İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

5 Ekim 2012 Cuma

MISIRLI SEMİZOTU YEMEĞİ ve SEMİZOTLARIMIZIN HİKAYESİ

"De ki: "O çok merhametlidir. O'na inanmış, O'na dayanmışızdır. Yakında kimin apaçık bir sapıklık içinde olduğunu bileceksiniz."
"De ki: "Baksanıza, eğer suyunuz çekilse, size kim bir akarsu getirebilir?" 
(Mülk suresi 29-30.ayet mealleri)


 Yaratan, yaşatan, öldüren ve dirilten yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
Bugün hem sizlere, nefis bir semizotu yemeği tarifi vereceğim, hem de balkonda yetişen semizotlarımızın hikayesini anlatacağım inşaAllah.
Daha önce sizlere semizotu cacığı tarifi vermiş, semizotlarını sütçümüzün getirdiğini söylemiştim. İşte o semizotlarının tohumlarını alıp boş bir saksıya serpmiştim, hafif karıştırıp sulamış ve toprakla buluşturmuştum. Ancak ne hikmetse aradan belki bir ay geçti semizotlarından tık yok. Saksıdaki toprağı diğer bitkilere paylaştırdık.

Ne oldu ise ondan sonra oldu :) aradan bir hafta geçmemişti ki her saksının dibinden birer ikişer semizotları çıkmaya başladı. Sevincime diyecek yoktu,her gün onları izledim,suladım, sevdim, sevindim.İyice büyüdüklerinde de topraklarından çıkarıp işte bu nefis yemeği yaptım.
Semizotlarını koparırken de üzerlerinde gördüğüm tohumlarını saksının dibine serpmeyi, büyüsünler diye de, bir kaç küçük semizotunu da yerlerinde bırakmayı ihmal etmedim :) Taze taze koparıldılar ve hemen pişirildiler. Bu beni çok mutlu eden bir durum oldu, balkonda yetişsinler, hemen kopar ve pişir.
Rabbim! bu ne büyük bir nimettir! hikmetinden sual olunmaz, sen ne zaman neyi dilersen yaparsın, bizler acizliğimizle ancak sana ne kadar muhtaç olduğumuzu farkeder, sana şükrederiz,hamde layık olan, yegane kudret sahibi yalnız sensin. Bizleri acizliğimizi idrak edip, önünde eğildikçe, katında yükselenlerden eyle(amin). 
Gelin şimdi de bu sağlıklı ve çok besleyici bir o kadar da lezzetli semizotu yemeğini nasıl pişirdim anlatayım inşaAllah...
MALZEMELER
yarım kg.kadar taze semizotu,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kadar tereyağı,
1 yemek kaşığı kadar karışık salça(biber ve domates salçası),
2 su bardağı kadar sıcak su,
100 gr.çok küçük doğranmış kuşbaşı et,
1/4 adet salçalık kırmızı biber,
1 orta boy kuru soğan,
2 yemek kaşığı haşlanmış mısır,
1'er su bardağı kadar haşlanmış nohut ve fasulye,
tuz,karabiber,
SEMİZOTU YEMEĞİ NASIL HAZIRLANIR?
semizotlarının kökleri kesilip atılır,
semizotları yıkanıp topraklarından arındırılır, doğranır,
tencere ısıtılır,
yıkanıp suyu süzülmş etler kızgın tencereye atılıp çevrilerek kendi bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirilir,
etlerin üzerine az miktar sıcak su ilave edilip tekrar suyunu çekinceye kadar 10-15 dak. pişirilir,
etler,suyunu çekince,yağlar ve yemeklik doğranmış soğan tencereye konulup etlerle beraber 3-4 dak.beraberce kavrulur,
salçası eklenir 1-2 dak.daha kavrulur,
semizotları da ilave edilip karıştırılır, üzerlerine sıcak su ve mısırlar da eklenip karıştırılır, kapağı kapatılır, 10-15 dak. pişirilen semizotlarına haşlanmış nohut ve fasulyeler, tuz ve az miktar da karabiber eklenip karıştırılır,
5 dak.daha pişirilen semizotu yemeğimiz servise hazırdır,
kolay gelsin, afiyet olsun.
Her zaman Rabbimizi anan bir kalbimiz ve dilimiz, O'na ibadetle geçen bir ömrümüz olsun.
Ruhumuz O'nu anmakla huzur bulsun(amin).
İşte semizotlarımızın hikayesi,işte yemeği,Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun.
NOT: Yemeğimizin malzemeleri esnektir, et yerine kıyma kullanabilirsiniz, ayrıca malzemelerde eksitme veya artırma yapabilir, farklı uygun malzemeler kullanabilirsiniz, pirinç, mercimek gibi.
Son olarak da gelin, Rabbimizin bize bahşettiği bu nefis semizotlarının faydaları nelermiş ona bir bakalım...
SEMİZOTUNUN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.
Kaynak-İyilik güzellik


10 yorum:

  1. canım gerçekten çok güzel,lezzetli görünüyor... ellerine sağlık.sen yetiştirdiğin için de ayrı bir güzel olsa gerek :)haticecim ya sana birşey sorcam konu ile alakası yok ama sen önceki yazılarında kredi ile ev almamanın gereği hakkında bir yazı paylaşmıştın ve ev almanın başka yolları da varken neden kredi demiştin... o başka yollar neler cnm ? ben de kredi çekmek istemiyorum.tek maaş çok zor... rabbim hayırlısıyla helaliyle nasip eylesin inş..teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. goncacım,
    o yazının yorumunda aşağıdakileri yazmıştım:

    "niçin helal yollarla almayı planlamak yerine tek alternatif olarak faizli bir para ile ev almayı düşünür insanlar anlamıyorum.

    Evin olmadığı gibi kirada oturduğun bir evinde yoksa ve sen sokakta yaşıyorsan,başını sokacak hiç bir yer bulamıyorsan o durumda faizle ev alabilmeye cevaz var,
    zaten böyle bir durumdaki insana da hiçbir banka kredi vermez,bankalardan ancak parası olanlar,teminat gösterebilenler kredi alabilirler,bu insanlarda ev alamasalar bile kirada oturacak imkanı olan insanlardır...ev almak hayati bir mesele değildir,evet insanın kendi evinin olması güzel bir şeydir ama helal yollarla elde edilmişse...

    nasıl ki bir kilo kıymaya bir kaşık domuz kıyması karışsa hepsi haram olur yenilmez,aldığın krediye de faiz bulaştığı için haramdır,ayet açık,istersen bir daha oku,

    Rabbim bizleri,yasaklarına bulaşmadan tertemiz bir hayat yaşayıp mü'min olarak kendisine kavuşan razı olduğu kullarından eylesin(amin)."

    Yukarıdaki yorumumuBURADANbulabilirsin.

    Helal yollardan ev almak için aklıma gelnler şunlar:
    mutlaka elinde birikmiş bir miktar para vardır,bunu ticaret yolu ile çalıştırabilr,artırabilirsin,
    bir arsa alabilir veya arsaya ortak olabilirsin,
    almak istediğin evin sahibi ile anlaşıp altın üzerinden kalanı borçlanabilirsin,altın dedim karşı tarafı razı edebilmek için,
    yakınlarında borç alıp onlara ödeme yapabilirsin,
    güvenilir,faize bulaşmayacak,bir kooperatife girebilirsin,
    aklıma gelenler bunlar,
    senin niyetin Rabbinin rızasını kazanmak olsun,Rabbim hayırlı kapılar açar inşaAllah,
    Allah gönlünüze göre,gönlünüzü de kendisine göre şekillendirsin(amin),
    O'na(c.c) emanetsin...

    YanıtlaSil
  3. cnm saolasın... zaten tek isteğim hayırlısı helaliyle nasip olur inş...

    YanıtlaSil
  4. bugün oğlum çaya geldi hemen sizin geçmiş tariflerinizden elma ve ayvalı kurabiyenizintarifinden yaptım çok güzel oldu tek temennim daha sonra hamurunun yumuşamaması cahide hanımın tarifinden yapmıştım harika lezzetli oldu birkaç tarif denedim hamurlarınınyumuşamasını istemiyorum burdaki limon suyu benim sorunumu çözücek galiba sağlıkla kalın hatice kardeşim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melek kardeşim,kurabiyeyi deneyip beğenmenize sevindim,elinize sağlık,afiyetle yeyin inşaAllah,
      hamurun yumuşama meselesine gelince iç pişirilerek kullanıldığı için yumuşayacağını zannetmiyorum,ama yine de içli olan kurabiyeler bekledikçe az da olsa yumuşayabilir,bizde fazla beklemeyip en fazla iki bilemediniz 3.günde bittiği için böyle bir şey olduğunu hatırlamıyorum,
      elmalı ayvalı kurabiye çok lezzetliydi gerçekten,ben de yeniden denesem mi acaba :)
      sevgilerimle,
      en Emin'e emanetsiniz...

      Sil
  5. Allah'ım nasıl güzel görünüyorlar tazecik tazecik,bunlarım tadına doyulurmu hiç..:))hele birde kendin yetiştirmişsen:))
    Çok severim yemeğini..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melihacım ziyaretine çok sevindim,çok teşekkür ederim,
      sağlıklı,hayırlı günler geçirmen temennisiyle,
      sevgiler...

      Sil
  6. ablacım bizim evimiz vardı tayinimiz başka yere çıkınca evi sattık eşimde parayı bankaya koymuş,bende faiz almam diyorum oda faizini akrabalara verelim diyor,akrabalara vermek caiz olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeşim ismini bilmek isterdim,
      öncelikle şunu belirteyim fetva makamı değilim,bazı konulardan,okuduğum,dinlediğim kadarı ile bahsediyorum,

      "faizi biz kullanmayalım akrabalar kullansın"düşüncesi bana şöyle düşündürdü:
      "elimizde içki var,boşa gitmesin haram olduğu için içmeyelim,akrabalara verelim onlar içsin"
      faizle iş yapan bir devlet düzeninde yaşıyoruz,belki bu faiz parası ile devlete ödenen ev,araba ve diğer vergileri ödeyebilirsin,akrabalarının da ancak vergilerini ödemeleri şartı ile,verdiğin paranın da faiz parası olduğunu belirterek verebilirsin,diye düşünüyorum,ama faiz parasını bankaya bırakmayın,
      bu konuyu araştıralım inşaAllah,
      sizde araştırın,samimiyetine güvendiğiniz,nabza göre şerbet vermeyen ilim sahibi insanlardan sorup öğrenin,

      bu adreste de konu ile ilgili söylediğime benzer şeyler yazılmış,faiz çok kapsamlı bir şekilde ele alınmış,
      yazıyı baştan sona okumanızı tavsiye ederim,sorunuza da cevabı bulabilirsiniz,

      selametle kalın kardeşim,Rabbim hassasiyetinizi daim kılsın(amin).

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur