira çok lezzetli idi,
Silkolay gelsin,sevgiler...